Autosedačka otočená proti smeru jazdy a staršie dieťa
Ahojte maminky a oteckovia! Táto diskusná je pre rodičov, ktorí vedia o tom, že autosedačky otočené proti smeru jazdy by sa mali používať čo najdlhšie, pretože sú až 5x bezpečnejšie než sedačky, ktoré sa inštalujú čelom vpred. Výskumy hovoria, že ideálne by sa proti smeru jadzy mali deti voziť až do 3-4 rokov! My vozíme nášho synčeka v takejto autosedačke a často sa stretávame s neporozumením (vraj, prečo chudáčik musí sedieť naopak, veď už je veľký...). Mali sme ťažkosti sedačku otočiteľnú proti smeru jazdy pre dieťa nad 13 kg aj kúpiť, predajcovia nás od nej odhovárali. Máte skúsenosti s takýmito autosedačkami? Čo si o nich myslíte? Aký model máte a ako ste s ním spokojní? Stretli ste sa s predsudkami, ako my?
@zlatat zijem v Prahe tak netusim kde v SR by to mohli mat. Ale su to tie "zizaly" ktore sa pouzivaju na plavanie deti v bazene pripadne na aqua-aerobic. Miesto nich dobre posluzia zmotane uteraky (mozno aj lepsie pretoze neklzu).
Zbytocne merat rozmery ak sa bavime o rearfacing sedacke. Hmotnost 13kg dosiahne Tvoje dieta skor nez chrbat prerastie sedacku MaxWay tzn. potom uz musis otocit po smere.
Max-way je mozno lepsia pre mensie auta. Mobi asi zaberie viac miesta ale do 3-3.5 roka by malo stacit u vyssich chlapcov. Nemozem zmerat, uz sme ju predali ale mozes zmerat MaxiCosi Tobi - ta je na 100% rovnaka ako Mobi len urcena na smer dopredu. V obchodoch ju bezne mavaju takze mozes odskusat a pomerat.
Nasla som v Polsku este Axkid Minikid tiez je iba v protismere do 25 kg a tiez presla plus testom a vraj je do vysky dietata okolo 120 cm plus-minus .... a zaberie menej miesta ako britax max way ... tak uvazujem aj nad nou.
Len teda netusim ako sa kupuju taketo veci zo zahranicia - ci sa plati clo, ako je to s dph ...
dobry den mile maminky, ak by z Vas niektora mala zaujem, budem predavat autosedacku Axkid Kidzofix (9-25kg) s izofixom - pouzitelna ako v protismere, tak aj v smere jazdy - je to tato: http://www.babyrecenzie.sk/recenzie/produkt/36388/. Povodna cena bola 400 eur, teraz ju ponukame za 200 eur. Je v 100% stave bez akychkolvek poskodeni. Boli sme s nou veeelmi spokojni - je fakt uzasna!!! Mozem len a len odporucit pre Vase dietatko, ked mu chcete zabezpecit maximalnu bezpecnost pri vozeni v aute.
@cunderlikova.andrea mozem potvrdit, je super. My mame Axkid Minikid a sme velmi spokojni, mozem len odporucat
Ahojte rada by som sa opytala. Neviem ci sa to tu spominalo ale ako vkladate deti do sedacky v protismere? Mame 3 deti a sedacku v protismere pre najmensiu potrebujem dat do stredu. Mame wv sharan doteraz sme mali octaviu a bolo im tesne. (Deti su vo veku 10r., 3r, a mala 9m) ale neviem si predstavit davat do nej vacsie dieta. O chvilu nam bude vajicko male a obzeram sa po vacsej sedacke. Alebo take prakticke zalezitoati ako zablatene topanky alebo topanky od snehu, mokre a pod. Dieta ked ma 15kg a pod. Prosim nejake skusenosti. Viem ze je v protismere sedacka bezpecnejsia no prakticke zalezitosti ako? Mam uz takmer 4 rocneho syna co si do sedacky nastupi a len ho zapnem no neviem si predstavit ako by mi do nej liezol ak by bola opacne. Vsetko by bolo okopane a postupane sedadla. Vdaka za radu....
@vercicha uplne v pohode by ti vliezol aj keby bol opacne.ta moja sedacka ma dost miesta na nohy medzi sedadlami. Moj 19 mesacny mi do nej sam vlezie. Videla som fotky s 5-6 rocnymi detmi v tejto sedacke v protismere.
Da sa nainstalovat viac k okraju sedadla auta a tym padom sa medzi autosedacku a sedadlo v pohode zmestia nohy aj starsieho dietata.
Na sedadla existuju chranice, na ktore sa polozi autosedacka a chrani to aj operadlo od spinavych topanok
@vercicha no chcela by som vidiet ako toleruje cestu velke dieta v protismere.Nieto ze musi byt priputane,este aj kukat musi na potahy.Ani jedno zdrave dietko toto nebude tolerovat a obzvlast ak su kolo neho surodenci umiestneny v smere jazdy s vyhladom na dianie okolo a hlavne na rodica
@bianca potom ked moj vyrastie ti napisem. Jasom v autobusoch vzdy sedavala v protismere a nevadilo mi to - chces povedat, ze som nebola zdrava?
A tie sedacky su vyvysene takze pekne vidi aj cez zadne sedadlo. A samozrejme pozera aj cez bocne.
A potom staci ze maly trosku otoci hlavku a vidi na mna -sofera
@bianca asi ta odpoved nebola mne. Mala je zatial vo vajicku v strede a praveze s nimi komunikuje a na nich vidi. Ked sedim vedla nej vidi aj na mna. Praveze ak by bola smerom tak by videla akurat mna alebo manzela cbrbtom s bratmi by sa ani nevidela kym by nevystrcila hlavu. Mna zaujima ako tam dieta vkladat ked je v topankach ci ho stale vyzuvat.
