icon

Intímny manželský život v kresťanskej rodine

lukihomamina
19. dec 2013

Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem

nevenka
12. mar 2015

@betain

haha, ze vraj egoizmus - no niekedy je to obeta, ako vravim...nie vzdy ma žena popri detoch a domacnosti chut a moznosti - ak je napr. chora...a ma akurat plodne dni, ked je situacia taka, ze maju manzelia trochu casu pre seba a zena sa citi zdravotne lepsie, tak to je egoizmus? Ked viem, ze zase sa to moze podarit o mesiac na taku polhodinku?

Vychadzate z predpokladu, ze kazda zena a par ma idealnu situaciu, idealny cyklus a podobne.

Vyhovovalo by vam mat sex s manzelom raz za mesiac, ked mate napr. 28 rokov? A este aj, ked to zenu boli...a nik jej s tym nevie pomoct? No fakt v takych situaciach nema clovek chut pozorovat telo, ktore aj tak zradza...alebo fakt zeny po porode. Ked su schopne mat niektore odvahu to skusit po 3-4 mesiacoch po...priserne to boli a boli to dajme tomu rok. Potom sa sledovat, odsledovat par cyklov, prejdu aj dva roky a za tie dva roky co? Su to specificke situacie, no...nic nie je take jednoduche a presne nalinkovane v zivote...

A este...hoci "prirodzene" metody vychadzaju z prirodzenosti tela...nie su take prirodzene. Ved kazde rano pred vstanim si merat teplotu je ozaj prirodzene. Obzerat hlien je tiez strasne prirodzene...no neviem, ked to berieme do detailov, pride mi to az detektivna praca. Nemohol tie znaky plodnosti Boh este viac ukryt, aby sme sa mohli pobavit este viac? To su take uvahy len...

natalym
12. mar 2015

@nevenka Ja len toľko: Boh je milosrdný a každému naloží, len koľko vládze.

nevenka
12. mar 2015

A k dojceniu este...my kym sme presli na plne kojenie, presiel asi pol rok a tu istu dobu sa mi konecne ako tak zahojili bradavky - neviem si predstavit, ze by som vtedy nejak extra myslela na sex...brrr...

A vlastne neviem, ci to zeny maju inak, ale ja mam doteraz problem to nejak v hlave spracovat. Moje hormony hovoria, si mama a kojis, nie si zena a miluje sa s manzelom...🙂

Tento pocit sa este posilnil, ked som znova otehotnela, takze ta chut je ta tam. Kojim este starsieho a pridala sa k tomu hrozna bolest prsnikov plus nejake bakterie tam mam. No a znovusa pytam, robim to snad zo sebeckych dovodov, ked chcem, aby moj syncek mal zdravsiu imunitu, kedze uz ako novorodenec bojoval o zivot s antibiotikami a dalsimi liekmi?

To su take specialitky, no...

Nechcem tym povedat, ze je ok hlava -nehlava sexovat, a pouzivat akukolvek antikoncepciu, ale znova napisem, ze treba sa pozerat na svoje moznosti a umysly, skumat v sebe motivy a vztah k Bohu, nie dodrziavat pravidla. To robili aj farizeji a co im na to povedal Jezis? Zamyslite sa! Viera nie je len o pravidlach! Je predovsetkym o srdci cloveka, o laske k bliznemu, o obetovani sa, davani a milosrdenstve!

