Intímny manželský život v kresťanskej rodine
Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
@liebling98 pochybujem....myslím si že každá protestantská cirkev ma rkc v zuboch.... 🙂 a ani evanjelici asi niesu nejaky horlivy zastanci katolicizmu, kedže sa oddelili...
@sardinka333 bol to len tip. Aj na základe iných formulácií, nielen tým odmietaním rkc. Pripomenula mi jednu známu, ktorá k nim patrí a má takmer identický slovník a myšlienkové pochody.
@liebling98 ja mám znamu jehovistku...inak super baba ale proste v tomto sme si nesadli. Ale kludne by som s nou išla na kavu, skor mi jej je luto že verí ,,falošnemu naboženstvu,, (z mojho subjektivneho pohladu)ale ja furt razím teoriu že treba sa hlvne podla viery spravať...v nedelu plne kostoly a v pondelok ,,brat nepozná brata,, (česť výnimkám samozrejme)
@liebling98 moja sestra je adventistka a jej priatel je katolik. Adventisti, ktorych mi predstavila nemaju nic proti katolikom 🙂 ale to je asi v kazdej viere. Najdes aj normalneho aj takych extremnych dementov
@nevenka aj mne pomohla katolicka literatura, citala som od exorcistov par knih, pochopila som konecne o com to cele je. Som vdacna, ze som mohla prejst do kat. cirkvi, pretoze evanjelici maju dost zredukovanu Bibliu, mnohe veci neriesia - napr.exorcizmy....a fakt na spovedi som sa dozvedela viac o lahkom i tazkom hriechu....
@lilimoni tak to som rada. Ja poznám len túto jednu babu a tá je trochu divná. Ale je fajn vedieť, že to nie je u nich pravidlo. Presne ako píšeš, sú normálni a extremni veriaci, veru v každom náboženstve.
@sardinka333 tak ako hovoríš. Takých, čo derú kostolné lavice a ohovaraju kade chodia poznám neúrekom.
@sardinka333 nam minule klopali jehovisti. Mm otvoril a oni zacali o Jezisovi atd. polozil im len jedinu otazku : chcete sa bavit o Trojjedinom Bohu, OTCOVI, SYNOVI A DUCHU SVATOM ? odpoved Nie, a boli porozpravani.... (Inak ja som nevedela, ze neuznavaju Svatu Trojicu).
@sardinka333 k tej spovedi...skus este pohladat a zostis,ze JK nieco take naozaj povedal(zdroj Biblia 😉 )
@fiffinkaa katolicizmus ide podla Biblie...ale ide aj podla a najma NZ
baby,ja som vo svojej viere statna,pomohla mi prezit tazke chvile v zivote a bez viery a Boha,modlitby,posilnenia vo sv.prijimani by som nebola tam,kde som...
ak sa vam rimskokatolici "nepacia"ok....
a ak ste vy spokojne a stastne vo svojom vierozvyznani-super....
ja nemam potrebu obhajovat svoju vieru( ma vo svojej historii dost ludi,kt.za nu polozili zivot...nie ziadnym radikalnym sposobom-ale mlcky,lebo vedeli,za co ten zivot davaju-neviem,ale len tak clovek neda svoj zivot za nieco,v com neveri...ani prst do studenej vody by clovek nedal...nie este zivot,lahko je recnit,pisat,rozoberat donekonecna ....treba zivot...realny kazdodenny zivot,no a o to by sa ludia mali snazit,kazdy padne a kazdy ma pravo dostat sancu vstat nanovo-my nie sme BOH,aby sme ludi sudili a odsudzovali)
...snazim sa o to,aby moja viera bola cezo mna ziva a nerobila by som Bohu "hanbu" 😉
pekny den 🙂
@henamichal presne to aj teraz sv.otec nedavno povedal jednej zene,co ma desat deti,je tehu a umiera,naco jej bolo dalsie sieta,ci nerozmysla,kto sa postara po jej smrti o tie deti
No ja som katolicka (no nechodim dokostola)verim boha mm je neveriaci.Sme rovnakeho nazoru ze clovek ma mat tolko deti kolko vychova.Naco budeme mat 5 ci 8 deti ked nebudu mat co jest,pit.obliect si.Nebudu mat dostatocne vzdelanie.Podla mna boh miluje vsetkych neodsudi nikoho ci uz pouzivas antikoncepciu,kondom atd.Aky su Poliaci krestania aky su hrdy na Jana Pavla ll a popritom co sa tam deje znasilnuju nale deti.matky porodia a dieta zabiju a tak veriaci narod!podla mna boh miluje vsetkych🙂
Babulky chcela by som sa spytat na vas nazor. Najskor vam opisem priblizne situaciu v ktorej som. Mam dcerku 7.5 rocnu. Narodila sa mi akk slobodnej matke a biologickym otcam som sa rozisla este v case, ked so tehu nevedela. Po narodeni dcerky ma polovica nasej silno veriacej rodiny "odsudila", pretoze som odmietla dat dcerku pokrstit. Mojim argumentom bolo, ze jej nechcem nasilu vnutit katolicku vieru ale necham ju nech si sama az bude chapat vyznam viery, vyberie. Mozno bude viac inklinovat k evanjelikom, mozno pravoslavnym, mozno grekokatolikom. A za to bol ohen na streche, ze ju nedam hned pokrstit 😖 ja si myslim, ze ziadna viera nie je zla, pokial sa drzi moralnych zasad a neublizuje svojim kazanim a konanim druhym ako napr. extrenme zmyslajuci moslimi. Spravila som podla vas zle? S dcerkou sa rozpravam o viere aj o bohu. Vediem ju k ucte k ludom aj k zieratam. Snazim sa jej dat taku vychovu aby pomahat druhym brala ako samozrejmost.
