Ako vyriešiť, keď sa tretí dospelý nezmestí medzi detské sedačky?
Pridala som otazku ako odviezt troch dospelych a dve deti a vsetci reaguju akoby som mala o kolecko menej. Tak skusim este raz. Ked sa treti dospely nezmesti medzi sedacky dozadu, mozem dat jedno dieta v sedacke dopredu a vzadu ostane jedno dieta v sedacke a dvaja dospeli? Mame normalne auto ale obrovske cybex sedacky, horko tazko sme medzi ne napratali 25kg vaziace dieta bez podsedaku. Vopred dakujem za vase rady.
@dafu v kazdej krajine je to inak, u nas to zakon povoluje, aby dieta v autosedacke bolo na prednom sedadle http://www.mototuristika.sk/index.php?option=co...
@dafu pytam sa preto, lebo tiez vela cestujeme a vela krat ale s detmi sama (sui-svk) a neviem si predstavit, venovat sa popri soferovaniu detom 😉 skor sme deti ucili aby si pozerali knizky, pocuvali radio a pozerali z okna, ked boli este mali (ca. 2-3r), tak tiez knizky, ktore pozerali, vzdy na cestu bola nejaka nova, ktoru este nevideli, potom auticka (väcsie) a podaval spolujazdec spredu, rozpravali sme sa tiez spredu. ak bolo treba viac, tak sa urobila prestavka 😉
ked to tu citam, tak som normalne rada, ze mi deti odjakziva vydrzali aj dlhe cesty. asi by ma prekotilo sa im stale venovat a zabavat ich. malu obcas davam na predne s podsedakom, malemu chybaju "az" 2 cm do 150 cm a 3 mesiace do 12. a uz s anemoze dockat, kedy sa podsedaku zbavi. inak vyzera v tom komicky a nezda sa mi to zrovna idealne, pretoze aj ked este nema 150 cm, ale podsedak mu neni pohodlny uz ziadny. v podstate uz on ked skusal bez podsedaku, vobec ho pas nerezal. moja mamka ma 152 cm, take male pivo a neviem si ju v podsedaku predstavit kvoli vyske 😅
nuz ale junior si este musi pockat, kym narastie alebo kym dosiahne 12 rokov...
ja neviem čo to máš za auto, ale my zmestíme dozadu 2 autosedačky a jeden podsedák. máme Golf 4 - hecbek
@bonaqa2013 My máme škodu, ale tu nejde o to ako prežiť krátke trasy ale dlhú celodennú cestu s dvoma maličkými deťmi, či má niekto také skusenosti. Ale bo či cestovali radšej v noci...Síce sa medzi sedačky zmestím, ale tak sa teda dlho cestovať nedá....
takze som si vo vlastnom zaujme pozrela vyhlasku aj cestny zakon
v cestnom zakone je odkaz na vyhlasku
Predpis č. 554/2006 Z. z. o povinnom používaní bezpečnostných pásov a detských zadržiavacích zariadení.
par. 7 ods. 4:
§ 7 Spoločné a prechodné ustanovenia
(1) Podmienky prepravy dospelej osoby s telesnou výškou menšou ako 150 cm vo vozidlách kategórie M1, M2, M3 a N1, N2, N3 ustanovuje osobitný predpis.9)
(2) Vo vozidlách kategórie M1 a N1, v ktorých sú umiestnené dve detské zadržiavacie zariadenia na zadných sedadlách a v ktorých nedostatok priestoru bráni umiestneniu tretieho detského zadržiavacieho zariadenia, možno dieťa vo veku tri a viac rokov a s telesnou výškou menšou ako 150 cm pripútať bezpečnostným pásom.
(3) Ak vozidlá kategórie M1 a N1 nie sú vybavené detským zadržiavacím zariadením alebo je týchto zariadení vo vozidle nedostatočný počet, možno dieťa vo veku tri a viac rokov pri preprave v obci pripútať na zadnom sedadle vozidla bezpečnostným pásom, ktorým je vozidlo vybavené.
(4) Preprava dieťaťa je zakázaná na predných sedadlách za podmienok ustanovených v odseku 2.
Teraz kuk na odsek 2:
Vo vozidlách kategórie M1 a N1, v ktorých sú umiestnené dve detské zadržiavacie zariadenia na zadných sedadlách a v ktorých nedostatok priestoru bráni umiestneniu tretieho detského zadržiavacieho zariadenia, možno dieťa vo veku tri a viac rokov a s telesnou výškou menšou ako 150 cm pripútať bezpečnostným pásom.
