Intímny manželský život v kresťanskej rodine
Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
My sme veriaca rodina aj napriek tomu sme medzi prvýma druým používali prezervatív a teraz som si dala predpísať HAK. áno, mala som najprv výčitky, ale myslím,ž e je to lepšie, ako riešiť čo dať desiatim deťom jesť, nakolko ja s plodnosťou problém nemám :P tak isto by u nás bol onereálne mať tri, štyri deti momentálnekedže vždy som na rizikovom, a neviem, kto by bavil dalšie dve deti.. :D
@zuzkat1 - pre mna za mna si budte bez sexu kolko chcete, ja sexujem aj pred svadbou a nepotrebujem sa obmedzovat. Len ma tu zaraza fakt, ake ste tu panbickarky a hladate dovody ako sexovat a nemnozit sa :D Teda OK, sorry,, uz som ticho, ale musela som.. Ale to je vsade, hladat si vlastne ospravedlnenia a vybrat si aj z viery len to, co vyhovuje mne. Ale to je sa vlecie celym krestanstvom.
@buducamama ja nie som veriaca.ja som mala pocit z prispevku pre mima4 ze ty si. Ked si jej tam pisala ze sex je hriech.
@buducamama Prepáč, ale nedá mi nereagovať. To neznamená, že ak som veriaca, tak si nemôžem užívať plnohodnotný manželský život (aj sexuálne). Pán mi dal slobodnú vôľu - aj rozhodnúť sa, kedy budem s manželom sexuálne žiť. Mať sex počas neplodných dní mi príde práve prejavom svojej slobodnej vôle. Pokiaľ si dobre spomínam na našu predmanželskú prípravu - bolo jasne povedané - akýkoľvek prejav nežnosti a lásky je v manželstve želaný a vítaný.
Podľa mňa by mal byť u veriacej ženy - manželky, lepšie napísané oboch manželov - jediný rozdiel - byť pripravení vždy na prijatie ďalšieho dieťaťa. Žiadna ochrana totižto nie je 100%. V tom ja pociťujem jediný rozdiel.
Keďže som veriaca, dávam si pozor, aby som neotehotnela vtedy, ak sa na dieťa necítim, ale na druhej strane som pripravená na to, že keby sa niečo udialo, som rovnako pripravená danú situáciu prijať a z dieťaťa sa tešiť a mať ho z lásky.
@zeminka29 dovolim si s tebou suhlasit, ja si napr. vobec nemozem dovolit ani jednu z "povolenych" metod (bilingsovu, symptotermalnu), lebo absolutne nemam pravidelny cyklus, nikdy nemam ani len rovnako dlhu menstruaciu a ovulacia mi beha ako sa jej zachce. V skutocnosti nechapem, ale absolutne nechapem, co ma cirkev voci kondomom? Mame s manzelom dve deti, obe maju nejaky handicap a sme uplne bez pomoci, ziadna rodina, proste nikto. Nedovolime si mat dalsie dieta, vazne nie. Myslim si, ze je to pochopitelne. Len nerozumiem, preco nie kondomy? Prosim, moze mi to niekto vysvetlit?
@strociatka
Niekde som citala, ze kondomy preto nie, lebo nie je to s nimi take "uplne spojenie manzelov". a v manzelstve by sme sa mali davat celi, bez vyhrad..
Nebolo povedané "milujte sa a mnozte sa"...tak aká HAK, aky prezervativ, ake plodne a neplodne dni.... 🙂
@zeminka29 Tak ked je len toto dovod proti kondomu, tak je ako taky myslim uplne v pohode, nakolko uplne spojenie je zalezitost psychiky a nie kondomu, teda moze clovek s kondomom byt uplne spojeny s druhym, kdezeto niekto kto ide sice "naostro" ale partnera si plne neuziva, trosku sa nudi, alebo to robi z povinnosti, mysli pri tom na neumyty riad, na bolest hlavy, svoje uspokojenie a pod. je menej v sulade s tymto nariadenim.
