Vnútromaternicové teliesko a vaše skúsenosti

nyiragonga19
20. mar 2013

Ahojte potrebujem poradiť...chcem antikoncepciu ale nie tabletky pretože moja deravá hlava zabúda aj na antibiotiká. Poradíte mi nejakú? Stále len všade počúvam a čítam o rizikách. Ja som premýšľala o vnútromaternicovom teliesku. Máte ju niektorá ? Aká je?

nathuska
20. mar 2013

moja mama používala vnútromaternicove teliesko .myslim, ze sa to vola Dana.

bodka13
20. mar 2013
kamca93
20. mar 2013

Vcera akurat o tom teliesku hovorili na stv-ecke.. ze je to dobre ked baby casto zabudaju na tabletky.. aj otom ako sa to zavadza hovorili.. a jak som to pocuvala tak si myslim ze to je v dnesnej dobe asi najlepsia moznost antikoncepcie..

marusik
20. mar 2013

možné nežiadúce účinky Mireny... stojí Ti to za to?
MOŽNÉ VEDĽAJŠIE ÚČINKY
Tak ako všetky lieky, aj Mirena môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého.
Okrem možných vedľajších účinkov uvedených v iných častiach (napr. časť 2. "Skôr ako použijete Mirenu"), nižšie uvádzame možné vedľajšie účinky podľa postihnutých telesných orgánov a frekvencie ich výskytu:
Veľmi časté: sú pravdepodobné u viac ako 10 alebo viac z každých 100 pacientok:
Poruchyreprodukčného systému a prsníkov
Krvácanie z maternice alebo pošvy vrátane špinenia, nepravidelná menštruácia (oligomenorea) a vynechanie krvácania (amenorea)
Nezhubné cysty vaječníkov (pozri časť 2. "Zväčšené ovariálne folikuly”)
Časté: sú pravdepodobné medzi 1 až 10 z každých 100 pacientok:
Psychcké poruchy
Depresívna nálada
Nervozita
Znížená pohlavná túžba
Poruchy nervového systému
Bolesť hlavy
Poruchy gastrointestinálneho traktu
Bolesť brucha
Nauzea (pocit nevoľnosti)
Poruchy kože a podkožného tkaniva
Akné
Poruchy kostrovej a svalovej sústavy a spojivového tkaniva
Bolesť chrbta
Poruchy reprodukčného systému a prsníkov
Bolesť panvy
Dysmenorea (bolestivá menštruácia)
Výtok z pošvy
Vulvovaginitída (zápal vonkajších pohlavných orgánov alebo pošvy)
Napätie v prsníkoch
Bolesť prsníkov
Vypudenie vnútromaternicového kontraceptíva
Laboratórne a funkčné vyšetrenia
Prírastok telesnej hmotnosti
Menej časté: sú pravdepodobné medzi 1 až 10 z každých 1000 pacientok:
Psychické poruchy a ochorenia
Zmeny nálady
Poruchy nervového systému
Migréna
Poruchy gastrointestinálneho traktu
Roztiahnuté brucho
Poruchy kože a podkožného tkaniva
Hirzutizmus (nadmerné ochlpenie)
Strata vlasov
Pruritus (prudké svrbenie)
Ekzém (zápal kože)
Poruchy reprodukčného systému a prsníkov
Zápalové ochorenie panvy (infekcia ženských vnútorných pohlavných orgánov, ženských pohlavných orgánov nad krčkom maternice)
Zápal výstelky maternice (endometritída)
Zápal krčka maternice (cervicitis) / Papov ster normálny, trieda II (zápal krčka maternice)
Celkové poruchy a reakcie v mieste podania
Edém (opuch)
Zriedkavé: sú pravdepodobné medzi 1 až 10 z každých 10 000 pacientok:
Poruchy kože a podkožného tkaniva
Vyrážka
Urtikária (žihľavka)
Poruchy reprodukčného systému a prsníkov
Perforácia maternice
Ak otehotniete počas používania Mireny, existuje možnosť mimomaternicového tehotenstva (pozri časť 2.).
Okrem toho sa hlásili prípady rakoviny prsníka (frekvencia neznáma).

bodka13
20. mar 2013

@marusik všetko má vedľajšie nežiadúce účinky ...aj Dana,aj tabletky aj sterilizácia 😉 dokonca aj každé kvapky od kašľu ......to že sú pri liekoch vypísané neznamená,že ich aj budeš mať 😉...ani jeden z príznakov sa u mňa neobjavil

veronavanes
20. mar 2013

Ahojte, ja mam tiez vnutromaternicove teliesko mirenu a v pohode. Prve 4 mesiace som tak vselijak spinila ale teraz vsetkoje ok. No akurat s tym zavedenim bol problem lebo ja mam maternicu nejak zle otocenu. Vyberat mi ho budu pri ciastocnej narkoze. ☹.

