Sterilizácia v mladom veku
Idem rovno na pointu. Mám 25 jednu dcéru a ďalšie dieťatko v brušku. Keďže nechcem brať HAK ani nič hormonálne a tretie bábätko už naisto nebudeme chcieť 4 členná rodina je pre nás komplet. Tak som rozmýšľala nad sterilizáciou. Lenže som niekde čítala že to je dáko vekom ohraničené. A ja som ešte mladá. Ale som rozhodnutá bez ovplyvnenia sama to chcem partnerovi som to zatiaľ len v rámci srandy spomenula iba sa smial a krútil hlavou. Možno ma nazvete teraz všeliako ale nebola som ani raz na UPT ani nič podobné ale naozaj sú dve deťúrence dosť. Myslíte že by to šlo?
Ahoj, ja som na tom podobne. Tento rok mám 30rokov, doma 3r dcéru a o pár týždňov ďalší pôrod. Začali sme rozmýšľať na sterilizáciu až cca teraz v lete, lebo dcéra bola doslova vymodlená, druhé sme najskôr neplánovali, potom sme si povedali, že jedno ešte zvládneme. Čuduj sa svete, podarilo sa veľmi rýchlo. Na malého sa tešíme, ale stále sa utvrdzujem v tom, že nie som úplne materský typ a po dlhých rozhovoroch s mužom sme sa rozhodli na mojej sterilizácii. Všetko mám vybavené, rodiť budem sekciou a popri tom mi ju spravia. Ja som rozhodnutá, že ďalšie nechcem, ani s prípadným druhým chlapom. Vazektómia mi príde ako hlúposť, ak sa náhodou rozídeme alebo sa niečo stane, muž môže mať ďalšie dieťa, ak bude chcieť. Ja som toho názoru, že je lepšie mať odrodené do 30tky.
Ale k tvojej otázke - vekom to nie je ohraničené, ale viem, že napríklad v jednej nemocnici na Orave to mamičke neschválili, tiež kvôli veku, mala tak ako ty🤷 u nás s tým nebol žiadny problém, pri sterilizácii mi ale odstránia vajíčkovody, lebo to zníži riziko rakoviny. Jediná zmena bude, že nebudem mať menopauzu, aspoň tak mi to vysvetlila lekárka. Tak držím palce 🙂
ja mám sterilizáciu , ale v 43 rokoch. Na tvojom mieste by som to nerobila v tak mladom veku , lebo život je tak nevyspytateľný že sa môže toĺko vecí sťať.
Prečo ty a prečo nie partner? Jednoznačne manzel nech ide. Ty nie. Prečítaj si o tom. Máš dosť skúseností a aj lekár poradí. Ale jednoznačne muz.
@annia99 mňa by zaujímalo prečo jednoznačne muž?naozaj zo zaujímavostí ...hore som napísala prečo si myslím opak🙂
@veronicka88 stretávam sa a tým v práci. Prax mi ukazala jednoznačne voliť muža.
@mofa a preco by nemohla v 43 rokoch otehotniet? Ja som ani neviem, ako, v 39 rokoch. A moja mama mala menzes do 56 roko, tak predpokladam, ze to mozem mat aj ja tak. Este ako 58 rocnej jej nasiel doktor na vajecniku zrely folikul, len uz to bolo take, ze hormony to uz nedrzali, nefungovalo to uz poriadne, mala zhrubnutu vystelku maternice a bola na kyrete. Ale bol tam. Takze no...
@mofa https://sarm.pluska.sk/celebrity/vystraseny-igo...
A toto zďaleka nie je jediný prípad, len tento bol medializovaný. Kým má žena menštruáciu, môže otehotnieť. Čím vyšší vek, tým nižšia šanca, ale na to, že by už neotehotnela, sa spoliehať nemôže.
@mofa ono to také raritné nie je , raritou je to skôr po tej 50 ke, tehotenstvo je medzi 40-45 rokov je viac než bežné ako si myslíme. Áno , plodnosť klesá , ale ani len zďaleka nie je vylúčené. Ja som toho dôkazom a aj mnoho žien , tu na MK , v mojom okolí a aj v rodine . Okrem mňa otehotnela aj moja sesternica , v 44 porodila , moja babka mala posledné 10 dieťa v 46 rokoch . U mnohých žien je sterlizácia na mieste práve v tomto veku , lebo deti takto neskôr je pre mnoho žien nie je práve príjemným prekvapením . Ja som síce bola zaskočená , ale bolo to pre mňa príjemné prekvapenie, nič neželané .
@bluka2 a toto sú už prosím ťa aké reči? Čo ak, čo keď. To má aký význam?
Ahoj, ja som na tom podobne. Tento rok mám 30rokov, doma 3r dcéru a o pár týždňov ďalší pôrod. Začali sme rozmýšľať na sterilizáciu až cca teraz v lete, lebo dcéra bola doslova vymodlená, druhé sme najskôr neplánovali, potom sme si povedali, že jedno ešte zvládneme. Čuduj sa svete, podarilo sa veľmi rýchlo. Na malého sa tešíme, ale stále sa utvrdzujem v tom, že nie som úplne materský typ a po dlhých rozhovoroch s mužom sme sa rozhodli na mojej sterilizácii. Všetko mám vybavené, rodiť budem sekciou a popri tom mi ju spravia. Ja som rozhodnutá, že ďalšie nechcem, ani s prípadným druhým chlapom. Vazektómia mi príde ako hlúposť, ak sa náhodou rozídeme alebo sa niečo stane, muž môže mať ďalšie dieťa, ak bude chcieť. Ja som toho názoru, že je lepšie mať odrodené do 30tky.
