Sterilizácia po štyridsiatke
Ahojte, rada by som precitala vase nazory na sterilizaciu.
Ja som pre nu rozhodnuta, mam takmer 40, dve deti, viac v ziadnom pripade nechcem. Aj keby sa cokolvek stalo, dalsie dieta uz nechcem mat.
Ide o to, ze som bola u svojho gyn a ten na mna pozeral ako keby som padla z marsu, ze co ak si to rozmyslim atd. A ze radsej nech si dam teliesko.
Nad tym som ani neuvazovala, ale kazdopadne ja by som radsej ozaj isla na sterilizaciu. Len ma rozhodil, kedze som bola v tom ze on ako zdravotnik ma byt s tym nejak ok a neriesit ze co preco ako, toboz nie vzhladom na moj vek a situaciu.
Len ma teda zaujima vas pohlad na vec, tie ktore ste to absolvovali a tak.
To ozaj je take hrozne, ze zena sa radsej vedome “zbavi” plodnosti, nez aby potom riesila potrat? Bola som v tom ze je to ok.
@pr85 a prečo sa kontroluješ, reguluješ ejakuláciu rôznymi prektikami? Veď sa nebráň počatiu a božiemu požehnaniu. Aj 20 detí, keď si tak presvedčený , prečo sa rùhaš Bohu a cirkvi? Trošku to máš pomýlené na to, aké presvedčenie zaryto obhajuješ vo viacerých diskusiách.
@anonym_b53c5e zase nejaká, ktorá nepochopila učenie katolíckej Cirkvi. Žiaden katolík nemá povinnosť mať toľko deti, koľko je fyzicky schopný mať. Potom by aj kňazi a mníšky v celibáte hresili. Každý katolík sa môže rozhodnúť o počte detí, ktoré bude mať. Na to existujú metódy PPR - nastuduj si o nich niečo. Čo je Cirkvou zakázané je interrupcia a "antikoncepčné" metódy typu teliesko, špirála, tabletka po, ktoré sú abortivne. Každý druh sterilizácie je tiež zakázaný. Ostatné metody (ako napr. kondóm) sú považované za hriech, ale keď niekomu metódy PPR nefungujú, kňazi povolia aj použitie jednorazovej batierovej ochrany.
@pr85 hej, cisársky vôbec neničí žiadnu súčasť tela 🤦♂️ to ti je lahoda. Nepopieram jeho dôležitosť.
Ale na tvoje panstvo tvorstva nech ti nikto nesiaha. Aj tak strieľaš naprázdno, keď čakáte ešte len 2 dieťa. Prečo plytváš materiálom, keď si tak presvedčený?
@anonym_b53c5e možno preto, že som sa ženil v 35? A prvé dva roky sme dieťa nemohli mať? Že na druhé som čakal skoro rok? Žeby preto? A Tom strieľaní na prázdno radšej pomlcim... Nie z každého styku musí byť splodenie dieťa. To by si mohla vedieť.
@pr85 hej, cisársky vôbec neničí žiadnu súčasť tela 🤦♂️ to ti je lahoda. Nepopieram jeho dôležitosť.
Ale na tvoje panstvo tvorstva nech ti nikto nesiaha. Aj tak strieľaš naprázdno, keď čakáte ešte len 2 dieťa. Prečo plytváš materiálom, keď si tak presvedčený?
@anonym_b53c5e ináč naprázdno stieluju ti, ktorí majú vazektomiu. Ja ju nemám.
Dakujem vam za odpovede, pokial som to prosim spravne pochopila - predtym nez by som si chcela vobec sterilizaciu dohodnut v nemocnici, musim mat najprv daco podpisane u mojho gyn? Neda sa to vsetko uz v ramci nemocnice radsej dohodnut? Ci to sukromne kliniky skor spravia?
@pr85 vdaka z input, ale ja nie som krestanka a neberiem toto ako mrzacenie tela, skor by ma zaujimalo to mrzacenie, ak teda napriek ochrane otehotniem a pojdem na potrat - tam sa nemrzaci telo a este aj dusa? Kazdopadne respektujem a dohadovat sa nepojdem.
U mna su dve deti - tym som skoncila. Aj keby sa cokolvek stane, dalsie uz nechcem ani so svojim muzom ani so ziadnym inym. Cize mne je aj celkom jedno ci muz by tu vazektomiu chcel/nechcel.