aristka
20. mar 2013

ja som mala mirenu a mala som problém,že so nepravidelne špinila ,menzes bol silný a ten pocit,že tam niečo mám bolo mi z toho zle ,íšla von a kopu peňazí fuč,známa má zavedenú danu bez hormónov a žiadny problém,ani tehotná nezostala a vyjde ťa to lacnejšie ako mirena ,najmä ak by letela do koša pri nejakom probléme.

duska88
20. mar 2013

ahoj, ja mám mirenu a som veľmi spokojná, určite by som nemenila.. 😉 podľa mňa je to najvhodnejšia forma antikoncepcie.. i keď je pravda, že nie každej žene vyhovuje a je tu riziko, že ti ho telo nemusí prijať..

simonkazga
20. mar 2013

žiadna forma antikoncepcie nie je 100%. čo vyhovuje jednej, nemusí druhej. moja mama používala Danu (bez hormónov) a po pol roku zistila, že je v treťom mesiaci a narodila som sa ja 😀 ale to už bolo straaaaašne dávno.

jmajka
20. mar 2013

ahoj aj ja mám Mirenu- a tiež ju odporúčam.mala som aj lieky- ale toto je ovela praktickejšie....... 😉

klincek
20. mar 2013

@nyiragonga19 teliesok je viacero typov, ja som sa rozhodla pre Ariannu. je bez hormonov a este aj lacnejsia ako Mirena-takze ak ti nesadne, nevyhodis 200 eur, ale len 50🙂. existuje este Dana, ta by mala byt bez hormonov, ale s obsahom medi, to nemusi kazdemu sediet.
https://www.modrykonik.sk/forum/antikoncepcia/vnutromaternicove-teliesko-arianna-vase-skusenosti-2/

alka221
20. mar 2013

tie neziaduce ucinky ma pobavili 😀 ved tie su vsade, nie iba pri teliesku, presne ako hovori @bodka13 😉
co jednej sadne, nemusi druhej .. kto neskusi, nevie.. ja mirenu odporucam, podla mna najlepsia moznost 😉

sisi1503
20. mar 2013

Ja nemozem brat hormony tak som si dala zaviest teliesko-multiload to je nehormonalne.Rozhodla som sa pren preto,lebo ho ma aj moja kamaratka ktora mala predtym mirenu,ale nerobili jej dobre tie hormony tak si dala toto a je spokojna.Tak som si to dala zaviest aj ja,mam to uz vyse roka a zatial som spokojna,ziadne problemy,menzes mam pravidelny.A tiez som si to dala s toho dovodu,ze mirena stoji okolo 200eur a toto moje stalo 40eur takze keby mi nezapasovalo a museli by mi to vybrat tak by mi to nebolo luto.Inak a k tym neziaducim ucinkom ako co by bolo lepsie chodit kazdy rok na potrat,alebo mat 4-5deti.No pri mojej plodnosti by som uz bola isto zas tehotna a to nechcem.Ani toto nie je na 100% ale zatial to uz vyse roka funguje a u kamosky uz skoro 2roky.... 🙂
@nyiragonga19

nyiragonga19
autor
21. mar 2013

ahojte ďakujem za vaše názory a skúsenosti. No zaujímavé sú tie nežiadúce účinky, ale to majú všetky lieky dokonca aj kvapky na nádchu :D Presne ako vravíte čo sadne mne nemusí Vám a naopak. A sisi 1503 asi máš pravdu ....predsa najskôr vyskúšam nehormonálne teliesko. Bolo by mi ľúto vyhodiť toľko peňazí ak by mi nezapasovala Mirena. A preto mám otázky. Je viacej tých nehormonálnych teliesok okrem Dany? a sú aj tie na 5 rokov?

sisi1503
21. mar 2013

@nyiragonga 19 toto moje multiload je tiez na 5 rokov a myslim,ze vsetky vnutr.telieska su na 5rokov.Raz som sa u doktorky stretla s takou pani co mala danu miesto 5 az 15rokov az potom si ho dala vybrat,bo jej po 15 rokoch robilo uz problemy 🙂Ja som inak pouzivala aj tabletky aj take kruzky-nuvaring,ale tie boli tiez napustene hormonmy takze taktiez mali pre mna take nez.ucinky ako tabletky a stali na mesiac okolo 15eur a to bolo pre mna dost... 🙂

billam
21. mar 2013

@marusik este si tam zabudla pripisat hnacky 🙂, ked si tam nahodila vsetky mozne a nemožné vedľajšie účinky....ja som mala Mirenu a absolutne sa na nic nestazujem....a odpoved, že každý je iny neberiem.....nemôžeš vsetko pripisovat mirene.

