icon

Intímny manželský život v kresťanskej rodine

lukihomamina
19. dec 2013

Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem

sardinka333
4. jún 2015

@terezka1947 prepáč ak som sa ťa dotkla...viem že to nejde tak cez prispevok vyjadriť, je mi to uprimne luto že tato ,,debata,, vyvolala nejake podraždenie, lebo viem že som ti niektoré vety napísala ,,uštipačne,,. To nebolo odo mna pekné. Máš pravdu že podstatou nie je hadzať verše z rukava....ale žiť to posolstvo. No, a to mi teda ide iste horšie.

fiffinkaa
4. jún 2015

@gennara
Pre mňa je dôležitý SZ rovnako ako NZ, nový človek sa znovuzrodí ponorením,.. ponorí sa starý človek a vynorí nový...nie liatím vody na hlavu, neviem skadial na to katolíci prišli a nikde som to zatiaľ nenašla, takže mne napr. už aj Váš krst nesedí so Slovom.
@fra ja sa nevysmievam, ja som povedala že veríme toho istého Boha, ale katolíci kadečo popridávali..Pre mňa je jediná autorita Biblia a v nej sa nepíše o prežehnavaní, nie je to o tom že žijem výlučne podľa Biblie, zďaleka nie, ale snažím sa, aby moje srdce bolo dobrou pôdou pre Pána, snažím sa robiť to čo je v Biblii a snažím sa nerobiť to čo v nej nie je, ...to čo Biskup píše nepovažujem za relevantný zdroj..neprežehnávam sa pretože Pán nechcel, keby chcel tak to ukotví v Biblii. Je mi ľúto ak Ťa moje slová zamrzeli, ale treba hľadať pravdu..to nie je fakt, že ked niekto robil niečo v r. 200, tak to ďalej robme aj do roku 3tis..

fra
4. jún 2015

@fiffinkaa čiže už vlastne prva generacia kresťanov hneď po apoštoloch bola pomylena, ked niečo robila čo nebolo napísané v Novom Zákone, ktorý však bol presne definovaný až o 300 rokov?

sardinka333
4. jún 2015

@fiffinkaa inak ,,fifi,, aj v RKC možeš požiadať o ,,krst ponorením,, ako vazne nie je to problém...zoženieš si vanu a ochotného knaza a neni problém, važne, sme sa na to pýtali jedného našho kamarata knaza a on že ak si ,,zoženieme vanu,, a pripravime tak ,,nema probléma,,. 🙂

Ostatné čo píšeš je proste ta tradícia....odpustky, modlenie sa k svätým....jasne že treba to vidieť aj z historického kontextu, ked KOnštantín vydal ten milánsky edikt ktorým upevnil postavenie krestanov tak samozrejme že sa tam začali primiešavať aj pohanské zvyky. Niektoré veci su aj prekonané ako napr. augustínove pohlady na sexualitu...len to stále z cirkvi a mysle ludí nevymizlo. A v dnešnej dobe mienkotvorné médiá ani nedovolia aby sa niečo dobré o cirkvi napísalo. Tuším genara to pekne napísala, že sex nie je len na plodenie deti...nám knaz povedal, že je to upevnovanie manž. zmluvy a dobra manželov.

sardinka333
4. jún 2015

@fra prvá generácia apoštolov to vobec nerobila...nedavala odpustky, nemodlila sa k marii, nepoznali ruženec, rozne deviatniky. Neboli pomýlení len sa ešte ,,nenabalila,, tzv. tradícia.

fra
4. jún 2015

@sardinka333 tak dajmä tomu ten Cyprián z Kartága (210-258) - ten už asi bol "pomylený", ked píše o bežnom zvyku označovať sa znamením kríža ? Aj ked presne všetky spisy NZ boli uznané za inšpirované až okolo roku 400?

sardinka333
4. jún 2015

@fra nehovorím, že bol pomýlený...bože chráň... 🙂 neviem v akom kontexte to povedal, skusim vygugliť...

jaron
4. jún 2015

@sardinka333 teraz už len rozlíšiť, čo je "nabalená" tradícia a čo odchýlenie sa od Ježišovho učenia 🙂

fra
4. jún 2015

@sardinka333 ved ja si asi vlastne myslím skoro to isté čo ty 🙂 ( Cyprianove slova som citovala zo S. Hahna: Barankova večera) ... ale asi by sme to tu naozaj nemali zahlcovať pre tych, ktorí chcu písať o intimnom živote, len ma vždy tak zasvrbia prsty, prepáčte 😅

gennara
4. jún 2015

@sardinka333 Tradícia je od prvých kresťanov 🙂 Prvé evanjelium vzniklo okolo roku 60, posledne okolo roku 90. Najstaršie sú Pavlove listy, okolo roku 40. Takže kým nemali spísané evanjeliá, postupovali podľa tradície, ktorú vytvorili samotní apoštoli,ktorí sa rozišli do sveta hlásať evanjelium a potom tí, čo ich vo funkcii nahradili. A v tejto tradícii ďalej pokračuje cirkev.

