Autosedačka otočená proti smeru jazdy a staršie dieťa
Ahojte maminky a oteckovia! Táto diskusná je pre rodičov, ktorí vedia o tom, že autosedačky otočené proti smeru jazdy by sa mali používať čo najdlhšie, pretože sú až 5x bezpečnejšie než sedačky, ktoré sa inštalujú čelom vpred. Výskumy hovoria, že ideálne by sa proti smeru jadzy mali deti voziť až do 3-4 rokov! My vozíme nášho synčeka v takejto autosedačke a často sa stretávame s neporozumením (vraj, prečo chudáčik musí sedieť naopak, veď už je veľký...). Mali sme ťažkosti sedačku otočiteľnú proti smeru jazdy pre dieťa nad 13 kg aj kúpiť, predajcovia nás od nej odhovárali. Máte skúsenosti s takýmito autosedačkami? Čo si o nich myslíte? Aký model máte a ako ste s ním spokojní? Stretli ste sa s predsudkami, ako my?
lenka_I ospravedlnujem sa ak to vyznelo osobne,len som nadviazala na posledny prispevok
@sofialauren prepac, to som asi len ja tak pochopila.. 😉
@sofialauren @biene caute baby, v pohode, osobne som to nezobrala... 😉 viem, ze v zahranici sa bezne predavaju, ale preco nie u nas? skor tam smerovala moja otazka, tak ako pisala biene, preco firma Jane, ktora mina velke peniaze na vyvoj novych sedaciek (ako pisal mirkokinder) tento typ nevyraba... a ano 🙂 my uz protismernu sedacku kupenu mame, prave od bezpecnaautosedacka.sk 🙂
@bezpecnaautosedacka my tiez uvazujeme nad takouto sedackou, ale nie je mi uplne jasne, ako sa upevnuje. Preco maju tieto autosedacky aj tie pasy, co sa upevnuju na spodok? Este som to nikdy nazivo nevidela. Dakujem za vysvetlenie.
Dobry den @snehorka Ukotvovanie pomocou pasov sa pouziva pri niektorych typoch autosedaciek v protismere (napr. vyrobcovia axkid, britax, maxicosi). Hoci moze byt na prvy pohlad odradzujuce, ked ho raz vyskusate, zistite, ze je velmi jednoduche. Pasy upevnite bud o ocko v podlahe auta alebo o kolajnicku na ktorej je upevnena predna sedacka. Ukotvenie o ocko alebo kolajnicku sa robi, podla typu autosedacky, bud pomocou hacika alebo pomocou slucky, ktoru si urobite prevlecenim pasu. Nasledne pas pripnete o samotne telo autosedacky (tiez tam na to byva hacik alebo spona). Pri presune autosedacky staci odopnut pasy z tela autosedacky a nechat ich v aute. Nemusite teda cely proces opakovat, ak autosedacku prenasate. Idelane je pre takyto pripad mat viacero ukotvovacich pasov - jeden par nechavat upevneny v kazdom aute. Pre lepsiu ilustraciu si mozete pozriet tieto videa
https://www.youtube.com/watch?v=2upADev-UrMhttps://www.youtube.com/watch?v=zBfFGtUAtRgMy mame sedacku (nejaku noname darovanu), co sa da otocit aj do protismeru, ale ked sme ju tak otocili, nedociahli nam pasy okolo nej. Neviete ci existuje nejaky predlzovak na pasy a kde ho zohnat?
Nas starsi syn zacal asi 10mesacny odrazu uplne odmietat vajicko, mal iba asi 7,5kg a bolo to dost zle, nedalo sa ist ani 5min po meste, nieto este dlhsie cesty. Vrieskal vkuse, az sa povracal. Dali sme ho do normalnej sedacky, otocenej tvarou vpred a okamzite bolo po probleme. Mna to teda vobec netesilo, lebo tiez povazujem protismer za bezpecnejsi, navyse pozadovanych 9kg dosiahol az o pol roka neskor, ale unho sa nedalo inac - bala som sa ze vdychne zvratky. Potom sme ho este par krat viezli v protismere vo vajci (on mal 13kg az 3rocny, takze sa to dalo este dlho pouzit) a vzdy plakal, bolo mu na vracanie. Aj este teraz prednedavnom - v kufri mame dve sklapacie sedadla, co su v protismere, tam sme dali klasicku sedacku 9-18, ledva tam vydrzal 10minutovu cestu, pritom mal super zabavu, viezol sa tam s kamaratkou a videli cez zadne sklo, kyvali autam... Ale prislo mu zle, dlhsie by tam nemohol ist. Takze prenho by taketo sedacky urcite neboli. Pritom mladsia tento problem vobec nema, vozime ju raz tvarou vpred, raz opacne, je jej to jedno. Este ked sme nevedeli ze starsi tu polohu nezvlada, sme zhanali protismernu sedacku, aj v rakusku, ale vsade nam tvrdili ze sa take vobec nevyrabaju, pritom sme z internetu vedeli ze su.
