Intímny manželský život v kresťanskej rodine
Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
inak baby, tieto katolicko-protestantske vojny su zcela vtipne... a hlavne potesujuce pre diabla... ktory vyslal na zem demonov aby sme sa tu natahovali a sli proti sebe a proti Boziemu slovu, ze telo sa sklada z viacerych udov...ktore su rovnako dolezite a doplnaju sa 🙂
Je pravda, ze kazda cirkev ma svoje zvyklosti, tradicie....ale podstata viery je mat osobny vztah s Jezisom a odovdat Mu svoj zivot, srdce, telo... 🙂 Haleluja!
ja som druhykrat tehotna a mam zdravotne problemy - teda chronicky zapal a doktori dookola liecia a nikdy nevyliecia. To znamena, ze intimny zivot mame v troskach, druhe babo sa nam podarilo, ked sa mi po prvom porode ako-tak upravili hormony. Vtedy ten sex nejako mozny bol a dokonca ma to az tak nebolelo. Ja som mala stale hormony rozhadzane a liecba bola antikoncepcia a neskor ine hormonalne lieky, na ktore som sa vykaslala a z Bozej milosti sa nam prirodzene podarilo splodit dietatko, napriek zlym prognozam. Pisem obsirnejsie, ale riesila som to s knazom, kedze som na sv. prijimanie chcela chodit a odpoved bola prekvapiva! Nie vsetko, co sa bezne povazuje za hriech, je v manzelstve hriechom. Teda v podstate to treba robit podla tohto knaza v ramci moznosti daneho paru, s rozumom a srdcom. U nas to napriklad su aj docasne nekoitalne praktiky, hoci ani mna to netesi a teraz, ked som tehotna, vlastne by sme ani nemali co riesit, keby to mna priserne nebolelo! Takze ja by som sa skusila poradit s nejakym knazom, ktory je citlivy a rozumny. Lebo mne to tak povedal, ze lepsie sa len tak "hrat" spolu s manzelom, ako ho odmietat a nepriamo nutit sa uspokojovat samotnemu alebo...doplnte si...prejavovat si lasku v ramci moznosti! A ved ste druhykrat tehotna, takze detom sa naozaj nebranite...rovnako vy mate uz 3 deti, takze tiez ste sa nebranili, ale ked dalsie zo zdravotnych dovodov si nemozete dovolit, tak...
ahojte, chcem sa opytat, ci niektora pouzivate cyclotest 2 plus ? dakujem za vsetky skusenosti...
Ja som kresťan, aj keď nie úplne typický. študoval som aj bibliu ale vždy sa snažím vidieť širšie súvislosti. Napríklad, sex až po svadbe. V čase Ježiša Krista sa brali ľudia v 16-20 roku života, nikto vtedy nepredpokladal, že by sa dnes brali ľudia v 30 a neskôr. Aj z biologického hľadiska muži od 20 do 30 roku majú najsilnejšiu sexuálnu túžbu, preto je prirodzené, že často nevedia odolať, lebo v tomto veku už by mali byť v manželskom zväzku.... Mnohí riešia, že ľudia nevedia vydržať do svadby, ale skutočný problém je v tom, že tie svadby sú dosť neskoro. A rodičia pri výchove väčšinou ešte hovoria deťom, najprv vyštudujte až potom riešte vzťahy, rodič kresťan by naopak mal dieťa podporovať a snažiť sa naučiť svoje dieťa čo je najpodstatnejšie pri výbere partnerky/partnera a podporovať aby sa snažili nájsť si vzťah na celý život, lenže na svadbu a spoločné bývanie treba financie a tie v tomto štáte pre mladých nie sú, tak sú nútený čakať do tej 30 často.... Druhá vec čo sa antikoncepcie týka, v tom čase bola celá ľudská populácia pár státisíc ľudí, dnes sú nás miliardy. Čínania, v indii alebo aj tu na slovensku skupina ľudí čo sa nijak nebránia oplodneniu a tie deti nemajú výchovu, zázemie, lásku rodičov, žijú v biede a podobne. Nehovoriac o tom, že naša Zem má už problémy ustravovať plne súčasnú populáciu. A obmedzenie počtu oplodnení je najhumánnejší spôsob udržovania populácie. Plus v dnešnej dobe, treba mať na deti aj financie. Som proti potratu, keď už život vznikne je to iná vec. Jedine kedy sa to dá pochopiť ak žena otehotnela po znásilnení, dieťa za nič nemôže, ale trauma z toho zážitku spraví so psychikou svoje. Hormonálnu neuznávam pre škodlivé účinky na organizmus. Čo sa týka iných sexuálnych metód, tak nie je pravda, že erotika je len o oplodňovaní, je to o spojení dvoch duší a odovzdaní sa jeden druhému. Mala by byť len s jedinou osobou. Pomáha udržovať manželov šťastnými a mimo stereotypu a udržovať iskru, čo je skvelé aj pre deti, pretože šťastný rodičia dajú dieťaťu oveľa viac ako rozhádaná rodina. Takže všetko čo sa robí pre vzťah aj keď nie vždy za účelom oplodnenia, blahodárne pôsobí aj na deti. Podľa biblie má byť kňaz