Pauza v braní antikoncepcie

1medvedik1
25. nov 2016

Ahojte 🙂 chcela by som sa s vami poradiť a prečítať si vaše názory prípadne vaše skúsenosti.
2 roky užívam antikoncepciu Lunytta a chcela by som si dať pauzu na niekoľko mesiacov, pol roka.. Chcem aby sa telo dalo trocha do poriadku po toľkých hormónoch. No neviem či je to vhodné, či to telu prospeje keď ju na istý čas vysadím a či to nebude mať nejaké zlé následky po vysadení. Myslíte že je to dobrý nápad urobiť si pauzu v braní HAK, máte s tým nejaké skúsenosti? Ako sa potom bude telo chovať?
Ďakujem vám 🙂

meusicka
25. nov 2016

@1medvedik1 tak ja som brala HAK viac menej 6 rokov, potom som musela vysadit, kedze ma cakala operacia. po nej som ju uz nezacala znova uzivat lebo sme sa s manzelom rozhodli mat deticky. takze 6 rokov som zase ziadnu nebrala. ja som nemala ziadne zle pocity z toho, vsetko bolo ok, nabehol my cyklus a fungovala som uplne v pohode.
po druhom porode som ale zase uvazovala o HAK nakolko sme mali doma uz 3 deticky a tak som zacala brat. to com uzivala pred tym, sa uz nevyrabalo tak mi dr. predpisal inu, a to bolo trapenie 1,5 roka kym som si uvedomila, ze moje telo sa tomu vehementne branilo. po vysadeni som sa citila ovela lepsie po fyzickej, aj psychickej stranky, a dokonca mozem tvrdit ze aj po sexualnej. pre mna uz viac ziadna HAK. moje je pre mna dolezit e a uz do neho nemienim pchat zaidne hormony. fungujem ako zena, a pozem este napisat, ze po ojich skusenostiach to nechala aj moja kamoska a teiz si pochvaluje, ze jej je bez nich lepsie.

1medvedik1
autor
25. nov 2016

S priateľom ešte o deťoch neuvažujeme. Chcem vysadiť len pre svoj pocit.. Práve za tie hormóny.. Priateľ to plne akceptuje. Ale známa mi povedala že keď vysadila hneď otehotnela, vraj je väčšia pravdepodobnosť vtedy.
Myslíte že sa mám o vysadení a pauze porozprávať s gynekológom?

1medvedik1
autor
25. nov 2016

@meusicka a s vysadením si sa radila aj s gynekológom? Nie je pravda že po vysadení je väčšia šanca otehotnieť?

lllenuli
25. nov 2016

Myslím ze svojmu telu viac uškodiš ked vysadíš a po čase zase začneš brať...vobec sa to neodporúča...telo si zvykne na tie hormóny co berieš a keď vysadíš budeš sa mesiace dávať dokopy a potom si znova budeš musieť zvyknúť na tie tabletky...pri takýchto hormonálnych výkyvoch by som sa potom bala nejakých cyst a podobných veci...a s tym otehotnením je to pravda ale iba prvy mesiac to platí myslím 🙂 uz je na tebe ci si vyberieš antikoncepciu proste užívať, alebo sa rozhodneš práve kvôli dobrému pocitu ze do seba nic nepchas neužívat vobec 🙂 ale urcite to nekombinuj

katulienkax
25. nov 2016

No pokial si myslíš ze ti tabletky spôsobujú nejake problémy tak vysad a uvidis ci sa ti polepší. Ja som párkrát vysadila a nikdy sm sa s gynekológom neradila sak som nebola chora tak preco sa radit. Užívanie je čisto dobrovoľná vec. Akurát je najosídlenejší dohrať mesačne balenie aby sa ti nepoposuvala krvácania

liaka
25. nov 2016

Podla mna skoro na pauzu. Staci prestavka po 4 rokoch uzivanie. Este si konecne telo na nu len zvyklo a uz si ma odvykat a zas zvykat. Teda ak planujes si ju dat po pol rocnej prestavke spet

meusicka
28. nov 2016

ja som sa s lekarom neradila, nakolko sa u mna vyskytol ten problem, a pred tym som musela, kedze to bolo nutne kvoli operacii. ked som sa ale o tom bavila s Dr. a popisala ako sa citim, odkedy nic neberem, vobec to u mna neriesil, a dokonca sa mi ani nesnazil odporucit nejaku inu metodu antikoncepcie.
to s otehotnenim by som brala s rezervou. nie kazda sme plodne ako ceresna.... vacsinou si to namyslame, ale ked ide do tuheho, vela z nas zistuje, ze splodit a vynosit dieta voebc nie je take lahke. zeny sa napchavaju HAK aby neostali tehotne a potom zase sa napchavaju inymi hormonmy aby tehotne ostali.
poznam nejednu, co roky brala HAK a potom sa nakoniec ocitli v centre pre asistovanu reprodukciu.
je lepsie si spoznat svoje telo, ako funguje, plodne dni, cyklus, a pod a snazit sa s tym szit. potom po rokoch si aspon clovek nebude vycitat, ze sa roky travil a nakoniec uplne zbytocne. zober si do ruky pribalovy letak, precitaj vedlajsie neziaduce ucinky, rozhodni sa sama. podla vlastneho uvazenia.