Intímny manželský život v kresťanskej rodine
Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
Ano, pekne a zrozumitelne si to vysvetlila...v tvojej situacii by som asi rozmyslala uplne rovnako.
To je presne o tom, ze ked dvaja robia jednu a tu istu vec (napr. pouzivaju kondom), nikdy to nie je to iste...
A urcite suhlasim s tym, ze nie vzdy je pouzivanie kondomu zo sebeckych dovodov...alebo z pohodlnosti...
No a ta ktora ma Boha toto vsetko prezit nemusi ... na takych veciach sa zjavuje Jeho slava ked nieco co nefunguje fungovat zacne ked choroba razu v tom tele nie je a z choreho je zdrave dieta je to vsstko o viere a ta zialbohu dnesks chyba a clovek si mysli toto je nemozne toto sa neda a hned hadzeme flintu do zita myslime prilis ludsky a sme prilis pysni aby sme videli ze.na tom svete prebyva aj dobro ... je to o tom ako to do svojho zivota prijmeme my ... moje babatko pomaly rastlo v brusku vazilo menej aj bolo mensie doktorka ma strasila a neverila som tomu odmietala som to modlila som sa a pribralo za necele dva tyzdne skoro kilo 🙂 a vdakabohu je zdravucka ako ma byt ... a pre nu som nechala studium ... nedala by som si ju vziat za.nic na svete a keby som aj mala dalsie nevzdala by som sa ho lebo Boh sa stara a vidi co prave potrebujem ... nieco mi chyba a zrazu to proste tak zariadi ze to mam viem ze sa nemusim bat zajtrajska ze On sa o mna postara nech budem kdekolvek ... a o moje dietatko tiez ;)
@liebling98 tak asi si nečítala čo som písal a podobne ako asi 90% žien sa upneš na niečo čo sa ťa dotkne a toho sa potom držíš. V tomto prípade že som ťa nazval egoistom. Teda aspon to si si z toho vyvodila. Nuž ale také ste vy ženy preto sa ja nehnevám. v inom príspevku kdesi nakonci som písal že sú prípady v ktorých ani ja ako povedzme odporca ATK by som ustúpil. Prípad po sekciách, už po dvoch nieto ešte po troch je asi podobný ako rozhodnutie či potratiť ak sa jedná o život matky. Môže sa stať že tvoje 4 dieťa by bolo obrovským požehnaním pre svet, alebo žeby si zomrela. ženy sa v tomto rozhodujú slobodne a mne neostane nič iné len ich rešpektovať. Máš rodinu musíš sa starať to je ťažký argument, ale pravdou je že by to aj bolo na ťažkú debatu.
este som si citala starsie prispevky a zasnem
ako ze ak pouzivam ochranu musim nutne byt ako kralik? ja mam sex vacsinu raz do meiaca lebo castejsie sa nejak nevieme zladit, manzel je unaveny z prace, ja z deti a pouzivame ochranu to je cisty pripad prehnanej ziadostivosti
ja som veriaca ale cim dalej tym viac zdielam manzelov odpor voci cirkvi
podotikam cirkvi ktora upalovala "bosorky", viedla vojny, papezi tejto cirkvi znasilnovali a vrazdili
ano ja som schopna odpustat ale mam pocit ze za taketo kazanie si to cirkev nezasluzi
ked zacne cirkev prispievat na vychovu kazdeho dietata za ktore dostava ona sama peniaze (pokrstene) potom mozme mat deti kolko nam priroda teda boh nadeli
na co vlastne su peniaze za moje pokrstene dieta ked ja ich potrbujem viac????????????
