Sterilizácia verzus vnútromaternicové teliesko
Ahojte, je tu milión diskusii na túto temu ale vždy staršie ako rok 2018 a chcem najmä aktuálne info. Čoskoro budem mať 3 deti a keďže dvojky pôjdu von cisárskym, sterilizaciu by som mala lacnejšiu (na vlastnú žiadosť), deti už nechcem a vždy to ide ešte umelým opl. (ak by niečo). Avšak doktor mi navrhol aj teliesko, na ktoré som teda v pomere 50:50 počula aj tie zlé veci, ako nesadli, nastúpili migrény, bolestivá menštruácia atď. A od vás milé maminky by som chcela vedieť, koľko ste platili za sterilizaciu (a kde, ak to bolo na vlastnú žiadosť zároveň s cisárskym) prosím nepíšte mi tie ktoré to mali zo zdravotných dôvodov alebo kvôli veku. A taktiež chcem vedieť aktuálne infošky o telieskach, ako ste ich priali, čo sa zmenilo a či nahodou sa nestalo že ste otehotnel aj s tym. (pozn. : mám 23r.)
@mamickalisticka teliesko roky absolutne bez problemou. Ak by si mala aspon o desat rokov viac, napisala by som ti chod na sterilizaciu, ale v 23 rokoch by som to neriesila takto radikalne
@pribinak v 23 bude mať 3 deti, je to rozumné. Ja banujem, že som pri druhom cisaraku nešla, mala som vypisanu žiadosť, aj sa ma to 2x pytali, vedela som, aj viem, že uz viac deti nechcem. Je to lepsie riešenie, ako pol zivota jest antikoncepciu alebo minat na kondómy alebo sa permanentne strachovať, ci neostane tehotna.
Rozumiem, ze momentalne mas pocit, ze ti tri deti stacia, ale predstav si situaciu o 10-15 rokov, budes mat 33-38 rokov, odrastene deti, dvojcata v stvrtej triede a starsie viac, zatuzis znova po malom vonavom uzlicku...myslis, ze je to nepravdepodobne? Stat sa to ale fakt moze... Ja mam mirenu uz stvrty rok, som maximalne spokojna, ano prve tri mesiace to bolo otravne (dlho som spinila), ale odvtedy mam menstruaciu len spinenie, mimo toho nespinim, teda dva dni v mesiaci nosim intimku, na libido mi to nevplyva, necitim ju ani ja, ani muz, len obcas skontrolujem snurky. Buduci rok v januari musim ist na vymenu. Nepribrala som, nemavam migreny, proste vobec nic. Chapem, ze by si to rada vyriesila jednym razom, ale aj sterilizacia ma vedlajsie ucinky, nie je to len tak, zvysuje sa riziko rakoviny vajecnikov napriklad po podviazani radikalne...
@miss_pavlova ďakujem za inteligentný názor 🙂 hlavne ja mam taky "problém", že sa nam prvé zadarilo s ochranou a druhe sme chceli a vyšli rovno dve 🤷🏽♀️ takže nie je to taka sranda, že teraz budem riskovať..
@mamickalisticka sterilizacia je bavzdy -porad sa s doktorom ake to ma nasledky na hormonalne zmeny a tvoje telo ... ak mas trvaleho partnera dala by som podviazat jeho 😎😝
@mamickalisticka ja mam po troch cisarskych sterilizaciu a za mna urcite skor toto. Ziadne hormony ani nic podobne,kamoska mala telesieko a cely cas mala problemy, dovtedy nikdy nemala.mykozy,odvtedy v jednom kuse. Ked jej to vybrali ma zasa pokoj. Dalsia vec je ze sterilizacia sa robi uz laserom, cize uz nieje sanca aby sa tam vajicko dostalo, ale napr moja teta mala popri teliesku dve deti, proste jej to zjavne nenasadili dobre. Chapem ze si mlada, aj pre mna bola sterilizacia najprv nepripustna, az kym som nezistila na hematologii ake mam vysledky. Uz su to skoro 4 roky a ziadne zmeny ani problemy nemam.