No ako tu to tak čitam....dospela som k jedine k tomu že asi cigani musia byt silno veriaci nakolko nepouživaju ani kondom ani antikoncepciu 😀 a teraz važne,aj ja verím v Boha a som veriaca, a chapem ked sa interupcia považuje za zlu, ved svojim sposobom je to vražda.ale kondom? a antikoncepcia?! 😕 😔
@sherynkamalinka kde je v biblii spomenuty internet? 😉
Ja mam slobodu v Kristovi 🙂
@mima4 nechapem o com tocis, reagovala som na toto co si napisala manzelom sme obaja krestania, pouzivame kondomy. Podla Biblie to nie je hriech
preto sa uplne vazne pytam kde v biblii sa pise ze pouzivanie kondomov nie je hriech
@horana
Ja som to citala niekde v katechizme katolic.cirkvi, ak si dobre pamatam,
este k tym kondomom, ze s nimi nie su manzelia tak spojeni, ako by mali byt, a ze sa tym aj brani plodeniu noveho zivota,
ale to sa brani aj pri symptoter. aj pri bilings. metode, len je to s pohladu cirkvi dovolene..
Vsetko je to vec kazdeho z nas, ako tieto veci prijima a interpretuje si ich..
@sherynkamalinka nerozumieme sa. A ziadam ta neouzivat slovo "o com tocis". Slusne a inteligentne zeny nepotrebuju sa tak znizovat, ked nemaju argumenty.
Ja som ti pisala protiotazkou. Skus pouvazovat, čo som tym sledovala.
Biblia je len a len interpretácia!!!
@mima4 😀 ano madam ako poviete, budem Vam pre istotu aj vykat aby som ostala na Vasej urovni
zase dalsia hadka? 😀
S muzom sme strasne nachylni na vsetky krestanske vymyvacky mozgov preto mi neda nereagovat. Som veriaca, verim po svojom nepotrebujem sprostredkovatela na to aby som sa " rozpravala " s Bohom. Boh je vo vsetkom okolo mna nepotrebuje kostoly so zlatymi sochami, je proste v nas. Ale kazdy si to vysvetluje po svojom a v tejto teme to krasne vidiet. Jedna veriaca antikoncepciu zatracuje ina ju akceptuje atd. Milujte sa robte to s laskou a uprimne a ked nechcete mat deti tak sa chrante ak ich mat chcete tak ich majte, hlavne to vsetko robte dobrovolne a s laskou. Ved preca nas Boh miluje vsetkych rovnako. Tak co tu riesite podla mna blbosti ktore pre Vasu vieru podla mna nie su az take podstatne. Ale to je moj nazor.
moj nazor je, ze kazda antikoncepcia je antikoncepcia, je jedno, na akom zaklade. mozete si to ospravedlnovat ako chcete, kolko chcete a podkladat si to ospravedlneniami akymi chcete. raz zabranite spermii urobit to co ma urobit a finito.
moj nazor je, ze kazda rodina si ma planovat rodicovstvo do takej miery, o aku je schopna sa kvalitne postarat. cirkev a jej moralne kazania su len prezitky, myty a sci fi. kto chce byt riadny krestan a veri nielen vo vieru ale aj v cirkev, nech sa tak aj chova a vobec nech sovo antikoncepcia ani nevyslovuje... ale potom nech neplace, ze preto a preto sa nemoze starat o dietky, ktore im boh nalozil. 😉

@jamabe nedá mi nereagovať, súhlasím s tvojím čisto logickým argumentom.Ten kto čítal CELÚ Bibliu sa mohol dozvedieť, že napr.v Prísloviach sú texty o tom ako sa má manžel s manželkou tešiť aj v intímnych chvíľach napr " nech ťa jej prsia opájajú", nech ťa jej láske vzrušuje". A obdobný text je v Novom zákone, kde jeden z apoštolov radí manželom aby sa "neukracovali o to, len po vzájomnom súhlase, aby neboli v pokušení" ... Bohužial sú ľudia zavádzaní a potom je Boh a BIblia znevažovaná ...
Boh nám dal slobodnú voľu a zodpovednosť tzn. naplánovať si také množstvo detí ktoré sme schopní uživiť a vychovať ako slušných ľudí, teda mať na ne aj čas a venovať sa im.
Podotýkam, že ATK ,ktorá je riziková s zmysle nedovoliť zahniezdiť vajíčku (napr. DANA) je pre mňa tiež neakceptovateľná. Zabránenie počatiu je niečo úplne iné ...