icon

Ako cestovať s dieťaťom v taxíku bezpečne?

27. jún 2024

Nedávno sa mi stala taká nepríjemná situácia. Išli sme na oslavu, aj s 1,5 ročným synom. Chcela som že pôjdeme taxíkom,tak som zavolala do jednej taxislužby. Ti nemali autosedačky vôbec. Volala som do druhej, tak tam má dispečerka doslova zdrbala, že nech si nemyslím, že taxikári so sebou nosia v aute autosedačky, čo mi to napadlo, že to zaberie pol kufra a zbytočne budem iné taxislužby odvolávať, žiadna autosedačky nemá. Bola som dosť znechutená, že už som nevolala nikam. Dodám, že som volala ráno, že by som potrebovala taxi okolo obeda.
To fakt nemá žiadna autosedačky? Pre tak malé deti? Ani keď si taxík objednám vopred? Čo mám robiť, keď potrebujem ísť s dieťaťom taxíkom? Či mám riskovať a mať ho len položeného na kolenách a dúfať, že nás nezastavia policajti alebo nehavarujeme? Tak mi príde, že deti majú normálne zakázané jazdiť taxíkom.

Strana
z2
autor
27. jún 2024

@milanemila ako normálne som sa opýtala, čo som mala robiť, keď som chcela raz v živote využiť taxi aj s deckom. Vtedy som ešte vlastnú autosedačku nemala, keďže mi ju netreba, logicky, keď nemám auto, načo by mi aj bola však? Pýtala som sa, lebo pohodlnejšie by mi bolo ísť taxíkom ako autobusom, mala som v ruke kyticu kvetov a ešte dve darčekové tašky a v autobuse by som stála a ešte musím držať seba a kočík. Zarazil ma prístup tej dispečerky,preto som sa tu opýtala ako to vlastne chodí. Ale pre pokoj tvojej duše ti poviem, ze ja nemám problém chodiť autobusom. Bývam v druhom najväčšom meste, je tu dobrá dostupnost MHD

simca06022011
27. jún 2024

pozri, tych par deti co sa vezie tyzdenne v taxikoch... kto bude kvoli tomu instalovat sedacky? Trosku prakticky treba premyslat, ak mi nieco vadi, tak skusit pochopit aj druhu stranu... zvacsa chodia dospeli, studenti, kam sa maju popratat ak tam je vzadu sedacka? alebo taxikar ked si objedna mamicka taxik za par eur, ma utekat do kufra, nasadit sedacku (ta mimochodom moze napr batozine zavadzat, nakupom.. co ludia nosia) a potom zase odopnut a odlozit.. super :DD alebo dispecing odvola do "centraly" vodica, hodia mu sedacku a nech uteka po mamicku? 🙂

nechces dieta diskriminoavt, ber kocik a chod pesi,alebo busom... tam ti autosedacka nechyba ? 🙂 ja osobne by som do taxika nikdy svoju sedacku nebrala, uz len z toho dovodu co opisujes.. co potom s nou?

A k psovi: ten si sadne na podlahu, sadne si do kufra a ide... nic extra mu netreba. A aj na tych psov su speci taxiky, kazdy ta nevezme..

autor
27. jún 2024

@lulinqa to bolo v akom meste? V Leviciach?

belllinka
27. jún 2024

V Leviciach to asi nemal ďaleko na centrálu 😂

nevenka
27. jún 2024

@autorka citim to rovnako ako Ty. Takisluzba by mala mat na taketo pripady aspon moznost zabezpecit sedacku, ked si takto vopred zavolas. Nemusi mat kazdy vodic. A nemusi ju nosit v aute stale. Ale je povinna pre male deti, tak si myslim, ze tato skupina ludi by nemala byt tiez diskriminovana. Preco?
Moze sa stat, ze mamicka potrebuje ist na pohotovost s dietatom a nema nikoho, kto by ju odviezol, na zachranku to tiez nie je. Nema vlastne auto. No tak riskuje,...