gennara
4. jún 2015

@fra Máš pravdu, vždy si poviem, že už k tomu nič nenapíšem a potom niekto niečo pridá 🙂 Takže ja fakt končím, nech táto diskusia zase pokračuje v tom, pre čo bola založená 🙂

terezka1947
4. jún 2015

@sardinka333 to vobec nevadi 😉

sardinka333
4. jún 2015

@fra jejda fra!!! Sott Hahn!!! Ach....pekná knižka ,,Naše cesta do katolické cirkve,, tu som zhltla ale to ,,Prečo veriť, to už po mojom ,,obtrení sa,, o protestantov bol problém...teda že nesuhlasím so všetkým čo napísal. Ja som zvláštny druh katolíka - tradíciu rešpektujem ale skor inklinujem k biblickému vykladu.

@gennara s týmto nemožem suhlasiť pretože niektoré veci boli historicky ,,odklepnuté,, ako ,,božie,, snad o 1000 rokov neskor čo sa objavili ako ,,tradícia,,. Ale samozrejme neber to v zlom.

@jaron žial jedine tak, že sa navratime ku zdroju - čo hovorí Písmo...ale to je v podstte nerealne v rkc a ja sa tým zase netrápim pretože viem, že ja osobne to nezmením, nedá sa to a v podstate to rešpektujem. Ja so taká divná katolíčka....istu dobu som už bola jednou nohou v Slove Života...(protestantský zbor) ale ostala som v rkc a tým pádom skor uprednostnujem ,,verše,, Písma ako tradiciu...neodsudzujem tradiciu ale nijako ju ani nepodporujem svojim konaním...ale to ani u nás v kostol nikto nežiada, nebaziruje...kto chce modlí sa ruženec, deviatnik a neviem čo a kto nie tak ten nie. Nikto to zase nejako nerieši....praveže by som povedala, že ideme trošku k ,,prebudeniu,, mali sme možnoť isť na kurz pre manželov ,,Rut,, a tam sa pater Maretta modlil aj za duchovné dary ako su jazyky...čo je v rkc predsa len novinka.

jaron
4. jún 2015

@sardinka333 ja v podstate by som si dovolil aj povedať z hľadiska protestantizmu tak trochu na prvý pohľad rúhavú myšlienku, že základom viery nie je Biblia 🙂 , základom viery je Boh, je to to, čo učil Ježiš a apoštoli, problém je len v tom, že kde zohnať čo najlepší zdroj toho, čo učil Ježiš a apoštoli. Aj voči Biblii môžeme zniesť v tomto kopec námietok a pochybností, ale ak má niekto niečo lepšie, napr. nejakú nahrávku z 30. roku, hodnoverne dokázanú, že naozaj tá kazeta je z toho roka, záznam je záznam Pána Ježiša, sem s ňou 🙂

sardinka333
4. jún 2015

@jaron máš uplnu pravdu... 🙂
Neviem či sa dochovali niekde origináli listov apoštolov....asi nie. Nejaké zvitky od mrtveho mora tuším ,,Kumrán,, sa našli ale nespomínam si o čo tam išlo takto z hlavy.

Viera by asi naozaj nebola vierou ak by sa dala 100% dokazať...moja oblubená ,,kazatelka,, Joyce Meyer hovorí že to by sme neboli veriaci ale ,,dokazovatelia,,. Na druhej strane ta Biblia rieši snad kažý problém života z toho ,,božieho pohladu,, takže neviem či je nutné ,,niečo pridavať,, ešte k tomuto. Možno áno, možno sa ja mýlim.

Napr. protestanti nemaju a ani neuznavaju knihu Sirachovu a Machabejcov...(možno sa mýlim ale tak som to pochopila) a v knihe sirachovej su krasne verše o tom ako sa spravať k rodičom ktorí už su starí a nevladni...tak neviem. Na toto je už moja ,,kuchynská teologia krátka,,...