@anjelicek26 popravde neláka ma mať už po 30ke dieťa vôbec, predsa to už budú chlapci samostatní a vracať sa späť do toho by som v takom vysokom (36 a viac) veku nechcela.. Práve preto som sa rozhodla mat deti v tomto veku. Jasné, nikde nie je napísané že sa nerozviedieme s mužom a nenájdeme si iné rodiny (čo teda ani na take nemyslím ale veci sa deju....) ale predsa vždy sa da úspešne umelo oplodniť. Len ja som výnimočne plodná, bojim sa už všetkej formy antikoncepcie.
@pininka1 ďakujem za názor, myslím že je to lepšie rozhodnutie ako dať do seba nejaké cudzie teliesko.. Ked neviem ako sadne, jasne žiadna to nevie dopredu.. Ale ja naozaj bábätko už neplánujem, už sa chcem venovať len mojim chlapcom. Ake ste mali prosím, hematologicke problémy? Ja som chudokrvna dedične, nie som si istá, či by to bol zdr dôvod.
@mamickalisticka a keby to poriesil chlap?? Ked vie ze uz dalsie deti nechcete. Nech ide na vazektomiu. U nas to poriesil manzel. Ja nemusim brat ziadne hormony ani telieska a on zase nechcel kondomy. A toto nam obom vyhovovalo. U chlapa je to mensi zasah ako u zeny.
@ashley888 tiez suhlasim, ze u chlapa ambulantny mini invazivny zakrok, preco nie? On rozdiel ziaden citit nebude.
@mamickalisticka plodny sme aj my, co ti budem hovorit. Ale predsalen sa mi toto zda lepsie, mam nad tym kontrolu, keby nechcem, dam ju vybrat, s akehokolvek dovodu. Drzim palce, nech najdes lekara, co ti to urobi, nie kazdy je ochotny v tomto veku.
@ashley888 nechce o tom ani počuť, boji sa bolesti a už sme mali aj tichu domácnosť lebo ja si odseriem všetko pôrody, kramy do prechodu.. Mohol by sa obetovať mame ešte čas na rozmyslenie. Skúsim sa s nim o tom pozhovarat.
@anjelicek26 môj doktor mi to urobí, hovorila som o tom s nim včera, ak teda vydržím do plánovanej sekcie s dvojkami
@mamickalisticka ze sa boji bolesti a ty si ides dat rezat brucho a to asi boliet nebude 😔 No dobre moj suhlasi a pojde, ked si ja pojdem dat vybrat mirenu, zatial to nechavam v rovine uvidime, mozno raz, ci uz sme kompletny fakt netusim, istotu uplnu nemam, aj ked je to trosku sibnute haha
@mamickalisticka Určite sterilizáciu. Nemám síce skúsenosť s oboma antikoncepciami, no na vašom mieste by som volila sterilizáciu. Máte to vyriešené doživotne, žiadne návštevy doktora kvôli teliesko a podobne.
@mamickalisticka no o vazektomii sa velmi malo hovori. A chlapi si myslia ze im asi cele gule odrezu😁 ale manzel to zvládol. V lokalnej anestezii nic necitil. A potom nemal ziadne bolesti ani nic. U nas to bol on co to navrhol a isiel do toho.
My cakame druhe a potom muz vazektomiu. Kym som nevidela, kolko mas rokov, chcela som ti hned napisat sterilizaciu. Ale takto neviem. Vnutromaternicove su 2 druhy- hormonalna, vyssia ochrana, ale su tam hormony, nehormonalna- poznam osobne 2 zeny, ktore cez nu otehotneli a dalsie, ktore mali velmi dlhe a silne menstruacie.