cim som vlastne dospela ku tomu preco sa mame neobmedzene mnozit lebo pre cirkev to znamena neobmedzeny prijem
a teraz ma ukamenujte
Moja dcerka nie je krstena ;) nie som katolicka som znovuzrodena krestanka moj manzel tiez ... aj my mame problemy ako kazda rodina ale mame v Bohu vitazstvo vo vsetkom a vieme ze Boh sa stara ... nekrstime deti ... co maju z toho ze im.nakvapkaju vodu na celo a dieta si to neuvedomuje ... Jezis sa pokrstil v jordane ponorenim a uz bol dospely ... uvedomoval si ze je Bozi Syn ... a take polrocne dieta si to uvedomit nevie ... ja som sa tiez krstila pred dvoma rokmi z vlastneho rozhodnutia ... spolu s manzelom a verim ze Boh sa postara aj o moju dcerku ... a sama sa rozhodne pokrstit ... k tomu nemam co dodat kedze nie som katolicka a cirkev za moje dieta peniaze neberie za to ze je pokrstene ;)
Tak v tom potom je problem lebo to je nieco uplne ine ... to nie je katolicka ... znovuzrodenych cirkvi je viac proste tsk narychlo sa to asi neda vysvetlit to by si musela vidiet aby si si urobila svoju mienku o tom je to inac ako v kostole nie je to o prihovarani sa ku obrazom a proste hlavne rozdiely su v tom ze sa nemodlime k Panne Marii ani ku nikomu inemu len priamo k Bohu nemame svate obrazy ... mame Svateho Ducha .,. Krstime sa z vlastneho rozhodnutia .. spovedame sa vyhradne Bohu a nie knazovi a nemame knaza ale pastora ... modlime sa srdcom nie odrecitovane modlitby ... to sa neda tak narychlo
Vsetko OK, vasu vieru Vam neberiem, ani neutocim, to upozornujem vopred. Ale pozor! Ani katolici sa nemodlia k obrazom, nespocedaju sa knazovi, ale pred knazom Bohu, to Boh odpusta hriechy, nie knaz! A katolici tiez maju Svateho Ducha, a predstavte si, tiez sa modlia srdcom! Ak niekto nie, ale recituje basnicky, to nie je modlitba ani u katolikov, ale Boh si podla mna vsima akukolvek snahu cloveka.
Samozrejme, odbocili sme od temy...
Ja som pred 5 rokmi zacala hladat pravdu a nasla som ju v katolickej cirkvi. Mala som take problemy so Zlym duchom, ze mi nikto nevedel pomoct, vsetci mi len radili, ze modlite sa. Ale nestacilo. Zly duch si nedal povedat len tak. A ti knazi, na ktorych mnohi len nadavaju, mi najviac pomohli, vypoculi, nesmiali sa, modlili sa so mnou a za mna, jeden z nich ma zobral na put, aj ked som nemala peniaze na to, platila som si len to minimum! Cely cas sa mi venoval, samozrejme aj inym. Takze nie vsetko katolicke je take strasne. Ani v novuzrodenych krestanoch nie je o nic viac lasky a Svateho Ducha ako v katolikoch, lebo vzdy Boh dava zo svojej milosti komu ako chce darovat. Daruje aj ateistom, hoci si to niektori ani neuvedomuju a ako som spominala, aj ten ateista sa moze dostat do neba. Ja ani nikto iny nema pravo v tomto rozhodovat.
Este raz, sme mimo temy, ale nedalo mi...lebo vsade, kde sa spomenie "katolicky", furt musi niekto rypat. ☹
@betain nie, necítila som sa dotknutá Tvojim príspevkom. Čítala som ten jeden z poslednej stránky, nemala som čas čítať celú diskusiu, či si ešte niečo nenapísal.