manželom jednej ženy, a vedieť sa postarať o svoju rodinu a majetok, tak sa preukáže že dokáže radiť a viesť druhých. Dnes to tak nie je a je to chyba, lebo väčšina ľudí potrebuje vidieť vzor, keby kňazi boli vzorom, čo majú manželku a šťastný dlhoveký vzťah a dávali by potom radi tak aj všetci ostatní by si viac zobrali tie rady k srdcu. Jedna vec je o veciach hovoriť a úplné iné keď človek vidí živý príklad tých vecí. Preto aj podľa biblie máme všetci svedčiť o bohu, ale to svedectvo je náš život ktorí žijeme. A vychovávať dieťa v kresťanskej viere znamená viac než ho len brať do kostola, vysvetliť mu milosrdenstvo, potrebnosť pomáhať druhým, odpúšťať, a byť mu vzorom. Väčšinou to tak býva, že keď je dieťa z fungujúcej rodiny, skôr hľadá samé stabilný vzťah, ak je z rozvrátenej, skôr je náchylné k neverným vzťahom. Takže základ pre správnu výchovu je dobrý partnerský vzťah, a preto je dobré najprv ten rozvinúť naplno a do cieleného oplodnenia sa pustiť vtedy keď ste obaja pripravený predať to dobro svojim deťom, dať im lásku a stabilné zázemie. Treba veriť Bohu a on vie kedy sme pripravený na deti, takže prídu vtedy kedy majú, a ak cítime že na ne nie sme pripravený, že chceme najprv budovať ešte vzťah tak nám ten vzťah pomôže vybudovať za taký čas za aký máme mať deti. Pretože vytvoriť fungujúci vzťah chce nejaký ten čas aj roky, ale keď príde dieťa do takého vzťahu tak dáte dieťaťu skvelý základ pre plnohodnotný život a najskôr aj samo bude vyhľadávať tak krásny vzťah ako ste mali vy samy. Byť vzorom je najlepšia cesta ako niečo naučiť druhých.
Ahojte baby, ak nechcete studovat STM a chcete na nu nabehnut za jeden mesiac, tak si stiahnite appku Natural Cycles, stoji sice 60 dollarov, ale okrem vas ju pouziva 60 tisic zien a na zaklade toho spravila jej zakladatelka algoritmus, ktory s najvacsou pravdepodobnostou rata plodne a neplodne dni.... Je to trochu drahe, ale mne to za to stoji, mam nepravidelne cykly (42,25,38,35..) , vela cestujem a preto mam obcas dve ovulacie za cyklus, plus ano v piatok chodim na party....bilings je pre mna absolutne neprijatelny...a toto je jedina normalna prirodzena antikoncepcia, ktora u mna funguje a ktore pouzivaju aj single kamosky okolo... Takze, kaslite na debiliny a studie ludi, ktori nemaju paru o tom ake je to komplikovane a spoliehajte sa na matematiku, co za vas vymyslel niekto iny....vela stastia
@vcielka123456 takých aplikácií je viacero...napr. aj ovuview ( základná verzia zadarmo)..žiaľ človeknie je matematika a matematické výpočty na neho nie vždy fungujú...takže ako pomôcka sú tieto appky fajn, ale spoliehať sa budem radšej na seba a to že poznám svoje telo 🙂
@lukihomamina pouzivame prezervatív, pri HAK sa nezabrani splynutiu vajíčka a spermie ale už vzniknutý zárodok sa neuhniezdi v maternici, co je to iste ako potrat pre mňa...co sa o prezervatíve povedať nedá !!!!
@misicka27 Moderne antikoncepcie brania v prvom rade uvolneniu vajicka z vajecnika, to znamena, ze spermia nema ake vajicko oplodnit. To, co pisete, sa moze stat, ale iba pri velkej nepravdepodobnosti (napr.ked sa flaka uzivanie tabletiek), ze sa vobec vajicko uvolni. Lenze uz ked raz flakate uzivanie antikoncepcie, aj jej ucinok vo forme zabraneniu uhniezdenia vajicka je oslabeny a teda realne proste otehotniete. To, o com pisete, robili najma niektore starsie typy vnutromaternicovych teliesok.
Strucne : ked beriete HAK, telo si mysli, ze ste tehotna a neuvolnuje vajicka na dalsie otehotnenie
@hankaop fuuu...no ved prave ten ucinok HAK, ze si telo mysli, ze je tehotne, to je uz aky zasah do tela...a teda ja som tehotenstvo zazila 2x a pred 10 rokmi som mala aj HAK a teda mne to totalne rozhodilo hormony, uz nikdy viac...ked zena berie HAK a je tehotna, je nachylnejsia aj na kvasinky, no dakujem pekne. O cievach a moznych trombozachbani nevravim...prave ze si to zeny niektore neuvedomuju, ale dlhorocnym uzivanim HAK si blokuju ovulaciu a ta uz ani po vysadeni nemusi tak lahko nabehnut alebo sa uvolni viac vajicok a potom su dvojicky, trojicky - co v principe nemusi byt zle, ale zvysuje sa tym riziko pre matku aj dieta - deti...v niektorych pripadoch sa rodia predcasne a podobne. Takze HAK nie je ani z tohto pohladu vyhra, vsetko ma pre a proti...
