Je užívanie antikoncepcie spojované s rizikom mŕtvice?
Zdravím vás beriem antikoncepciu teyla vo forme krúžku je to kombinovaná nízko dávkova ant. Čiže obsahuje nízku dávku estrogénu. Som slabá fajčiarka 1, 2 max 3 denne ako kedy.... Viem ze sa to nemá to je jedna vec a druha vec ze som zrejme náchylna na trombózy a mozgovú príhodu babka ju dostala v 62 rokoch a mamina prednedávnom zomrela vo veku 70...strasne som sa začala báť beriem ju 3 mesiace občas ma boli hlava hlavne pred menzesom a zvyknú aj končatiny a bojím sa ci to nemá s tým súvis chcem zajtra volať gynekologické a poradiť sa ci je lepšie ju vysadiť alebo zmeniť na jednozlozkovuu. Mam 30 rokov a malé dieťa a bojím sa aby som si neublížila... Mate niekto skúsenosť osobnú alebo z okolia? Ďakujem
a v minulosti bola HAK s vyssim obsahom hormonov.
bolest hlavy asi moze byt edzi neziaducimi ucinkami,a le nema nic s mozgovoviu prihodou. moizgova prigoda sa primarne neprejavuje bolestou hlavy.
ja som jednozlozkovu HAK nemohla, lebo som z toho premanentne krvacala.
@renusik najlepsie bude poradit sa s tvojou gyn.
Ja poznam babu, ktora mrtvicu dostala z hak, nikdy nefajcila, alkohol nepila, mozgovu prihodu v jej rodine nikto nemal. Ona ako 20rocna ano. nuz….
@renusik ja tiez.
toto vsetko su urcite rizikove faktory, ale vobec sa nemusi nic stat. no aj moze. urcite treba zvazit tieto rizika.
@zuzuliennka1 tiez poznam jednu, neviem ci uzivala HAK, ale pravdepodobne ano, k tomu aj zivotny styl nic moc. ked ju dostala 2x, zomrela.

@renusik urcite je lepsie HAK neuzivat vobec, nielen v tvojom pripade. no zas to neznamena, ze ju ozaj dostanes.
moj dedo zomrel na masivny infarkt v 60r, jeho syn, moj ujo rovnako, ale v 50r.
ja sice nefajcim, ale aj tak moze byt riziko uzivat HAK, teraz uzdlho nic neuzvam, ale pred 8r som este uzivala,a j predtym, a to som mala uz okolo 40r. mam roky vyssi cholesterol.
a teda nastastie nic.