Neviem ci je to vychovou alebo mam taku povahu, ale snazim sa pomahat vzdy ako mozem. Ako pubertiacka som napr. videla babicku ako sa trapi s nakupom. Chytila som nakup do jednej ruky a babicke som ponukla volne rameno. Bola som nahnevana asi na kazdeho v tej chvily. Kde je jej rodina? Ja by som nedopustila aby moja mama musela takto bez pomoci zit 😠 teraz pomaham aj utulku a staram sa o este slepe steniatka, ktore nejaky dobrak zahodil a odsudik ich na smrt. Boh predsa nestvoril len cloveka ale aj rastliny a zvierata a preto by sme mali mat aj trochu ucty aj k nim. Do kostola uz 10 rokov nechodim lebo som sa strasne sklamala a moja viera zo mna opadla ako listie na jesen zo stromu 😖 ale aj tak sa snazim zit tak aby ked budem stara som nemala vycitky svedomia ako som zila.
@lilimoni ahoj vobec to neries, urobila si spravne, jej otec bol zly, dcerku vychovavas hlavne ty, ty jej teda urcis zakladne smerovanie a dcerka si sama vyberiea tym ze si slbodna mamina, alebo rozvedena aj tak by si nemohla prijimat sviatosti, v ociach cirkvi by si zila v hriechu a aj napriek tomu ze je tvojou krestanskou povinnostou dat dieta krstit konala si spravne
a navyse, dietatko mozes stale dat pokrstit, nezabudni ze v 8 rokov ho caka 1 svate prijimanie, vela deti si spaja tieto slavnosti a mozno tvoja dcerka co je vo veku ze prijimanie bude cchiet mat pride s tym za tebou
a navyse je to uz STARA zalezitost kedze sa krsti po narodeni a dcerka ma 7,5 roka
@tomaas @sobicatko dakujem velmi pekne. S biologickym otcom som sa rozila, vtedy, ked ho jeho "super kamarati" nahovorili aby si skusil pichnut pervitin. On o malej ani nevie, chvalabohu lebo taky clovek nie je vzor pre dieta. Ked mala dcerka rok a pol som spoznala dobreho muza. Neveriaci ale velmi dobry clovek a uz dva roky je to moj manzel a dcerka mu hovori tatinko 😀
Ked sa do mna rodina pustila, ze co som to za matku, ze chcem nechat nevyniatko zit pod tarchou hriechu, im sestra povedala, ze ani Jan krstitel nekrstil deti ale dospelych, ktori uverili 🙂 a bola za zlu aj ona 😖 uz sa to trosku ukludnilo ale minule ma podpichla teta, ze jej 3 rocna vnucka vie otcenas a vzdy pred spanim ho rozprava. Ja som jej povedala, ze ked moja mala 3 roky, tak recitovala basnicky, ktorym rozumela. Fuuu dalsi "pruser". Ale ja si fakt myslim, ze trojrocne dieta nemoze pochopit obsah tej modlidby a hovori to, lebo ju to tak naucili. 😒
@lilimoni ja neviem na toto reagoovat 🙂 mne sa zase paci ked si malicke deti pozeraju obrazky anjelikov, citaju si modlidbicky, podla mna je dobre viest deti k viere, ved nejde o to viest deti k cirkvi ale viere, v desatoro, ved tam su vsetky prikazania krasne
ani jedno z tych 10 nie je zle, a keby ludia verili ze laska je nadovsetko nikd yv zivote nie je nikto smutny 🙂
@tomaas urcite 🙂 je pekne ju bravat do kostola a ucit ju zit podla prikazani. Ja ako mala som chodila do kostola velmi rada, hlavne u tety na dedine a bola som strasne smutna, ze nemozem ministrovat ale bolo mi dovolene s mniskou, ktora sa starala o kostol zvonit 😀 vzdy mi ukazala pred omsou gombik a mohla som ho stlacit 😀
Len ten pristum akym mi cela rodina naznacuje aki su oni dokonali a ja som dobre, ze nie Judas sa mi nezda byt prave v sulade s kazanim 😒
@lilimoni nerieš okolie a reči iných. Ja mám síce synov pokrstených, ale rozhodnutie o ich smerovaní chcem nechať na nich. Do kostola s nimi chodíme zriedka, len na zvláštne príležitosti a slávnosti. Ešte sú malí a nevedeli by byť celú omšu tak dlho ticho, keď tomu nerozumejú a nebaví ich to. Nechcem im to znechutiť.
