icon

Intímny manželský život v kresťanskej rodine

lukihomamina
19. dec 2013

Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem

nikuska744
1. jún 2015

@terezka1947 nemodli sa k svätým, ale prosí sa o ich príhovor u Boha,.....tak toto je bomba veta...Nikto sa tam za teba neprihovára....smutné, čomu ľudia všetkému veria...

terezka1947
1. jún 2015

@nikuska744 pozri...ja verim v nebo,vo vecny zivot,atd.....a teda za mna sa tam niekto urcite prihovara
respektujem,ze ty mas na to iny nazor

nikuska744
1. jún 2015

@zuzkaanicka to skôr ty to máš pomýlené

zuzkaanicka
1. jún 2015

@nikuska744 co konkretne? 😕

fiffinkaa
1. jún 2015

@fra pýtala si sa kde je v Biblii napísané že máme veriť tomu čo je napísané v Biblii a prečo som sa rozhodla Biblii veriť ja:
5M 28,58
Ak nebudeš bedlivo zachovávať a plniť všetky slová tohto zákona, napísané v tejto knihe, ak sa nebudeš báť tohto slávneho a hrozného mena Hospodina, svojho Boha. Hospodin spôsobí strašné rany tebe i tvojmu potomstvu, veľké a trvalé rany a zlé a trvalé choroby.

laaska
1. jún 2015

@fiffinkaa to je stary zakon, 5 kniha mojzisova a 28 kapitola hovori o prekliati. je to zakon spravodlivosti. Ale ...uz mame novu zmluvu a tou je MILOSRDENSTVO Jezisa Krista. To znamena, ze Jezis zobral vsetky nase hriechy na seba, vsetci, ktori veria v neho budu zit. Preto vyznavame hriechy pred fararom, aby on z moci Bozej zverenej nam mohol odpustit. Pretoze kto svoje hriech lutuje, vyzna ich, chce sa napravit, tomu skrze Milosrdenstvo bude odpustene. Pretpze Jezis prisiel uzdravovt chorych a zvestovat Bozoe kralovstvo. samozrejme
ze stale platia 10 Bozoch prikazani, ktore mame dodrziavat.

laaska
1. jún 2015

@vevesh ja som esye citala o tom pristroji, ze dokaze zmerat hormonalnu hladinu, preto je spolahlivy. a ak sa mozem opytat ako si sa riesila cez kojenie? lebo by som chcela kojit male aspon rok a pol. a tam je ten cyklus kadejaky....3

vevesh
1. jún 2015

@laaska ja som si este pred tehu odpozorovala "symptomy " ovulky, tak som vedela, kedy bola, a potom uz nabehol normalny cyklus s ovu (dolezite je aj davat pozor od predpokladanej po skutocnu ovu, kedze niekedy mozes mat ja ovu pred menstruaciou ci pocas, preto sa sleduje celkovo telo, nielen teplota,hlavne pocas kojenia cisto ta teplota nie je velmi spolahliva ...)

dugyna
1. jún 2015

skuste zensky kondom cize pesar napr femcup. ja som ho pouzivala pred tretim planovany m tehu. nie je hormonalny antikoncepcia. zivotnost je 2 roky a zaveden bez problemov moze byt az 48h. pouziva sa s gelom.

ivca88
1. jún 2015

Ahojte ... síce nie som až tak veriaca ...no antikoncepciu už odmietam..takže možno niektorej z vás pomozem 🙂 . a tak mi gynekologička odporúcila CAYA....
Je to nehormonalne... nijak to neovplyvnuje funkciu pohl.organov.
Vsetko je to na princípe "bariéri" ... je to taká silikonova čiapočka na krcok maternice...
S použitim spermicidneho gelu je to takmer 97% učinne...
No my sme to používali aj budeme pouzivat bez gelu...aj to s pomocou bilingsovej metody 🙂
stoji cca 60€ ...vydrzi aj 2 roky ...dokym sa vlastne neposkodi...
Pouzitie: pred stykom si to zavediete ....a 10 hodin po styku vyberiete 🙂 hotovo ...Pridavam aj link na video o CAYA - je to animovane (kreslene) ...

https://www.youtube.com/watch?v=ByR7J9IV0u8
fiffinkaa
2. jún 2015

@laaska Pán Ježiš nám odpúšťa hriechy z jeho nekonečnej Milosti, nie tým že hriechy vyznáš farárovi. Každý kto uveril že pán Ježiš Kristus umrel za nás, aby nám boli odpustené hriechy a pokrstí sa, bude spasený. O ďalších katolíckych ceremóniach sa nehovorí a nemajú sa pridávať. A ak s tým nesúhlasíš tak mi vysvetli prečo katolíci krstia pokropením vodou, kde to nájdem v Biblii a kde v Biblii nájdem sviatosť sv. prijímania a birmovky a že naše chrámy v kt. uctievame Boha a Jeho syna Ježiša ( nie svätého Patrika ani svätého Františka) majú byť vyzdobené sochami. Keď Mojžiš vyvádzal Izraelský ľud z Egypta, Izraeliti si vyhotovili zlaté tela, BOH sa vtedy veľmi na nich rozhneval.