nevenka
12. mar 2015

@natalym

No ze je milosrdny, tomu verim...mne lekari tvrdili, ze prirodzene otehotniet bude pre mna problem, kedze som mala hormony, ake som mala. A predstavte si, po pol roku nechraneneho sexu sa podarilo a bolo vsetko super, az na porod a problemy po nom, ale to je o ludoch, co pracuju v zdravotnictve, to je ina tema. A zase, po roku nechranenho sexu, cca 1-2x mesacne, druhe babo...neviem, ci sa spoliehat na to, ze mi Boh nadeli len kolko unesiem...videli ste zenu so stredne tazkou poporodnou depresiou? Ked ma nezaujem o dieta, koji ho s nepritomnym pohladom, hladi do blba a cele dni place? Videli ste srdce takej zeny, co v noci, ked jej dieta konecne zaspalo a ona od vycerpania nevladze ani zaspat, ako stoji na balkone a uvazuje, ze skoci dolu? Ano, Boh mi velmi pomohol, ked som odmietla lieky kvoli kojeniu, a kvoli moznemu dalsiemu tehotenstvu. To nepopriem, lebo bez liekov sa z takych stavov dostane malokto. Ale dodnes som labilna a placem pri najmensom probleme...a psychiatricka mi povedala, ze mi nemoze zakazat kojit, že je to na mne, ale ze je to scasti aj hormonmi, ktore sa vylucuju pri kojeni, ze ked dokojim dietatko, treba vysetrit hladiny a liecit to. Takze u mna aj kojenie je spojene s depresiou a nemozem predsa takto fungovat cely svoj reprodukcny vek, ze kazdy rok alebo kazdy druhy mat babo...lebo sa mi psychika moze celkom zosypat...to tiez nie je zodpovedne...ale je mozne, ze budu dalsie problemy, a ked babo budeme chciet, mozno bude problem...bodaj by nie...no ja len chcem povedat, ze to treba posudzovat citlivo a nielen sucho povedat, takto a takto, lebo inak skoncis v pekle...to sa neda...

natalym
12. mar 2015

@nevenka Ver, že som už videla všeličo. Aj to aj pri pohľade do zrkadla. Dnes mám tiež jeden zo svojich dní.

nevenka
12. mar 2015

@natalym

Ved ja viem...nepoznam tu nikoho z fora a neodvazujem sa preto hodnotit a sudit...len tie zjednodusujuce prispevky mi idu na nervy, normalne ludsky povedane, lebo taky proste zivot nie je...je ovela komplexnejsi a aj ti najvacsi hriesnici mozu prist priamo k Jeziskovi do neba...to je len medzi Bohom a hriesnikom...

A podla mojich prispevkov tiez vidno, ake mam teraz dni...

betain
12. mar 2015

@nevenka kecy,ani sa nedá inak reagovať.

nevenka
12. mar 2015

@betain

Ake ignorantstvo...no co uz...kym clovek nezazije, nepochopi...

Bodaj by vsetko fungovalo ako nalinkovane v zivote...

anetkaadamko
12. mar 2015

aj cirkev je len politika.....a o čo ide v politike a peniaze a manipuláciu s ľuďmi.............preto cirkev zbiera ovečky.........čím viac ovečiek tým viac love 😀

nevenka
12. mar 2015

@betain

Este raz som si precitala prispevok od teba...Vas...Vsak si posudzujte, kto ma aky kvalitny vztah, samozrejme suhlasim s tym, ze veci netreba zlahcovat, ani v jednom ani v druhom smere. Vy si veci povedzme ze zjednodusujete z vasho hladiska/uhla pohladu, ini v inych ohladoch.

Ak pouzivam prirodzene metody planovania rodicovstva a vyhybam sa plodnym dnom, co tym hovorim Bohu? Nie, Boze, teraz si chcem uzit, ale teraz dieta nie! Tak ci onak, umysel mate jediny - nesplodit dieta. A to nie je antikoncepcne myslenie? Ako ste tym otvoreni zivotu? Rovnako tak, ked Boh bude chciet, dieta pocnete aj v akoze neplodnych dnoch alebo ked sa manzel celkom neovladne alebo ked sa pretrhne kondom. A dieta bude! Ked to Boh bude chciet.

Vsetky metody, ktore brania pocatiu akymkolvek sposobom, su de facto antikoncepciou.

A nerozpravajte mi hluposti, ze sa nenaucia manzelia ovladat. Ovladaju sa a z roznych dovodov, ako som uz pisala - zdravotne, deti, sluzobky...aj to je obeta od muza, ked sa praktikuje prerusovana suloz, nie? Tam sa muz akoze nemusi ovladat? Prave naopak...

