Sterilizácia v mladom veku
Idem rovno na pointu. Mám 25 jednu dcéru a ďalšie dieťatko v brušku. Keďže nechcem brať HAK ani nič hormonálne a tretie bábätko už naisto nebudeme chcieť 4 členná rodina je pre nás komplet. Tak som rozmýšľala nad sterilizáciou. Lenže som niekde čítala že to je dáko vekom ohraničené. A ja som ešte mladá. Ale som rozhodnutá bez ovplyvnenia sama to chcem partnerovi som to zatiaľ len v rámci srandy spomenula iba sa smial a krútil hlavou. Možno ma nazvete teraz všeliako ale nebola som ani raz na UPT ani nič podobné ale naozaj sú dve deťúrence dosť. Myslíte že by to šlo?
Môj muž bol minulý rok, mal 24. Najmladší na klinike, ktorého robili. Nepoprosila som ho o to. Normálne sme sa o tom po pôrode malej porozprávali, že ja na sterilku reálne môžem tak o 3 roky, keď sa dokoji. Ďalšie deti nechce, ani s inou partnerkou. 20 minútový zakrok, bez bolesti. Doma už ani nevedel, že sa niečo dialo.
19 ročná klientka bola tento rok. Bola v podobnej situácii, jedno staršie dieťa a jedno na ceste. Dala si žiadosť v nemocnici niekedy okolo 30.tt a počas plánovanej sekcie jej urobili aj sterilizáciu.
@dencii vsetko je v poriadku, je to cca 10 min navyše zakrok potom co vyberu male. Nepociťujem vôbec žiadne zmeny aj zotavovanie po 2.sekcii lepsie, fungujem normalne
Cítim sa dobre, ziadne badateľné zmeny
Ked som mala 24,mala som 1 dieta ktore som v 23tt potratila...
Ked som mala 25,narodilo sa mi prve dieta(zive ),predcasne,prezili sme si horor a rozmyslala som rovnako ako ty
Teraz mam 32 a cakam svoje 3(4 )dieta....(sice neplanovane) druha (3 dieta)dcerka bola planovana.
Ale je to aj tak pozehnanie pre mna a prijali sme to i ked to bolo narocne zo vsetkych hladisk
Inak neuzivam ziadnu HAK .otehotnela som prave vtedy,ked som bola plodna a nedali sme si pozor...
Sterilizacia je sice lahsia forma ako neotehotniet,ale potom uz cesty spat je komplikovame az niekwdy nemozne...
ak si pevne presvedcena, tak je to na tebe. niekedy, ked teda je taka poziadavka tak sa to vie spravit aj tesne po porode, co by bol si myslim aj pre teda vhodny cas. zahojilo by sa to vsetko naraz
Ahoj. Mne robili sterilizáciu keď som mala 25 rokov po 3 sekciách. Žiadne hormonálne problémy s tým som nemala neužívala som žiadne lieky vôbec nič. Žiješ si svoj život ďalej len by si nemala otehotnieť. Ale bolo mi povedané ze stat sa môže 😁.
Este si to rozmyslis, budes chciet a nebudes moct, pripadne, ak by sa podarilo, tak co sa stane?si prilis mlada na taketo rozhodnutia a asi si neuvedomujes, aky mas dar, ze mozes byt mamou a este by si mohla byt.
@punkreas534 áno,môže. Osobne poznám ženu ktorá mala podviazane vaječníky a zrazu tretí syn 🤭
Len si ti poriadne naštudujte…nemá to nič s hormónmi, ide len o mechanické prerušenie a teda vajicko a spermia sa už nikdy nestretnú. Všetko ostatne bude fungovať ako doteraz. Vajíčka budú dozrievať, vy menstruovat takze ako po starom. Podviazanie vaječníkov dá robilo pri sterilizácii kedysi teraz sa vajickovody laserom pretnú. Talze je to na 100%. Vo vašom veku, a ak nemáte pred pôrodom by som asi ale pockala.
Ja som sterilizáciu podstúpila pred necelými troma mesiacmi, vrámci SC. Mám 31. Vedľajšie účinky či riziká tam nie sú. Buď ti úplne prerušia vajičkovod alebo podviažu. Prerušenie je istota. Mala som už MS, všetko ok. U mňa rozhodla tiež situácia. Ja mám dcéru z manželstva. Partner tak isto. Takže sme chceli síce spoločné, no cesta k nemu bola fakt náročná (3x potrat). Takže ja som rada za synčeka. Plus mám zdravotné problémy a už teraz mi hrozila ruptura maternice. Viac deti nám netrebam rozhodnutie vyšlo čisto z mojej strany, keďže sa jedná o moje telo. Partner toleroval. Na UPT by som nezvládla ísť a ďalšie dieťa nehrozí. Máme sa o koho starať. A áno zvážila som aj to, že čo ak iný chlap atď.. stále som si to uzavrela tak, že mám dva svoje deti o ktoré by som sa musela vystarať.
ja som mala 36, pri druhom cisarskom. Preslo par rokov, ziadne zdravotne, psychicke problemy nemam, ani som sa dovtedy o ziadnych nedocitala
@dencii ahoj, ja som ju podpstupila o rok neskor ako ty, tiez pocas sekcie. bola to moja prva sekcia ale 3ti porod. dokopy som sa dala rychlo, uzivala som nejaku dobu pred operaciou wobenzym, a jazvu som mala rychlo pekne zahojenu. ja som si dala vajickovody odstranit uplne- robia sa dve moznosti, bud ta podviazu alebo toto. a vsetko mam ako pre tym, hormony, menstruaciu. nelutujem to a som rada ze som to urobila. lepsie ako uzivat hormon. antik. a teliesku by som asi moc neverila.
