Dlhodobé užívanie antikoncepcie

valentina225
17. máj 2025

Ahojte, chcem sa opýtať, či je tu nejaká žienka, ktorá berie antikoncepciu niekoľko rokov? Ak áno, ako dlho? Myslíte, že naozaj prispieva ku rakovine prsníka? Máte nejaké následky z antikoncepcie? Ja ju beriem 3 roky a doktorka tvrdí, že by som ju mala brať až do prechodu, resp. kým nebudem chcieť otehotnieť. Mám PCOS, skúšala som sa liečiť bylinkami, kvapkami, čajmi, doplnkami stravy, zdrav. životným štýlom, ale žiaľ, veľmi som sa trápila s akné, nepravidelnou menštruáciou, špinením počas cyklu. Mám zvýšené androgény a tzv. mužské plešatenie. Skúšala som v lete vysadiť, ale už po mesiaci mi začali vlasy odchádzať v prameňoch, bolo to niečo strašné, nič nezaberalo, až opätovné nasadenie mi úplne zastavilo padanie, počas brania antiky mi vypadne 1 vlas za 3 dni, bez nej cez 400 vlasov denne. Okrem toho mám nádhernú pleť, väčsie prsia. Ale viem, že je to len prekrývanie problému. No pre mňa je antikoncepcia ako zázrak na zastavenie všetkych symptómov. Cítim sa perfektne. Ale bojím sa veľmi, dlhodobých následkov, a či je skutočne v poriadku ju brať celý reproduktívny vek. Ďakujem pekne za Vaše skúsenosti.

parvinka0001
17. máj 2025

Tabletky beriem 18 rokov jediná prestávka bola tehotenstvo

ibrunova
17. máj 2025

Ja som brala s jednou prestávkou na tehotenstvo spolu 24 rokov.

liaka
17. máj 2025

@valentina225 ja tento rok 12 rokov bez prestávky

vler
17. máj 2025

@valentina225 beriem 25 rokov nepretrzite, bez problemov

stellarstar
17. máj 2025

Mám kamošku ta to berie tiež uz skoro cely život a ma uz 50 r. Chodí pravidlá ko a radím este raz za čas si urobiť hematológiu ( zrážanlivost krvi ) a ked ti hak vyhovuje tak užívaj ďalej.
Ja mám zníženú funkciu šž, pcos aj zvýšené androgeny ako ty a hirzutizmus plus do toho uz v perimenopauze a nvš si predstaviť čo všetko by som za to dala ak by som hak mohla užívať. Žiaľ nesmiem práve kv poruche zrážanlivosti krvi a tým pádom Mám zvýšené riziko trombózy a to mi netreba

strawberry0797
17. máj 2025

@valentina225 nie, nemusis sa bat. Lekarka sa ta pravdepodobne pytala na choroby v rodine a na zaklade toho vyhodnotila, ci mas nejake predispozicie a ci to to moze nejako uskodit alebo nie. Ja som brala 20 rokov, teraz 10 neberiem, ale zvazujem, ze na stare kolena zasa zacnem. Tiez prave kvoli roznym tazkostiam spojenych s premenopauzou.

koniarova
17. máj 2025

Roky rokúce som ju užívala.

veronikaszabova
17. máj 2025

@valentina225 mam 40r, beriem od 16tich. S vynimkou, kedy sme chceli deti

matago
17. máj 2025

@valentina225 beriem ju 30rokov, teraz som skončila. Jediné prerušenie boli 2 tehotenstvá. Zdravotné problémy nemám žiadne, chodím pravidelne na prehliadky.

uhnakova
17. máj 2025

Ja som brala antikoncepciu od 18 do 28 s jednou krátkou polročnou pauzou. Potom zase po tehotenstvách cca od 38 rokov doteraz (mám 43). V 24 mi diagnostikovali endometriózu, odvtedy som vždy brala antikoncepciu bez prestávok na krvácanie. Musím ju brať cca do 47-48, na odporúčanie gynekologičky. Potom skúsim vysadiť a pri troche šťastia už menzes nenabehne. Pre svoj vlastný kľud som si nechala urobiť genetické vyšetrenie, či nemám gén BRCA, vyšlo mi to negatívne, našťastie.

amelie2017
17. máj 2025

Beriem od 17, takmer 20 rokov, prestavky len, ked sme chceli deti. Ziadny problem. Ja som mala problemy s prsnikmi, mame v rodine anamnezu a praveze mi dr. odporucala HAK. Manzel je po vazektomii, o mesiac ho caka spermiogram a na jednej strane ju chcem vysadit, lebo chut pri nej klesa, ale druhej sa desim bolestivej ovulacie, zmenam nalad...