Ja neviem, ja by som sa to aj rada naucila, tie metody, len mi povedzte, co dovtedy? Abstinovat 2 roky napr.? Lebo neodsledujem pocas tehu nic, pocas dojcenia, co planujem mozno rok, mozno 2...no neviem...A nepriamo tym nutit muza k urcitym veciam? Nie kazdy sa zenil preto, aby zil vlastne v celibate a este ked denne vidava svoju manzelku, ktora staci, ze ma na sebe leginy a uz to je...proste to muza laka, ked je zdravy.

Nechapte ma zle, ja len zvazujem, a chapem jednu, aj druhu stranu...

nevenka
12. mar 2015

A este ma napadlo, otazka na svedomie niektorych krastanskych muzov...

Ono ti chlapi to maju najradsej "natural", ale aj tak je prevazna vacsina "driny" v tych prirodzenych metodach na zene. Ona musi merat, zaznamenavat, vyhodnocovat...aby to mohlo byt "bezpecne" a "natural"...

To by ani tak nevadilo, aj mne sa to najviac paci normalne prirodzene, samozrejme...ale v case, ked planujete babo, tak si poviete, jasne, skusime, pohoda. Potom pridu problemy s babatkom a druhe uz zvazujete, ze co ak...a ked tretie, tak zvazujete este doslednejsie...

A ked sa zena pomyli, to ona preziva ten hlavny "stres", ten pocit, ze Boze, zmylila som sa...a to zena musi to dietatko vynosit a porodit atd...

Manzel mi povie, ze dieta je tou najlepsou psychoterapiou...niekedy sa nad tym pousmejem...jasne, keby som ja bola viac ako pol dna v praci, tiez to poviem, lebo by mi syncek chybal. Ale po vypatom vynervovanom dni uz to veru tak nevnimam, ze je to psychoterapia 🙂...lubim ho najviac na svete, ale viete, ako to myslim 🙂

natalym
12. mar 2015

@nevenka No tak v tomto Ti musím oponovať. Môj muž je dobré číslo, ale prispôsobuje sa on mne, čo je pre mňa najlepšie a najvýhodnejšie, čo sa týka antiky. V tomto sme sa vždy dohodli. Berieme to tak, že sme v tom spolu. Takže nie všetci sú takí. 😀

nevenka
12. mar 2015

@natalym

No vies, aj moj manzel je strasne zlaty v tomto, ja sa na toto stazovat nemozem...jasne, ze si pochvaluje casy, ked som brala HAK, ale berie, ze sa vela zmenilo a to zdravotne hladisko je uplne jasne v tomto. To ostatne riesime, aka je momentalna situacia, no teraz som tehotna a nie som na rizikovom, takze by nemal byt problem, len mne je to neprijemne a chut nie je, ach jaj 🙂

Ja som pisala aj o inom aspekte, ze moze byt, ale samozrejme, su super muzi, ktori si uplne zenu vazia, ja len ako na zamyslenie...chcem verit, ze je viac krestanskych skutocnych muzov s velkym M 😉