Si ešte zrejme veľmi mladý a máš málo životných skúseností. Len som Ti chcela ponúknuť iný pohľad, že život nie je čierno biely, že antikoncepcia nemusí byť vždy len tá ľahšia voľba. Pre mňa by bola ľahšia voľba nechať všetko na Pána Boha. Ale milujem svoje detičky a svojho manžela. Rodičov už bohužiaľ nemám, nemám ani súrodencov. Z mojej blízkej rodiny nie je nikto, kto by mi pomohol. Len z manželovej. Môj muž chodí pracovať na turnusy, vidíme sa 1-2x do mesiaca. Na tri deti treba robiť. V mojom prípade by práveže nechránenie sa pred počatím bolo to jednoduché a sebecké riešenie. Ostali by po mne 3 siroty a manžel. Mňa by už nič netrápilo. Ale oni by mali problém. Ale milujem ich viac ako svoj život aj za cenu toho, že podľa Teba možno zhorím v pekle. Ale ver mi, za to, aby moje deti mali matku a môj muž milujúcu manželku mi to stojí.
Prepac nemyslela som to na urazku ;) ja len ze pise sa ze kto uveri prijme a da sa pokrstit ten uzrie Bozie Kralovstvo takze s tym musim nesuhlasit ze ateista pojde do neba ,.. iba ak splni toto nase skutky nas nezachrania pokial odmietame evanjelium a ked sme uz o nom poculi a poculi sme tu pravdu tak vonkoncom nase skutky nas nezachrania lwn Bozia milost a obrazy su modlosluzba a to Boh nenavidi a jediny prostrednik je Jezis medzi tebou a Bohom knaz nie ;) to su verse z Pisma to som si nevymyslela 🙂
@liebling98 ked dokážeš napísať že podľa mna zhoríš v pekle za to že vo svojom prípade berieš ATK ... tak si vôbec nepochopila čo som písal.
@betain neberiem HAK, Ty si nepochopil. Myslela som, že ako študent medicíny máš utriedené pojmy antikoncepcia a hormonalna antikoncepcia.
Bolo to myslené ako metafora trestu za zavrhnutiahodné konanie, ktorým pre Teba a iných "pravoverných" veriacich je bránenie počatia (či už HAK, kondóm, vnutromaternicové telieska, operačný zásah). Bohužiaľ, z Tvojich slov cítiť, že ľudí, ktorí veria v Boha a bránia počatiu iným ako prirodzeným spôsobom, považuješ za veriacich druhej kategórie.
@wewe22 si písala, že keby Boh nechcel antikoncepciu tak by nebola 🙂 ... teda môžeme podľa Teba povedať aj že keby Boh nechcel napr. atómové bomby, tak by neboli... čiže podľa tejto úvahy ich Boh chce pretože existujú :D nie som teológ, ale myslím, že o Bohu viem aspoň na toľko, že určite takéto veci nechce ani nikdy nechcel .. okrem iného dal človeku rozum a dal mu predovšetkým slobodnú vôľu, aby sa mohol naučiť milovať, lebo láska môže vzniknúť len ak je slobodná, nemôže byť vynútená...a teda ľudia sa môžu od lásky aj slobodne odvrhnúť a použiť rozum aj na veci, ktoré s ňou nie sú v súlade.. 🙂
@wewe22 snáď nie 🙂 ale táto téma je tu rozoberaná z kresťanského hľadiska a jednoducho povedané, ak to človek myslí s touto vierou vážne, tak na prvé miesto v živote kladie lásku k Bohu. A tá láska už potom takým spôsobom života trpí, keď sa človek stavia do rozporu s jeho prikázaniami. Ďalej by mal taký človek veriť, že prikázania tu nie sú na to, aby človeka obmedzovali, ale aby človeka usmerňovali v dôvere, že Boh vie čo je pre jeho život najlepšie.. 🙂
Ano, kto uveri a prijme evanjelium, ok...ako viete, co sa s ateistom udeje pocas smrti? Nevieme, ale spomente si, ten lotor, co umieral s Kristom na krizi, bol vrah, vsetko olutoval a uveril. Nebol ani pokrsteny a Jezis mu odpovedal, ze este dnes s nim bude v raji. Takze to k tomuto bodu...