Ale k tvojej otázke - vekom to nie je ohraničené, ale viem, že napríklad v jednej nemocnici na Orave to mamičke neschválili, tiež kvôli veku, mala tak ako ty🤷 u nás s tým nebol žiadny problém, pri sterilizácii mi ale odstránia vajíčkovody, lebo to zníži riziko rakoviny. Jediná zmena bude, že nebudem mať menopauzu, aspoň tak mi to vysvetlila lekárka. Tak držím palce 🙂
@mipaga nebudes mat menopauzu?
@janka0702 myslela som si, ze nikdy v zivote ju nebudes mat 😅... Neolutovala si sa tvoje rozhodnutie?
@tl999 jasne ze ju budem mat prehodilo mi slovo normalne budem mat menopauzu ako každá iná. Nie neolutovala ani nikdy neolutujem mam chvála Bohu 3 deti a po poslednom porode sa mi rozpadlo panvove dno úplne mam za sebou aj prednú aj zadnú plastiku aj vlozenu sieťku tqkze u mňa tehotenstvo uz neprichadzalo do úvahy
@2023zuzka2023 ahoj aj sa mam do budúceho mesiaca rozhodnúť, čaká ma druhá planovana sekcia, mam 33, tak by ma zaujímalo ako to prebiehalo, o koľko dlhšie sa predĺžila operácia, ci si to aj nejak pociťovala vrámci rekonvalescencie a pod. (ci si sa z cisárskeho so sterilizáciou nezotavovala dlhšie ako z prvého a pod.), ďakujem
@dencii ahoj, ako si sa rozhodla ohladom sterilizacii,?
@dencii ahoj, ako si sa rozhodla ohladom sterilizacii,?
@tl999 ahoj, nedala som si, ale len z dôvodu, že som rodila v decembri a chcela som byť na Vianoce doma, bála som sa, že sa mi tým nejak predĺži/skomplikuje rekonvalescencia, nemala som sa ohľadom toho s kým poradiť, nikto v okolí to neabsolvoval. S odstupom času to ale ľutujem, teraz by som si dala, ďalšie tehotenstvo naozaj neplánujem (mám z toho paniku 😃) a takto to mohlo byť jednoducho vyriešené
@tl999 ahoj, nedala som si, ale len z dôvodu, že som rodila v decembri a chcela som byť na Vianoce doma, bála som sa, že sa mi tým nejak predĺži/skomplikuje rekonvalescencia, nemala som sa ohľadom toho s kým poradiť, nikto v okolí to neabsolvoval. S odstupom času to ale ľutujem, teraz by som si dala, ďalšie tehotenstvo naozaj neplánujem (mám z toho paniku 😃) a takto to mohlo byť jednoducho vyriešené
@dencii ahoj! Aj ja budem rodit v decemberi, a velmi zvazujem tuto moznost. Mam tiez 33 rokov ako ty kedysi.
@dencii ahoj! Aj ja budem rodit v decemberi, a velmi zvazujem tuto moznost. Mam tiez 33 rokov ako ty kedysi.
@tl999 za mňa chod do toho. Pre mňa bolo zotavovanie po druhej sekcii náročné, bolievala ma hlava, asi polroka v kuse aj nohy (chodila som na rôzne masáže, chiropraktikom a pod.), keby mám byť znova tehotná, už sa asi rozpadnem (a to ešte nespomínam psychickú stránku veci). Hormóny do seba dávať nechcem, takže celá ochrana je teraz na muzovych pleciach, žiadna spontánnosť. Ak si presvedčená že viac detí mať nechceš, určite by som do toho už išla (a keby náhodou vždy je možnosť ivf)
@tl999 za mňa chod do toho. Pre mňa bolo zotavovanie po druhej sekcii náročné, bolievala ma hlava, asi polroka v kuse aj nohy (chodila som na rôzne masáže, chiropraktikom a pod.), keby mám byť znova tehotná, už sa asi rozpadnem (a to ešte nespomínam psychickú stránku veci). Hormóny do seba dávať nechcem, takže celá ochrana je teraz na muzovych pleciach, žiadna spontánnosť. Ak si presvedčená že viac detí mať nechceš, určite by som do toho už išla (a keby náhodou vždy je možnosť ivf)
@dencii aj ked my mame este zopar zmrazenych embria, nie je to lahke rozhodnutie. Neviem ako by som znasala emocie po tom. Po prvom porode som bola velmi placiva a rozrusena.

Ahoj ja mam 32 r a sterilizaciu(podviazanie vajickovodov) som podstúpila 2r dozadu. Hormóny menštruácia funguje normálne akurat môžeš mat počas ovulácie a menstruacie bolestivejsie v tých miestach kde to bolo operovane. To by som nebrala ako tragédiu lebo hocijaké zranenia na tele bezne bývajú citlivé ci na zmenu pocasia alebo hocijaký iný podnet. Rizika operácie su take iste ako pri hocijakej inej operacii. Mam 2 deti.