betain
12. mar 2015

@nevenka no, toto je už iný komentár, v tom by som ale napísal, že nato sa zas Vy pozeráte čierno-bielo. Problémy má každý a ja niesom z tých ktorý by súdil ľudí a puritánsky sa zastával svojej teorie. reagoval som na dáky, ktoré sa ohánajú kresťanskými pravdami ktore si tak zdeformovali že už to s vierou nemá nič spoločné. Na otázke či je využívanie plodných a neplodných dnoch antikoncepcia sa asi nezhodneme. ja nato pozerám prirodzene. je to proste fyziologia človeka že má nejaký cyklus, tabletka fyziologická nieje. Ale toto všetko je tiež viac menej len kúskovana debata argument - protiargument. S manželkou sme praktizovali rátanie plodných a neplodných dní a ovulačné testy, ktoré ženám uľahčujú práve veci o ktorých ste písali v príspevku vyššie (teplota, hlien...)
koniec koncov, sú páry veriace, ktoré žijú vážne prislúchajucim spôsobom aj v sexualite, potom sú páry, ktoré sa prezentujú ako veriace ale užívajú prostriedky brániace počatiu, a potom sú neveriace ktoré to neriešia. Do druhej skupiny spadá tak veľké množstvo rôznych prípadov, okolností a pod, že rozvádzať to nemá zmysel, bol by to dlhý text. Ja som veriaci a rovnako ako na potraty mám názor že NIE, pochopím isté prípady ak sa tak rozhodnú (znásilnenie a pod.) síce by som im odporučil inú možnosť ale len tak z fleku by som ich neodsúdil. Rovnaké to je s ATK. sú prípady kedy by to bolo na ťažšiu debatu.

simik14
12. mar 2015

Ak krestansky tak krestansky ... my sme znovuzrodeni krestania a Boh predsa hovori PLODTE SA MNOZTE SA A NAPLNTE ZEM a to je zakon a vsetko co je proti tomuto zakonu cize nemnozenie sa je priestupok cize hriech ... a antikoncepcia je proti plodeniu preto podla mna vhodna nie je 🙂 daju sa vypocitat plodne dni da sa to urobit prerusovanie a k oplodneniu nemusi dojst ale vyslovene branit tomu je chyba tou antikoncepciou ... to neznamena ze pi kazdom poglavnom styku musite ostat tehotna ... to nie ... ale je to hlavne otazka vasho svedomia ak citite ze nieco je hriech nerobte to ak to tak necitite urobte tak ;) opytajte sa Boha o mudrost v tejto otazke

nevenka
12. mar 2015

@betain

Jasne, ohybat vieru podla toho, ako to mne vyovuje, nie je spravne...v tom sa zhodneme. Rozhodla som sa neuzivat HAK zo zdravotnych dovodov a aj ezoterickych. Stale som bola proti niceniu tela, proti zasahovaniu do prirodzenych veci a hormony su strasne citliva vec. Neriesila som potom dlho svoje hormonalne problemy, lebo kazdy lekar vedel predpisat len HAK, co som nechcela. Ale potom prislo obratenie a hladanie inych sposobov. Moje obratenie sa dialo asi 2 roky pred svadbou a postupne, pol roka pred nou, uz som bola pokrstena a snazili sme sa s priatelom zit bez intimnosti az do svadby. A po svadbe sme sa vobec nechranili a napriek zdravotnym problemom dnes mame krasne dieta a chvala Bohu aj zdrave, relativne...ale kedze sa u mna vyskytuje jeden hnusny chronicky zapal, vdaka ktoremu vobec neviem odsledovat nic, stale mam vytoky, tak ma to dost stve a irituje a sama zo seba som nervozna. Teraz si pozor samozrejme nemusi e davat, ale stale mi ten zapal zneprijemnuje to, co by malo byt prijemne...a voci mojmu manzelovi je to tiez nespravodlive, je mi z toho smutno. Plus ta depresia k tomu, takze nie som si svojim telom ista a ako zena sa v nom necitim az tak dobre, ako to Boh planoval s kazdym clovekom. V tomto to je - ze sa snazim najst cestu, ktorou v tomto smere pojdem, aby ma to nedeptalo a aby som zila podla Bozej vole. Tak clovek velakrat pada v tychto situaciach a potom na fore niektore veci hroti a farbickuje cierno-bielo. Ale ak su toto nasledky, co si musim odzit ako trest za hriechy, tak radsej takto...ako potom v ocistci...ale neviem s urcitostou povedat, ci to tak je alebo je to proste choroba, z ktorej by ma uz mohol nejaky doktor aj dostat, ze...? Je tazke prijimat tieto veci, casto sa clovek buri a nevie to spracovat. Pre niekoho by to bolo lavou zadnou, pre mna je to problem, ktory prezivam citlivo. A niekto iny na to kasle a robi si, co chce, lebo mu to vyhovuje a ospravedlnuje si svoje konanie. No je to zlozite, pravda je taka, ze by som bola radsej, keby moje telo konecne fungovalo trosku lepsie a vedela som si s tym poradit. Myslim si, ze je takych krestaniek viac...co maju dilemy a trapi ich to, a preto sa aj z toho spovedaju a hladaju cestu, ako to robit a byt pritom v priatelstve s Bohom. Zelam vsetkym pevnu a silnu vieru a zdrave deticky 😉

