icon

Sterilizácia v mladom veku

27. sep 2023

Idem rovno na pointu. Mám 25 jednu dcéru a ďalšie dieťatko v brušku. Keďže nechcem brať HAK ani nič hormonálne a tretie bábätko už naisto nebudeme chcieť 4 členná rodina je pre nás komplet. Tak som rozmýšľala nad sterilizáciou. Lenže som niekde čítala že to je dáko vekom ohraničené. A ja som ešte mladá. Ale som rozhodnutá bez ovplyvnenia sama to chcem partnerovi som to zatiaľ len v rámci srandy spomenula iba sa smial a krútil hlavou. Možno ma nazvete teraz všeliako ale nebola som ani raz na UPT ani nič podobné ale naozaj sú dve deťúrence dosť. Myslíte že by to šlo?

nwnw
30. sep 2023

To by som radsej muza poslala na vazekto

mircalla
30. sep 2023

@rabatka Pripady rozvod s partnerom a snaha mat dieta s novym partnerom, smrt dietata. Nikdy nevies, co ti zivot prinesie o par rokov. Je to definitivne rozhodnutie bez cesty spat.

bororka
30. sep 2023

Nič nieje definitívne. Pokiaľ sa v budúcnosti rozhodneš mať ešte dieťa, si ho kúpiš ako samoplatca cez IVF.

mircalla
30. sep 2023

@bororka Kde je napisane, ze IVF funguje? A uz vobec nie na 1. pokus....Mam s tym dake skusenosti, ale aspon sa podarilo na 5. pokus. Su zeny, ktorym to nevyslo ani raz. Nakldy astronomicke.
Treba si taketo rozhodnutia zvazit. O com som teraz na 100 percent presvedcena mozem za 5 az 10 rokov vidiet uplne inak.

kathy93
30. sep 2023

Ahoj ja som podstúpila podviazanie vaječníkov v rámci cisárskeho keď som mala 28 po druhom dieťati. Dačo ale asi zle spravil doktor alebo to ani nespravil, neviem. A otehotnela som tretí krát. Mam 30 rodila som pred 6tyzdnami a znova som si dala spraviť podviazanie. Už mi sľúbil ze isto neotehotniem 🤣 každopádne daj si to spraviť ak to tak cítiš. Ale daj si to spraviť niekde na dobrej klinike mimo pôrodu aby si nedopadla jak ja 😅

mia2906
30. sep 2023

My sme sa 10 rokov ,,chránili,, iba kondómom a nič sa nestalo. Neviem si predstaviť riešiť nejakú operáciu keď naozaj stačil kondóm / prerušovaný styk (ale áno ten môže byť riskantny😁 ) ..za 10 rokov sa nám nič nestalo a potom keď sme uz chceli bábo som otehotnela za mesiac , tak načo toto celé? Ani hak som nikdy nebrala.

panda21
30. sep 2023

@mia2906 napríklad ja som alergická na latex. Vyskúšali sme všetky druhy kondómov, ktoré by mali byť čisté, latex free a aj tie mi dosť vadili. Prerušovaný styk nie je boh vie ako 100%, hormóny nechcem a nehormonalne teliesko som mala a už nikdy v živote ho do mňa nedám 🤷‍♀️ čiže moja jediná ochrana je operácia, alebo nemať sex.

mircalla
30. sep 2023

@bororka Okrem ineho baby tvrdia, ze nechcu hormony. Nasledne ist na IVF v pripade potreby a rvat so seba kvanta hormonov je trosku kontraproduktivne

@mia2906 Suhlasim

lienka175
30. sep 2023

@feb13 kedy bola taká podmienka? Moja mama mala 30, druhý cisársky a pred uspatim jej strčili papier, nič jej poriadne nevysvetlili a až potom jej povedali, že podpísala sterilizáciu. Bol to rok 1984. Strašné ľutovala, aká bola vtedy hlúpa

janulka1802
30. sep 2023

Nechápem, prečo nejde muž.

evivb
30. sep 2023

Autor, a antikoncepcne naplaste?

mimolimit
30. sep 2023

Ak si rozhodnuta a caka ta cisarsky rez, sprav si ju pocas operacie. Dnes uz v napr.BA-Ruzinov ponukaju moznost vybrat komplet vajickovody - vraj to znizuje riziko rakoviny do buducna a istota neotehotnenia je neprekonatelna. Ak budes rodit prirodzene, nech sa ide dat sterilizovat partner - prenho je to kratky ambulantny zakrok. Drzim palce🍀

majulino
30. sep 2023

Prvé v 22 druhé v 24 s v 30 som takmer z kože vyskočila ako som túžila po dieťati. A tiež som si hovorila že dve a dosť. Počkaj ešte pár rokov. Skús nehormonalne vnutromaternicove teliesko.
Ja mám teraz 34 a mám 3 deti. Tiež uvažujem nad sterilizáciou ale manžel nesúhlasí a tiež z dôvodu ako ti tu niekto písal, že čo ak sa mu niečo stane a ja budem znova šťastná s iným

daniela595
30. sep 2023

@bororka kupis? Neviem ake mas vedomosti o ivf,no tam sa deti nekupuju. Mozes do toho investovat aj tisice a nie je zarucene ze otehotnies

mircalla
30. sep 2023

@daniela595 Presne.