nevenka
27. jún 2024

@belllinka uz milsia nemozes byt takto pred letom, nevies sa dockat dovolenky? Potrebujes ju ako sol.
Nechutne ste sa tu do autorky pustili.
Preco bola pani na nu neprijemna? Ak sa takto aj Vy rozpravate s ludmi, tak hruza. Ved sa len slusne spytala a volala vopred. Za mna ano, mali by vediet zabezpecit prepravu AJ malych deti, je xy situacii, ked sa neda ist busom, vlakom. Ani hocijaky bus ju s kocikom zobrat nemusi, pokial to nie je MHD.
Asi uz mate velke deti, alebo este nemate a je Vam to jedno. Alebo mate vlastne auta vsetky.
@lulinqa presne toto si myslim, ze sa to stale da riesit, ked sa CHCE. Ale autorka otazky je za sprostu a my s nou, co sa jej zastaneme.

zuzanockamt
27. jún 2024

Dieťa nemusí mať v taxíku autosedačku. Pri jazde po meste. Mimo mesta dokážu zabezpečiť pri objednávke vopred.

autor
27. jún 2024

@nevenka ďakujem za zastatie, lebo mi tu baby len naložili,čo som fakt nečakala. Ja som tiež myslela, že na centrále budú mať autosedačky, a keď dopredu objednám taxík, tak taxikár po ňu pôjde, nainštaluje do auta a príde.
Inak tiež som sa zamyslela nad tým, čo budem robiť, keby som potrebovala s malým ísť na pohotovosť. A ešte keby s ním trebalo ísť v noci, kedy MHD už nejazdí.

nevenka
27. jún 2024

@zuzanockamt to fakt? Prvy raz toto citam. Lebo tu sa zhrnie vzdy skupina mamiciek, ze aj na 5 minut, ked ides par metrov a dieta nedas do sedacky, tak je ohen na streche. Nezda sa mi to...🤔

nevenka
27. jún 2024

@autorka no presne, ked je muz prec, a sama som doma a co ked...napriklad ani autosedacky neodopiname, manzel berie auto a ide a asi sa teda zamyslim, ze ked uz budeme v dome, tak si jednu budem drzat v garazi, keby nieco. V byte ju nemam ani kde mat. Aspon podsedak mam pre tie starsie.

motogirl699
27. jún 2024

Nám sa stala situácia keď sme boli v BB, tiež sme sa potrebovali presunúť taxíkom aj s polrocnym dieťaťom. Tiež som volala ráno do taxislužby, že budem potrebovať na tu a tu hodinu a ci majú aj autosedačku. Povedali mi, že taxíky majú výnimky a ani také malé dieťa sedačku nepotrebuje. Nakoniec taxikár bol ochotný a požičal nám jeho sedačku z domu. Ale keď sme išli naspäť, tak už nepracoval a išli sme bez autosedačky.

simca06022011
27. jún 2024

no nie taxikar po nu nepojde, nakolko su to km navyse, posielaju ti zvycajne toho co je najblizsie a nechodia ako odtrhnute vagony hore dole... nerozumiem, co je na tom nepochopitelne

domak2
27. jún 2024

Ja som tak raz potrebovala odviezť na letisko, na bazari som zohnala lacnú autosedacku s tým ze som taxikára poprosila ci by ju zas nezaviezol naspat nech ju muž len schmatne, stanicu mali kúsok od nášho baraku. Už som ju nikdy nevidela 😅

zuzanockamt
27. jún 2024

@nevenka Je to tak, taxík má výnimku.

petamich
27. jún 2024

ja zasnem 😂 autosedacka nie je povinna vybava taxika a to akoze by mal mat aj vajicko aj pokracovaciu, ci ako si to predstavujes 😵‍💫

a neviem si to naozaj predstavit, ze nejaky taxik pojde cez pol mesta po autosedacku na dispecing a potom ku zakaznikovi a potom ju este bude vracat? cize zaplatis tie cesty hore dolu alebo bude mat stav minus 2 jazdy

potrebovala som ist s malym xkrat, ked muz nemohol, sla som MHD alebo poprosila nejakeho znameho alebo do taxika zobrala nase vajicko a ak by som v noci urgent potrebovala do nemocnice, nuz tak by som to riskla bez autosedacky 🤷‍♀️

autor
27. jún 2024

@petamich neviem či ty nevieš čítať Krista či čo ti je? Via ckrat som napísala, že MHD chodím denne, keďže auto nemám. Vtedy raz som chcela vyuzit taxík, keď som išla na tu oslavu.
Ale už prosím nekomentuje tento príspevok

autor
27. jún 2024

@admin poprosím vymazať diskusiu

april171
27. jún 2024

Nič si z toho nerob, to len na nete sú ľudia takí hustí, z očí do očí by boli podstatne príjemnejší. Aspoň teda väčšina. Anonymita im berie servítky spred úst.
Myslím, že nič špeciálne si nechcela, nežiadala si autosedačku z minúty na minútu, ani si neposielala taxikára z jedného konca mesta na druhý. Ak niekto vedie taxislužbu a má viac áut a dostatočne vopred požiadas o službu navyše, schopný podnikateľ by ju mohol vedieť poskytnúť. Zas si nechcela prepraviť tank a opýtala si sa vopred. Čo už by sme od chudákov taxikárov chceli. Buďme vôbec radi, že nás odvezú.