Takze vpredu nesmiete prepravovat dieta bez autosedacky v ziadnom pripade.
Podla toho, co je vo vyhlaske, mozete vpredu prepravovat dieta v sedacke.
Ak mate 3 deti a nemate dostatok miesta v aute, tak mozete dieta priputat vzadu v strede bez sedacky.
Ale nikde nie je napisane, ze vpredu nemoze byt dieta v sedacke (ako som uz pisala, moze byt akurat problem s policajtami, ktori si niekedy myslia, ze maju nenormalnu pravdu a pritom nepoznaju zakon a neuhadate to s nimi)
@dafu ja som ti napisala - mam skusenost 😉 my sme skusali aj na noc, ale starsi syn zaspal az okolo polnoci a o piatej bol hore - dalsi den bol horsi ako zly. mladsi v pohode. ten zaspi aj cez den, aj v noci, staci, ze auto ide 🙂 ked bol maly (do tych 6m) neznasal, ked auto neslo - takze ked boli zapchy, cestovala som mimo dialnice. cesta sa sice predlzila, ale kym auto islo, bolo vsetko v poriadku.
1.x sme cestovali s 2 detmi ked mali 5m a necele 3r. so starsim sme cestovali 1x na vianoce ked mal 6m, ale to sme zvolili tak, ze muz autom, ja s malym lietadlom...
@dafu , my sme tak cestovali do roka malej (mozno kusok viac), tiez mi vadilo mat babo "bez dozoru." Na SK to mame 500 km, takze tiez dost dialka 😅. Kym mas vajicko, tak to ide, tym, ze je otocene opacne, tak mas pre seba relativne dost miesta. Uplne najpohodlnejsie to nie je, ale ide to.
@dafu no naše baby sa musia uskromniť - iné auto nemáme, aj toto je darované od môjho brata....
@dafu ja chodim sama s detmi 250km cesty, chodila som aj ked bola jedna vo vajci a druha v normalnej sedacke. A prezili to obe vzadu (museli 😀 ). Stala som pomaly na kazdom rohu a ked mi prave odplienkovana zavalila, ze chce cikat, tak som chytala infarktove stavy pri hladani miesta, kde co najskor zastavit a dat cikat.
Ak teda ides s manzelom (predpokladam), sed radsej vpredu a castejsie zastavte. Staci aj 10 min a deti sa zregeneruju. Ak na 1000km dlhej ceste zastavite 6x po 10 minut, tak pridete do ciela neskor o hodinu. A pri takej dlhej ceste potrebuje prestavky aj sofer. Navyse ten sa ma venovat riadeniu, nie plneniu poziadaviek dietata na sedadle spolujazdca. Ty mozes v pohode nieco podat spredu dozadu aj ty vytocenim sa z predneho sedadla dozadu alebo len natiahnutim ruky
@mawka presne tak, suhlas! U nás ako náhle sa naštartuje auto..už aj všetci spíme! Samozrejme okrem šoféra 😀 ja sa nemožem otáčať do zadu koli kinetoze takže zabavanie detí nehrozí..máme v aute aj ,,obrazovky,, tak bud kuknu rozprávku z CD..a popri tom zaspia alebo sme kupili tie cestovné hry ,,kedy tam budeme,, alebo ak je kriza hrame hru ,,hádaj na čo myslím,, ale to malo kedy nakolko skor spime...vresky škreky naštastie v aute nepoznám, nemám na to nervy a odmietam to počuvať. Neraz sa stalo ze som prekonala kinetozu a pleskla synovi alebo dcere na zadnom sedadle...(ked kopali do sedadiel a na upozornenia nereagovali). Už su väčší tak máme naozaj klud.
