icon

Ako vybrať správnu autosedačku pre polročné dieťa?

25. júl 2025

Ahojte, poraďte mi autosedačku pre polročné dieťa. Takú aby sa dala otočiť proti smeru jazdy samozrejme a keby sa dala dať do ľahu trochu. A neviem či je vhodná už rovno do 36kg alebo zatiaľ len do 18kg? Videla som značku mama kiddies, tá je v pohode alebo je úplne zlá?

deedol
25. júl 2025

pre polrocne dieta este stale vajicko, nie? ci sa nezmesti? kym mu netrci hlava, malo by to byt ok.

taktotedanie
25. júl 2025

@anonym_autor polrocne dieta ma byt vo vajicku, absolutne nie do sedacky a absolutne nie tie do 36kg a toboz nie taka znacka

autor
25. júl 2025
@deedol

pre polrocne dieta este stale vajicko, nie? ci sa nezmesti? kym mu netrci hlava, malo by to byt ok.

@deedol ano ale ideme na dlhšiu cestu a neviem či by mu nebolo pohodlnejšie už niečo väčšie. Videla som že sú aj autosedačky ktoré sa dajú dať do ľahu tak že vyzerajú ako vajíčko. Len ja neviem či sú vhodné. 🤷‍♀️

t1nusa
25. júl 2025

z hľadiska bezpečnosti určite vajíčko, robiť častejšie prestávky ak budete cestovať dlhšie

taktotedanie
25. júl 2025
@anonym_autor

@deedol ano ale ideme na dlhšiu cestu a neviem či by mu nebolo pohodlnejšie už niečo väčšie. Videla som že sú aj autosedačky ktoré sa dajú dať do ľahu tak že vyzerajú ako vajíčko. Len ja neviem či sú vhodné. 🤷‍♀️

@anonym_autor najlepsie co urobis ked idete na cestu je len a len vajicko

autor
25. júl 2025
@taktotedanie

@anonym_autor najlepsie co urobis ked idete na cestu je len a len vajicko

@t1nusa
@taktotedanie
Dobre, ďakujem za rady 🤗

klip0
25. júl 2025

Určite vajíčko

anonym_7c6ff3
25. júl 2025

Tu sa pripojim.. neviete ako mam spravne nastavit opierku na hlavu? Do akej vysky? Neviem ci tam dieta davam dobre lebo niekedy mi pripada strasne zhrbene

deedol
Autor odpoveď zmazal
deedol
25. júl 2025

ako pisu ostatne baby, aj na dlhsie cesty vajicko a robit prestavky 🙂

oblecenie99
25. júl 2025

Autorka, neviem, aké máte vajicko, ale polročné dieťa by sa malo úplne v pohode zmestiť, základ je, aby jej netrčala hore hlava. Ja viem, ake sedačky máš na mysli, tie pokračovanie môžu na prvý pohľad vyzerať ako vajíčko, ale sú to sedačky, dieťa v nich sedí, určite pre vás ešte nebudú vhodné. Tie do 36 kg nepozeraj. My sme mali vajíčko, jednu pokračovaniu sedačku, až potom sme prešli na "klasickú" sedačku, ktorá by mala vydržať už do konca, kým ju bude syn potrebovať. Ak chceš dobrú radu, určite choď na "deti v aute", sú aj na FB. Ja som im rovno napísala email s mojimi požiadavkami (čiže nie cez FB), a poradili vhodnú sedačku. Zadať cenové rozpätie, aké máte auto vrátane roku výroby (je to potrebné napr. kvôli sklonu sedadiel), či chce Isofix, alebo bez, na základňu či bez, aké staré je dieťa, výška a váha.

bolarazjedna
25. júl 2025

V sedačke dieťa bude sedieť, akokoľvek to dáš do ľahu, bude to ako by si sa ty hmdala na 2 zadné nohy stoličky - stále sedíš, len si naklonená dozadu.
Čo vajíčku ma bábätko chrbticu ohnute v tvare C. Je to pre neho najbezpečnejšie a pre jeho chrbatik najergonomickejsia poloha. Do sedačky môže ísť až keď minimálne 2 mesiace sedí samostatne, bez opory, nie tak, že ho pasívne posadís.
Ak máte nekvalitné vajíčko, do ktorého sa už nezmesti, tak smelo kupujte ešte ďalšie vajíčko, nemusí byť drahé, ale kvalitné vydrží vám ešte ďalší rok, možno aj dlhšie závisí aj od váhy, sú do 13kg) a cca do 86cm. Napr ny mame Cybex aton 5, a 16mesacny sa vozí v tom, jeho brat príležitostne sa v tom vozil do 20mesiacov a stále mu nebolo malé.
Keď budeš kupovať sedačku, určite do 105cm/18kg, pre ročné dieťa nebude dobra ta istá sedačka, ktorá pre 36kg 10rocne dieťa. Teda, ak sa bavíme o bezpečnosti.

