Podstúpili by ste sterilizáciu po druhom dieťati?
Ahojte,
viem že sterilizácia je na požiadanie a spravili by ju aj bezdetnej, ale zaujíma ma vaša skúsenosť.
Dlhe roky som brala hormonálnu antikoncepciu, to bola naša jediná ochrana. Povodne som vždy chcela jedinacika, ale omylom sa podarilo aj druhé.
Takze teraz mám fakt chrobáka v hlave, ako riešiť ochranu po druhom pôrode. Tabletky už fakt nechcem užívať, tobôž nie dalších možno 20rokov do menopauzy…. Kondom mi príde fakt neprakticky. Spermicidnym gélom veľmi neverím. Prerušovaná suloz u nás zlyhala… tretie dieta už naozaj nechcem. Aspoň teraz to tak cítim na 100%. Lenze rozmýšľam či raz, niekedy o X rokov to nebudem ľutovať…či nepríde nejaky moment že človek chce tretie a po sterilizácii už nie je sanca. Išli ste do toho? Išli by ste do toho?
Ešte som rozmýšľala nad vnutromaternicovym, ale čítala som veľa komentárov žien, že aj tak sa im podarilo… :( Ako riešite ochranu vy? Fakt by som chcela mat nateraz 100% istotu, ze nič nebude. Ale stále rozmýšľam či tu sterilizáciu postúpiť či nie
@elizabet173 nepis bludy. Spisujes ziadost u svojho gynekologa a to sa posiela do nemocnice,kde to schvaluju. Ja som vedela ze mi schvalia, lebo som mala tri cisaraky, ale bezne sa stane ze neschvalia aj ked si to platis
@elizabet173 netuším aká. Tie "výmysly" mi povedal gynekológ pri vstupnom pohovore ohľadom sterilizácie. Ty si sterilizovaná v tomto alebo minulom roku? Na Slovensku?
Ja ked som sa informovala na sterilizáciu, doktor mi povedal, ze sa pod ten zákrok musia podpísať traja doktori a pacientka, ze s tým súhlasí. Udajne je to kvôli nejakým škandálom z minulosti, kde sterilizovali rómske ženy bez ich súhlasu. Takže najskôr je obvodný gynekológ, potom lekár v nemocnici a nakoniec ten, co bude ten zakrok vykonávať. Ale aká je realita neviem 🤷
@kristinka92 Ahoj, tiez sa o tom tieto tyzdne rozhodujem. Chcem to podstupit v Ruzinove, cena je tusim 380-400€. Dali mi papiere - najprv musis mat peciatku gynekologa a nasledne ti to musi potvrdit vedenie nemocnice - v pripade Ruzinova su to az dvaja ludia😅 Ako samoplatcovi mi nerobili ziadne obstrukcie. V sukromnej klinike toto potvrdzovanie nevyzaduju.
Manzel dalsie dieta nechce, nazor nezmeni a to je holy fakt. Pred par rokmi, ked boli deti mensie, som s myslienkou na tretie dieta koketovala. Uz mam pred 40tkou, deti su uz vo veku, ked su partaci takmer na vsetko, su samostatni, ako rodina sme nabrali uplne novu dynamiku a myslienky na tretie dieta vobec nemam.
Mam vsak obavy, ci sa to zmeni v buducnosti - mam vela kamaratok v mojom veku alebo starsie, ktore maju teraz prve/druhe dieta, male babatka sa okolo mna vyrojili ako huby po dazdi. Myslim vsak aj na to, ci by sme 3.dieta zvladli financne - naklady na skolaka su uplne niekde inde ako na skolkara a to nase deti chodia do statnej skoly. Len v juni napr. budeme platit 400-500€ za skoly v prirode pre obe deti (ano viem, nie su povinne, deti sa vsak na ne tesia a my si nemusime utahovat opasky). Som skor naklonena pre podstupenia sterilizacie, trapia ma ale presne tie iste myslienky co teba - co ak… Rada si aj ja precitam nazory zien, ktore ju podstupili🙂
@kristinka92 Na sterizaciu nechod. Chrante sa radsej kondomami. Nezatvorite si s manzelom definitivne dvere, keby ste chceli tretie.
@kristinka92 my sme planovali len 2 deti.manzel nechcel postupit vazosku a ja som nechcela uz nic pchat do seba kedze mam aj vrodenu trombofiliu..povedali sme si a co ved doteraz sa nikdy nic nestalo...hmm ako na potvoru.co cert nechcel zadarilo sa..a to som sa zaprisahala ze dalsiee urcite nebude a tak isto aj muz..rozmyslala som vseliako.muz nechal na mna rozhodnutie.vsetko bude akceptovat.najskor som rozmyslala aj nad potratom no po 3 dnoch som s tym nemohla zit aby som si zabila svoje dieta...
Mame 3tieho zdraveho krasneho syna.nase dalslie stastie.poviem ti nebanujem nic aj ked tehotenstvo bolo divoke..maly ma 8m a stale je vo mne tuzba mat aj 4te..nos ale manzel podstupil vazosku 😅🤣
@kristinka92 ty si uzivala x rokov antikoncepciu, tak za mna je teraz rad na chlapovi, aby si on poriesil vazektomiu. Priznam sa, ze nemam temu sterlizacie zien nejak nastudovanu, ale nema to nejaky dopad aj na hormonalnu cinnost?
