Sterilizácia ženy
Podstúpili ste niektorá sterilizáciu? Odporucate alebo ste proti tomu niektorá? Zaujímalo by ma, či to má nejaké nežiaduce účinky, komplikácie čo sa týka zdravotného stavu.
Nie, to sa myslím robí len v nemocnici, to je laparoskopická operácia s uspatím, neviem či existuje bežný gynekológ, ktorý takto ženu zoperuje vo svojej ordinácii... Alebo ak aj sú nejaké nové metódy, tak nie, moja to evidentne nerobí 🤭.
@mikadooo nie veď jasné že nie bežný gynekológ. Len sú rôzne centrá, súkromné kliniky, tak som myslela. Len si myslím, že ja na to asi nenájdem odvahu. Na operáciu, ak nie je nutná.
Ahoj, odpovede z antolskej, varujem, bude to dlhé. Ale dr. bol veľmi milý a trpezlivý so mnou 😄:
Na začiatok to najdôležitejšie. Sterilizáciu neschvália, ak žena nemá aspoň dve deti. Na veku ženy pritom nezáleží. Výmenný lístok od doktorky si nepýtal.
Celý výkon aj s prepustením trvá štandardne jeden deň, ráno príjmu, večer prepustia, prípadne na ďalšie ráno prepustia. V prípade akýchkoľvek komplikácií by samozrejme neprepustili. Cena je momentálne "okolo 400€". (podľa tohto cenníka, ktorý som našla priamo na stránke Antolskej https://www.unb.sk/data/files/693_cennik112018.pdf by to malo byť 300€výkon + 66€izba + nejaké € asi strava). Ak by ma aj prepustili na druhý deň ráno, berie sa to stále ako 1 deň. Komplikácie: sú zriedkavé, viac hrozia komplikácie ženám, ktoré rodili cisárskym (kvôli nejakým eventuálnym zrastom, ktoré môžu vnútri byť (pričom je jedno kedy mali cisársky rez a či potom rodili aj prirodzene = môj prípad). Medzi komplikácie patria pomalšie hojenie, silnejšie bolesti, krvácanie, špinenie, krvné zrazeniny. Počet sterilizácií za rok (mimo pôrodov) - 3-5 😁. No princíp pri všetkých lapar. operáciách je v podstate rovnaký, toto je jedna z tých ľahších operácií, buď vajcovody prerušia, alebo časť vajcovodov vyberú. Poškodenie orgánov v bruchu si nespomína, že by sa také čosi stalo pri nejakej lapar. operácii. Ale samozrejme - nič nie je nemožné... Nafúknuté brucho môžu byť pozostatky plynov po operácii. Operácia sa robí len v plnej narkóze, lapar. operácie sa všetky robia len v plnej narkôze. Dr nevedel o tom, že by sa na Slovensku vykonávala sterilizácia cez pošvu, ale že áno, v zahraničí sa to robí. Laparoskopia - spravia ti malé rezy na bokoch a pri pupku a nafúknu brucho plynom, aby dobre videli dnu (aby im nezavadzala brušná stena, ktorá je štandardne pricapnutá k orgánom). Po operácii výfuknu a zašijú, ale samozrejme, nespravia tam úplne že vákuum, snažia sa vyfučať max, ako sa im dá. Zvyšný plyn sa vstrebe, je to individuálne, koľko dní to trvá, závisí od organizmu a od množstva plynu, ktorý tam ostal. Jazvičky budú teda tri. Bolesť je štandardne zvládnuteľná s bežnými liekmi z lekárne, priamo po operácii asi dostanem niečo silnejšie a v prípade potreby aj predpíšu na domov. Sexovať sa dá teoreticky aj hneď po prepustení, ale z hľadiska hojenia rán a kľudového režimu radil počkať aspoň 3 dni až týždeň 🙂. Otehotnenie nie je vôbec možné (respektíve umelým oplodnením). Žiadosť ide k prednostovi gynekológie tam na Antolskej. Ten sa k tomu vyjadrí a dáva na riaditeľstvo nemocnice, ktoré to formálne schváli/neschváli. Od žiadosti po operáciu treba čakať 30 dní. Schválenie žiadosti trvá cca dva týždne, čiže potom už sa dá riešiť termín operácie, atď., akurát ma nebudú operovať skôr ako prejde tých 30 dní. Medzitým som dostala výmenný lístok na ultrazvuk, že sa mám dovtedy objednať a vybaviť si ultrazvuk a ešte doktor ma chcel rovno aj vyšetriť, klasické gynekologické vyšetrenie, no ale zrovna mám mrchu, tak povedal, že mám prísť keď pôjdem na ten ultrazvuk. Keď budem mať to schválenie (sestrička mi dala číslo, kam volať aj inštrukcie, kam si ísť vyzdvihnúť to potvrdenie), tak zas mám prísť do tej ambulancie č.27 a budeme riešiť ďalej (predoperačné vyšetrenia a asi aj termín operácie). Snáď som nič nezabudla. A ozaj, v tých formulároch je veta "zlyhanie sterilizácie sa môže prejaviť mimomaternicovým tehotenstvom, na to som sa zaviedla opýtať, že ako je to možné. Lenže papiere som si čítala, keď tam dr ešte nebol, a keďže túto otázku som nemala napísanú, tak som sa zabudla opýtať. Tak to nabudúce 😄.
