Iný pohľad na antikoncepciu
Ahojte, narazila som na zaujímavý článok, berte to prosím len pre získanie čo najviac informácií o tom. Nechcem tu prosím tým v nikom vyvolať pobúrenie ani nič podobné. Ďakujem! 🙂
Antikoncepcia pre mladých je zverstvo, tvrdí česká gynekologička.
Česká gynekologička Helena Máslová je u našich západných susedov tak
trochu rebelkou. Pri výkone svojej profesie totiž odmieta riadené
pôrody, nastrihávanie, no hlavne vyjadruje veľký nesúhlas s masívnym
predpisovaním hormonálnej antikoncepcie.
[Helena Máslová (Foto: Dalibor Puchta, .....cz)] Helena Máslová
Táto doktorka sa v Česku stala priekopníčkou psychogynekológie. Jej
názory sa stretávajú s mnohými nesúhlasnými reakciami, no mladá
doktorka si stojí za svojím a pre niektorých kontroverzné vyjadrenia
podkladá argumentami. Sama je matkou troch detí.
Ako uviedla pre magazín ....cz, všetko začalo, keď hľadala pre
seba vhodnú anikoncepciu. "Zistila som, že webová stránka
antikoncepce.cz je vlastne reklamná plocha výrobcu, že piliérom
farmaceutického priemyslu sú antidepresíva a tiež hormonálna
antikoncepcia. O HAK sa hovorilo len v superlatívoch, no jej negatíva
sa ignorovali. Odborníci však o tom vedeli svoje. Napríklad mi jeden
skúsený chirurg, ktorému som asistovala pri operácii čriev, povedal:
´Dobre sa pozrite, kolegyňa, aká je táto maternica presiaknutá. Presne
tak vyzerajú maternice žien, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu´."
Doktorka Máslová však problematiku nevidí čierno-bielo. Sama priznáva,
že v ojedinelých prípadoch môže byť hormonálna antikoncepcia jediným
riešením zdravotného problému. Ako protiklad však uvádza aj to, že HAK
sa dnes masovo predáva komukoľvek, bez brania na zreteľ zvyšujúci sa
počet nádorových ochorení prsníkov, ktoré spôsobujú práve hormóny, a
tiež zvýšený počet nekojacich matiek.
Posledným zásadným ukazovateľom je fakt, že ženy hormonálnou
antikoncepciou oslabujú svoju prirodzenú schopnosť otehotnieť. A tak
sa neraz stáva, že vo veku okolo tridsiatky, keď chcú počať, musia
svoje telo zaťažovať ďalšou dávkou hormónov, aby sa im to vôbec
podarilo.
3
Za najväčšie zverstvo považuje práve podávanie hormónov mladým
dievčatám, bez akejkoľvek diskusie o možných rizikách: "Najväčším
zločinom je podávanie HAK mladistvým. Slečna mala niekoľkokrát
nepravidelnú menštruáciu, má akné, tak jej predpíšeme pilulky.
Podávané hormóny vyradia z činnosti jej vlastný systém a nahradia ho
cyklom s pseudokrvácaním. Presne tieto dievčatá sú typickými
kandidátkami na neplodnosť a stretávam sa s nimi vo svojej ordinácii.
V pätnástke začne s antikoncepciou, v dvadsaťosmičke ju vysadí, v
tridsiatke sa lieči na neplodnosť a o ďalšie dva roky ide na umelé
oplodnenie," opisuje skutočnosti z praxe lekárka.
Máslová okrem iného hovorí aj o iných nepriaznivých vplyvoch HAK, o
ktorých už na našich stránkach písala doktorka farmácie Mirka
Radovská. Rovnako ako Radovská, tak aj Máslová upozorňuje na
nezanedbateľné riziko trombózy, pri užívaní hormonálnej antikoncepcie.
V článku Dajte pozor, antikoncepcia ..., si môžete
pozrieť všetky riziká, ktoré sú s užívaním antikoncepcie spojené a
práve kvôli veľkej lobby a objemu peňazí, ktorý sa v tomto odvetví
farmaceutického priemyslu točí, sa o nich veľmi často nehovorí.
Viacero záujmových skupín sa pokúšalo aj na Slovensku pretlačiť
hormonálnu antikoncepciu do zoznamov liekov, ktoré by mali byť
preplácané zdravotnými poisťovňami. Postoj Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky je však pri tejto téme neoblomný a dáva za pravdu
odborníkom:
3
"Antikoncepcia ako kontraceptívum nie je ani liek na záchranu života,
ani na vyliečenie choroby. Dnes ju zdravotné poisťovne preplácajú
pacientkam, ktorým ju zo závažných zdravotných dôvodov predpíše lekár.