miriem
12. mar 2015

@simik14 pises, ze antikoncepcia, je proti plodeniu a preto nie je vhodna. Ved ale aj taka prerusovana suloz, ze forma antikoncepcie, sice velmi nespolahlivej, ale je. Inak nie som si celkom ista, ale pokial si dobre pamatam, tak prerusovana suloz, nie je z krestanskeho pohladu ok. Ak to ide mimo, je to plytvanie, vid Onan z Biblie, ktory bol za "pustanie" na zem potrestany. Od neho je vlastne pojem onania.

betain
12. mar 2015

@nevenka Boh nieje zlý, žeby nás nejako trestal. To je klamlivá predstava. to je ale na dlhú debatu. Ak má človek problém, ide za lekárom a skúsi tí vyriešiť, ak to nepomôže tak ide za liečiteľom a uchyľuje sa k talizmanom a pod. No, veľmi šťastné riešenie to nieje ale to je len môj pohľad. v živote sa žiaľ človek nestretne len s ľahkými vecami a ak od tých ťažkých utečie tak si tým veľmi nepomôže. Hoci veľmi nerád musím uznať že práve vtedy ked sa človek postaví čelom k problému a snaží sa to zvládnuť, tak sa formuje, nech je to sexualita alebo akákoľvek iná oblasť. Dá sa utiecť. Problémy v rodine - rozvod, pocit nenaplnenia v živote - drogy, neuspokojenie v sexualite - milenci. Všetko má ľahšiu aj ťažkú cestu. ATK je tá ľahšia. Či aj lepšia to je na pováženie každého.
My s manželkou študujeme 6. roč medicíny, štátnicuje sa celý rok, každé dva mesiace jedna štacka, dokopy 4. v júly sa nám narodila malá. Študujeme popri tom ako sa onu staráme. Žijeme sami ale na víkend chodíme k rodine si oddýchnuť. Každý jeden den je boj. Už 7 mesiacov. Často beznádej lebo malá málo spí a stále vyžaduje pozornosť. Manželka by mohla prerušiť ale rozhodli sme sa že to skúsime tak sme nato dvaja. Mohol by som povedať: "zlatko preruš štúdium, mama sa má starať o dieťa", akoby to možno spravila väčšina, (striedame sa po hodinách a druhý sa zatiaľ učí, vstávam o 5 ráno aby manželka po ťažkých nociach si pred školou ešte aspon do 7 pospala atd atd) ale nešiel som tou ľahkou cestou a aj ked je to teraz veľmi ťažké, už teraz vidieť že nás to v dôvere jedeného k druhému posúva míľovými krokmi vpred. V iných veciach sa nám to ale často rúca, sexualita, spoločný čas a pod. Tie ale neboli postavené na dobrom základe tak vo vetre proste museli spadnúť.
Čo som tým chcel povedať, že ATK je často len tá ľahšia cesta, únik pred tým dať si dokopy intímny život alebo len jednoducho prejav egoizmu a žiadostivosti, živelnosti. Pričom prirodzené metody potlačujú posledné menované do tých správnych koľají, ako koryto rieky vodu vnej.
Písala si o istom probléme, dá sa nan pozrieť z rôznych uhlov pohľadu a veru chápem aj ten frustrovaný, retignovaný a rozčarovaný, ale nieje to jediný.

