2,5 ročná v autosedačke
Mame autosedacku Cybex kategorie 1/2/3, cize 9-36.
S pultikom je 9-18kg, bez pultiku uz len s pasom je 15-36.
Na internete sa bezne uvadza, ze do 18kg je do cca 4 rokov.
V manuale je uvedene, ze sa pultik nesmie pouzivat nad 18kg, ale zaroven ze sa bez pultiku nesmie pouzivat skor ako v 3 rokoch..
Lenze nasa dcerka ma len 2 a pol roka a uz ma 20kg a cca meter vysku. V zimnom obleceni uz do toho pultiku ledva ledva vlezie, pas na zapnutie cez pultik ma rezervu asi 1cm a ona vyslovene bojuje a nechce tam byt..
Je v poriadku prestavit tu autosedacku uz do 15-36 kategorie, t.j. len na pas?
Upevnena je na isofix.
@katrin21 pozri si ten link co som ti poslala ... expertna skupina OSN pre cestnu bezpecnost, to su ludia ktori maju na starosti napr. aj pripravu noriem na homologizaciu sedaciek, aj ta novu isize sa pripravovala v tejto skupine (vyskumnici-experti na pasivnu bezpecnost, vyrobcovia/dizajnori aut, vyrobcovia/dizajneri sedaciek). V tom linku - to je prezentacia jedneho z clenov tejto skupiny prave kritizuju ze tieto sedacky u ktorych sa zistilo potencialne riziko sa dobre umiestnili v testoch (adac, oamtc) - a to preto, ze metodika tychto testov ako je momentalne postavene nedokazala zachytit ich rizika .. chceli to dalej riesis na dalsom zasadnuti, pozerala som, potom to uz nerieisli, islo to do stratena ... ono (staru) normu to splna, lebo ta ma latku nastavenu este ovela nizsie a testuje menej veci nez ADAC ...
@meluela mna zaujimaju tie AdAc testy momentalne nic lepsie nie je, pripomienkovat to mozu, ale nic nove este nevymysleli , takze... ja ADAC testom verim, okrem toho od 15 kg uz mozem mat dieta bez pultiku...
V testoch dopadla super, kuk treti stlpec.. 1 je naj, / nema ziadna sedacka / , pallase m fix co mame ma 2 👏👏👏👏
@katrin21 @katrin21 no, ked ti stacia adac testy, tak gratulujem k spokojnosti. alternativou k pultom je 5-bodovy pas do 18kg alebo este lepsie protismer do 25kg. Lepsi test je napr. PLUS test alebo Folksam test. Ale nema zmysel sa hadat, sedacku uz mate a s najvacsou pravedepodobnostou bude vsetko ok. Ked sa to ale niekto este len chysta kupovat, zda sa mi fer mu o tom povedat ze nie su take bezpecne ako sa tvaria.
@katrin21 ano, presne to.. ak zažijete haváriu s dieťaťom a ten Váš úžasný pultík namontovaný na sedačke, potom tu vyzdvihujte jeho výhody... tie bláboly čo sú písané k tej sedačke ani čítať nebudem,lebo výrobcovia, resp. distribútori napíšu kadečo len aby výrobok predali... za mňa pultík nikdy, pretože viem, o čom hovorím... ak Vám pult vyhovuje, OK.. ale nepresviedčajte tu iných o tom, aký je bezpečný,keď to tak vôbec nieje!
@meluela Hihi nejak nemam cas. Este vcera som to tu citala, ale nemala vobec cas pisat. Akurat dnes rano som si na tuto diskusiu zase spomenula, ked som malu priputavala do toho hrooooozneho reboarderu. A taaaaaak pevne, ze tam ani prst nestrcis. A dieta ani nemuklo. A tiez, nula stupnov a dieta si uz same vyzliekalo tu tucnu bundu. A robila to aj minulu zimu pri minus 15. A cuduj sa svete, za jej takmer 3,5 roka este NIKDY nebola chora. Zakryjem ju dekou a po dvoch minutach uz deku odhadzuje a krici, ze je teplo. V novom aute mame za minutku teplo, v mojom starom, takmer desatrocnom, "milaciku" najneskor po 5. minutach stahujem kurenie, co sa v aute uz neda vydrzat. Nie je nic lepsie ako benzinak.
@katrin21 nikde 🙂
@katmi ja som si dala do googla najprv ze kto vyhral.testy a az podla toho vyberala, popisy ma kazdy vyrobca a kazdy vysvetluje... to nie je argument..
Pozrite sa, kazdy nech si vyberie podla seba, kopec ludi ma sedacky z Tesxa a ziju, krutia hlavami naco take drahe..naco vozim dieta v protismere tak.dlho... bla bla... v dobrej viere , so zodpovednostou a po hladani a vybere urcite si nemyslim, ze mam v aute nejaky odpad a za tym si stojim.. a hladat do aleluja dalsie testy... ani neviem naco a ake su, ked vy ano, super, dozvedeli sme sa, stale aj tak verim naeej sedacke. Tymto to povazujem za uzavrete z mojej strany.