Alebo to katolíci vedia a nevadí im to? aj takto sa to dá vysvetliť.

dugyna
2. jún 2015

@ivca88 to je vlastne to co som ja pred tebou pisala ze pesar, ja pouzivam femcup.

nevenka
2. jún 2015

Este k znovuzrodenym krestanom: skuste si precitat knihu obrateneho pastora Scota Hahna: Barankova vecera a Patricka Madrida: Prekvapila ich pravda...

Mne obidve otvorili oci...ale kniha sama osebe vplyva len na rozum, ale kto zazil oslobodenie od Zleho ducha, uz moze svedcit na zaklade vlastnej skusenosti.

Mne ako evanjelicke nikto nebol schopny pomoct, nakoniec mi pomohli katolicki knazi a exorcisti.

Tazko sa vysvetluje odpustenie hriechov, su spovede, ked clovek nezaziva akoby nic, ale potom su take, ze odidete akoby ste dostali kridla. Treba si predstavit a modlit sa k Duchu Svatemu, a potom budete zasnut, co ustami knaza Pan hovori na tej spovedi. Nemusi k nam hovorit len skrze Bibliu. Ale toto su veci, ktore su o "zazitku", to sa neda vysvetlit a pochopit len hlavou.

Mna zaujima, naco chodia potom znovuzrodeni krestania na bohosluzby, stretnutia, ci ako sa to vola. Aj ten pastor je akousi autoritou akoby knazom. Kto mu dava tu moc? Ako viete, ze hovori cez neho Boh? Pastorov vlastne tiez nepotrebujete, a vlastne ani Ducha Svateho, ked uz Jezis automaticky vsetko zmyl, bez ohladu na nasu lutost. Napriklad: pohadam sa s muzom, a tak si poviem, Boze odpust a odpusti automaticky, ze sa nemusim viac snazit? U katolikov spoved neznamena automaticky ze som cisty ako lalia a nic preto nemusim urobit. Prave naopak, spoved je prvy krok, lutost nad konkretnymi hriechmi, ktore pomenujem spravnym menom, a knaz mi da radu, co s tym. Mne minule napriklad odporucil jeden konkretny Zalm, citoval mi ho a mna pritom az mrazilo a tiekli mi slzy, ako som citila, ako ma Boh zalieva svojou laskou. Ako mi knaz hovoril, aka som uzasna krasna zena. Doma som si Zalm citala ako modlitbu a dostala som dar dovery, ze vsetko bude dobre...keby som na tu spoved nesla, mozem sa dalej suzovat pochybnostami.

Neviem, mne ako evanjelicke toto chybalo, priamy rozhovor s knazom a konkretnych veciach...bolo to take vlazne, mechanicke...a ked som spomenula Zleho ducha, dostala som radu, vela sa modli...a nechali ma v tom samu. Akoby som sa nemodlila. Ale nestacilo. Takze tak...

terezka1947
2. jún 2015

@fiffinkaa no...neviem ako dobre poznas teda Bibliu...ale ak dobre,urcite poznas aj pasaz o "delegovani"moci odpustat hriechy-Jezisa na apostolov......komu odpustite hriechy,budu mu odpustene...komu zadrzite....hm?
takze....
neviem...stale citujes iba SZ....

fiffinkaa
2. jún 2015

@terezka1947
netvrdím že Bibliu ovládam a ani takého nepoznám, predsa 77 kníh sa nedá naučiť naspamäť, ale určitú orientáciu v nej mám.
Aby si pochopila správne, farár nemá moc odpúšťať hriechy a nemá ani inú výnimočnú moc.
NZ, L 16,16-18
Kto uverí a bude pokrstený, bude spasený, ale kto neuverí, bude odsúdený. A tých čo uveria budú sprevádzať tieto znamenia: v mojom mene budú vyháňať démonov, novými jazykmi budú hovoriť, hady budú brať a keby vypili niečo smrtonostné, neuškodí im, na chorých budú klásť ruky a tí budú zdraví.

Takže pán Ježiš dal túto moc každému jednému človeku ktorí uveril, nie "iba" fararovi,... pretože blahoslavení sú tí, ktorí nevideli a uverili.

Hriechy máme odpustené z nekonečnej milosti pána Ježiša. To je celé bez iných katolíckych rituálov.