lucia13022023
27. jún 2024

@april171 100% súhlas.
Autorka, ja mam tiež skúsenosť z Levíc, dali sme si objednať taxík na určitú hodinu, povedali sme, že budeme piati z toho jedno ročne dieťa, pani sa ma sama spýtala, či máme autosedacku alebo treba zabezpečiť, poprosila som ich ci mi ju vedia zabezpečiť, bolo to bez problémov. Áno, Levice nie je sú Bratislava, ale myslím si, že keď sa chce tak sa dá. Dupľom keď si si taxík objednávala dopredu.

evaachesa
27. jún 2024

Som z vás dosť zhrozená ženy a hlavne @petamich od teba by som nečakala takýto koment plný výsmechu...vždy máš v diskusiách rozumné odpovede a rady takže teraz žasnem. 😲🤷
Nechápem čo je také strašné na tejto otázke od autorky ktorá zjavne ako jedna z mála rodičov rieši bezpečnosť svojho dieťaťa.
To že taxi služby nie sú povinné mať autosedačky pre deti neznamená že to je bezpečné.
A áno, aj na 50 metroch sa môže stať nehoda a vaše dieťa to kvôli vašej blbosti nemusí prežiť alebo v najlepšom vyviazne s nejakým postihnutím! Ak si myslíte že na takú malú chvíľu sedačku netreba, pozrite si toto video. ("Nechceš jí dát do sedačky? Vždyť je to skoro za rohem"...a dieťa už za rohem nežije!)

https://www.youtube.com/watch?v=jXVD6mKg-rE

A nerozumiem v dnešnej vyspelej dobe, ako je možné že keď si človek niekoľko hodín vopred objedná taxi s požiadavkou na autosedačku, tak ju nie sú schopní zabezpečiť. Nemusí s tou sedačkou predsa jazdiť celý deň. Hádam ju vie odviezť na dispečing napríklad keď je v blízkosti. Toto je obrovská diera na našom ale aj zahraničnom trhu kde je taký veľký problém zohnať jednu schopnú autosedačku v taxi službe.
My sme si kvôli 3 týždňom v zahraničí u rodiny kupovali autosedačku keďže v požičovni mali buď podsedak alebo 15 ročnú starú sedačku, ktorá vyzerala že sa rozpadne hneď ako potiahnem pásy.
A tie čo píšete že ani v autobuse sa nepoužívajú autosedačky, tak logika ..sú v autobusoch autopasy? No nie sú, ako asi by ste tu sedačku chceli uchytiť?
Za druhé, pri náraze do autobusu veľkú časť energie absorbuje ten autobus a je teda sakra rozdiel byť v aute do ktorého napáli iné auto alebo sedieť v strede autobusu na sedačke v protismere (vždy si tak sadám keď mám možnosť) keď do autobusu napáli auto. Deformačná zóna v aute a v autobuse sa hádam nemôže porovnávať. Logika! 🤷

cookie29
27. jún 2024

@evaachesa pozri, riesit bezpecnost dietata je zalezitostou rodica. Nie taxikara... moje dieta v zivote neslo bez bezpecnej sedacky. Takze pokial rodic potrebuje niekam dieta odviezt, tak si sedacku moze kupit na prilezitostne jazdy, alebo pozicat, alebo poziadat niekoho o odvoz. A su taxisluzby, kde to ponukaju za priplatok. Moznosti su, ale VZDY by to malo byt najma na rodicovi.