@mikadooo ďakujem Ti veľmi pekne. Ja mám len jedno dieťa, takže nie som vhodná na toto. A to akože ani na súkromnej klinike neurobia sterilizáciu ak mám 1 dieťa? 😁
To neviem. Ale tam keď si napíšeš, tak cca do 24h ti odpíšu. Ja som písala do tej v Ivanky a ozvali sa rýchlo späť. Len vtedy som to ešte nemala úplne utriedené v hlave, tak nie všetko som sa pýtala. Link na tú kliniku dala nejaká kočka hneď na prvej strane myslím. Teraz je víkend tak možno vlastne neodpíšu hneď. Niekde na stránke majú kontaktný formulár tak cez ten som šla.
@mikadooo ďakujem. 🙂
Vôbec nemusia byt dve deti, stačí ak máš viac ako 18 rokov, niekedy to rak bolo že schvaľovala to komisia a neviem co, už to tak nie je
@gulocka98 nie, normálne v gyn.ambulancii. ale najskôr si tam zavolaj, skús vygoogliť, myslím, že to nebola tá ambulancia, kde vyšetrujú tehuľky. Ja som volala normálne na nejakú centrálnu recepciu, tam som poprosila prepojiť do gynekologickej ambulancie, prepojili ma a tá sestra v tej ambulancii mi povedala že to volám do nesprávnej ambulancie ale že mám prísť do tej a tej ambulancie. Tak som tam šla, normálne som si sadla do čakárne a keď vyšla sestra tak som jej povedala čo chcem, potom som čakala na dr., ten prišiel, pobavili sme sa a ja som rovno vtedy tam vypísala papiere, len potom treba čakať nejakú dobu na schválenie, aj kam ísť po to schválenie a kedy (v rámci našej nemocnice). Všetky info mi dali v tej vstupnej ambulancii. Potom som si teda bola vyzdvihnúť papiere niekde na nejakom oddelení a tam mi tuším povedali, že kde sa objednať na operáciu a čo všetko vybaviť pred operáciou (predoperačné vyš.). Alebo možno mi to povedali ešte na začiatku, už si presne nepamätám. Každopádne, všetky info som niekde dostala a postupne som všetko povybavovala. Tuším ten dr mi povedal, že pokojne si tie vyšetrenia medzitým môžem vybaviť, že mi to určite schvália (mám vek aj dosť detí 😁 a nevedela som o žiadnych kontraindikáciách).
@gulocka98 tak to určite áno.. pred vyse rokom no ja som mala už štvrtý cisársky a prvú noc som nemohla vôbec spat aké som mala bolesti brucha aj som sa pýtala doktora že či to je tým a hovoril že môže to súvisieť jedno s druhým ale tak hovorím to bola ta jedna noc len potom už bolo všetko v poriadku
@beata_k určite ja som chcela ale išiel manžel na vazektomiu nech nemusím do anestezy niekedy to robia pri cisárskom

@mikadooo a tá tvoja gyn kde sídli? Ona to nerobí?