K dalsiemu bodu: obrazy...mozu a nemusia byt modlosluzbou. V Starom Zakone si Izraeliti urobili zlate tela a jemu sa klanali, vedome sa odvratili od ziveho Boha. Ak sa klaniam soche, obrazu, som hlupak, nic som nepochopil. Ale obrazy maju sluzit na stimulaciu predstavivosti, na sustredenie napriklad. Ja sa pozriem na obraz Pana Jezisa, sklonim hlavu, hocikedy, ked idem okolo, chytro si na Neho spomeniem a kratko sa pomodlim. Lepsie sa mi sustredi, rozhodne sa neklaniam obrazu, ale Bohu, ktory je za obrazom...to je o tom, nakolko rozumieme obrazotvornosti 🙂
Knazi: Jezis povedal aj to, ze "kto vas pocuva (apostolov, teda Jeho nastupcov, ked On vystupil do neba), mna pocuva, kto vami pohrda, mnou pohrda..." - nie je to presna citacia, ale v Biblii to je. Nie som tak zbehla, ze by som citovala konkretne pasaze...knaz je samozrejme len clovek, teda nie je absolutnou autoritou. Co sa spovede tyka, neviem, ci si bola niekedy katolickou a mas to zazite...ja som bola evanjelickou a predsa som citila, ze Boh ma vola inam, na inu cestu a spoved povazujem za jednu z najlepsich uzdravovacich prostriedkov. Spoved je narocna, pretoze nahlas pred svedkom hovoris o svojich intimnych pohnutkach, skutkoch a tak...priamo to pomenujes, nie vseobecne. Knaz ti da radu, porozprava sa s tebou a skusi ti na veci dat iny pohlad. U evanjelikov je to take vseobecne - hoci existuje aj cosi ako osobna spoved, i ked to sa asi casto nevyuziva. Neviem, nemam skusenosti s tym.
Hlbsie o spovedi a ulohe knaza si treba nastudovat, az tak do detailov to ja neviem popisat...
Zhodneme sa vsak na jednom a na tom zalezi. Verime v Boha, v Jeho Milosrdenstvo, lasku...tak cim viac lasky budeme prejavovat, tym viac budeme sprostredkovavat Jeho samotneho inym ludom...to je to hlavne v evanjeliu...
@kamilkka no viac menej sme to nechali v Božích rukách. Viac sme sa snažili neotehotnieť ale 100%ní sme neboli. Obaja sme sa cítili pripravení ale mali sme rešpekt (škola, dieťa). Tak prišla malá a aj ked je každý den, ktorý vydržíme študovať a zároven byť s malou, zázrak a je to fakt ťažké, je to naše obrovské šťastie. Vyplna v nás niečo čo nám chýbalo a bez nej si už nevieme predstaviť život. A nejako to ide, Pán sa stará, ved ako som písal, je to zázrak že sme 3 mesiace od ukončenia štúdia. A teraz ? ovulačné testy. Ale ani v tom niesme 100%ní. Niekto by povedal - nezodpovednosť. My vnímame že sa o nás Pán stará a postará. A to niesme žiadní fanatici. Len sme sa odovzdali do Božích rúk, nech to zneje akokoľvek klišoidne.
@zuzana_222
Pre mňa fanatik určite nie je človek, ktorý sa snaží držať božích prikázaní. Pre mňa sú fanatici ľudia, ktorí sa starajú do toho ako žijú iní ľudia a posudzujú ich. A držím sa len dvoch prikázaní : 1 - boh je len jeden a 2 - miluj blížneho ako seba samého. Ostatné sú pre mňa zbytočné, pretože ak dokážeme žiť podľa týchto dvoch prikázaní, určite neporušíme žiadne iné. Ale je to veľmi ťažká úloha.