@anonym_autor
Ahoj. Ja som mala sekciu keď som mala 40 rokov a môj gynekológ sám navrhol,keďže už budem otvorená a ďalšie deti už nechcem mať. Súhlasila som a dobre som to spravila.
Neviem ako to funguje keď si niekto takto žiadá.
Švagrine to tiež urobili ale po 3 detoch.
Dakujem vam za odpovede, pokial som to prosim spravne pochopila - predtym nez by som si chcela vobec sterilizaciu dohodnut v nemocnici, musim mat najprv daco podpisane u mojho gyn? Neda sa to vsetko uz v ramci nemocnice radsej dohodnut? Ci to sukromne kliniky skor spravia?
@pr85 vdaka z input, ale ja nie som krestanka a neberiem toto ako mrzacenie tela, skor by ma zaujimalo to mrzacenie, ak teda napriek ochrane otehotniem a pojdem na potrat - tam sa nemrzaci telo a este aj dusa? Kazdopadne respektujem a dohadovat sa nepojdem.
U mna su dve deti - tym som skoncila. Aj keby sa cokolvek stane, dalsie uz nechcem ani so svojim muzom ani so ziadnym inym. Cize mne je aj celkom jedno ci muz by tu vazektomiu chcel/nechcel.
@anonym_autor pozri, podmienky na sterilizáciu či už muža alebo ženy sú dve: 1. vek nad 18 rokov 2. Musíš podpísať oficiálne vyhlásenie, že so sterilizáciu súhlasíš a si si vedomá jej nasledkov a odmietam iné formy antikoncepcia a zároveň je tam 30 dňová doba na rozmyslenie, ktorá je zo zákona povinná. Len potom ti ju spravia.
Byt tebou, veľmi si to rozmyslim a aj keď nie si kresťanka, tak existuje napr. kondóm, ktorý môžete používať.
@anonym_autor Potrat je mrzacenie tela, ale nie tvojho, ale nenarodeného dieťaťa. Je to vlastne vražda nenarodeného ľudskej bytosti a Cirkev za to trestá katolícku zenu, ktorá to podstúpi exkomunikáciou (latae sententiae, teda samotnym skutkom).
@anonym_autor
Ahoj. Ja som mala sekciu keď som mala 40 rokov a môj gynekológ sám navrhol,keďže už budem otvorená a ďalšie deti už nechcem mať. Súhlasila som a dobre som to spravila.
Neviem ako to funguje keď si niekto takto žiadá.
Švagrine to tiež urobili ale po 3 detoch.
@anonym_d66419 dakujem, ved prave, mam svagrinu ktora ma pred 30tkou a pri druhom dietati ked rodila sekciou sa dala hned aj sterilizovat a nikto jej na to nepovedal pol slova.
Za to som ostala prekvapena ze mne, ked uz to tak musim povedat, “starej hepe” chce gyn davat rozumy ze co ak budem chciet dalsie. Ak by som deti rodila sekciou isto by som to riesila vtedy za pochodu.
Skusim po sviatkoch zavolat rovno do nemocnice a spytat sa na postup, snad sa to bude dat obist, ak nie, zmenim gyn.
@pr85 a preto nejdem “vrazdit” nenarodene bytosti, a idem sa tomu s istotou vyvarovat, podmienky poznam a rozmyslene mam, ja som len nevedela za narazim na nevolu zdravotnika, tak som chcela vediet ako to maju/mali ine zeny
@pr85 Nechápem čo máš s tým mrzačením tela. Môžem ísť aj hneď teraz do kuchyne a odrezať si všetky prsty na rukách a teba to nemá dôvod zaujímať.
Dlhšie polemizujem nad telieskom, ale tvoje komentáre sú tak na facku súdze, že špeciálne pre teba to hneď na nový rok vybavím. Toto bolo asi to postrčenie, čo mi dopomohlo k rozhýbaniu sa.
Nezabudni svojej žene dnes povedať že s ideou vazektómie nesúhlasíš, lebo ak sa rozídete, tak plánuješ ďalšie deti s novou partnerkou. Určite bude rada že si nechceš mrzačiť telo.