mama_nikola
30. sep 2023

naštuduj si symptomaticku metódu plánovania /neplánovaná rodičovstva

bororka
30. sep 2023

@mircalla prepáč, písala som bez kávy q veľmi zjednodušene.
Myšlienka bola, že aj keby na ten zákrok išla, vždy je možnosť pokúsiť sa mať dieťa aj cez IVF, čiže to nie je definitívne.
Ona je rozhodnutá nemať dieťa a ženy jej tu píšu, že je mladá a nevie čo chce.. Teda som dala tento druh možnosti.

@mircalla súhlas, ale je to možnosť

vieraz
30. sep 2023

Ved zenska sterilizacia je podviazanie vajecnikov. je to trvale. Menzes budes mat dalej. Akurat neotehotnies.A neviem o nijakych vedlajsich ucinkoch.

mircalla
30. sep 2023

@bororka Pokusit sa moze, vysledok neisty. X krat sa stalo, ze casom clovek zmeni nazor. Mna to stalo asi 20000 eur v CR, na Slovensku mi ani nevedeli pomoct

bororka
30. sep 2023

@mircalla bezpochyby súhlasím.

ivik4
30. sep 2023

Musela som si po precitani komentarov znova prejst tvoj uvodny prispevok ci si sa ozaj pytala na nazor ci mas ist alebo nie 😃

lullu86
30. sep 2023

V tvojom veku by som zvážila teliesko, ked nechces tabletky, mas na 5 rokov pokoj a po 30 uvidis 😉 Podľa mna tiez je sterlizacia väčší zasah do organizmu ženy a poriadna operacia, chlapova vazektomia je jednoduchsia, my sme to absolvovali takto. Vždy ma udivuje, ze len zeny musia trpiet a ustupovať, ked chlap nie je sebestredny, treba rozhovor viesť aj na opačnú stranu. Chvalabohu 🙏 môj manžel to akceptoval uplne v pohode, ja nemusim hltat lieky a podstupovat ťažké operácie 🙏 Ale tak my máme 3 deticky a sme 40- nici 🤗 V tvojom veku je fakt na takéto rafikalne rozhodnutia privelmi skoro 🤔 Počkala by som .... Želám spravne rozhodnutie 🤞🍀

mira0611
30. sep 2023

Ahoj a nad inou antikoncepciou si nerozmyslala? Mam na mysli vnutromaternicove teleso. Tak si chranena a predsa sa nemusis sterilizovat. Clovek nikdy nemoze vediet.

nikaj
30. sep 2023

Ja mám po druhej sekcii v 25tke.

quaxi
30. sep 2023

Rodila som druhé dieťa 26rocna, tiez som vedela že ďalšie už nechcem, tak som vopred podpísala papier že v prípade cisárskeho mi majú rovno spraviť aj sterilku. Nakoniec som ale rodila prirodzene tak sme to o pár mesiacov neskôr poriesili natrvalo na strane manžela, on mal vtedy 28. Za chvíľu budem mať 40 a stále si myslím že to bolo výborné rozhodnutie, ani raz sme neolutovali. Ak vieš naisto že ďalšie nechceš tak choď do toho.

veronicka88
30. sep 2023

Bola som na Tom rovnako akurát to za mňa vyriešila vyššia moc a skončila som na histerektomii...mužovi som nedovolila ísť,s tým,že ak by sa mi niečo stalo a ešte chcel deti nech ich má🤭ale ja som pragmatik....ja nad tými vecami uvažujem vecne...a logicky....a moja odpocivadle veď na tvoju otázku je:ak to tak cítiš urob to....ja by som ani nevahala(my sme ale tretie už mať nechceli-nemohli)

feb13
30. sep 2023

@lienka175 Pred 20 rokmi asi.

mofa
30. sep 2023

@babulkomale nie su tam ziadne hormonalne rizika ani zdravotne. Prerusia sa vajcovody vajecniky normalne dalej funguju.

babulkomale
30. sep 2023

@veronicka88 presne pises 👍 ja inak cumim kolko zien kastruje svojich chlapov alebo by aspon chcelo...pritom muz moze mat deti ovela dlhsie, tam uz neberu do uvahy ze zena sa zabije v aute aj detmi a on ma pravo napriklad po styridsiatke zalozit si novu rodinu?
Pritom ako zena skor viem, hlavne ak uz som rodila alebo mala aj spontanne potraty a rozne zdravotne problemy, ci to este chcem riskovať...
Chlap predsa len to dieta nenosi, je mu to zdravotne lahsie mat ho aj neskor.

janamoto78
30. sep 2023

Nikdy v živote by som ten zákrok nepodstúpila. Nikdy. Za žiadnych okolností.