@vercicha presne tak, keď je malý chrbtom k jazde, tak s bratmi krásne komunikuje, vidí na nich, chytá ich za ruky, šantí s nimi. Keď som vedľa neho ja, v pohode ho viem počas jazdy nakojiť. Keby sedel v smere jazdy, neviem, ako by som sa k nemu sklonila pripútaná a ako by som ho kojila.
Nasadanie je zatiaľ v pohode ( náš má iba 19 mesiacov, ale vysoký je ako 2,5 ročné dieťa - pred mesiacom meral 93 cm ). Ono závisí aj veľa od druhu autosedačky - niektoré protismerné majú málo miesta na nohy - napr Britax Max way, Cybex Sirona a pod.
Naša má miesta dosť - a dá sa to miesto ešte zväčšiť posunutím autosedačky - len potom je menej miesta pre sediaceho vedľa vodiča - ak je sedačka za týmto sedadlom. Naša sa dá dať aj do stredu auta.
Ja mám túto http://www.infobebe.es/es/top/nuestras-marcas/a...
dá sa na sedadlo dokúpiť takéto niečo - http://www.babyarena.cz/brica-chranic-sedadla-p... - my to ešte nemáme, zatiaľ som dala pod sedačku deku tak aby bola aj na zadnom operadle.
Odporucam pozriet Crashtesty... Axkid dopadla katastrofalne - odtrhla sa z celeho systemu :/
@sue dobry den, tuto sedacku mame. Tie crash testy odhlalili chybu v novych isofixoch, ktore sa montovali na sedacky vyrobene po juni 2013 - su tam aj konkretne vyrobne cisla. Hned potom ich vyrobca menil na vsetkych sedackach. Aj nas hned kontaktovali predajcovia a sedacku preverili, ci mame dobre isofixy. Vsetko mame ok a s tou sedackou sme boli maximalne spokojni. Syn ju miloval a nechcel ju ani pozicat mladsiemu bracekovi 🙂 A Axkid vyrabaju ludia z Romeru - velmi podobne systemy, len su vylepsovane, kde sa len dalo.
axkid sú veľmi kvalitné sedeačky - napr. naša Axkid minikid ako jedna z mála autosedačiek prešla najprísnejším európskym crash testom autosedačiek - Test Plus ktorý robia Švédi - a len taká hocijaká autosedačka ním neprejde. @sue
@cunderlikova.andrea aj môj syn ju zbožňuje 🙂 .... vo vajíčku keď sme šli na dlhšiu trasu mi prereval takmer celú cestu. V tejto - mi vydržal spinkať aj 2 hodiny v kuse a aj keď sa zobudil, tak neplakal, nekričal ako o život, tak ako vo vajku, ale pekne pozeral vonku, rehotal sa, no max. spokojný bol a konečne naše cestovanie nie je utrpením.
@zlatat dakujem za odpoved. Tak my mame sharana takze tam s miestom problem nebude ze by pri posunuti robila problem predna sedacka. Skusim si o axid zistit info a uvidime. Drobula ma zatial 9 mesiacov a 8 kg takze este to nehori zatial je vo vajicku 🙂 ale obzerat sa uz musim. Tie ceny kvalitnych autosedaciek su desne. A ked si aj nieco najdem tak ju potom skritizuju vo forach alebo crash testoch...
@vercicha asi jedine v zahranici. Ja som ju u nas nenasla . ☹
Inak s izofixom je trosku sirsia lebo ma zakladnu a preto som ju nebrala lebo asi by som sa nevopchala medzi autosedacky. Mame izofix len na dvoch krajnych sedadlach vzadu.
Tato moze ist aj na predne sedadlo len zial mame blbo spravene kolajnice na prednom sedadle - neprepcham popod ne pas ☹
Inak co som citala tak je vhodna do 125 cm vysky dietatka
@vercicha http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?pr...
Tito posielaju na SK postovne 20€
Ja som kupila tu http://sklep.bebeclub.pl/rwf-tylem-do-kierjazdy... sedacku som mala za par dni po uhrade doma. Seriozna komunikacia...
@vercicha tato autosedacka sa da velmi pohodlne kupit tu: http://bezpecnaautosedacka.babyrecenzie.sk/obchod/ - ja som si ju aj sla osobne vyzdvihnut v BA, ale urcite robia aj rozvoz kurierom vramci SR 🙂 Mozem len a len odporucit
@cunderlikova.andrea a oni este funguju? Lebo ked som ja kupovala sedacku, to bolo asi pred mesiacom a pol tak tato stranka nefungovala
fuha, tak to je skoda, my sme autosedacku kupovali davnejsie, ale vsetko prebehlo uple hladunko. Teraz som tam skusobne dala axkidku do kosika a islo to. Dopravu tam nakoniec maju zdarma 🙂
@cunderlikova.andrea mozno mali len kratkodoby vypadok. Ani na spravy mi nereagovali ...nic..

@sigi123 kde sa tie penové valce dajú kúpiť? A prosím ťa vieš mi povedať rozmer chrbátika maxi cosi mobi? aký je vysoký tvoj synček? Nepadá malému - malej hlavička pri spinkaní?
Takže nakoniec sa rozhodujem medzi Britax max way a maxi cosi mobi - prosím vás ktorá je lepšia - lepšie polohovanie, inštalácia, vysoká opierka chrbta, vhodná do menších áut? Ktorá poskytuje viac miesta na nôžky?
Už mi z tých sedačiek asi šibne 😒