Inak sterilizacia je prerusenie vajcovodov, ale vajicka sa nadalej tvoria. Takze keby si niekedy o 10 rokov zatuzila po babatku, mat ho mozete, ale nie prirodzenou cestou, museli by ste ist do centra na vklad. Takze sanca na dalsie vlastne dieta pri velkej tuzbe tam je.
skús radsej to teliesko aby si neskor nelutovala ze este chces deti a ber na vedemie ze umele oplodnenie nie je ani lacna zalezitost
@mamickalisticka ufff, tak o to viac ti rozumiem. Ja napr. Viem, že v 38 určite po žiadnom uzlicku nezacnem túžiť.. Ak ano, spomeniem si na koliky a zuby 😁 celkovo by som uz v takom veku rodit nechcela, prve som mala v 21 a uz teraz ked mam druhé v 34,citim rozdiel. Inak telo regeneruje inak sa vstáva inak ma clovek trpezlivosť. Myslím ze je to tvoja vec ☺️ ja by som sterilizaciu brala všetkými desiatimi. Kamoška keď dokoji sa chysta. Každý mesiac robí testy a ma nervy... Na nu sa len muž pozrie a je tehotná 😂
@mamickalisticka ja mám 35r,dokopy 4 deti.Milujem ich,ale už stačilo.🙂Antikoncepciu mi ani neodporúčajú ani nechcem,mám nález na prsníku aj krčku a tým pádom ani vkladať teliesko ee.Par kolegýň má teliesko,no neodporučili mi(robím v zdravotníctve).Keď tak implantát,je dosť šetrný obsahom hormónov.No u mňa tiež prevážila myšlienka sterilizácie.U nás v nemocnici počas sekcie 180€,inak ako bežný zákrok 260€.Cakala som skoro dvojnásobok.Po 6tonedelí a v prípade ak nebude odklad zákrokov kvôli korone idem do toho aj ja
@miss_pavlova tiez som to tak brala, ked som si to precitala. Ale zivot prinasa neuveritelne situacii. Budu este relativne mladi, ale deti uz rozutekane po internatoch, mozno este zatuzia po jednom. A nechcem nic zle privolavat, ale polovica manzelstiev sa rozvadza, co ak pride raz iny partner, ktory dieta nebude mat a bude ho chciet s nou?
@mamickalisticka mne zistili dedicne po oboch rodicoch zle zrazanie krvi a este nejake veci, hormony uz nemozem urcite, nebudem riskovat. A moj chlap bol to iste a nebudem sa tym zapodievat, urobili mi to pri cisarskom a bol pokoj. Ja to povazujem za spolahlivejsie lebo uz boli chlapi co im to tiez zle urobili a mali este dieta.
@mamickalisticka to myslis vazne, ze on sa boji bolesti? Tak mu povedz, nech si nakupi igelitku kondomov a pocita s tym, ze milovat sa budete len mimo plodnych dni. Som zvedava, ako zareaguje.
Ďakujem vám žienky sa super triezve názory 🙏 ešte sa skúsim pozhovarat s mužom o tom celom, vychádza mi z toho ta sterilizácia, možno to o 10 rokov budem ľutovať, ale radšej vysolim xy eur za umelé keby naozaj veľmi chceme ešte bábo (aj s tym inym mužom napr., Ked to tu už padlo) akoby som mala mat nedopatrením bábätko (u nás sa dedia dvojičky a to teda už vonkoncom nie je sranda) 🙏 kľudne ešte píšte, možno to pomôže aj inym maminkam 😊
@mamickalisticka u mna teda ta mirena hotova Amerika. Roky ma neobtazuje menzes, ziadne krvacanie, ani spinenie, len prvy mesiac, ziadne priberanie, znizenie libida a pod. Ja vlastne ani neviem, ze ju mam, uz druhu. Pojde o mesiac von a hned tretia. Ale chapem, ze nie kazda to tak ma
Urcite sa v 23nedaj strerelizovat🙈 fakt,....moze sa cokolvek stat, budes chciet este mat dieta a nebudes moct prirodzene. Zvol iny druh antikoncepcie.
@pribinak prečo by to malo byt šialene? Ma tri deti. Potrebuje ich nutne viac? Lepšie podľa teba do seba celý život pchať chémiu? Ja tiež pôjdem na sterilizáciu a mam iba jedno dieťa. A nie, viac NECHCEM.