Ale ty si tu zatial v ničom neobhájila katolícku cirkev, tak ak poznáš verše o sv. prijímaní, birmovkách a uctievaní svätých Františkov a sôch tak daj, ale také nenájdeš.

sardinka333
2. jún 2015

@terezka1947 toto ,,delegovanie,, ale nepatrí len vyvolenej skupine ale každému jednému z nás o žiadnych kanzoch NZ nikde nehovorí...práve naopak hebrejom : ,,Ty si kňaz naveky,“ Ježiš sa stal ručiteľom o toľko lepšej zmluvy. A tamtí sa mnohí stali kňazmi, lebo im smrť bránila zostať, no tento, pretože zostáva naveky, má kňazstvo, ktoré neprechádza na iného. Preto môže naveky spasiť tých, ktorí skrze neho prichádzajú k Bohu, lebo žije stále, aby sa za nich prihováral. Veď bolo aj vhodné, aby sme mali takého veľkňaza: svätého, nevinného, nepoškvrneného.....

Takže katolicke kazstvo velmi neobstoji...ale mne je to v podstate ,,egal,, rešpektujem, že to tak ustavnovili aj ked pravda je trošku pokrutená...čo už. Každý si može vybrať comu a komu verí...

zuzkaanicka
2. jún 2015

@fiffinkaa preco by mal niekto obhajovat pred inymi svoju vieru? ... Ty to pre svoju vieru/zivot potrebujes?

fiffinkaa
2. jún 2015

@zuzkaanicka
pretože len pravda nás vyslobodí.. 🙂

fiffinkaa
2. jún 2015

@nevenka schádzame sa aby sme chválili a velebili Boha.
A podľa Marka v NZ: Lebo kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som ja medzi nimi.
Ja keď som prišla prvý krát do kresťanského zhromaždenia, bola to láska na prvý pohľad, nádherné chvály, motlitby uplne uplne z iného súdka, Pastor sa modlí a ďakuje za pána Ježiša, za naše dni, prosí o povzbudenie do nového týždňa, prosí Pána aby nám dal silu robiť veci lepšie, zbaviť sa zlej nálady, nechutenstva zo sveta.. prosí aby náš Pán vstúpil do každej oblasti nášho života, rodina, výchova, financie, práca, vzťahy...Skrátka uplne aktuálne veci, potom sa káže Božie Slovo, robia sa vyznanie Božieho slova, nemáme motl. knižky len Bibliu. Pre detičky máme besiedku, preto do zhromaždenia môžu chodiť celé rodinky s deťmi. Organizujú sa fakultatívne výlety do Izraela.
Posielam chválu zo zhromaždenia pre všetky mamičky aj nemamičky🙂 🙂 🙂 :
http://www.milost.tv/m/mmk4hl5xS

sardinka333
2. jún 2015

@fiffinkaa rada si prečítam vas časopis Logos... 🙂

zuzkaanicka
2. jún 2015

@fiffinkaa no, ale mne je napr. uplne jedno, co si Ty myslis o rkc, moja viera je cisto moja vec a Tvoj nazor ma neovplyvni ... ja v tom mam jasno, nie je ziaden clovek, pred ktorym by som si to potrebovala obhajovat 😉 ... Ty citis nejaku neistotu, ze sa potrebujes takto na verejnom fore vo svojej viere utvrdzovat? ... alebo co Ta k tomu vedie? ... mate povinnost sirit svoju vieru? ... a najlepsie je to tak, ze v ramci toho zhadzujes rkc? 😕 ... len to je take ... hmm ... pomerne trapne 😝 ... zatial si neuviedla jediny relevantny argument, preco by napr. rkc mala byt v niecom zla ... navyse, je naozaj uplne jedno, co si Ty myslis, kazdy sudny clovek sa zariadi na zaklade svojich skusenosti a vedomosti 😉 ... tak, ako si sa snad aj Ty zariadila-verim, ze si sa rozhodovala slobodne 😉

sardinka333
2. jún 2015

@zuzkaanicka kresťania ako takí maju povinnosť širiť svoju vieru, nehovorím, že presviedčaním ako jehovisti to nie, ale skutkom určite...je jedno či rkc, ecav, bjb....a tomu sa hovorí ,,evanjelizácia,, uplne bežná vec aj v rkc a v kruhoch jej priaznivcov alo je Letko, Škripek a podobní...hovoria o viere a aj ju žiju...to su pre mna priklady, klobuk dole. Nie nejake babky v dedinách kde leštia kostolné lavice a potom ohovaraju jedna druhu...to sa deje aj v íných denomináciách samozrejme, nikto nie je dokonalí, ale v rkc je to také viac ,,okaté,, to farizejstvo.
Relevantnych argumentov prečo sa rkc myli je na mraky...ale to by sa diskusia musela uberať inym smerom...porovnavanim učenia rkc a pisma, tradície, historie...nemyslím že ma niekto o to zaujem a take vedomosti. Ale to ani nie je doležité - kto verí a chodí do rkc, má sa podla toho aj správať a je fajn ak to na nom aj vidno že je veriaci v jeho pristupe k životu a to je už náročné, nie nemožné.

fiffinkaa
2. jún 2015

@zuzkaanicka
ano samozrejme každý má právo sa slobodne rozhodnúť, prečo by malo byť trápne šíriť pravdu, možno Teba nie ale iných ľudí môže pravda zaujímať..ja som sa ju tiež dozvedela len tak že som ju počula. Aj ty si sa slobodne rozhodla, či iba pokračuješ v tom čo začali Tvoji predkovia..?

