Autosedačka otočená proti smeru jazdy a staršie dieťa
Ahojte maminky a oteckovia! Táto diskusná je pre rodičov, ktorí vedia o tom, že autosedačky otočené proti smeru jazdy by sa mali používať čo najdlhšie, pretože sú až 5x bezpečnejšie než sedačky, ktoré sa inštalujú čelom vpred. Výskumy hovoria, že ideálne by sa proti smeru jadzy mali deti voziť až do 3-4 rokov! My vozíme nášho synčeka v takejto autosedačke a často sa stretávame s neporozumením (vraj, prečo chudáčik musí sedieť naopak, veď už je veľký...). Mali sme ťažkosti sedačku otočiteľnú proti smeru jazdy pre dieťa nad 13 kg aj kúpiť, predajcovia nás od nej odhovárali. Máte skúsenosti s takýmito autosedačkami? Čo si o nich myslíte? Aký model máte a ako ste s ním spokojní? Stretli ste sa s predsudkami, ako my?
@ondrejnm super diki, pozriem... Mam otazocku, ak mozem... Do akeho auta by si tu sedacku neodporucil? A to polohovanie na spanok je dostacujuce? Lebo pr. v britax max way tam musis pchat nejaky uterak pod sedacku, co sa mi nejako nezda a ziadne video alebo fotky s maxi cosi Mobi som nevidela (myslim tu polohovatelnost)... Dakujem
Baby odpoructemi prosim vas nejaku dobru lacnu autosedacku.bez isofixu.dakujem
Mobi XP som nevidel ak si z okolia NMNV kludne si ju prid vyskusat aj do auta si ju mozes skusit to ti da viac ako foto alebo opis.Ja tie sedacky som kupoval ked som mal cestu,ale momentalne som vonku ak budes mat zaujem kontaktuj ma tak za 10 dni to budem doma,ale ako hovorim kludne sa prid pozriet.
tak som si pozrel to mobi XP, rozdiel je v zahlavku ku mobi som ho musel prikupovat ale ten pasoval len na tobi a nalepoval som tam suche zipsy,je to lepsie ked je dieta mensie mu v sedacke nelieta hlava.Inak je spravne ze ludia rozmyslaju nad bezpecnostou a nie nad cenou ja som najskor kupil neaku obyc sedacku asi za 110 e,hned som ju poslal spet,polystyren potiahnuty latkou.Dobru sedacku poznas aj podla vahy,ocelova vyztuz nieco vyzi aj ochranne plasty.auto uveze.
ja osobne si počkám na túto autosedačku Concord Reverso, ktorá je až do 18kg v proti smeru jazdy. Vyzerá to veľmi dobre, ale zatiaľ ju ešte nikde nemajú. Keď som sa pýtala v obchodoch tak vraj v októbri by mala byť na trhu.
https://www.youtube.com/watch?v=wfTXFv9cq3AUpevnuje sa o sedadlo ,detsku autosedacku nastavis si to do akej polohy potrebujes a zafixujes dvomi popruhmi, ak chces sedadlo hybat jednoducho popruhy povolis a prestavis sedadlo do inej polohy,trva to par sekund,vlastne to fixovanie autosedacky ju robi bezpecnou fixuje sa na predok +zadok + stabilizacna noha,autosedacka sedi ako prikovana.V aute mam izofix ale volil som klasiku na popruhy zda sa mi to lepsie.
@ondrejnm Diky za info. U nas som ju nenasla ale na PL strankach ju maju skoro vsade. Nenasla som k nej vela testov ale snad bude OK. Jedine co ma mrzi ze sa neda po case otocit do smeru jazdy. Hladala som taku co by davala moznost otocenia aj aj. U nas to ponukali zvacsa sedacky od 0-18kg avsak pri vacsine z nich pri cca 9kg dietata ju je nutne otocit do smeru jazdy lebo uz popruhy aj tak nestacia. (napr cybex sirona) Vyberal si Maxi Cosi podla testov?
Ahoj vyberal som podla testov a hladal rozumny pomer cena /kvalita.To ze sa neda otocit mi nevadi svedi maju povinnu takuto autosedacku do 4 rokov asi vedia preco,potom kupim inu uz som sa poucil z univerzalnych veci.
@kkl82 Citala som ze ste este v 2012 kupili Sironu. Aj nad touto sedackou uvazujeme. Ako ste spokojny? Do kolko sa da pouzivat v protismere? Citala som ze max do 9kg lebo potom uz pasy nestacia a treba ju otocit, je to pravda? Od 9kg musim otocit a dat pultik? Za pultikom neni dieta stratene? Ma dost miesta? Ospravedlnujem sa mam kopec otazok lebo v obchode mi k nej povedali iba to ze je to cybex :D keby som im nepovedala ze je to sirona tak ani to nevedia :D Dakujem
@saxxxana sironu pouzivame stale v protismere, aj ked ma maly 2,5 roka a 14 kg. nemame dovod otacat ho do smeru jazdy, kedze je takto spokojny. sedacka je siroka a on si nozky polozi pekne "do zabky" - rovnaka poloha ako v satke na nosenie, ak viete, co tym myslim 😉. odkedy mame tuto sedacku, velmi rad cestuje, pritom vo vajicku sa mu nikdy nepacilo (ale to nebolo polohovatelne, tak mozno preto).