marusik
21. mar 2013

@billam to je len skopčené z príbalového letáku🙂

ja som zástanca toho, že lieky beriem vtedy, ak potrebujem niečo vyliečiť... a plodnosť za chorobu nepovažujem🙂

billam
21. mar 2013

@marusik a vies co vsetko je v pribalovom letáku na obyčajne kvapky mucosolvan?...alebo aj ine?...a to mi je jasne, že cirkev je proti antikoncepcii...čiže nie len Mirena, ale aj ine ATK ti budu proti tvojmu vierovyznaniu....čiže nestraš ine baby...ked ty neberies, ine mozu - či maju ist radsej na potrat???

tintinamartina
21. mar 2013

dievčatá, ktoré máte teliesko, otázka... bolí zavádzanie telieska?

anya01
21. mar 2013

pripájam sa, vnútromaternicové teliesko bráni oplodnenému vajíčku, aby sa usídlilo v maternici...

katie555
21. mar 2013

@nyiragonga19 ahoj ja mam danu, okolo 2 mesiacov zatial a som spokojna...mensruaciu este nemam lebo stale kojim malu. .Zavazdanie nebolelo, mala som slabe krvacanie asi 2 dni....zatial pozitivna skusenost, odporucam. S cenami neporadim nakolko tu v UK je kazda antiko zadara ..

zuuzankka
21. mar 2013

@tintinamartina ahoj ja mam danu uz 2roky a som s nou spokojna da sa povedat zavadzanie neboli takmer vobec citit len mierny tlak inak to neboli po zavedeni budes cca 2dni mierne krvacat...no moze sa stat ako mne ze ti predlzi menzes a aj zosilne intezivita krvacania ale nieje to nic hrozne vzdy lepsie ako mat na svete neplanovane miminko alebo ist na potrat 🙂

katie555
21. mar 2013

a este som chcela vsetkym tym anti - anticoncepcnym povedat ze cirkev zakazuje akukolvek metodu antikoncepcie okrem metody ratania plodnych a neplodnych...ale tiez ked zena otehotnie tak sa mu o dieta cirkev nepostara...Autorka sa pytala tych co maju na nazor a nie tych co su vyslovene proti...Ale tak je to vsade na konikovi ...Zalozte si vlastnu temu a tam sa mozete podporovat

tintinamartina
21. mar 2013

@zuuzankka určite s tebou súhlasím, my sme už komplet rodina, tak zvažujem možnosti, optimálne pre mňa.

tintinamartina
21. mar 2013

@katie555 prepáč, ale nesúhlasím, cirkev je otvorená a pomôže, ak sa na ňu otočíš. peniaze ti na ruku nedá, ale pomôže nájsť spôsob. možno si ty mala s cirkvou inú skúsenosť, alebo je to len vlastný názor nepodložený vlastnou skúsenosťou?

katie555
21. mar 2013

@tintinamartina no ja verim ale cirkev zrovna nemusim ...ale takych ludi najdes vela ...Myslela som k tym babam co tu do kazdej temy kde sa spomenie teliesko hned tahaju do toho cirkev...ano vsetky baby vedia ze cirkev zakazuje antikoncepciu ale naco to tahat do kazdej temy kde sa niekto pyta konkretnu otazku... Autorka sa pytala jasne ze chce antikoncepciu takze osobne si myslim ze to ma v hlave zjednane vzhladom na cirkev...

tintinamartina
21. mar 2013

súhlasím s tebou 🙂

barca25
21. mar 2013

no ahojte..aj ja rozmyslam nad telieskom..citam rozne nazory...mavam bolesti laveho vajecnika..nebude to vadit? moja sestra si dala zaviest mirenu a nastali komplikacie s vajecnikom a velke bolesti tak po 2 mesiacoh musela von...citam ze je aj nejaka arianna a multi..viete mi poradit ?🙂 dakujem

billam
21. mar 2013

Ja som mala Mirenu a zavádzanie ma nebolelo...trochu som pocititla nejake tlaky...zavádzanie trva niekoľko sekúnd a dá sa to vydržať.

michaelamilan
21. mar 2013

@simonkazga to myslíš vážne????? Mne o 2 týždmne končí šestonedelie a nakoľko mám vrodený trombofilný stav, nemôžem žiadnu antiku, len mi dr odporučil DANU bez hormonov či ako to.......sa bojím nič neužívať :-/ Lebo pri mojom šťastí a mojej "chytlavosti" budem zasa na šupu tehotná 😀