Mimochodom,este dodam, google mi ani ziadne vysledky plustestov nenasiel..teda v slovencine urcite nie...takze... nasi odbornici sa riadia hlavne ADac a d testom... to ostatne neriesia akosi..takzecasi az take slabe to nebude.. hladam narychlo len z mobilu, som momentalne mimo SK ale teda nenasla som nic.
Uz som nasla v nemcine...oni sironu napr.ani netestuju, lebo ze reboard s otocnym systemom proste nechcu ani testovat a vopred to odpisali.. to je krasne od nich... cize vlastne ked netestuju, ako mozu tvrdit, ze by neobstali.. hmm.🤓
@katrin21 plustest ma limit 1220 N na neck loads (sila posobiaca na krk), to neprejde ziadna sedacka v smere, takze ju tam vyrobca zrejme ani neprihlasi, vsak ma aj vlastne data a vie ako sa ta sedacka chova ... plustest je dobrovolny, vyrobca si ju tam sam musi poslat ak nim chce prejst
@cache samozrejme, nie som za extrémy extra drahá- lacná.. Skôr za kompromis. Pre mňa je tiež prvoradá bezpečnosť, lenže oni tí páni inžinieri niekedy na úkor bezpečnosti zabúdajú na ergonómiu, aj psychiku dieťaťa. Väčšinou čítam, že deti za tým pultíkom bojujú, a teda vôbec sa im nečudujem :-/ Tiež sme mali raz Britax, víťaz vo svojej kategórii, ale hlavička v ňom môjmu pár mesačnému bábu kvackala dopredu, nech som ju mala naklopenú koľko som chcela. Hneď som ju aj predala. Vzali sme Maxi Cosi Milo Fix, s dobrými výsledkami v ADAC aj v bezpečnosti, aj v ergonómii. Nehovorím, že je naj, určite sú aj lepšie, pohodlnejšie, ale tam treba rátať s tým, že zvýšenie pohodlnosti, je väčšinou zníženie bezpečnosti. Ja som za strednú cestu.
@meluela sirona je mozna v protismere, takze uplna pohoda, memaju dovod ju preto netestovat...prvy koment k vysledkom testov bol na nu, a zdovodnilo to, ako som aj napisala..pozor, oni neriesia otocnpst vpred vzad, ale do boku, mas moznost si ju otocit na nakladanie dietata, to im vadi.
A odpovedali ti, co to testovali, zr oni ju ani nebudu testovart, ani ziadnu inu taku... a hotovo. Asi to nebude p vyrobcovi, skor icj rozhodnutie
Baby kazdopadne vy tu hladatw na zahranicnych strankach atd.. no kolko ludi to robi? Minimum.. takze...
@montemotherone Vies v com je problem? Nie kazda sedacka pasuje k dietatu a tiez nie kazda sedacka pasuje ku kazdemu auto. Problem v mnohych autach su velmi sikme sedadla. Hlavne sedadle na isofix sa nedaju regulovat. Isofix jednoducho nepusti. Mam to vyskusane. Aj s vajickom aj s dalsimi sedackami. A v mnozstve aut, kedze muz mava casto z pozicovne. Ked je potom sedacka velmi sikmo, odkväcne aj hlavka, co je dost nepohodlne a uz babätiek dokonca aj nebezpecne.
@katrin21 oni to beru tak, ze aj sa da dat do smeru, tak testuju smer .. co napokon robi aj adac .. vysledky za bezpecnost sa vztahuju na pouzitie po smere jazdy ak sa sedacka da dat aj do smeru
nerozumiem celkom tomu argumentu ze hladame na zahranicnych strankach .. no preto to tu pisem lebo som si to nasla na zahranicnych strankach a odbornych clankoch a ked som uz takto (zbytocne) stravila kusok zivota tak nech to aspon niekomu pomoze 🙂
@katrin21 A to je chyba. Ludia sa velmi nezaujimaju. Na Slovensku nemas dobrych odbornikov. Ani o predajcoch sedaciek na SK enmam dobru mienku. Väcsina z nich chce len predat. Nik (cest vynimkam) ti neporadi adekvatne. Zazila som na vlastnej kozi, dokonca dvakrat. Prvy krat, ked mala acera 8-9 mesiacov, este bola vo vajicku, som len tak zo zvedavosti sa isla popytat (boli sme akurat na SK na dovolenke). Podrobne informacie som uz davno mala, vedela som co chcem, len so bola zvedava, ako to bezi na SK. A mozes tri krat hadat sko to dopadlo. Predavacka mi chcela predat sedacku v smere jazdy, certifikovanu od 9 kg (dcera mala ca. 7 kg), nevedela poriadne sama mediet, na vysku tiez nic moc, tez siroka jej bola, na otazku, ci mi odporuca "mensovadlo", odpovedala ze netreba a ze aj tak nie je, aj ked viem, ze Britax Römer (ponukana sedacka) ma univerzalne zmensovadlo atd. atd.