@sardinka333 maly ked mal koliky a strasne ho bolievalo brusko a revaval, tak jedine, co zaberalo, tak ho vozit v aute. mala si zvykla akosi prirodzene a kedze som stale niekde jazdila a jazdila, tak im ani ine neostavalo, sama s dvomi detmi, bud museli sa zabavit spolu dvaja alebo byt v klude. neviem, mna by asi vytacalo skriekanie a vynucovanie si neustale pozornosti. staci, ked sa im chce teraz cikat na preskacku. raz jeden, o pol hodiny druhy, s tymto ma uz vedia neskutocne vyvrtiet 🙄 ale este chvilu a uz to bude uplne super. super je uz to, ze otvorim dvere na ate, naskacu si tam, sami sa uvelebia, zapnu, este aj hlasia, ze su zapnuti, organizacia byt musi. a ked ideme na dlhsie, automaticky si uz beru kraviny do auta, aby sa nenudili. sice potom bordel jak v tanku, tatko zalamuje rukami 😀 ale tak hlavne, ze je pohoda a ze ma nerozpytluju pocas jazdy. potrebujem byt sustredena. staci sa na sekundu venovat detom a nehoda moze byt na svete. a toto im stale prizvukujem, opakujem. najlepsie, ked mi mala zahlasi zozadu ze maminka pozri sa, lietadlo 😀 ze ale ved pozriiii 😀 no hej, by to dopadlo..
@michadel ja som sa dokonca vopchala medzi dve sedačky aj v Toyote Yaris. Jedna sedačka Maxi Cosi XP a druhá Cybex 18-36. Sedela som tak na jednom boku skoro, noha cez nohu, ako žena v sukni 😀 , trošku nahnutá na bok, jedna ruka poza sedačku, ako keď niekoho objímeš kolo pliec. Na krátke cesty po meste sa dalo vydržať a to mám cez 170cm a cez 70kg, takže žiadne tintítko 😉
@dijefcatko fiiiha, ze hadia zena 🙂, tak to niekedy vyskusam
@dafu my cestujeme tak, ze nas najmladsi sedi vo vajicku na prednom sedadle, a ja so starsim sedime vzadu. ja sa odtial mozem venovat obidvom detom ked potrebuju.
My sme 2 dospely 3 deti. Podla zakona ak sa nevmestia tri autosedacky do zadu, tak jedno moze sediet vpredu patbodovo zapasane. Airbag sa v tomto pripade nevypina.
podla zakona v ramci mesta mozes prepravit dieta nad tri roky aj bez detskej autosedacky len priputane velkym pasom, pripadne mozes dat sedacku aj na predne sedadlo.
Ahoj..mozes dat aj na predne sedadlo sedacku..alebo mozes poriesit podsedakom...ale v nasom aute sa veziemr.malokedy v takej zostave ale raz za cas predsa aj na dlhsiu trasu a zistila som ze ak dam dve autosedacky vedla seba..da to zabrat kym ich zaputas ale treti dospely na kraji sedi pohodlnejsie..skus aj takto 😀
@michadel a ake mate auto..?my mame chevrolet cruise a mame dve autotosedacky s isofixom jednu romer od 9-18 a druhu transformer 18-36kg a dozadu medzi ne sa zmestim i ja a to nie som stihla ...nie ani 100 kg ale nie som jak prutik...nie je tam velmi pohodlne ale normalne si i zapnem pas a idem tak i 4 bodinovu cestu k rodicom.....takze ak s nezmesti dospla osoba medzi autosedacku tak treba scbudnut......nie srandujem....mozno tak ako radia ine dat autosedacku dopredu.
@majkat1 skoda rapid, ale este som sa tam nesnazila napchat. Stacilo mi vidiet tam to 25kg dieta, ktore mohlo cestovat len v predklone, a bola tam ako sardinka, tak mojich +40kg tam len tazko vlezie. Urcite to vyskusam. V tejto diskusii som vsak chcela zistit ako je to s dietatom na prednom sedadle, co na to nase zakony.
@michadel no ja mam napodobne tolko kg ako ty...neni to sranda tam medzi sedackami sediet ale ja to ro im skor z nutnosti...obe moje deti grckaju pri dlhsich cestach tak kinjenlepsie byt blizsie nich...no a ako to je s tou sedackiu v predu ti asi uz poradili..to netusim ako to je...

tolko zbytočnych hádok , fakt by som to tak neprežívala, kludne by som to dieťa dala v sedačke na predné sedadlo kedže to zakon nezakazuje ... ale ak silou mocou chcete mať všetko naporádku, nech tretí dospely ide autobusom a hotovo, a ak nahodou je kupko niekde uplne mimo dosah mhd, ten kusok po neho môže vodič dojsť aj ked vysadí zvyšok rodiny na kupalisku...