simik14
12. mar 2015

@miriem a to pise kde ? Prepac musim ta poopravit Boh ho nepotrestal preto lebo ako podla Biblie pise semä vypustal na zem ale preto lebo odmietal splodit potomka svojmu bratovi co bola jeho povinnost podla svagrovskeho prava ...

simik14
12. mar 2015

@nevenka prehlasuj uzdravenie v mene Jezis ... pozri sa na zazraky ktore Jezis ucinil za svojho zivota a tie cini aj dnes ... On za nas zomrel strasnou smrtou aby ty ja a vsetci aby sme nemuseli skoncit v pekle aby sme netrpeli chorobami ... uzdravil slepeho uzdravil chromeho umrel za nase zmierenie s Bohom ,.. a nakolko On je dokonala laska a miluje nas nechce aby sme trpeli vzdy nam pripusti iba tolko skusky kolko vie ze zvladneme ... hovori ze proste a dostanete hladajte a najdete ... hladajme uzdravenie v Slove Bozom.. poznajme Jeho volu a zistime ze nase choroby ostali na krizi ... ved v Biblii pise tvoja viera ta uzdravila ... nebud zmierena ked si myslis ze je ti to sudene ... NEVER GIVE UP nikdy sa nevzdaj ... Boh vidi aki sme aj On to mohol s nami vzdat ... ale dal nam slobodnu volu a caka co my urobime ... niekedy to uzdravenie nepride hned Boh caka ako dlho a ako pevne mu verime ... Boh vie co preco robi ale ak ti to uzdravenie da tak ti ho uz nikdy nevezme ... ucin pokanie a pros Ho ... 🙂

wewe22
12. mar 2015

ludia ja necapem je 21stor. boh je vsemohuci? ano? myslite si ze by dovolil nejakému cloveku vynajst antikoncepciu ci ine druhy ochrany keby nechcel aby sa pouzival?
odmietanie antikoncepcie cirkvou je len o zachovani populácie
a nie je pravda ze boch tinalozi na plecia len kolko zvladnes v okoli mame jednu velmi poboznu rodinu maju 8deti a setci susedia im nosia kolace a obdobne veci lebo oni si to nemozu dovolit aj ten pes chodi do susedou sa nazrat bo mu nemaju co dat
suma sumarum boh neovplyvnuje jednotlivca ale cele dianie sveta ludia si posrali organizmus tak im dal moznost umelého oplodnenia tvrdit ze sa nesmies chranit pred nechcenym tehotenstvom je totalne na hlavu

simik14
12. mar 2015

Ale vies Boh je Vladcom celeho sveta ale je tu aj ten druhy ktory sa nas snazi vo vsetkom dostat do hriechu Jezis predsa nechcel aby peter bojoval mecom tak myslis ze chce zbrane ? A su tu ... a takisto je to aj s antikoncepciou ... je tu aale nemame ju brat ... su tu aj herne a nemame hazardovat ... na svete je hromada trpiacich ludi nie len tvoji susedia a Boh x ludi uzdravil o x ludi sa postaral ... nie son ani ja z tych najbohatsich a ked bol slabsi mesiac na financie.neopustil nas ,..

simik14
12. mar 2015

@wewe22 neber to len jednostranne

wewe22
12. mar 2015

@simik14 len obrazne ja som tehotna uz ked po mne muz trenky hodi kolko deti by som mala keby nemam antikoncepciu? mam tri a financne to zvládame ltt ak by sa nam prihodilo dalsie dieta mozem zbalit kufre a vystahovat sa pod most potom sa o mna a moje deti postara kto boh? deti do decaku a ja na autobudovu stanicu zijeme vo svete v akom zijeme treba sa mu prisposobit a nie sa nechat manipulovat z kazdej strany treba si vybrat zdravy stred
urcite nepojdem do pekla za to ze som nevychovala 10 deti ale "len" 3

