Jeden vaječník a antikoncepcia

buchticka355
28. aug 2018

Ahojte žienky, chcela by som sa opýtať akú antikoncepciu ste používali ak niektorá máte len jeden vaječník tak ako ja?? Vybrali mi ho keď som mala 7 kvôli cyste a teraz s priateľom uvažujeme nad antik. telieskom, no na niektorých stránkach píšu, že to môže spôsobovať cysty a druhej veľkej cysty sa už nikdy nechcem dočkať 🙂)

takacovama
28. aug 2018

Porad sa radsej z lekarom, ked vies ze teliesko sposobuje cysty. Asi by som toto riziko nepodstupila 🙂

lenkusik
28. aug 2018

Ahoj ja tiež mám iba jeden vajecnik druhý mi odstránili ako 10 ročnej. Bohužiaľ tým že tam bola cysta tak sa mi urobila aj na druhom vaječníku, bez ohľadu na antikoncepciu. Žiadna antikoncepcia mi nebola doporučená vzhľadom aj na kŕčové žily. V 30 rokoch mi bola odstránená časť vajecnika aj druhého kvôli cyste pretože som chcela otehotnieť, aby nebránila pri raste bábätká. Mesiac po operácii som chvalabohu otehotnela prirodzenou cestou aj keď som bola objednaná na umelé oplodnenie. Mám krásnu a zdravú dcérku. Momentálne som pod kontrolou a snažia sa ju udržať pri živote aby som neprišla aj o ten druhý vajecnik a nešla predčasne do prechodu. Neviem koľko máš rokov ale radila by som ti žiadnu antikoncepciu nebrať ani iné hormóny a rozmýšľať nad bábätkom kým máš zdravý vajecnik. Skúste to inými spôsobmi sa chrániť. Gynekológ ti určite poradí.

buchticka355
autor
28. aug 2018

@lenkusik Ahoj, ďakujem za odpoveď, ja mám ešte len 20 rokov, takže nad bábätkom určite nerozmýšľam hlavne kvôli škole a rada by som sa aj nejako trvalo chránila.. prekonzultujem to ešte s gynekologom

lenkusik
28. aug 2018

Radšej to prekonzultuj a choď na pravidelné kontroly, mne sa to zhoršilo okolo 26. Tiež mi gynekológ nadával prečo som čakala do 30 aby som mala dieťa keď mám také problémy, poviem ti prešla som si peklom a strachom či sa operácia podarí a či vôbec niekedy budem mať dieťa. Chvalabohu jedno mám, druhé mi neodporúčali keďže cysta sa zvacsila a nemusela by to vydržať. Držím palce aby bolo všetko v poriadku.