Ale boli sme v Turíne so saleziánmi ešte za slobodna aj s mužom ako študenti...a videli sme ,,plátno,,sice nie originál priznávam, ale bolo to také zvláštne...že čo ak to naozaj je pravda, naozaj je pravé....to na margo ,,toho záznamu,,

fra
4. jún 2015

@sardinka333 Slovo života- slávny Ulf Ekman? Hľadal poctivo 😵

sardinka333
5. jún 2015

@fra no vidiš...bol tam z toho ,,poprask, že po tolkých rokoch čo ich viedol zrazu prešiel do RKC...
Ja som to nejako neskumala, že prečo. Ja som si občas do báb na stretku ,,rypla,, že ,,no čo vy konvertitky,,
Ale inak ten zbor je zase fajn, nemožem na nich nič také zlé povedať, je tam vela skvelých ludí, pastor, poznám aj Čuříka aj Hunčára takže podla mna su v pohode ako zbor, žiadna ,,sektarina,, že by niekoho lamali alebo sa vysmievali z RCK - vedeli že som od tial.

dejka77
8. jún 2015

Ja mam otazku ohladom "antikoncepcie". Ak je teda akakolvek ochrana hriechom, ako je to v pripade ked manzelia sex nemaju (pocas plodnych dni), cize sa toho zdrzia aby zena neotehotnela? Je to vlastne vyhybanie sa dosledkom a to sa nezlucuje s teoriou, ktora sa tu pisala: ze to treba nechat na boziu volu.

sardinka333
8. jún 2015

@dejka77 o tom sa da polemizovať na dalších x strán....každá strana si to obhaji, lebo má svojim sposobom pravdu. Prirodzené metody su považované za prirodzené lebo su ,,bohom dané,, - cyklus ženy a ak sa v tomto cykle človek vie orientovať tak dokaže počatiu zabraniť využitím týchto poznatkov. Kdežto pri napr. mechanických sposoboch antikoncepcie (nehovorím o hormonalke, tam je to jasné že to cirkev neuznava) sa mechanicky a teda neprirodzene zabranuje počatiu...
Paradoxne hriechom može byť aj jedno, aj druhé...ide o umysel. zdržanlivost nie je hriech...aj sv. Pavol píše že ,,neodopierajte si navzájom iba ak na čas a potom sa znovu zídte aby vas satan nepokusal,,.

dejka77
8. jún 2015

@sardinka333 Vacsina ludi nechce mat vela deti a tym, ze nemaju styk pocas plodnych dni je vlastne ich umyslom aby ich tolko nemali. Takze to mam chapat tak, ze je to hriech? To mi potom pride to iste ako pouzivanie ochrany. Z tohto som teraz trochu zmatena.

sardinka333
8. jún 2015

@dejka77 prekaždý pár znamená niečo iné ,,vela detí,,. NIekomu su aj 2 vela a niekto ma v pohode aj 4...poznám aj takých aj takých vo farnosti. Samozrejme nevidím pozadie tej ktorej rodiny, tak nejdem sudiť lebo je to velmi intimna a individuálna zaležitosť. Možu mať nejake zdravotné, finančné alebo neviem aké ťažkosti a preto maju napr. len 2 deti...a možno su to ,,sebci,, a viac deti mať nechcu aj ked by kludne mohli ...proste ťažko povedať. Čisto teoreticky hriechom je dajme tomu nemať to dieťa z nejakých sebeckých dovodov...napr. máme len jedno aby sme mohli chodiť na luxusné dovolenky, kupovať si drahe veci a podobne - to je sebecký pristup a a,,blbý umysel, a v tomto pripade a pri takomto umysle aj používanie PPr je vlastne ,,hriechom,,. Na druhej strane su rodiny ochotné prijať aj to tretie dieťa, niektorí aj štvrté ...aj ked už dajme tomu mohli mať ,,vystaráno,,...a potom sa ,,uchýlia,, ku kondomom napriklad lebo dalšie dieťa objektívne by nezvladali...
Myslím si, že posudzovanie hriechu je velmi ,,ošemetná,, zaležitosť...individuálna a iste by som si nedovolila len tak z fleku niekoho odsudiť kto používa kondom...je to samozrejme aj na každého svedomí a dovodoch pre ktoré je ochotný alebo aj neochotný prijať dalšie dieťa...pretože čisto teoreticky ten kto používa kondom može byť zivotu otvorený viac ako ten kto používa ,,dovolené,, metody. Ja to vnímam aj takto - nakolko je človek otvorený pre ten život keby sa pritrafil...

gennara
8. jún 2015

@dejka77 Planovanie deti nie je hriech, poznat prirodzene svoje telo, cyklus a podla toho sa zariadit pri chceni alebo nechceni dietata je uplne normalne. Samozrejme, ze ani tieto metody nie su stopercentne a tam uz nastupuje zodpovednost, prijat dieta, aj ked bolo neplanovane. Hriechom su metody neprirodzenej alebo "umelej" antikoncepcie. Aj papez Frantisek upozornil, ze krestanska rodina neznamena mnozit sa ako kralici. Mam pocit, ze taketo predstavy katolickej rodiny su hlavne medzi tymi, ktori svoju vieru nepoznaju do hlbky alebo medzi neveriacimi.