@mirabelca Aha..no mne išlo hlavne o to ako si vravela, že by si do kostola nevošla. Nechcem Ťa súdiť, snáď to tak nepochopis.. ja len tomu nerozumiem. A taký názor tu bol už viackrát, že ja verím, ale do kostola nechodím. Vo svätom písme sa píše, že: Ak ma milujete, budete zachovávať moje prikázania. A jedno z prikázaní je aj ctiť si sviatočné dni účasťou na svätej omši. A áno, je to tak, že od lásky k Bohu a lásky k bližnému sa odvíjajú zvyšné prikázania, je to dobrý postoj, ale napr. tá účasť na svätej omši sa pre mňa týka veľmi lásky k Bohu... je to poukázanie na to že z tých 168 týždenne, ktoré nám Boh dal, dokážeme aspoň jednu vrátiť z lásky Jemu, tým, že sa zastavím za nejaké veci poďakovať, poprosiť alebo odprosiť. Je to malý skutok obety od nás pre Neho.
@zuzana_222 chram boži každý nosíme v sebe, preto si nemyslím, že tým, že nechodím do kostola pácham hriech. Pre mňa je vzťah s bohom veľmi osobný, modlím sa často, jednoducho od detstva nespájam cirkev s bohom, teda ani nemyslím, že láska má byť niečím podmienená. Má byť nezištná, len nezištná láska je pravá.uvedomujem si, že máme rozdielne názory na náboženstvo, no podstatné je, že veríme v toho istého boha 😉 a ani tvoja, ani moja viera neni o nič horšia, aj keď prejavy viery možu byť iné.
Pokial viem, veriaci sa vzdy stretávali - už prví kresťania tvorili spoločenstvá a zučastnovali sa ,,lamania chleba,,. Kresťania beru do uvahy aj slová biblie (nehovorím teraz o katolikoch, su aj evanjelici, protestanti) kde ,,zakladali,, zbory, stretávali sa spoločne. Preto názor kostol nepotrebujem, alebo zhromaždenie, zbor, nazvyte to ako chcete - minimálne nie je biblický. Vyskytuje sa najmä u ludí čo mali nagatívny zážitok s knazmi, kostolmi, veriacimi prevažne v rkc.
Myslim ze prvotni krestania sa stretavali tak, aby naplnali uprimnu vieru, hladali si ludi s ktorymi ladili nazoro, zapalom aj chapanim. Kedze ich bolo len malo, prirodzene sa toto naplnalo. Teraz ked sa cirkev ako organizacia rozrastla, uz v kostole clovek tazsie/tazko najde tych pravych. Chodi tam plno ludi len tak, formalnych veriacih, ktori su ale vlaznejsi nez kde ktory uprimny ateista. Ich ciny taktiez hovoria same za seba. Medzi nimi sa neda precitit sila zhromazdenia rovnako zmyslajucich, rovnako naladenych, casto skor naopak. Cize spolcovanie ano, ale s tymi co su skutocne oddani viere a duchovnemu zivotu, nielen formalne. Jezis tiez nechcel sa zucastnovat obradov s tymi, ktori vo viere ustrnuli a brali ju ako mrtvu vec, napriek tomu ze boli oficialnymi duchovnymi tej doby.
@horana prečítaj si také Pavlove listy, kolkatim zborom písal a riešil tam ich problémy - boli to ludia ako my, taký ananiáš a zafira, ktorý okradli cirkevný zbor, v liste Filipanom napomína dve ženy - Evodiu a Syntychu, zrejme koli roztržkám atd. Toto asi neboli prototypy so zápalom a chápaním a asi ani velmi ,,uprimní veriaci,,.