Ahojte. Ja som tiež veriaca deti berem ako dar boži ale vtedy keď som hlavne ja na to pripravena. Mame 2,5 rocnu dcerku a neviem si predstavit mat teraz dalsie. Cirkev nam káže ale nepomôže to je môj názor. Si zoberme koľko detí má nejaké postihnutie ani v jednom prípade aspoň u nás po okolí nebola cirkev iniciator nejakej pomoci alebo zbierky. Ano len sa mnozte aby nas bolo veľa a potom kde je rodina. Keby mame 3 deti tak sa musi aj manžel inak obracať v práci a potom cas straveny s rodinou neexistuje. Ale mam otazke kedze praktizujeme prerusovany styk aky je to hriech? Ako ho mam nazvaf?
Ahojte mám takú otázku keď už v manželstve používate ochranu - akúkoľvek poviete to vždy na spovedi ? Alebo ako to robíte ? Lebo to by som sám vyspovedala a o týždeň môžem znova s tým istým aby som mohla ísť každú nedeľu na prijímanie. Ako to robíte ? Nepoviete to a idete na prijímanie ? Dakujem za info
@monika420 jednoducho....že zabranujete počatiu,praktizujete prerušovaný styk...
My máme 2 deti,1. neplánovane hneď po svadbe,2.planovane po 4 rokoch (medzitým 1 spontánny potrat),používame cyclotest (meranie bazalnej teploty,vyhodnocuje ti to hneď v akom si teraz období a podľa toho sa zariadis) + som si začala študovať metódu creightonsky model (sledovanie hlienu) spájam jedno s druhym...
Ešte možno k tej spovedi...vyznavas hriechy s tým že ich úprimne ľutujes a sľubujem že ich viac robiť nebudeš alebo sa aspoň budeš snažiť...keď ale vieš že aj tak ten hriech budeš robiť konkr.preeusovana súlož neviem či je to plátna spoveď resp.ci kňaz môže dať rozhrešenie....ale dnes koľko kňazov toľko názorov bohužiaľ....
mne rozhresenie da som vazne. chora a beriem lieky pri ktorych nieje mozne otehotniet takisto samotny stav nieje na dalsie dieta len neviem ako to teda robievat. vela ludi je chorych a teda neviem ci to vzdy povedia alebo ako to robia
ahojte dievcata. 🙂 tie z vas, ktore pouzivate anti alebo kondomy a pod... ako riesite spovedanie a pristupovanie k sviatosti? maju s tym vasi spovednici problem? zatajujete to alebo proste nepovazujete za hriech a nespovedate sa z toho?
@simonaprava určite nezatajoval a ani si nemyslieť že to nie je hriech, normálne vyznať ako iné hriechy 🙂
@simonaprava ahoj, my sme s muzom krestania, nie vsak katolici a bez vycitiek pouzivame barierove sposoby ochrany. Velky moralny problem by som videla v antikoncepcii, ktora moze mat potratovy ucinok, tam by som citila potrebu pokania a vyznania, avsak preco sa branit sposobom ochrany, kedy nedojde k potratu? Aby nejaky narod nevyhynul ale sa mnozil, treba na manzelsky par viac ako dve deti, ale neviem o tom, ze by bol v Biblii prikaz, ze kazdy intimny akt ma byt za cielom splodit dietatko. Skor sa pise o tom, ze si mame uzivat jeden druheho a zit intimne, aby sme sa vyhli pokuseniu (piesen piesni, prislovia 5:18, 1 korintanom 7:3+9 atd.). Tymto tu nechcem vyvolat burlivu debatu, iba poskytnut pohlad na vec.
@kamilkka a nie je tvoj spovednik z toho uz unaveny alebo ako by som to povedala, z skratka sa stale vedome z toho spovedate s manzelom? nebol problem nikdy s rozhresenim?
@le4 skor mam na mysli prerusovany sex a pod. do anti sa mi teda nechce a vsetky tie meracie a hlienove metody mi pridu nespolahlive a komplikovane. naozaj nemam cas ani chut sa kazdy den sledovat... som z toho trochu znechutena. myslela som si, ze po svadbe mi konecne odpadne to neprijemne spovedanie zo smilstva, ak to takto musim napisat. ale po manzelstve sa vynara zasa dalsi problem - chranit sa pred tehotenstvom. a pokial viem, tak aj prerusovana suloz sa povazuje za vedome branenie pocatiu a teda hriech. som demotivovana...

@mima4 toto je téma, v ktorej si chceme pomôcť a poradiť, ako riešiť veci v katolíckom duchu... tu sa radí druhým, ako sa vyhnúť sterilizácii, ako žiť tak, aby sme mohli pristupovať k sviatostiam...
a sterilizácia preda riešenie nieje 😖