nevenka
12. mar 2015

@wewe22

No ved jasne, ze je vsemohuci, ale to neznamena, ze ludom zakazuje robit, co si zmyslia, vid vojny, koncentracne tabory atd....dal nam absolutnu slobodu. Len jediny zakaz ludia mali v rajskej zahrade a ten porusili, lebo sa dali oklamat diablom, pretoze ten im nahovoril, ze ked budu jest zo stromu poznania, budu ako Boh...a tym, ze sa toto stalo, uz prestali ludia byt v priatelstve a jednote s Bozim planom, preto spolu s diablom prisli choroby, smrt, nestastia. Lebo ta slobodna vola nam ostala. A potom prisiel Jezis, aby toto otroctvo cloveka zrusil a vytrhol ludi z jeho pazurov. Takze kludne si ludia mozu robit, co chcu, Boh ich necha a necha ich aj niest nasledky, lebo kazda pricina ma svoj nasledok...

Lenze ak toto niekto povazuje za rozpravku, tak potom sa nemozeme odvolavat na Boha, preco dovoli to a hento...dovolene je vsetko, ale ma to svoje ale...

Ak tomuto verim, tak sa podla toho riadim a Boh fakt takychto ludi, co ho miluju, odmenuje. Ja odkedy som krestankou, tak je to so mnou a mojim zivotom len a len lepsie! Cely pribeh raz niekde zverejnim, ale este nenastal ten spravny cas.

nevenka
12. mar 2015

@simik14

dakujem za povzbudenie, velmi si to cenim 😉

wewe22
12. mar 2015

@nevenka kde boh povedal že sa nesmie človek brániť pred pocatim nezabijes? áno potrat je zlý veď ochranou sa bráni pred vrazdami nenarodenych detí
Ak je zlé že vedci prišli z umelým oplodnenim či antikoncepciou nie je zlé ak prišli z transplantaciou organov?veď to tiež nie je prirodzené
Ak by sme sa správali v súlade z prirodzenosťou zem nemá 7miliard obyvateľov
Aj toto je diablov plán?

simik14
12. mar 2015

@nevenka kedykolvek nabuduce 🙂 viem ze je dolezite dvihat sa navzajom mala som aj taku krizu ze som bola na cele prezivanie sama a nebolo nikoho kto by ma dokazal nakopnut 🙂 sama som bojovala s chorobou bola to proste len kozna hlupost ekzem ale bol na tvari na rukach na nohach proste cele tehotenstvo cely ten cas som si nemohla vychutnat tie najkrajsie okamihy necitila som sa dobre sama vo vlastnom tele nevedela som preco musim tak trpiet ani lieky som vtedy nemohla brat nechcela som ublizit babatku hanbila som sa ist von ... plakala som neraz vlastny manzel si z tohi robil srandu ... nemal mi kto pomoct len Boh ... vzdy si predstavujem ako pri mne sedi a dokazem sa s Nim cele dni rozpravat viem ze On nas nikdy nevysmeje caka kedy mu povieme svoje potreby ... Job povedal ze ked dakujeme za dobre mame ddakovat aj za to zle a proste neobvinovat Boha nepytat sa Ho Boze kde si ked ta najviac potrebujem ... choroba bola premohnuta nema nad nami moci ... Boh chce uzdravit kazdeho ... aj teba 🙂 miluje ta si predsa Jeho dieta 🙂 si princezna dcera Krala 🙂 a princeznam prinalezi len to naj ... keby od teba dcerka pytala napriklad nejaku hracku nedas jej kamen ... a tak aj Boh ... da nam len to pre nas najlepsie 🙂

simik14
12. mar 2015

@wewe22 Boh to praveze povedal ze nezabijes ... keby bola nejaka zena tehotna a mala by porodit chore dieta co by mala podla teba robit zabit ho ? Ist na potrat ? A nedat sancu ?

simik14
12. mar 2015

Ale to sa moze stat aj pri planovanom tehotenstve nie len ked sa smykne a bude postavena do takej situacie
@wewe22