dejka77
8. jún 2015

@sardinka333 Vela som mala na mysli povedzme od 4 vyssie. Ja by som nemala problem prijat dalsie ak by sa zatrafilo, len sa na to uz necitim. Deti mam s malym vekovym rozdielom a som rada, ze uz trochu podrastli. Akoze taketo veci ako dovolenky, oblecenie vobec neriesim. Aj si myslim, ze rozhodovat sa podla financnej situacie je hlupost, lebo raz je clovek hore, raz dole. Napr. nebudem rozmyslat, ze stacia mi 2 deti, lebo dalsie neuzivim, ked povedzme o par rokov sa mi moze polepsit co sa tyka financii.
Inac vsimla som si par prikladov z okolia kde velmi veriaci ludia mali 5-7 deti. A rozmyslala som tak nad tym ako to, ze niektori (ak hovorim o generacii mojich rodicov) maju 1-4 deti. Pritom neverim, zeby vsetci pouzivali akukolvek ochranu.

sardinka333
8. jún 2015

@dejka77 no u nás vo farnosti (a to sme v meste) su bežné 3 deti...niektoí maju 4 a aj viac..ja si myslím, že používaju PPR aj mi to niektorí povedali....a tam je z mojho pohladu celkom velká šanca ,,zlyhania,,. Viem o 2 pároch čo ,,zle vyhodnotili,, tie grafy a maju dieťatko...
Myslím si, že počet detí v rodine si treba ,,premodliť,, premyslieť aj zvážiť, treba byť velkorysý voči životu ale zase nie slepo naivní a nebrať na nič ohlady. Tema ochrany je trošku tabu - všeobecne sa očakáva že používate PPR ale tichi sa toleruje aj kondom či prerušovaný styk...ale s tým sa nikto nechváli na stretkách či v debatách farníkov.

ematko29
22. jún 2015

Ahojte,tak mám ťažku otázku.Mame 3detidalšie v žiadnom pripade mať nemožme kôli zdravotným problemom.Už pri 3dcere sme to mali na vlasku.Ide ,ale o to ,že mám respektive nemám menzes.tomu sa ani nedá povedať,že je nepravidelný.Ak niekto povie,šak neostaneš tehotná ked nemas menzes tak to u mna neplati nakolko som pred splodením tretej dcery menzes 3mesiace nemala.Tak hormonom sa nevyhnem pravdepodobne.Ale ked nemôžem dalsie deti vzhladom k zdravotným dôvodom ostáva mi len hormonalna antikoncepcia.A teraz sa vyjadrite ,lebo som v koncoch.Dakujem

liebling98
22. jún 2015

@ematko29 chcem Ťa len podporiť, že v podobnej situácii nie si sama. Ja to mám v bledomodrom (doslova, mám troch synov). Naši prví dvaja sú z umelého oplodnenia, tretí je zázrak prírody. A to nám lekári vraveli, že klasickou technikou v posteli sa nám otehotnieť nepodarí. Lekár mi doslova zakázal mať ďalšie deti, ak nechcem mať doma siroty.
Ja HAK nemôžem brať kvôli zdravotnému stavu, metóda plodných dní neprichádza do úvahy, u mňa tiež nefunguje. Zatiaľ to riešime kondómom, manžel je momentálne pracovne často preč, takže zatiaľ sa dá aj tak. Ale z dlhodobého hľadiska to nie je riešenie, uvažujem o sterilizacii, ale ešte som sa neodhodlala.
Aj ja som zvedavá na vyjadrenia, lebo zatiaľ som okrem názorov typu Nezávidím, máš to ťažké, atď nepočula nič konštruktívne.
Pekný deň Ti prajem!

ematko29
22. jún 2015

@liebling98 tak v tvojom prípade by som asi podstupila sterilizaciu.Ak más hormony v poriadku a nepotrebujes to riešiť tak do uvahy naozaj prichadza len ta sterilizacia.Ja si myslím,že clovek má povinnosť starať sa o svoje zdravie,tiež keby si otehotnela je to aj z božieho hladiska nezodpovednosť a riskovanie zdravia.Boh nám dal telo aby sme sa on starali .Ja rozmýslam aj nad tým čo je pravda o abortívnom učinku antikoncepcie kedže ja hormony potrebujem :(

liebling98
22. jún 2015

@ematko29 hormonalna antikoncepcia má aj abortivny účinok (ako posledná možnosť ako zabrániť tehotenstvu, keď by zlyhali jej ostatné účinky - zabrániť ovulácii, znemožniť spermiam prienik k vajíčku atď). Len v Tvojom prípade by užívanie HAK bolo s primárnym cieľom úpravy cyklu, nie (alebo nielen) zabrániť počatiu. Myslím, že ak by si brala HAK, upravil by sa Ti cyklus a ak by si to potom kombinovala s metódou výpočtu plodných dní, tak by to malo byť z toho kresťanského hľadiska ok.

ematko29
22. jún 2015

@liebling98 dakujem ti velmi pekne pomohla si mi 🙂

mima4
25. jún 2015

@ematko29 a preco neuvzaujes nad sterilizaciou?