Určite sa dá len si platíš plnú čiastku zákroku mam 31 zatiaľ mam mirenu čaká ma plastika panvového dňa a z manželom sme rozhodnutý ze viac detí už nechceme mame 3 ale manžel nechce aby som sa dávala podviazat uvidím po 5 rokoch ale zatiaľ som rozhodnutá ísť si dat podviazat vaječníky
Suhlasim s tebou.urcite lepsie,ako tabl.do seba davat roky.tiez neviem o ziadnych rizikach.
Ja som mala dietatko v neskorsom veku-prve a 100%som vedela,ze aj posledne.bola som si ista,ze viac deti proste nechcem,aj vzhladom na vek.mala som planovany cisarsky a hned vtedy mi spravili aj to.nemam ziadny z toho problem zdravotny.
No moc tym ale tebe nepomozem,lebo ty si mlada a neviem poradit,ale myslim si,ze to je jedno.mne vtedy lekar povedal,ze ma na to pravo kazda zena,aj keby ziadne deti nemala,tak si myslim,ze ani ten vek nehra tam rolu.a ty uz 2 deticky budes mat,je ti ciste tvoja vec.a aj to je zarucene lepsia volba,ako interupcia
Ja na tvojom mieste by som ešte počkala. 25 je ozaj malo, kľudne ešte ďalšie deti mať môžeš aj keď o 10 rokov, myslím že takto ďaleko do budúcna sa ozaj nedá nič predpovedať. Chrániť sa dá aj inak ako tabletkami. Tiež môžeš navrhnúť mužovi aby išiel na zákrok on, ak nebude súhlasiť nevidím dôvod prečo by si sa mala “obetovať” ty lebo tak ako na plodenie tak aj na neplodenie sú potrebný dvaja takze je to aj jeho zodpovednosť. Ja mám 4 deti, tri sekcie, 27r a všetci to teraz pri poslednej strašne riešili že prečo si nedám sterilizáciu že už mám dosť deti atd. Áno, fakt je že ďalšie deti neplánujem ale, nechcem sa pripraviť o tu možnosť že o 10 rokov by som chcela ešte jedno, potom čo, zaplatiť tisíce za umele oplodnenie s neistým výsledkom. Keby mam pred 40 inak rozmýšľam. Takze počkaj reže dva tri roky a uvidiš. Je to veľké nenávratné rozhodnutie, aby si to neskôr neľutovala 😊
Niektore tu miesate hrusky s jablkami. Sterilizacia je prerusenie vajickovodov, nic s hormonami to nema.
Ziadost na sterilizaciu plynie 30dni. To je cas na rozmyslenie. Mne teda plynie a stale rozmyslam. 😀😀😀
Ja na tvojom mieste bi som na ten zákrok nešla však Keť dvaja dospelí nechcú mať už žiadne dieťa a sú si istý na 99% ale ak stále jeden z nich bude uvažovať o dieťati tak aj v Tom 1% sa to môže stať a nie žiadne že omilom ACO ja viem Ale Tak mi ti tu môžeme písať čo chceme rozhodnutie je stále len na teba🙂🙂
Vazektomia
Kedysi tam naozaj bola podmienka 35 rokov + 3 deti a ma to svoju logiku.
Poznam aj take, co to neskor lutovali
Nuz v tvojom veku je pekne, ze si malujes veci na ruzovo. Fakt je ten, ze muz ta moze o 10 rokov opustit, ty si najdes ineho a budes s nim chciet dieta. Alebo aj ine pripady vyssie popisane mozu nastat, ktore narusia vasu idylku 4clennej rodiny.
Chlap pokial nechce ist na vazektomiu, tak si tiez nechava do buducnosti otvorene okienko... ty si ho tymto zatvoris.
Dobrý deň,nie je to vôbec vekom stanovené a hlavne nemám z toho žiadne zdravotné ani psychické problémy som v úžase ako tu píšu ženy ktoré to vraj počuli.....mám dve deti a to úplne stačí a áno hradí si to pacientka sama......

Tiež sa prikláňam k tomu, aby išiel muž na vasektómiu, je to v jeho prípade oveľa jednoduchší zákrok. Pre každý prípad si môže nechať zmraziť spermie, ak by neskôr z akéhokoľvek dôvodu ešte chcel dieťa, či už s tebou, alebo v novom vzťahu (nikdy nehovor nikdy). Tebe tiež plodnosť zostane, pre každý prípad. Ja viem, že teraz si si na 100% istá, ale život prináša rôzne situácie.