Antikoncepcia indikovaná zo zdravotných dôvodov je teda hradená
zdravotnými poisťovňami," povedala pre magazín ....sk hovorkyňa
rezortu Katarína Zollerová.
Gynekologička Máslová vidí riešenie v neskoršom začiatku sexuálneho
života. "Prednášam sexualitu na gymnáziu a snažím sa tým
sedemnásťročným slečnám vysvetliť, že nie je sa kam náhliť, že ta
panenská fáza má niečo do seba a že nie je sa za čo hanbiť - skôr
naopak. Ideálne by bolo, keby sa obnovila prestíž tej latentnej fázy
sexuality, kedy si môžu užívať jeden druhého bez toho, aby niesli
zodpovednosť za pohlavný život," dodáva Máslová.
Doktorka sa napokon vyjadrila v rozhovore aj k problematike pôrodu v
rôznom prostredí, nastrihávaniu hrádze počas pôrodu a tiež k prístupu
pôrodníkov k pacientkám.
Článok bol pripravený v spolupráci s magazínom ....cz, celý
rozhovor s gynekologičkou si môžete prečítať ...
@sorciera24 no, niesom lekar nebudem s tebou polemizovat, ci je zdravotne lepsie, dat si zaviest teliesko alebo HAK, kazdopadne obe maju svoje rizika ako samozrejme vsetko na svete a zas ani ten tebou ospevovany prezervativ nepovazujem za 100% formu ochrany. Dokonca aj z latexu uz moze byt alergia...A keby sme to brali doslovne, nicime si zdravie nielen liekmi ale aj masom, ovocim a podobne co bezne konzumujeme, ale to je na inu temu. Tu uz zostava naozaj len nesexovat, to zarucene nikomu nic nehrozi.... len neviem kolki a zvlast tinedzeri boli za 😉
@sorciera24 a prave nasi mladi zmyslaju opacne...otehotniem - hups doma ma zabiju pojdem na potrat a je po probleme.... sak co, tak zmyslaju nasi mladi zial ☹
@ewisam keby boli vedeni k inym hodnotam, tak by tu chvilku vydrzali......o teliesku moc nehovorim.....skor tie kondomy (100%nie je ani HAk....ani nic...s tym treba ratat...a pritom staci ten kondom skombinovat a ide na istotu anemusi do seba pchat umele hormony......a btw. su aj bezlatexove kondomy......) a ano, rozne veci skodia nasmu telu, ale je rozdiel, ci to nieco nevyhnutne potrebujes (dychat musis a vzduch neovplyvnim) a ci si len tak z pohodlnosti dam HAk (umele hormony......umele.....! a dobrovolne.....
a k zmyslaniu nasich mladych ich vedieme my - rodicia! 😉
Tak babenky, zaujimave nazory.... zase netreba ani z antikoncepcie robit strasiaka! treba to uzivat pekne pod dohladom - krvne a pecenove testy za pol roka!
to s tym farmalobingom je bohuzial pravda, podla mna to prilis propaguju...... zase lepsie hormony ako nezelane tehotenstvo! a ideal je abstinencia uplna, potom vam nehrozi nic - ani tehotenstvo, ani pohlavne choroby.... 😀 ale kto z nas by sa na to dal, ze? a hlavne, kto by to vysvetlil chlapom?
@sorciera24 hm. budeme sa o tom bavit, ked tie nase budu v pubertalnom veku- bude ina doba 🙂 Dnes napriklad ani manzelstvo nieje v mode a netyka sa nasich tinedzerov, ale nas a hoci nas nasi rodicia k tomu viedli, nie kazdy sa toho drzi 🙂
Kazdy nech sa riadi svojim vedomim a svedomim, moj nazor.
inak, ked bude mat moja dcera 16 a pride za mnou, ze chce antikoncepciu, asi dostane preplesk! a budem ta najhorsia matka na svete! 😎 😎 😎
z toho, co viem o dnesnych mladych je mi jasne, ze su ovela vyspelejsi ako kedysi.... a tak dnesne matky mozno nemaju inu moznost, ako dat zaockovat proti HPV a zacvakat tabletky!