@syslik81 nezavadzaj. Sterilizácia nemá žiadny vplyv na tvorbu hormónov. Nie je to kastrácia, nevyberajú sa jej vaječníky, ktoré produkujú hormóny. Iba sa preseknú vajcovody. Laparoskopicky sa to robí na jednodnovej chirurgii, kde ta poobede príjmu, spravia predoperacne a ráno ideš domov. Bože ženy, nemáte sajn, ako to funguje. A nereze sa pri tom brucho ani nič, robí sa to ako každá laparoskopia, na dvoch miestach ti spravia milimetrovy rez, poslu tam techniku, niektoré kliniky to už dokonca robia laserovo, takže nehrozí ani krvácanie ani nič. Vajcovod sa preruší a hneď zataví (pri laserovej operácii). Ranky po laparoskopii ani nevidno. Takže keď komentujem, najprv si zistím. Žiadna časť vnútorných orgánov sa neodoberá. Pri cisarskom je to jednoduchšie, lebo už je žena na stole, tak proste iba prerušia vaječníky počas jednej anestezy a jedného lekárskeho zákroku. A aj tak tu trištvrte žien rieši IVF, tak keď bude mať 40 a zmysli si, že jei strašne chyba 4,5,6,10 dieťa, tak pôjde na IVF. Vajíčka sa jej budú tvoriť normálne. Cieľom sterilizácie je iba, že vajíčko sa cez vajcovod nedostane do maternice a ani sa prirodzene neoplodní, keďže oplodnenie nastáva vo vajcovodoch. Spermie sa k vajíčku nedostanú, narazia na slepú uličku (prerazeny vajcovod) a vajíčko, potom ako sa uvoľní z vaječníka sa rozloží a vstrebe naspäť do organizmu ako každá iná bunka, lebo sa dostane len kúsok a tiež narazí na slepú uličku. Nehrozí teda ani mimomaternicové tehotenstvo - to sa stávalo, keď sa PODVAZOVALI vaječníky (vajcovod sa "nitkou" previazal, ale neprerusil. Po čase sa niť mohla natiahnuť, tkanivo prispôsobiť a teda vajíčko síce neprešlo, ale prešli k nemu spermie, ktoré sú násobne menšie. Teraz sa však robí REZ cez vajcovod, tak aby sa na oboch stranách rezu vytvorila nová stena a teda vaječník nie je ďalej priechodný. Existuje miniatúrna šanca, že laparoskopia nebola vykonaná poriadne a namiesto toho, aby sa po reze zrastol vaječník tak, že jedna časť oddelene pd druhej, sa zrastie naspäť do jedného kusu.
Preto si treba vybrať overenú kliniku s dobrými recenziami, spraviť si prieskum, nenechať ai robiť sterilizáciu hocakym gynekológom, ktorý to nemusí spraviť správne.
V súčasnosti je dostupná už aj ambulantná forma, kedy sa pomocou optiky zavedú do vajcovodov malinke "pružinky", ktoré postupne, po dobu 3 mesiace narúšajú stenu vajcovodu, no keďže sa to deje postupne a pomaly, tak rana sa hneď zarasta a vytvára sa teda hrubá jazva, ktorá vytvára stenu a znepriechodnuje vaječník. Na túto formu sa musím popýtať mojej doktorky, je lacnejšia, netreba absolvovať hospitalizáciu, ale zasa môže byť bolestivejsia, predsa len, je tam cudzie teleso, ktoré postupne zarezava do vajcovodu a treba čakať tri mesiace, kým sa dokončí takáto operácia. Laparoskopia je na istotu a doživotná. To však neznamená, že žena sa stáva neplodnou. Mať vlastné vajíčka, ktoré sa naďalej tvoria a nepoškodenú maternicu
@elementissa waaaaau toto je najlepší komentár 🙏
@anjelicek26 ja som práve čítala opak, že sa znižuje riziko vzniku rakoviny vaječníkov. Ze to odpozorovali na ženách po sterilizacii.

V 23 sa dať sterilizovať? Sialeneeeee