Či mám príkazom šíriť o mojej viere, nie nemám to príkazom, ale aby si to pochopila duchovne, tak ako apoštolovia šírili evanjelium a pravdu, tak aj kresťania to takto cítia a musia o tom hovoriť..aj ty keby si sa dozvedela niečo nové, podložené, nie iba blbosť tak by si chcela uviesť ľudí do pravdy, aby bol každý človek spasený...

Nie necítim neistotu, citím nekonečnú lásku a preto mám nutnosť o tom hovoriť.

vieš čo ja rkc nezhadzujem ona sa vyfarbuje sama, prečítaj si Čierna kniha katolíckej cirkvi.. ak ťa naozaj zaujíma aká je v skutočnosti tvoja cirkev

sardinka333
2. jún 2015

@fiffinkaa čo tak ,,Žena jedoucí na šelmě,,....zaujímavé čítanie... 🙂

zuzkaanicka
2. jún 2015

@sardinka333 ano, vsak nech evanielizuje, ale nie stylom, ze zhadzuje inu cirkev, to o jej dobrom umysle nesvedci 😉
@fiffinkaa mna pravda zaujima, ale od Teba som sa ju zatal nedozvedela, resp. si nenapisala nic, co by moju prislusnost k rkc malo ovplyvnit ... ak chces sirit pravdu a lasku, tak sa neutiekaj k pochybnej forme 😉

fiffinkaa
2. jún 2015

@sardinka333
dakujem 🙂

fiffinkaa
2. jún 2015

@zuzkaanicka
to nie je o presviedčaní, je ked som sa napríklad dozvedela o krste vodou podľa pána Ježiša, oslovilo ma to že "niekde inde sa to robí" a už to bol pre mňa podnet hľadať pravdu, kúpiť si bibliu a čítať..priznám sa ako katolíčka som Bibliu nemala.

Ja rkc nezhadzujem, rkc sa sama prezentuje vo "svetle"..ja som len vymenovala rozpory v ktorých je s Bibliou, fakt mi nedalo.
Podĺa toho čo píšeš usudzujem že máš málo poznatkov o Vašej cirkvi, tak isto ako som aj ja mala, v podstate ma to nezaujímalo, chodila som občas s našimi do kostola a to bolo celé.

zuzkaanicka
2. jún 2015

@fiffinkaa tak inak ... ak chces ukazat, ze ta tvoja cirkev je taka super, tak pis o nej a neporovnavaj ju s inou ... lebo ak je nieco take super, tak to nemusis vychvalovat tym sposobom, ze zhadzujes inych ... toto je naozaj pochybna forma.
Mna vobec nepoznas a uz usudzujes ... asi Ti staci malo informacii, aby si si vytvorila nazor-v mojom pripade to nie je podstatne, lebo sa nepozname a mne je jedno, co si o mne mysli nejaky anonym ... ale ak takto usudzujes aj v realnom zivote, tak z toho zase mne vychadza, ze napr. Tvoje porovnania cirkvi mozu byt znacne povrchne 😉

fiffinkaa
2. jún 2015

@zuzkaanicka
ja som hore napísala o našej cirkvi, ale ty si nenapísala v čom je Tvoja cirkev výnimočná.

A naozaj Ti neprekáža že katolicizmus nejde podľa Biblie, ale pozmeňuje a pridáva si veci?

zuzkaanicka
2. jún 2015

@fiffinkaa a naco by som o rkc vypisovala? ... ja mam v tomto jasno, ja nemam potrebu ani pred Tebou, ani pred inym clovekom toto obhajovat ... ja sa rozhodujem slobodne 😉 ... a znovu opakujem, nic relevantne si tu neuviedla a ked Ti kocky napisali argumenty, tak si si dalej mlela svoje 😉 ... k dialogu t neviedlo ... ak Ty citis potrebu, tak obhajuj, ale rob to inteligentne a nie na ukor inych cirkvi ... je sloboda, kludne si ver, evanielizuj, ale rob to na urovni 😉 ... ja Tvoju vieru/cirkev nespochybnujem, ak si spokojna, nie je co riesit ... len sa mi nepacila ta forma, preto som sa ozvala 😉