Chodi tam plno ludi len tak, formalnych veriacih, ktori su ale vlaznejsi nez kde ktory uprimny ateista. Ich ciny taktiez hovoria same za seba. Medzi nimi sa neda precitit sila zhromazdenia rovnako zmyslajucich, rovnako naladenych, casto skor naopak - to su tvoje skreslené predstavy ovplyvnené tým čo si zažila. Tu v meste su spoločenstvá rodín dosť silné dokonca tak že dokažu vybudovať mamičky na materskej cirkevné školky - Lamač, Ružinov, Saleziáni don Bosca tých poznám osobne, osobne poznám aj Martin dom a Slovo života a o formálnej viere tam na 90% nemože byť ani reči. O dedinách mám svoj subjektívny názor. Ale v BA ak sa človek dostane pod ten povrch tak zažije aj mnohé pekné veci. Nehovorím že všade ale su tu dosť silné spoločenstvá, farnosti. Spoločenstvo má význam - lebo pomáha niest bremená, tie duchovné, rozne problémy ale neraz som bola svedkom aj toho že aj tie materiálne. MOji známi potrebovali peniaze na načuvacie aparaty pre hluchu dceru v hodnote 2000 eur. Všetci zo spoločenstva rodín sa im poskladali, druhým ukradli auto - práve kupené a boli uplne bez penazí a kamaratka pred porodom na spadnutie. Len čo sme sa to dozvedeli tak sme každá rodina a je nás tu v meste naozaj dosť poslali peniaze - kolko sme kto mohli. Dnes už maju znovu auto. (nie je nové, ale maju) A tak by som som mohla pokračovať ako si ludia v spoločenstve dokážu pomáhať aj hmotne ak je to potrebné.
@sardinka333 To je vyborne ked prave "u vas" sa dali dokopy ludia ktori to myslia vazne. "U nas" som to volakedy spoluprezivala s kamoskou ktora bola taka zapalena, chodila casto s nou do kostola na stretnutia az som sa tam citila temer ako doma, vytvorila sa skupina veriacich mladych ktori sa zomkli, tam som citila ze to ma zmysel, stredna a starsia generacia boli take tie vlaznejsie zatupy, bolo tam citit akoby dva tabory, z ktorych kazdy si zil za seba, chodil na omse v inych casoch, sedeli dokonca pospolu v inych sektoroch. Ale postupom casu sa to porozpadavalo, vymenil sa farar, mladi sa rozprchli do sveta, zalozilo rodiny a aj ked nejaka cast zostala uz to nebolo take. Teda formalne niektore aktivity este bezali, ale aj medzi jadrom uz to bolo take ze kazdy si skor svoje hladi. Uz to nebolo ine ako bezni kamarati,na ktorych ked sa obratis pomozu, ale....Ono ako hovoril uz Satinsky: clovek je tvor spolocensky, potrebuje niekoho s kym by si porozumel. Kazdy si hlada svoju spriaznenu skupinku, podnikatelia, mamicky na materksej, aktivni veriaci,...niekedy sa skupinky mozu prelinat, teda jeden clovek moze mat zaujmy vo viacerych. Vnimam to tak, ze ten zaujem o vieru tam musi byt citit, nielen samotnou pomocou, charitou, aj ked to je nezanedbatelna sucast, pocit ze sme medzi svojimi, ale ked tam chyba to vyssie, je to skratka len pomoc a charita dobrych ludi. Mam teraz okolo seba ludi s ktorymi sa stretavame, nie ako ucelene skupina, niekori navzajom ano, potom s inymi zase zvlast a tam precitujem pritomnost Boha viac nez v tom k comu sa da teraz dostat formalne v kostole, lebo mi to dava odpovede na otazky, z ktorych na niektore som skratka v kostole odpoved nenasla. Nemusi to tak byt vsade a u kazdeho, len chcem povedat ze nie vzdy to co je zastitene cirkvou musi byt to jedine a najpravejsie. Ide o rydzost s duchovneho hladiska, nie svetskeho. Skratka kostol moze byt fajn, ale nechcem zamienat prostriedok a ciel.
Cirkev ma v sebe vela dobrych aspektov aj pomoci duchovnej pre jednotlivca, stale je to vsak len ramec a nie je spravne ulpiet na ramci a nie na tom co je za nim..Minule ma napr. zaujala tato relacia na slobodnom vysielaci, kde diskutuje katolicky knaz a clovek ktory sa tiez povazuje za krestana, ale zaroven sa citi byt trochu mimo struktury a prave tieto temy ohladne toho na co potrebujeme spolocenstvo sa tam preberaju. V podstate som blizsie tomu druhemu panovi, hoc aj knaz ma niektore myslienky pekne.
http://www.strednacesta.sk/relacie/v_prvej_lini...
http://www.strednacesta.sk/relacie/v_prvej_lini...
