icon

Ako správne otočiť autosedačku pre dieťa?

22. máj 2025

Ahojte, malý ma 10 mesiacov a vo vajíčku už nechcel sedieť, tak som dala do auta autosedačku, mám ju na základňu isofix. Moja otázka znie, ako mám otočiť sedačku? Čelom dopredu alebo čelom na zadné sedadlá? Ďakujem

Strana
z2
nyusika
22. máj 2025

proti smeru jazdy

majlo1234
22. máj 2025

Tusim ze do 15 mesiacov maju deti povinne byt v protismere. Idealne co nakdlhsie

thereisabear
22. máj 2025

Čelom na zadné sedadlá

bytc20
22. máj 2025

Do 15m je povinne sediet v proti smere jazdy. Takze daj dieta tak, ako bolo aj vo vajicku.

mimisk
22. máj 2025
@majlo1234

Tusim ze do 15 mesiacov maju deti povinne byt v protismere. Idealne co nakdlhsie

@majlo1234 nie je to povinne , len sa doporuča

mimisk
22. máj 2025
@bytc20

Do 15m je povinne sediet v proti smere jazdy. Takze daj dieta tak, ako bolo aj vo vajicku.

@bytc20 nie je to povinne

bytc20
22. máj 2025
@mimisk

@bytc20 nie je to povinne

mimisk
23. máj 2025
@bytc20

@bytc20 union si môže písať pre reklamu všeličo ale kde je zaväzujú vyhláška pošlite link

pettom19
23. máj 2025

Umiestnenie sedačky v protismere
Nová norma ECE R129, platná od septembra 2023, prináša okrem zmien v značení a kategorizácii autosedačiek aj vyššiu hranicu veku dieťaťa pre povinnú inštaláciu autosedačky proti smeru jazdy. Po novom platí, že autosedačka pre dieťa do 15 mesiacov musí byť povinne umiestnená v protismere jazdy. Opäť je nutné zdôrazniť, že ak je autosedačka umiestnená na prednom sedadle, je nevyhnutné deaktivovať airbag spolujazdca, pretože jeho aktivácia by mohla spôsobiť vážne zranenia dieťaťa.

mimisk
23. máj 2025
@pettom19

Nová norma ECE R129, platná od septembra 2023, prináša okrem zmien v značení a kategorizácii autosedačiek aj vyššiu hranicu veku dieťaťa pre povinnú inštaláciu autosedačky proti smeru jazdy. Po novom platí, že autosedačka pre dieťa do 15 mesiacov musí byť povinne umiestnená v protismere jazdy. Opäť je nutné zdôrazniť, že ak je autosedačka umiestnená na prednom sedadle, je nevyhnutné deaktivovať airbag spolujazdca, pretože jeho aktivácia by mohla spôsobiť vážne zranenia dieťaťa.

@pettom19 ale stále nikto nenapísal aký predpis to nariaďuje tohoto co ste napísal je plný internet ale nikde žiadne povinne nariadenie

mimisk
23. máj 2025
@pettom19

@pettom19 ta norma co ste napissl je upne o insom

guiseppinka
23. máj 2025
@mimisk

@pettom19 ale stále nikto nenapísal aký predpis to nariaďuje tohoto co ste napísal je plný internet ale nikde žiadne povinne nariadenie

@mimisk na to, aby si vedela preco sa odporuca protismer do 15 mesiacov ti staci otvorit si ucebnicu fyziky s temou skladanie sil a nastudovat si o tom. Malo by sa to ucit hned na zaciatku, takze nejaky siesty rocnik.
Pri prudkom zabrzdeni ide v smere jazdy hlava dietata dopredu, telo je zadrzane pasmi a moze moj k zkomeniu vazov, nakolko takto stare deti este nemaju stavce ako mame my dospeli. V protismere ide hlava a cele telo do sedacky a hlavne jednym smerom.

letfenixa
23. máj 2025
@guiseppinka

@mimisk na to, aby si vedela preco sa odporuca protismer do 15 mesiacov ti staci otvorit si ucebnicu fyziky s temou skladanie sil a nastudovat si o tom. Malo by sa to ucit hned na zaciatku, takze nejaky siesty rocnik.
Pri prudkom zabrzdeni ide v smere jazdy hlava dietata dopredu, telo je zadrzane pasmi a moze moj k zkomeniu vazov, nakolko takto stare deti este nemaju stavce ako mame my dospeli. V protismere ide hlava a cele telo do sedacky a hlavne jednym smerom.

@guiseppinka v 8.ročníku sa to učí.

mimisk
23. máj 2025
@guiseppinka

@guiseppinka mne to nemusíte vysvetľovať ja to viem.
Len ma zaráža že každý píše ze je to povinné.
Ale v zákone o cestnej premávke je napísané že sa doporučuje.

mimisk
23. máj 2025
@guiseppinka

@guiseppinka mam zákazníkov ktorým babo plače keď je v protismere ,keď ho otoca je kľudne.
Tak je to bezpečnejšie keď vám celú cestu reve dieťa za chrbtom a nevenujem sa riadeniu?

zuzanockamt
23. máj 2025
@mimisk

@mimisk Tiež by ma zaujímal zákon/vyhláška.

nikiki29
23. máj 2025
@mimisk

@mimisk Na Slovensku je povinnosť prepravovať deti do 15 mesiacov veku v autosedačke umiestnenej proti smeru jazdy upravená v súlade s európskymi predpismi. Konkrétne ide o nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 554/2006 Z. z., ktoré stanovuje povinnosti týkajúce sa používania detských zadržiavacích zariadení. 