Keď sme krstili najstaršieho, nejaká tetka poznamenala, že už je dobre, mali sme pohana, už máme kresťana. Ja som jej povedala, že tento fakt je síce pre mňa dôležitý, ale viac mi záleží na tom, aby bol môj syn zdravý, šťastný a vyrástol z neho dobrý a slušný človek. To platí samozrejme pre všetkých troch.
Mate pravdu 🙂 ja svoju dcerku milujem a snazim sa ju vychovat najlepsie ako viem a velmi vela deti taketo stastie nema. Nemaju domov, nemaju matku maju prazdnu dlan 😒
@terezka1947 ved jsne že ,,vieru nepotrebuješ obhajovať,, lebo by si ju ani neobhajila - Písmom určite nie. (aj ked ja nijako nikoho obhajovanie nepotrebujem, ale jednoducho Písmo nepustí, ohanat sa mučeníkmi tiež nie lebo aj za blbosť sa dá zomrieť ak jej veríš a si o nej presvedčený) Ak si šťastná a tvoja viera ti pomaha a ty svojou vierou pomahaš iným - tak to je super, z toho sa uprimne teším, lebo to tiež nie je samozrejmosť.
K tej spovedi...Nikde nie je napísané ,,knazom,, (vyslovene) apoštoli neboli ,,knazi,,
Komu odpustíte hriechy, budú mu odpustené, komu ich zadržíte, budú zadržané.” (Jn 20, 19-23) - to platí všeobecne pre každého kresťana.Takže Ježiš to povedal, ale žiadnych knazov neustanovil...
Vyznávajte si teda navzájom hriechy a modlite sa jeden za druhého, aby ste ozdraveli. Lebo veľa zmôže naliehavá modlitba spravodlivého. (Jak 5,16) Zase, kde tu hovorí o knazoch? NIkde...ak sa proti niekomu prehrešíš máš ist za nim a poprosiť o odpustenie...
Proste spoved ako ju poznáme dnes v časoch rannej cirkvi vooobec neexistovala v podobe v akej je dnes...to je historická záležitosť.
Ja sa skor pousmejem, že ,,zdroj Biblia,,...katolici ju nečitaju, hrubé, nezáživné...a ,,patent,, na Bibliu mali odjakživa knazi, preto u ludí vzniklo presvedčenie že ,,aj tak nerozumeju,, a knazi im to vysvetlia. Ani ja nerozumiem všetkému, ani som všetko nečítala, skor taký ,,prelet,, pretože som bola aj u RKC a aj u protestantov takže mam skusenosť z oboch strán. Ale tvrdiť, že v niečo verím a neviem dať ani jeden jediný verš na obhajenie svojho učenia je skor usmevné. Ako ja nikomu jeho presvedčenie a vieu neberiem, ale ked niečomu verím tak by som mal vedieť zdovodniť prečo som tomu uveril, na akom zaklade...a na pocity zabudni, viera nie je o pocitoch.
Trefne vystihuje vlažných a papierových krestanov Joyce Meyer : ,, ak budem každu nedelu sedieť hodinu v garaži ešte sa zo mna nestane auto,,....
@lilimoni zabudni na nejake blbe pocity, ty si matka a vychovavatelka pre svoje dieťa nie nejake mudre babky a tetky. Na druhej strane by si si mala vedieť svoj nazor obhajiť a dať ho asertívne najavo lebo mam pocit ze každý si tam može dovoliť povedať ti čo mu slina na jazyk prinesie. Ja by som si v ramci slušnosti ,,otvorila usta,, - hlavne ked viem, že aj tak som ,za zlu,,. nemáš čo stratiť.