@anonym_1c0396 kto u vás nechcel dieťa? Ty alebo muž? Prečo by mal ísť muž na vazektomiu (a sám sa mrzacit), keď si si sa sama rozhodla dobrovolne zmrzacit si telo? Ja by som sa na to nikdy necítil, lebo si chcem svoju Bohom darovaný plodnosť uchovať až do svojej smrti.
@pr85 Ani manzel a ani ja som nechcela dalsie dieta. Manzel nechcel ani jedno dieta, ale dvakrat mu prerusovana suloz nevysla. Teraz co?
@anonym_autor pozri, podmienky na sterilizáciu či už muža alebo ženy sú dve: 1. vek nad 18 rokov 2. Musíš podpísať oficiálne vyhlásenie, že so sterilizáciu súhlasíš a si si vedomá jej nasledkov a odmietam iné formy antikoncepcia a zároveň je tam 30 dňová doba na rozmyslenie, ktorá je zo zákona povinná. Len potom ti ju spravia.
Byt tebou, veľmi si to rozmyslim a aj keď nie si kresťanka, tak existuje napr. kondóm, ktorý môžete používať.
@pr85 Na sukromnej klinike nie je ziadne 30 dnove cakanie ani riesenie suhlasu. To len v statnych nemocniciach.
@pr85 a preto nejdem “vrazdit” nenarodene bytosti, a idem sa tomu s istotou vyvarovat, podmienky poznam a rozmyslene mam, ja som len nevedela za narazim na nevolu zdravotnika, tak som chcela vediet ako to maju/mali ine zeny
@anonym_autor Záleží na koho narazíš. Strašný zákrok to určite nie je, len sú ľudia, ako tuto tento pán, ktorý pomaly ani nespia kvôli tomu, či nejaká cudzia žena má deti alebo nie. Prípadne čo na to povie jej budúci manžel: potenciálny, ale reálne neexistujúci človek.
Prípadne sa žena berie ako malé decko, ktoré nevie čo hovorí a treba rozhodnúť za ňu. A priviesť ju na pravú mieru.
Plus, sú ženy ktoré by to niesli ťažko. Mne osobne je to cudzie, plodnosť nie je moja identita, ale spomínam si na jednu ženu, ktorá bola dááávno v menopauze, musela ísť na hysterektómiu a mala z toho strašné depresie. Že si príde "prázdna" a "nie ako žena". Takže sú aj takýto ľudia....
Otázka detí a plodnosti je polarizujúca. Niekto to má total na háku a pre niekoho je to najdôležitejšia vec na svete.
Tak trocha od veci.... si pamätám keď mala T. Swift 30 rokov a podivíni na twittri riešili že nemá deti a koľko vajíčok jej ešte ostáva a robili jej tam velice kázania aby si pohla, kým má ešte šancu. Je typ chlapov, ktorí sa neuveriteľne radi rýpu do rozmnožovania cudzích žien. Názor takéhoto pána ťa nemusí zaujímať. Ak chceš sterilizáciu, tak si ju nechaj urobiť.
@anonym_autor vieš, ženy sa berú ináč ako muži a nie je to len u nás na Slovensku. Pozeral som na DW takú reláciu po nemecky, kde bola nejaká bezdetná žena pred 30, ktorá sa chcla dať sterilizovať a žiaden doktor jej to nechcel urobiť, ale jej partner len išiel na prvú kliniku na vazektomiu a bez problémov mu ako bezdetnemu dali termín. Ale tá žena nechcela, aby išiel on na vazektomiu, ale ona sama sa chcela dať sterilizovať. Nakoniec našla nejakú gynekologickú, ktorá jej spravila, ale trvalo jej to dosť dlho, kým niekoho našla.
Sterilizaciu som podstupila po 2.sekcii ako 35 rocna
,vedela som, ze viac deti uz mat nechcem a svoje rozhodnutie nelutujem. Teraz mam 52 menzes takmer pravidelny. Autorka ak deti uz neplanujes,tak smelo do toho. Ja by som uz v 40-tke rodit nechcela. Aj 35 bolo neskoro, no tak to vyslo. Drzim palce!
@knmmch a co keď sa rozídu? Potom každého ďalšieho partnera bude posielať na vazektomiu? 🤣
@bielasovicka rovnako môžeš postaviť otázku naopak🤷 veď sexovať môžu stále rovnako.. ..každopádne by som išiel do vazektómie len ak by som si bol 100% istý - buď partnerkou resp. že už nechcem mať deti..