evaachesa
27. jún 2024

@cookie29 ale veď to autorka práve rieši že by chcela tu sedačku len požičať a určite by nemala problém ani za ten poplatok. Len veľa rád tu nedostala. Môžeš uviesť konkrétne taxi služby? Napríklad ani u nás v meste netuším či vôbec máme taxislužby kde majú v ponuke autosedačky a zároveň aj kvalitné...ked som sa.putala známych tak mali rukou že na tú chvíľu vezmú na ruky. 😲 Takže to fakt radšej ísť busom/vlakom.
Tu ju ale ženy vysmiali že taxikár nie je povinný a či v buse má tiež sedačku.
Tiež ako píšem toto je problém aj v zahraničí a my sme kvôli tomu kupovali skoro 400e sedačku keďže som nebola ochotná riskovať život dieťaťa v tej z autopožičovne alebo mať dieťa len na rukách ako tu niektoré radia.
Normálna otázka ale tie odpovede, fakt hrôza.

petamich
27. jún 2024

@evaachesa moj komentar vobec nebol mieneny ako vysmech - skor som sa pozastavila nad autorkou a jej rozhorcenim a ako jednoducho si to predstavuje, to ze taxi sluzba nema autosedacku ako povinnu vybavu je skratka fakt a je zbytocne sa rozculovat a preto aj maju vynimku, ktora tu bola spomenuta, pozastavovat sa nad tym a zaklad diskusie a rozhorcovat sa je maximalne zbytocne (ale okej kadeake diskusie tu su), taxikar na jednej jazde zarobi minimum, ak by mal ist na centralu po sedacku, ku klientovi na miesto vyzdvihnutia, na miesto urcenia a naspat na centralu by bolo maximalne neekonomicke a ak by to mal zaplatit zakaznik, to by tu zasa bolo diskusii ako si taxi sluzba za take veci nechava zaplatit

a ano vies si objednat nejaku sukromnu taxi sluzbu ale ta sa neoplati na kratke vzdialenosti, ti autosedacky maju alebo ti uskladnia tvoju (tak to napr. ma pan, ktory nas zvykne vozit na letisko)

takze skusme sa na to pozriet racionalne a co je mozne 🤷‍♀️

a nie ja by som (pokial by neslo o "zivot") dieta bez sedacky do taxiku nevzala a neriskovala a mne z tohto prispevku teda nie je jasne, ze autorka riesi bezpecnost dietata ona riesi, ze deti maju zakazane ist taxikom (podla nej), co nie je pravda - mozes napr. pouzit svoju autosedacku alebo skratka vymysliet ine riesenie (ved ten taxikar by touto logikou mal mat tri typy sedaciek a este idealne nie hociake, podla napr. tvojej reakcie, co musis uznat, ze je utopia a ked by ju aj mal, napr. ty by si to aj tak neriskla, lebo by napr. nesplnala nejake normy)

lia2929
12. júl 2024

Logika niektorych tu je pod bodom mrazu. Vcera situacia - isli sme busom do mesta v tom prisla burka a rychlo sme volali taxik s 1,5 rocnym synom. Doteraz bez problemov bol vzdy na rukach nebol problem a az vcera nas upozornil vodic ze musi mat aspon podsedak. A teraz pre vas “chytre hlavy” - idem do mesta a pride nepriaznive pocasie mam nosit autosedscku hej ? Niektori s IQ hojdacieho konika sa ani nevyjadrujte. Velmi sprosty narod. A ano sluzba ktora ma na starosti prepravu ludi ma mat auta zabezpecene podsedakmi / sedackami. Alebo ako je ponuka v bolte premium / zvierata atd mala by byt moznost dieta pod 3 roky. Potom nech pride kto ma sedacku. Platim za tu sluzbu tak ocakavam komfort a budem si za tym stat.

monuska74
20. júl 2025
@zojazoja

niektore maju, niektore nemaju. v TN je taxisluzba, ktora ma detske autosedačky.

@zojazoja ahoj,prosím ta kontakt na taxisluzbu ktorá má autosedacky.dakujem.

saxana000
20. júl 2025

Ja som viackrat volala.taxi s poziadavkou na autosedacku a nikdy problem nebol akurat sme dlhsie cakali lebo musel sofer autom ist po nu na dispecing. TT

zojazoja
21. júl 2025
@monuska74

@zojazoja ahoj,prosím ta kontakt na taxisluzbu ktorá má autosedacky.dakujem.

@monuska74 Benco taxi

anonym_b177e8
12. sep 2025
@uglybetty1234

Mat vlastnu autosedacku?

@uglybetty1234
Kravina, idem do cudzieho mesta kde nemam rodinu a budem nosit sedacku na chrbte, je to normalne ze vonku ked sa zavola pride taxik so sedackou, len na Slovensku ta poslu do prdele.

Strana
z2