Deťom sa dá a má viera podavať primeraným sposobom - je detská Biblia, modliť sa dá aj vlastnými slovami nie len odrapkaním ,,anjeličku moj stražničku,, (samozrejme ak je to zo srdca tak prečo nie aj formulované modlitby)
Prvé čo musia deti pochopiť, je že Boh je otec ktorý ich miluje a stará sa o nich...ostatné sa bude dalej nabalovať.
Tiež neznášam toto ,,nutenie,, akurat to urobí medvediu službu a celu ,,vieru,, to len znechutí a sprotiví...
Tvoja rodina su tí ,farizeji,, (bez uražky) ...im nejde o ,,vieru,, ale o NÁBOŽENSTVO a jeho ,,procedury,,.....
@liebling98 som znovuzrodený kresťan, do kostola nechodím..držíme sa desatora, ST a NZ, pána Ježiša Krista uctievame ako Boha Spasiteľa,Mesiáša, Veľkňaza..Pannu Máriu a iných " svätých" neuctievame, teda sa k nim nemodlíme. Iba k nebeskému Otcovi, prostredníctvom Jeho syna pána Ježiša, pána Ježiša považujeme za prostredníka medzi nami a svätým Otcom.
čo sa týka rkc, nemám proti nim žiadnu nenávisť, chcela som im len povedať pravdu a ukázať že v ich náboženstve je veľa rituálov o ktorých sa v Biblii nepíše.
Všetci katolíci zastávajú svoju vieru, ale nik nevie argumentovať, lebo nepoznajú Božie slovo, nevedia že ich krsty,sv. prijímania, motlitby k svätým, atď nie sú v súlade s Bibliou.
Podľa mňa inteligentný katolík reaguje napr.: napíše sem názov knihy a verš, v kt. vie obhájiť birmovku, sv. prijímanie, modly, .. atď
A podľa mňa vytočený katolík reaguje napr. takto: "Ja tu pred nikým nemusím obhajovať svoju vieru!!! Je to trápne ako ztrápňuješ rkc, prestaň čítať Strážnu vežu!
Uvažujem prečo je katolík vytočený, keď sa má snažiť rozvinúť debatu, keďže mne bolo povedané že práve ja žiadnu debatu rozvinúť neviem...a meliem dokola, však ano meliem, lebo som nedostala relevantnú odpoveď na moje otázky
@sardinka333 no, ono vobec nie je dolezite, ako si vies danu vieru/cirkev obhajit pred inymi ludmi ... je dolezite, aby si si ju vedela obhajit pred sebou ... mozeme sa tu dohadovat a prekladat debatu citatmi ... ale exaktny dokaz aj tak nemas, ani Ty, ani ja ... a je otazne, ci je nutne ho hladat a ci je vobec mozne ho najst ... ja myslim, ze nie (na obe otazky) ... v kazdom pripade, clovek by sa mal snazit zit slusne a k tomu patri napr. aj to, ze nebude odsudzovat ine cirkvi 😉 ... ono, v kazdej by sa nieco naslo a ani by sa clovek nemusel velmi snazit ... ale ak ja som raz spokojna a viem, preco mam napr. prislusnost k rkc, tak nemam dovod spochybnovat inych 😉 ... mala by som respektovat ich slobodny vyber.
@fiffinkaa relevantnu odpoved ani nedostaneš....lebo katolici Bibliou argumentovať nevedia. Možno niečo matne, niekto...ale velmi som sa s tým nestretla, mladí sa už celkom lepšia ale inak ee. Pre RKC su nosným pilierom tzv. sviatosti, pre protestošov zase Biblia....niekde davaju doraz aj na dary DS, ale to je pre RKC tzv. nedelných skor nezname ako zname, pritom taký exrcista pater Maretta ma napr. dar jazykov....čo som sa s ním bavila tak je to ,,autorita, v ,,odbore,, a uplne v pohode. Proste tým že katolicizmus je hlavné naboženstvo na SLovensku tak je jasne že je tam kopa ,,plevela,, (ten sa najde všade to je jasné) ..ale su tam inak skvelí ludia čo žiju svoju vieru tak že klobuk dole ti poviem...ani po členky im nesiaham. Napr. Domske spoločenstvo....je RKC a je kvalitne.
@fiffinkaa ak ja napisem, ze nemam dovod obhajovat, tak vobec nemusim byt vytocena a ani som nebola vytocena ... zase raz usudzujes a nemas ziadne podklady, je to len Tvoja domnieka ... takze moja rada-daj si pozor na povrchnost 😉

@fiffinkaa tipujem, že patríš k adventistom siedmeho dňa.Tí majú katolíkov v zuboch.