Intímny manželský život v kresťanskej rodine
Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
@martina46 dnes uz vsetci vedia,ze akakolvek forma HA moze mat za nasledok potratenie oplodneneho vajicka.hovori sa tomu sekundardny ucinok.Na antikoncepčnom účinku sa zúčastňuje viacero mechanizmov: Primárnym učinkom je inhibícia alebo zabránenie ovulácie. Sekundárne účinky sa uplatnia v prípade, že predsa dôjde k ovulácii a ich cieľom je zabrániť uhniezdeniu embrya.cize nie je pravda,co ste napisali:}
Mám niekoľko kamarátok, silne praktizujúce kresťanky (zúčastnujú sa na rôznych kresťanských aktivitách), tie používajú billingsovu metodu, veľmi úspešne. Ja (som veriaca) som teraz tiež začala používať billingsovu metodu, kombinovane s inou prirodzenou. HAK by som už do nikdy nebrala, predovšetkým zo zdravotného hľadiska.
@kazunomiya presne suhlasim,nam zatial STM vychadza uz 10.rok manzelsva,ked sme chceli mat dieta,otehotnela som a to som uz len cakala,ako dopadne tehotensky test,pretoze pravdepodobnost bola velka.:}a ked chceme oddialit tehotenstvo,nie je s tym problem:}ale presne ako hovoris-JE TO ZIVOTNY STYL,ktory musi niekto pochopit v hlbke,inak nie je motivacia praktizovat to ziadna..
toto presne vyjadruje jeden citat..... "viera ludi spaja, cirkev ich rozdeluje" ...
@lukihomamina skús si odpovedať, či si založila tému preto, že chceš sama pred sebou nejako ospravedlniť svoje už hotové rozhodnutie, alebo naozaj hľadáš odpoveď ako sa najlepšie vysporiadať so svojou plodnosťou. 😉
Ak to druhé, jednoznačne ti odporúčam kurz LPP. 😉 www.lpp.sk K ničomu ťa to nezaväzuje, ale budeš mať možnosť spoznať o čom prirodzené plánovanie rodičovstva naozaj je.
Za seba môžem povedať, že som veriaca, mm povedala by som, že hľadajúci (aj keď všetci sme na ceste, všakže 😉 ), používame STM od začiatku vzťahu. Pre mňa je to nielen metóda regulácie počatia, ale súčasť životného štýlu, ktorý zahŕňa aj zdravé stravovanie a cvičenie (ktoré napomáhajú k pravidelným cyklom), kontaktné rodičovstvo (pri ňom má väčšia časť žien dlhodobú laktačnú amenoreu, ktorá je súčasťou PPR), jednoducho život podľa prirodzených cyklov a rytmov.
Ešte k tej billingsovej metóde, mna nadchlo, že sa som sa vlastne viac dozvedela o svojom tele, o fungovaní ovulačného cyklu. Je to pre mńa veľmi prínostné aj z tohto pohľadu.
My sme veriaci. Sme manželmi cez 8 rokov, pred svadbou sme spolu sexuálne nežili. Máme dve deti, obe plánované. Prvé po 5 rokoch manželstva. Používame billingsovu a ST-metódu. Cyklus mám pravidelný, takže v tomto nemám problém. V období dojčenia to bolo ťažšie, lebo menštruáciu som nemala 17 mesiacov pri oboch deťoch a často sme boli v strese, že sme "v tom". (Nie žeby to bol "extrémny" problém, ale kvôli zdravotným okolnostiam potrebujem o tehotenstve vedieť čím skôr)
Ja sa spolieham na to, že Boh mi nenaloží viac, ako unesiem. Verím, že dieťa je darom, aj keby bolo neplánované. Mnohí veriaci pristupujú k antikoncepcii po svojom. Ja si myslím, že nie je v poriadku ak si z kresťanského učenia vyberáme len to, čo sa nám práve hodí - v tom prípade sa nemáme nazývať kresťanmi.
Pre tie čo trepú o tom ,že sex je len na plodenie detí, odporúčam knihy od Jána Pavla II. o manželskej láske.
Ďalej, pre tie neveriace, čo ste si na začiatku nevšimli že sa zakladateľka prihovára veriacim ženám ? Nie, hneď ste prišli pourážať a dourážať. To nemáte trochu hanby? Ani pred sviatkami? Ženy, matky ?!?! HA!
Pre zvyšok , kondómy cirkev už dávnejšie akceptovala.
Ja si myslim ze planovanie je planovanie... Ci s kondomom, hak, prirodzenymi metodami...je to uplne jedno... Ked sa hra dakto na krestana tak nema co planovat a teda branit pocatiu,ale ma tomu nechat volny priebeh... Nemam nic proti krestanom ale toto je pokrytecke... Tak bud sa chranim a je jedno ako,alebo "sa milujem a mnozim".
@alexandramaria esteze JP 2 vedel o tom ako plodit deti a vsetko o sexe 🙂 Made my day 🙂

STM 🙂 pre viac info pozri www.lpp.sk
spolahlivost porovnatelna s HAK, neskodi zdraviu, zena sa pozna a mnoho dalsich vyhod🙂