@aurorag Jasne ze niesom za to, aby sa mladym dievcatam predpisovali tabletky mirnix-dirnix, ale tiez som nepadla z duba, aby som predokladala, ze mladi hlavne na chatach po veceroch hraju spolu Clovece, nezlob se... Som za vychovu k planovanemu rodicovstvu a zodpovednosti za ciny, preto ked za mnou pride raz dcera v 18, ze si dala predpisat tabletky, nemienim jej to vyhovarat...Ale uvedomujem si jednu vec a sice, sex bude rozhodnutim nasich deti, nech im budeme vstepovat cokolvek, rozhodnu sa sami za seba 🙂 My mozme len dufat, ze sa rozhodnu spravne, tak ako v to dufaju dnes nasi rodicia...
a to co je za mudrost ze radsej nesexovat? 😀 to by som nemohla este asi 7 a pol roka lebo vtedy dostudujem 🙂 alebo dokedy?? to je len odsunutie problemu ale sex z tohto sveta nezmizne len preto ze sa budeme tvarit ze neexistuje a cely zivot sa abstinovat neda..neplanujem byt starou dievkou
HAK som brala 2 mesiace(a to len vdaka pani dokotorke,ktora nevedela riesit problem), aj to mi pride luto 🙂 nikdy by som HAK nebrala a ani svojej dcere by som to nedovolila.. Z mojej kamaratky sa vdaka HAK stala velmi psychicky labilna osoba a ak by som videla na dcere taketo zmeny, tak by som si zrejme negratulovala..je to biznis a z tou neplodnostou si myslim, ze vysledky bratia HAK stretavame na kazdom kroku.
mala depresie, bola hystericka a reagovala na rozne situacie inak , ako teraz ked je po vysadeni, celkovo v rozpati dvoch rokov sme nevedeli prist nato,co sa jej stalo..
To co popisujes som mala aj z vlastnej skusenosti a to som mala Mirenu.Ja som si to ani tak neuvedomila,ale okolie ano,ze odkedy ju nemam som kludnejsia,nic ma len tak nerozhadze,nie som taka nervozna,dokonca ma prestalo pichavat pri srdci...skratka kazda antikoncepcia je svinstvo a v zivote nezjem ani jednu tabletku a uz vobec nikdy si nedam Mirenu,aj vdaka nej uz viac ako rok patrim do skupiny neuspesne snazilky...
@ewisam pretoze vsetko sa to skoncilo po tom ako mi ju vybrali.Ja som si to ani tak neuvedomovala,ale vsimol si to aj manzel a aj kamaratka,ze som taka vyrovnanejsia,pokojnejsia a ked sme sa o tom bavili a som sa nad tym zamyslela,tak mali fakt pravdu,kym som ju mala tak som mala fakt depresivne stavy.Casto ma pichavalo pri srdci a casto som mala busenie srdca,zapchy,stale som bola ako nafuknuta a ako je Mirena von,tak odvtedy ani raz.Dr. povedal,ze to mohlo byt z Mireny,ze som ho mala na to upozornit,ze by sla okamzite von,ale ja som to tomu predtym nepripisovala.Skratka mi to vsetko "doslo" az potom ako ju vybrali.A bolo to nou urcite,lebo minuly rok som mala katastrofalny,smola na smole,umrtie mamy a stavy ako pri Mirene,ked ma rozhadzala kazda hlupost,som nemala ani raz a pritom som na to mala x dovodov.
Ja som užívala 4 rôzne Hak a pri každej ma bolievala hlava. Pravidelne skoro každý den. Odvtedy neberiem.
@ewisam aha,ano aj lebo mi nenabehla ovulka,netvorili sa mi dominantne folikuly a predlzoval sa mi cyklus,upravilo sa to az po liecbe,dr. povedal,ze po vybrati je to bezne,kym telo nabehne na rezim na aky by malo.Nevravim,ze to je pricina,ale prve mesiace bolo aj toto pricina,teraz nevieme kde je chyba,lebo podla dr. som ok,ale to mi robil len zakladne vysetrenia,teraz by som mala ist na dalsie,obsirnejsie.
@ewisam tak ako pisala janka.. ked ju vysadila, tak to po par mesiacoch zacalo ustupovat.. vies, ja hovorim o osobe,ktora uz mala svoj usporiadany zivot, nic nove ju v tom obdobi velmi nemohlo prekvapit, mala staleho partnera a nakolko nebrala ziadne ine lieky, tak to pripisujeme tomu.. a myslim, ze nieje nic nove, ze z HAK moze pretrvavat u zien vacsia naladovost,ale mierne depky.. je to predsa hormonalny zasah do organizmu..