oblecenie99
25. júl 2025

Pre inšpiráciu, my máme vajíčko Kiddy Evoluna i size 2, tu viete dať do ľahu, keď píšeš, že idete na dlhšiu cestu. Zároveň je to kvalitne a bezpečné vajíčko, ktoré vydrží dlho. Ja som veľmi spokojná a dcéra tiež. Ale pred kúpou, ako píšem vyssie, sa určite porad. Veľa závisí aj od vášho auta.

autumm
26. júl 2025
@anonym_7c6ff3

Tu sa pripojim.. neviete ako mam spravne nastavit opierku na hlavu? Do akej vysky? Neviem ci tam dieta davam dobre lebo niekedy mi pripada strasne zhrbene

@anonym_7c6ff3 na úrovni ramien by mala byť opierka. V línii kde začínajú ramena.

autor
26. júl 2025

Ďakujem vám za odpovede. My máme joie vajíčko a áno vojde ešte do neho. Len mu už nohy trčia myslela som že to by nemalo 😀

bolarazjedna
26. júl 2025
@anonym_autor

Ďakujem vám za odpovede. My máme joie vajíčko a áno vojde ešte do neho. Len mu už nohy trčia myslela som že to by nemalo 😀

@anonym_autor nohy už mu budú trčať stále, aj zo sedačky. Vajíčko je dobre az kým nedosiahne váhový limit alebo netrci hlavička.

klip0
27. júl 2025

To máte dobre vajíčko ktoré vám vydrží kľudne ešte rok. Určite nemeňte teraz

autor
27. júl 2025
@klip0

To máte dobre vajíčko ktoré vám vydrží kľudne ešte rok. Určite nemeňte teraz

@klip0 len ja nemám Isofix lebo stále menime auta tak by sme to furt museli prehadzovať. Už teraz dávam vajíčko viac od sedačky. Alebo ako ho mám dať? Tak aby mu tam nohy nezavádzali.

oblecenie99
27. júl 2025
@anonym_autor

@klip0 len ja nemám Isofix lebo stále menime auta tak by sme to furt museli prehadzovať. Už teraz dávam vajíčko viac od sedačky. Alebo ako ho mám dať? Tak aby mu tam nohy nezavádzali.

@anonym_autor Ale nohy by tam malo tak či tak, aj keď by sedelo v sedačke a nie vo vajíčku, také malé ešte nedáš v smere jazdy. Dieťaťu nohu nevadia, ono to zvládne, to len tebe sa zdá.
Prípadne skús dať fotku, aby sme videli, kde je problém

bolarazjedna
27. júl 2025

Vajíčko nemôžeš dat ďalej od sedačky, resp musíš to namontovať tak, ako sa to uvádza v popise od výrobcu. Nohy deťom nezavádzajú. V protismere bežne a pohodlne cestujú aj 4-5rocne deti. Ani im nôžky nevadia. Pohľadaj fotky na nete, aby si to vedela predstaviť.

ronie338
29. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nohy trčia aj tebe zo sedačky a ja vozím dvojročného v protismere stále a nie je spokojnejsieho dieťaťa lebo si ma kam dst nohy, nič ho neťahá. Oni si ich vedia dat tak aby im nevadili. Ani v kociari ich nemal pri sebe ale od seba a keď mal madlo tak na ňom vyložene a všelijako pokrutene aj keď spal. Aj teraz ako dvojročný. Hneď nohy vykladá kde môže

oblecenie99
29. júl 2025
@bolarazjedna

Vajíčko nemôžeš dat ďalej od sedačky, resp musíš to namontovať tak, ako sa to uvádza v popise od výrobcu. Nohy deťom nezavádzajú. V protismere bežne a pohodlne cestujú aj 4-5rocne deti. Ani im nôžky nevadia. Pohľadaj fotky na nete, aby si to vedela predstaviť.

@bolarazjedna Tiež sa mi to nezdá, ved to ani veľmi nepustí. Pri vajíčku, ktoré dávam do auta našich a pútam.pasmi, môžem akurát zmierniť sklon sikmeho sedadla v aute, ale ani to nie veľmi, lebo pásy proste nepustia 🤷