@anonym_b53c5e zase nejaká, ktorá nepochopila učenie katolíckej Cirkvi. Žiaden katolík nemá povinnosť mať toľko deti, koľko je fyzicky schopný mať. Potom by aj kňazi a mníšky v celibáte hresili. Každý katolík sa môže rozhodnúť o počte detí, ktoré bude mať. Na to existujú metódy PPR - nastuduj si o nich niečo. Čo je Cirkvou zakázané je interrupcia a "antikoncepčné" metódy typu teliesko, špirála, tabletka po, ktoré sú abortivne. Každý druh sterilizácie je tiež zakázaný. Ostatné metody (ako napr. kondóm) sú považované za hriech, ale keď niekomu metódy PPR nefungujú, kňazi povolia aj použitie jednorazovej batierovej ochrany.
@pr85 Metóda PPR (skratka pre Predná noha, Plocha, Ramená) je osvedčená mnemotechnická pomôcka pre snowboardistov, ako úspešne zvládnuť jazdu na vleku (najmä na spomínanej gombičke alebo kotve).
Áno AI nepozná čo si vymyslel🤷
@pr85 Nechápem čo máš s tým mrzačením tela. Môžem ísť aj hneď teraz do kuchyne a odrezať si všetky prsty na rukách a teba to nemá dôvod zaujímať.
Dlhšie polemizujem nad telieskom, ale tvoje komentáre sú tak na facku súdze, že špeciálne pre teba to hneď na nový rok vybavím. Toto bolo asi to postrčenie, čo mi dopomohlo k rozhýbaniu sa.
Nezabudni svojej žene dnes povedať že s ideou vazektómie nesúhlasíš, lebo ak sa rozídete, tak plánuješ ďalšie deti s novou partnerkou. Určite bude rada že si nechceš mrzačiť telo.
@anonym_bc6679 je mi ľúto tvojich detí, ktoré zavraždia telieskom. Ale z toho sa budeš pred Bohom spovedať ty, nie ja. Varovanie si dostala, dráhy anonym.
@pr85 neboj, kňazi a mníšky hrešia, až by ti vlasy dupkom stáli. A oveľa horšími činmi, ako len kopuláciou muž žena.Ja tomu rozumiem veľmi dobre.
Môžeš si zo svojim telom robiť čo chces a nech si myslí kto chce čo chce nerieš to
Takže v štyridsiatke už načo, a pod 40 preboha, prečo, čo ak???! 🙈
Aj ja sa tu oriprnem, ak môžem, lebo tiež som to veľmi zvažovala pri druhom tehotenstve, ale môj gynekológ na mňa pozeral tak, že či mi šibe? Chcela som to pri druhej sekcii, ale napriek predchádzajúcej akútnej a mojím diagnózam v druhom tehotenstve mi odmietli vypísať plánovanú sekciu, takže tým pádom otázka sterilizácie pri tomto zákroku bola bezpredmetná (samozrejme že ma naťahovali ako sopel, aby deň pred pôrodom sa rozhodli, že vzhľadom na predchádzajúcu skúsenosť a moje výsledky mi na ďalší deň,.ale prekvapenie, urobia sekciu).
Pre mňa to teda znamená na hovno manželský život, lebo sa tak panicky bojím ďalšieho prípadného otehotnenia, že napriek hormonálnej antikoncepcii a barierovej ochrane si nič neužijem kvôli strachu a preto už radšej nemáme nič, a keby som predsa len chcela ten zákrok, tak si môžem veselo zaplatiť, a nie málo, a opäť sa vyradiť na pár dní zo života a ľahnúť si pod nôž, opäť. Skvelé.
Tie, čo to máte za sebou, aká bola rekonvalescencia? Robí sa to v narkóze? Boli to? Nejaké následky?
@anonym_452ad8 nehnevaj sa, ale u teba to je psychickeho povodu. kombinacia HAK a barierovej ochrany je percentualne taka vysoka ako ta spominana sterilizacia. nemat v manzelstve vobec sex, pretoze sa bojis otehotnenia? tvoj manzel je taky vysoko tolerantny ci si svoje potreby riesi po svojom?