Druhu negativnu skusenost mam z tohto leta. Vbehla som s dcerou zase len tak so zvedavosti do obchodu, sedaciek mali velky vyber. Na otazku, ktoru sedacku by mi odporucali pre dieta 3 roky a jeden mesiac, vtedy 13,5 kg a 97 cm (teraz ma 3 roky a takmer 4 mesiace, 100 cm a necelych 14 kg), tak samozrejme tie blbe 9-36 kg, co u mna neprichadza do uvahy. Tak potom ze tie na trojbodovy pas od 15 kg a najlepsie, ze ved tak velke dieta nepotrebuje sedacku,ze staci podsedak, ti nie je drahe. Vravim, peniaze nie su problem a dieta nema 15 kg, cize podsedak a sedacky od 15 kg neprichadzaju do uvahy. Odpoved, ved 13 kg uz je takmer 15. Nooooo ako ona probera, 15 bude mat najskor tak o rok.
Na otazky k protismernej sedacke, ze cooooo? Tak welke dieta? Ved ho do toho uz ani "neposkladam". Poznali do 18 kg, ale tam sa koli vyske nevprace. Dobre, ok. Ale su aj do 25 kg. Tak si predstav, ze sa ma silou mocou checa presvedcit, ze take nie su. Hahahaha, tak jej vravim, ze ci si je ista. jasne, ved je predavacka. Na otazku, ci vybehne so mnou pred obchod, mam tam auto, ukazem jej, ze take existuje a aj akt tam to sovjet velke dieta "poskladam". No tak ma pekne krasne vypoklonkovala z obchodu. A stava sa to zial nie len na SK.
@yanni súhlasím
no, nasla som crash test toho Cybexu.. bavili sme sa o tom aj s muzom a sme toho nazoru, ze to video, co ste tu davali, ze vyletelo dieta zo sedacky s pultikom, vobec nevieme aka sedacka to bola, mozno taka ako fakt za 80E z Tesca a pod.. NO NAME znacka....
Myslim, ze fakt by si Cybex ako renomovana firma nezobral na tricko nieco take, ako predavat sedacku a vyhlasovat, ze je bezpecna , ked nie je.... tu je videjko crash testu, mozem spokojne spavat...
celny naraz :
a bocny naraz
a naopak uzasne 5 bodove pasy verzus pultik.. hmm... dieta tu vyletelo z tych pasov...
aj ked teda malo ich dost volne priputane, ale kopec ludi tak vozi deti, co vidim.... ze nedotiahnu ... :(
@katrin21 Dieta z 5bodovych paso nema ako vyletiet, ked sedacka pasuje dietatu aj autu a hlavne, ked je dieta spravne oblecene, vsetko spravne nastavene a pasy riadne pritiahnute. Neviem, kto to video robil ale nie je oficialne. Ved si vsimni, ako su tie pasy (ne)pritiahnute. Uplne stupidne video a k tomu este hroznej kvality.
@katrin21 Vidis, priznavas. A ja este dodam, ze nie dost volne ale VOBEC nepritiahnute. Takto sa oficialne testy s dobrymi desackami renomovanych vyrobcov nerobia.
To, ze vela ludi takto vozi deti, nie je argument. To uz je hlupost ludi a ich problem, ked nedbaju na bezpecnost. Podobne ako argument, dieta mi za 5 minut v studenom aute dostane zapal pluc, ked mu do sedacky nedad 5 vrstiev oblecenia a este ho supnem do tucnej zimnej bundy. Pri oficialnych testoch musis byt vsetko tak, ako ma byt.
@yanni mne ale prioritne neslo o tiepasove, mne islo o tie pultikove,ze minjmalne tie od Cybexu crash testy zvladaju..takze pasy nepasy , to bol len bonus, ze to tam dali aj ked blbo...
Kazdopadne ako pises, ked jw dieta spravne pripasane.ale ja fakt vidavam deti, co maju pasy uplne volne, nevraviac o tom, ked maju na sebe este vetrovku to je smyklavy material.. a argument: nemozem ho tak priputat, potom sa jeduje, ze sa,nemoze ani pohnutmm nuz..v tomto pultik vyhrava
A tie linky su rozne, nie je to len jeden zdroj , ani v jednom dieta z pultika nevyletelo.. a o to mi islo.

Zhrnula by som to takto..
Ak ide o sedacku z Tesca s pultikom, ano, dieta mpze vyletiet...Ale cybexu verim...je to o inom, na inej urovni.
A vyhtava crash testy..