otacat dieta tazsie ako 9 mesiacov netreba, ten udaj v kg je len ako doporucenie, ze odvtedy mozete. pasy su dostatocne dlhe aj na vacsie dieta, my ich stale nemame vytiahnute na maximum, este je tam dost miesta (sudim podla toho pasiku, ktorym sa pasy dotahuju/povoluju).
teoreticky pultik netreba davat do smeru jazdy - aspon to somu usudila, ked som sironu porovnavala s inymi sedackami. je to vsak na ukor bezpecnosti - urcite je sedacka bezpecnejsia s pultikom ako len s pasom. v podstate to funguje tak, ze bud nechate pas alebo pas zalozite za potah a pouzivate pultik.
pultik sme nikdy nepouzili, prave kvoli tomu, ze kubko cestuje este stale v protismere. skusili sme ho len raz bez dietata, v podstate len aby sme vedeli, ako to funguje. manzel chcel nosit pultik v aute, ako zalohu, ked bude kubko protestovat v protismere, no pultik po mesiaci putoval do skrine v satniku 😉.
Ma prosim vas niekto sedacku Axkid kidzofix / duofix? potrebujem recenziu, kedze zvazujem jej kupu
ahojte, aj my mame Maxi Cosi Mobi a sme maximalne spokojni.. pouzivame ju od 9 mesiacov a teraz ma maly 28 mesiacov.. akurat zvazujeme kupu novej sedacky, aj ked maly v tejto v pohode este vydrzi.. ale urcite si ju nechame aj pre dalsie babo 🙂 nemate niekto nahodou skusenost s novinkou Romer Advansafix?
Zacali sme s MaxiCosi Mobi - syn 3 a 3/4 roka, stale sa do nej v pohode vmesti, ale je tam uz nasa mala.
MaxiCosi 2 way pearl je druha.
Mobi - priestorna, idealna koli dobremu polohovaniu, moznost idealne vypolohovat aj pri vyssom sklone sedaku v aute pomocou "penovych hadov". Nie uplne idealne na caste prehadzovanie z auta do auta - je dost tazka a treba si to trochu nacvicit.
2way pearl - priestorna, komfortne nastavovanie opierky hlavy, pohodova manipulacia z auta do auta koli isofixu, zaberie mensi priestor. Neda sa vypolohovat do idealneho uhla v pripade sikmejsich sedakov v aute. V nasom pripade to uz tak nevadi pretoze syn je startsi a hlava mu v spanku nepada dopredu.
Jedna z hlavnych zasad, ktora finalne ovplyvni vas model sedacky je moznost nastavenia spravneho uhlu pocas spanku. http://www.carseatsite.com/reclineangle.htm
Myty:
1. dieta v protismere nevydrzi - vydrzi. Ked vydrzia deti uz od 1975 vo Svedsku, Norsku, Finsku a Dansku - vydrzi aj vase tak ako aj nase.
2. malo priestoru na nohy - nezmysel, maly ma 3 3/4 roka, a nohy ma mierne pokrcene, v spanku je uplne v pohode. Detom obecne nevadi tato poloha aj pre dlhe cesty. Zatial najdlhsia cesta bola 900km s jednou zastavkou na 1 hodinu. Obe deti uplne v pohode.
3. Zranenie noh - staci pozriet statistiky. Velmi nizka pravdepodobnost, ze dojde k urazu a ak uz dojde tak v riadnom galimatiasi nanajvys zlomenina.
Je tu niekto, kto má protismernu v trenčíne a okolí prosím ? Ďakujeme
Ak by ste mali niekto zaujem,mam na predaj pouzivanu sedacku Maxi Cosi Mobi (v protismere) ....9-25kg.... KE a okolie
Podľa čoho sa mam rozhodnúť? Vyberam medzi britax romer max way a first class? Ďakujem za každú radu 🙂
@sigi123 dakujem za radu 🙂 kupili sme ju a som velmi spokojna. Este sme vsak riesili ako vpratat 3 sedacky dozadu vedla seba do kie ceed combi, ktora ma velmi tvarovane sedadla. Mam este 2 autosedacky romer 15-36 kg, 2 deti vysoke 123 cm, cize uz musia byt hlavove opierky vytiahnute skoro na maximum, a to je tazko lebo vyska strechy pri dverach je nizsia ako v strede.. ale nakoniec sa podarilo v strede max way a po stranach dve romer kid II. V podstate sme nemali ani inu moznost ako autosedacku protismernu, pretoze v smere jazdy je medzi tymito dvomi autosedackami max. 30 cm miesta v oblasti ramien. Tak snad niekomu to pomoze pri rozhodovani 🙂
@kajark ahoj prosim ta mohla by si mi zmerat pri max way chrbtovu opierku ked je max vytiahnuta opierka
hlavy?
Nevies ake max vysoke dieta sa do nej zmesti? Rozhodujem sa medzi nou a Concord reverso - ta sa miviac pozdava koli miestu na nohy no opierka chrbta sa mi vidi dost kratka - iba 55 cm
Tiez mame v aute este Britax evolvu na maxime a okrem tychto dvoch sedaciek sa musim dozadu zmestit aj ja prip 12 rocny chlapina.
Takze Besafe sa mi tam nevopcha, tu musim vyradit hoci ma pekne vysoku opierku - 62 cm
Krpec ma dlhy trup tak je to dost sranda najst vhodnu autosedacku

Zdravim,kupoval som ju v PL je na vela strankach musis porovnat ceny.Minule som jednej pani doviezol novu .Skus ceneo.pl ,ak budes mat zaujem napis co chces a ja ti dam vediet v akej cene to mozem zohnat.