@anonym_b53c5e možno preto, že som sa ženil v 35? A prvé dva roky sme dieťa nemohli mať? Že na druhé som čakal skoro rok? Žeby preto? A Tom strieľaní na prázdno radšej pomlcim... Nie z každého styku musí byť splodenie dieťa. To by si mohla vedieť.
@pr85 to je vas pripad, ja by som mala dieta kazdy druhy cyklus splodene, ale to by sme strasne vela deti a tolko tehu by moje telo nezvladlo. A ja by som na potrat nesla, cize za mna lepsie ta sterilizacia od urciteho bodu. Nepoviem keby ode o bezdetnu zenu, ale tie s detmi a po 40 uz maju nejaky narok na to, aby nemuseli riesit strach z mozneho otehotnenia.
@pr85 to je vas pripad, ja by som mala dieta kazdy druhy cyklus splodene, ale to by sme strasne vela deti a tolko tehu by moje telo nezvladlo. A ja by som na potrat nesla, cize za mna lepsie ta sterilizacia od urciteho bodu. Nepoviem keby ode o bezdetnu zenu, ale tie s detmi a po 40 uz maju nejaky narok na to, aby nemuseli riesit strach z mozneho otehotnenia.
@kiki68 Existujú aj kondómy, prípadnej, keď si veriaca aj metódy PPR.
@anonym_bc6679 je mi ľúto tvojich detí, ktoré zavraždia telieskom. Ale z toho sa budeš pred Bohom spovedať ty, nie ja. Varovanie si dostala, dráhy anonym.
@pr85 v budúcom živote chcem mať v sebe toľko drzosti ako priemerný kresťan rozkazujuci druhým co majú robiť vo svojej posteli 🤮 a tie fantasmagorie co tu šíris si láskavo nechaj pre seba lebo to nikoho nezaujíma, tomu tvojmu bohu sa budes spovedať sám a nám ostatným je to u riti lebo na rozprávky neveríme. Drzost level milión a potom placte a sťažujte sa prečo ste takí “obľúbení”.
@pr85 v budúcom živote chcem mať v sebe toľko drzosti ako priemerný kresťan rozkazujuci druhým co majú robiť vo svojej posteli 🤮 a tie fantasmagorie co tu šíris si láskavo nechaj pre seba lebo to nikoho nezaujíma, tomu tvojmu bohu sa budes spovedať sám a nám ostatným je to u riti lebo na rozprávky neveríme. Drzost level milión a potom placte a sťažujte sa prečo ste takí “obľúbení”.
@bonboniera Ďakujem za krásnu a láskyplnu reakciu. Od vás ateistov by som ani nič iné nečakal. Vidím, že by si rada cenzurovala každý názor, čo sa len troška odlišuje od tvojho. Ak autorka bude chcieť ísť na sterilizáciu, tak si myslíš, že jej v tom budem vedieť zabrániť? Ale svoj názor hádam na diskusnom fóre vyjadriť môžem, nie?
@anonym_1c0396 @pr85 Odpovies mi?
@anonym_1c0396 sorry, až teraz som to našiel. Ak si dieťa fakt nechcela, mohla si na rozdiel od prerušované súlože (čo nie je vôbec antikoncepcia a má zlú účinnosť) využiť metódy PPR, prípadne to poistiť kondómom. Ale zase som nesmierne rád, že si si svoje dve deti nechala a nezlikvidovala počas interrupcie. Za to máš môj obdiv.
Dala som si sterilizaciu pri druhej sekcii v 36r, nikto to neriesil..Vobec nelutujem, tretie dieta by som uz nechcela ani za nic🤣

@anonym_d30d24 Každá sterilizácia je dobrovoľné mrzacenie tela. Iné operácie (ako napr. zasivanie pri cisárskom, ktoré si spomenula), su normálne operačne postupy, ktorými sa nenici žiadna sucas tela. Sám som mal zlomeniny, extraciu zubu, atď, ale toto bolo robené z medicínskeho dôvodu, nie preto, aby som si dal zničiť niečo, čo v mojom tele funguje (v tomto prípade plodnosť) nejakým zákrokom. Ináč skoro som zabudol, teliesko je abortivne a zabíjas ním svoje počaté deti. Prosím nerob to.