@janka258 trochu som sa ukludnila ako som citala tvoj prispevok.teraz beriem HA uz asi piaty mesiac a je to hrozne so mnou. naladovost, podrazdenost a skoro az depresivne stavy. o dva dni ju vysadim a koncim s liekmi. a zaujalo ma prave to pichanie pri srdci. ja stale zdrava, teraz sa citim ako babka. furt sa stazujem na bolestii a zacinala som mat podozrenie ze to je z antikoncepcie, nikdy pred tym som take nemala a nikdy pred tym som nebola tak velmi podrazdena. ale nikde na nete som sa nedocitala ako suvisi antik. s pichanim pri srdci, nahodou nevies?
@melanche neviem ako to suvisi,lebo som to nepripisovala,ze to moze byt z antikoncepcie a teraz ked uz nemam nic tak to neriesim,ale viem,ze som to mala z toho.
@ewisam ono to mozno ani nezalezi od druhu,ale od organizmu kazdej z nas,kazdej vyhovuje nieco ine a kazde telo reaguje inak,ale jednoznacne som rozhodnuta,ze uz ziadna hormonalna antikoncepcia,ani keby bola zadarmo.
ja som nikdy nebrala HAK , ale teraz, keď už mám dve krásne zdravé deti a o ďalšie dieťa už neplánujeme, tak som si dala predpísať HAK....takisto nie som z toho nadšená, ale 8rokov prerušovaného sexu už bolo dosť....deti mám a zatiaľ som nejaké nežiadúce účinky nezaregistrovala a konečne si s mm užívame milovanie 🙂 a dlhoooooo som uvažovala, že či áno či nie, preštudovala som si o HAK veľa na nete aj o vnútromaternicovom teliesku a zatiaľ neľutujem.
baby ja tiez antiku nechcem prosim poradte nejaku nahradu....alebo co si dat???
@petruska12 ani ja som nikdy nebrala a ani nechcem brat.a tak nech si MANZEL DAVA POZOR 🙂
fuuuu ale ja by som chcela nieco dobre bez hormonov,aby som sa nebala styku a uzila si ho...viete o niecom
Ja som nieco podobne citala a vyplasila som sa,sestra brala antikonc. asi aj 10 rokov a nedari sa im pocat. Su vsak uz v stadiu rozvodu :(( ci kvoli tomu,ze hak brala.. Tazko povedat. Ja som ju brala len dva mesiace, ale to boli hrozne mesiace! Aj ked mi pomohli na cely rok od menstruacnych bolesti, povedala som si vtedy:uz nikdy viac!
Baby ja som tiež tohto názoru. Ale už 2 detičky máme, dalšie už v pláne nie je, tak ako sa chrániť? Kondomy ja teda vôbec nemusím a na prerušovaný styk sa spoliehať nechcem, lebo obe baby sme zamiesili na prvý krát 😀
Myslíte, že stačí sledovať plodné a neplodné dni? Viem presne kedy ich mám, ale nie je to risk?
@kitta
@janka258
Nie ze by som isla obhajovat HAK.....Len sa zapojim do diskusie. Uzivala som HAK od 19 - 28 r!!!! Keby som ju nebrala, tak moj cyklus vyzeral asi takto 21 dni, 45 dni, 16 dni, 86 dni a pod. Dalsim dovodom bolo, ze som chcela dostudovat VS v pohode, bez prerusenia, resp. otehotnenia. Vyskusala som asi 3 - 4 druhy. Tak ako nie kazdemu sadne akykolvek produkt z lekarne, tak zene nemusi sadnut isty druh HAK. Ja som z jedneho typu napr. bola strasne dorevana a rozcitlivena. Vsetko ma vedelo dojat a rozplakat.....vsetko sa da riesit, treba najst to, co zene vyhovuje. Dnes uz je tolko druhov a s takymi nizkymi hladinami hormonov......urcite by som sa nebala, ale nikoho ani nepresviedcala. Len na okraj.....po 10 rokoch som otehotnela chvalabohu v pohode, asi na 4. mesiac snazenia.
@ewisam ja som takisto rychlo otehotnela po vysadeni...HAK beriem s mensimi prestavkami cca 10 rokov a klop klop ziadne negativne ucinky...ono casto je to aj v hlave, niekto ledva zacne HAK uzivat a uz len uzkostlivo sleduje negativne ucinky a mozno si ich obcas aj domysli🙂treba hlavne chodit pravidelne k lekarom a jednoducho najst to svoje co mu sadne

@ewisam no ked to ty beries, ze to nie je to prave orechove, ani sa necudujem, ze takto zmyslaju nase deti.....co je na tych metodach neprave orechove? ano, s HAK je to asi najpohodlnejsie...ale kvoli pohodlnosti si nencham hadm znicit zdravie....a to treba vysvetlit aj tomu tinedzerovi....