Ja nie som ta ktora by sa stavala proti cirkvi, ako niecomu nepotrebnemu, zaroven si ale myslim ze je to organizacia a organizacia ako taka nikdy nemoze mat patent na pravdu, uz z podstaty veci. Sam ten knaz v rozhovore priznava ze Boh ma byt na prvom mieste a az potom vztahy k ostatnym, samozrejme ze to ma byt poprelinane, neda sa to oddelit, ale mala by byt jasna priorita.
@nevenka
Katolíci nejdú podľa ducha, ale podľa svojej duše, nie sú teda duchovný, vytvorili si vlastné zákony. Slováci vnímajú vieru na intelektuálnej úrovni, vedia ju pochopiť intelektom, berú ju ako fakt, ale viera bez skutkov je mrtva. Je ťažké pochopiť niekoho kto číta bibliu a je vyznávačom katolíckej cirkvi., pretože katolicka cirkev je vo veľkom rozpore z bibliou a na to príde každý kto ju číta. Modlíte sa k p.Márii? prečo? ved Boh píše že je Boh veľký a hrozný a žiarlivý a nenávidí keď sa modlíme k iným, ku komu sa modlíš, to je tvoj Boh. Ked sa modliš k svätej Rite, to je tvoj Boh, ked sa modlíš k p. Márií, to je tvoj Boh. Len kto uverí a dá sa pokrstiť bude spasený. Pán Ježiš sa krstil ponorením do vody, nie pokropením. Ten lotor kt. umieral s p. Ježisom na kríži bol spasený, lebo uveril a p. Ježiš mu odpustil všetky hriechy.
katolicka cirkev nie je v rozpore s Bibliou....nemodli sa k P.Marii=prosi sa o jej prihovor za nas u jej syna,tak isto sa nemodli k svatym=uctieva,obdivuje sa ich zivot a berie sa z neho priklad a tiez sa nemodli k svatym,ale prosi o ich prihovor u Boha
a Boh je aj milujuci otec,milosrdny a spravodlivy...odpustajuci,objimajuci,davajuci druhu sancu-ano,je aj trestajuci ....ale vzdy je to OTEC...tak ako pozemsky otec vychovava aj tvrdou rukou,ale ta ruka vie aj pohladit

@betain Prepáč, ale nemôžem s Tebou súhlasiť, že užívanie antikoncepcia je prejavom egoizmu a žiadostivosti. V mojom prípade je to rozhodnutie rozumu. Mám 3 deti, všetky sekciou, všetky deti mladšie ako 6 rokov. Pri poslednej sekcii mi lekár povedal, že stačilo pár kontrakcií navyše a musel by mi zachraňovať život. Hrozila mi ruptúra maternice. Ďalšie tehotenstvo pre mňa neprichádza do úvahy, pokiaľ nechcem, aby boli z mojich synov polosiroty. A keďže potrat pre nás neprichádza do úvahy, musíme sa postarať o to, aby k počatiu vôbec nedošlo. Prirodzené metódy sú nespoľahlivé (3. syn). O poznaní tela a cyklu nech mi nikto nič nehovorí, za pár mesiacov mám 40 rokov, do posledného tehotenstva som si mohla podľa svojho cyklu nastaviť hodinky. Teraz ani len kalendár...
Len som Ti tým chcela povedať, že svet nie je čierno biely. A že ak niekto užíva HAK alebo používa kondóm, nie je to len preto, že chce striedať partnerov, alebo nechce z pohodlnosti ďalšie deti. Ale len nechce zo svojich už narodených detí urobiť siroty.