@zelenakobyla123
@sszuzu8 Áno, uz som ten príspevok prebehla znovu, ďakujem za upozornenie.
Akurát včera a predvčerom som to riešila s lekárkou v pôrodnici a s mojím gynekológom. V podstate obaja povedali to isté, ani po sterilizácii nie je 100% že žena neotehotnie a vtedy bývajú vraj veľké komplikácie, obaja skôr navrhovali vnutromaternicove teliesko. Ja som si ho dávala aj po prvom pôrode, teraz po druhom sme rozhodnutí už tretie nemať preto som riešila otázku sterilizácie ale obaja sú skôr za to teliesko, tak dám na nich
@elizabet173 to ani ja netuším, prečo vám klamala. A možno že neklamala, len nebola v štátnej ale v súkromnej klinike. Ja píšem o štátnej nemocnici a dávam sem info od gynekológa, s ktorým som svoje otázky priamo konzultovala pred zákrokom a ktorý sterilizáciu aj vykonal. Následne na základe všetkých jeho informácií som podpísala žiadosť o sterilizáciu. Nakoľko som mala veľa dotazov, náhodou teda mám od neho aj to info, že sterilizáciu neschvaľujú ženám, ktoré majú/malí menej ako dve živo narodené deti. Takisto som dostala od neho kopec iných odpovedí, nakoľko som si otázky vopred spísala a potom som pri prvej konzultácii pekne vytiahla papier a som sa ho pýtala, jedno za druhým, presne preto, aby som nemala "zaručené" info od kolegyne / susedy či starej blažkovej napríklad. Ale - ako píšem na začiatku, možno kolegyňa bola niekde na súkromnej klinike, kde nemusí schvaľovať nikto nič a pokojne sterilizujú aj bezdetnú 18-ročnú. 🤷
@elizabet173 kto by to bol povedal vsak...
Ale skor som tlacila ja na neho.a neskor prisiel s tym sam ze teda pojde kvoli mne.co som ja vsetko vydrzala vytrpela 3x .ze 20min zakrok zvladne .teraz je rad na nom
@mikadooo som bezdetná, mladá a plánujem to podstúpiť, tak vám dám vedieť potom, či sa podarilo😁
@zelenakobyla123 ok. Ideš klasicky do štátnej nemocnice?
@mikadooo ešte neviem, budem to konzultovať s gynekologičkou, každopádne dúfam, že mi to výjde a budem mať konečne pokoj na duši
@zelenakobyla123 aha,dobre. Ak by to bola štátna a tá "komisia" ti povolí sterilizáciu bez udania nejakého závažného dôvodu, tak ma označ pls. To by ma celkom zaujímalo, či sa od novembra toľko vecí na Slovensku zmenilo. Potom pls aj nemocninu ak môžeš. Dala by som avízo ďalej.
@mikadooo jasné, napíšem ti☺️
@selena_luna bola som na sterilizácii pred rokom a nikto o mne nerozhodoval. Iba ja. Podala som žiadosť, počkala mesiac ( doba na rozmyslenie), a išla na zákrok.
@kristinka92 Ahoj, ja momentálne čakám druhé dieťa a keď prestanem kojiť, idem sa dať sterilizovať. Mám 33 rokov a tretie dieťa určite nechcem. Mala som komplikované obe tehotenstvá, nechcem už nič riskovať, aj keď obe deti boli plánované. Nad vazektomiou pre muža som neuvažovala, ide vyslovene o moje telo. Akurát som niekde vo fóre čítala, že niekedy keď vajcovody iba prerušia, niekedy dorastú, preto budem hľadať kliniku, kde ich odstránia, neprerušia.
@elizabet173 tak potom si nemala na mňa vôbec reagovať moja...
@sszuzu8 prosim ta nechytaj ju za slova, mozno ma s tou maternicou take problemy ze sa tesi ze ju nebude mat a vyriesi 2 veci naraz - dlhodobe problemy s maternicou a zaroven aj pripadne neziaduje tehotenstvo
@jaskolka @elizabet173 tesim sa baby ze mam staru info! ❤ Lebo tie komisie boli naozaj ako z 19 storocia :(
zienky vazektomiu som spominala mužovi ale nejako sa do toho nemá :D neviem, asi mužská hrdosť alebo čo… v každom prípade fakt nechcem čakať a náhodou sa zadarí omylom aj tretie a ja už sa asi zložím.
založila som tuto tému lebo ma strašne zaujímali názory žien, ktoré ju podstúpili roky dozadu a s odstupom času či sú spokojne alebo by do toho už nešli.
totižto kamarátka mi na tuto tému vravela že jej mamina mala dve deti, všetko fajn a v 40tke že jej hormonálne preplo, že chce tretie aj keby tanky padali z neba…že ta túžba po dieťatku bola silná a tiež po dvoch deťoch o treťom nechcela ani pocut. to mi dalo takeho chrobáka do hlavy, že čo ak by sa to stalo aj mne…do 40tky mám dost ďaleko a ktovie čo bude o niekoľko rokov….