Podľa tohto nariadenia sú deti do 15 mesiacov veku povinné byť prepravované v autosedačke umiestnenej proti smeru jazdy. Toto ustanovenie je v súlade s európskou normou i-Size (R129), ktorá kladie dôraz na zvýšenú bezpečnosť detí pri čelných nárazoch. Norma i-Size odporúča, aby deti zostali v protismernej autosedačke minimálne do veku 15 mesiacov alebo do dosiahnutia výšky 76 cm.

zuzanockamt
23. máj 2025
@nikiki29

@mimisk Na Slovensku je povinnosť prepravovať deti do 15 mesiacov veku v autosedačke umiestnenej proti smeru jazdy upravená v súlade s európskymi predpismi. Konkrétne ide o nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 554/2006 Z. z., ktoré stanovuje povinnosti týkajúce sa používania detských zadržiavacích zariadení. 

Podľa tohto nariadenia sú deti do 15 mesiacov veku povinné byť prepravované v autosedačke umiestnenej proti smeru jazdy. Toto ustanovenie je v súlade s európskou normou i-Size (R129), ktorá kladie dôraz na zvýšenú bezpečnosť detí pri čelných nárazoch. Norma i-Size odporúča, aby deti zostali v protismernej autosedačke minimálne do veku 15 mesiacov alebo do dosiahnutia výšky 76 cm.

@nikiki29 Prečo sa za to teda nedáva žiadny peňažný postich?

nikiki29
23. máj 2025
@mimisk

@mimisk do roku 2025 bolo prechodné obdobie, kedy platila ešte aj staršia norma R44, tá už platná nie je a preto je protismer povinný.

nikiki29
23. máj 2025
@zuzanockamt

@zuzanockamt lebo je to každému jedno 🤷🏻‍♀️ koľkokrát obídete bez pokuty aj za pás či mierne prekročenú rýchlosť …

nikiki29
23. máj 2025
@zuzanockamt

@zuzanockamt ja som viezla na mieste spolujazdca veľkého psa absolútne nezabezpečeného proti pohybu, čo je uvedené aj vo vyhláške… Policajt sa pousmial, dal mi vtedy len fúkať a povedal dovidenia… 🤷🏻‍♀️

zuzanockamt
23. máj 2025
@nikiki29

@zuzanockamt lebo je to každému jedno 🤷🏻‍♀️ koľkokrát obídete bez pokuty aj za pás či mierne prekročenú rýchlosť …

@nikiki29 Nikdy som ale nevidela v protismere autsedačku so starším dieťaťom. Iba vajce.

ivec16
23. máj 2025
@zuzanockamt

@nikiki29 Nikdy som ale nevidela v protismere autsedačku so starším dieťaťom. Iba vajce.

@zuzanockamt moj bude mat 2 roky vozi sa v protismere a tak sa vozila
aj dcera skoro do 4 rokov…

mimisk
23. máj 2025
@nikiki29

@nikiki29 precitali ste si tu vyhlášku nikde som tam nenašla , že je povinnosť a ta norma R129 doručuje ,čo ste mi potvrdila, že čo som napísala

zuzanockamt
23. máj 2025
@ivec16

@zuzanockamt moj bude mat 2 roky vozi sa v protismere a tak sa vozila
aj dcera skoro do 4 rokov…

@ivec16 U nás som tak nikoho nikdy nevidela a nám by sa to takto do auta ani nevošlo.

ivec16
23. máj 2025
@zuzanockamt

@ivec16 U nás som tak nikoho nikdy nevidela a nám by sa to takto do auta ani nevošlo.

@zuzanockamt to verim, do kazdeho auta to urcite nevojde… aspon nie ta nasa

mimisk
23. máj 2025
@nikiki29

@mimisk do roku 2025 bolo prechodné obdobie, kedy platila ešte aj staršia norma R44, tá už platná nie je a preto je protismer povinný.

@nikiki29 Toto ustanovenie je v súlade s európskou normou i-Size (R129), ktorá kladie dôraz na zvýšenú bezpečnosť detí pri čelných nárazoch. Norma i-Size odporúča, aby deti zostali v protismernej autosedačke minimálne do veku 15 mesiacov alebo do dosiahnutia výšky 76 cm. Odporuča sa nie povinne, aspon si po sebe precitajte co kopirujete

nikiki29
23. máj 2025
@mimisk

@mimisk norma hovorí jasne. Asi jasnejšie ako ja. Pohľadajte a prečítajte si. A nariadenie zas hovorí, že sedačka musí spĺňať normu. A tá je aktuálne R129

mimisk
23. máj 2025
@nikiki29

@mimisk norma hovorí jasne. Asi jasnejšie ako ja. Pohľadajte a prečítajte si. A nariadenie zas hovorí, že sedačka musí spĺňať normu. A tá je aktuálne R129

@nikiki29 ale to je norma pre autosedačky , že musia umožňovať tuto normu, vo vyhláške o cestnej premávke to nie je uvedené

mimisk
23. máj 2025
@nikiki29

Strana
z2