@quaxi Dobry den, je fajn, ze sa snazite deti vozit v protismere co najdlhsie. Vyskumy aj prax potvrdzuju, ze je to pre ne bezpecnejsie. Stava sa, ze deti si na protismer nevedia zvyknut, ak uz vyskusali jazdu vpred. Niektore dobre znasaju aj striedanie (ako Vasa dcerka). Vajicka niektore deti nemaju radi, pretoze v nich nemaju vyhlad. Autosedacky v protismere pre starsie deti zvycajne zvladaju dobre, pretoze sedia vysoko a mozu pozerat vo oknom. Je to podobne, ako ked vo vlaku sedite v protismere - velka vascina ludi s tym nema problem ani v dospelosti. Ohladom dlzky pasov - napiste, prosim, o aku autosedacku a automobil ide. Ak su pasy prikratke, moze ist o model, ktory nie je kompatibilny s Vasim autom (nie kazda sedacka sa hodi do kazdeho auta).
@quaxi na webe som citala, ze predlzovanie pasov kvoli detskej sedacke nie je bezpecne http://www.netmums.com/coffeehouse/products-rev...
@epka Ahoj, tak sme ju konecne namontovali aj my, dnes mala premieru a je uplne super, drobec vidi aj cez zadne sedadlo na auta za nami, ma vyhlad na vsetky strany, lepsie ako vo vajicku, uplna parada.... dokonca si v nej aj pospinkal 🙂 len bol chudatko na pleciach dost otlaceny, lebo som mu asi velmi zatiahla pasy, hehe... namontovanie sme zvladli celkom v pohode, uz som to mala okukane z netu, takze dalo sa, len sme zistili, ze nemame kluc na povolenie kolajnicky, takze zatial sme ju upevnili o tu tyc na spodku sedadla, docasne, dufam, ze nie natrvalo 😀 ako sa jazdi vam?
@epka ano ano existuje a aj taky chranic na sedadlo, kde ma dieta nozicky, aby ho v zime neuspinilo... nam to ponukali, ked sme objednavali sedacku, ale uz nam to bolo aj tak dost vela peniazkov.... ved hadam casom prikupime 🙂 ak objednate, dajte potom vediet, ci ste s tou strieskou spokojni, nam by sa veru tiez zisla, alebo aspon tienidlo na sklo 😎
@lenka_l ahoj, uz mame striesku a je to sice fajn vec, ale da sa byt aj bez nej. vyhodou je, ze tieni lepsie, ako tienidlo na okno, resp. je super v kombinacii s okennym tienidlom. nevyhodou je, ze odopinananie striesky chvilu trva (nie je to ako posuvanie striesky na vajicku) a moja skusenost je, ze babo ju nie vzdy chce mat nad hlavou, tak potom s pripinanim a odopinanim je trocha prace...
@epka ahoj 🙂 dakujem za infosky, ten moj nezbednik by ju asi veru nechcel mat nad hlavou, ako ho poznam, stale by do nej bastrngoval a tahal by ju... a ako ste po case so sedackou spokojni? my sme v celku dost, uz sme si zvykli, aj ja ako ho mam zapinat a aj drobec a myslim, ze v nej sedi celkom rad, vidi dozadu na auta za nami alebo aj von z okna, ani moc nepotrebuje hracky, staci mu pozerat sa 🙂 takze som rada, dobre sme kupili 😎
ahoj @lenka_l ! My sme uz so sedackou absolvovali aj dovolenku, takze super. Na dlhsie cesty sme si kupili prenosne DVD, takze ked prave nepozera von na billboardy a auta, tak pozera rozpravky. Je to skvela vec - odporucam! Len treba kupit take, co sa neda lahko otvarat (svagrovci si kupili Sencor a ich mala sa hned naucila CDcka vyberat ):
@epka Ake mate velke dietatko, ked sa mozem opytat? nam sa objavil jeden problem, tiez sme boli na dlhsej ceste a zistila som, ze ked chcem aby mal maly tu opierku pod hlavickou, musim mu tie remene tak dost silno zatiahnut, pri kratkych cestach je to v pohode, ale pri dlhsej ceste to malemu uz vadilo, bude mat teraz 11 mesiacov, necelych 80 cm... u vas je to v pohode?
Ahoj, mohu poprosit o radu. Nas maly ma rok a do ted se vozil ve vajicku. Koupili jsme BeSafe Combi X3, je to kategorie 0-18 kg, takova ta, co se da dat jak posmeru, tak proti. Jel v ni zatim jednou v protismeru a strasne se poblinkal, tak jsem ho zkusila vratit do vajicka, ale blinkal zase. Do te doby nemel pri cestovani zadny problem. Myslite, ze uz mu muze vadit ta jizda v protismeru? Nechce se mi jeste davat posmeru, ale zase jestli je mu z toho spatne (me osobne by teda v aute bylo 🙂). Cestujeme hodne, tak ho chci mit v bezpeci a zaroven v pohodli (ale jak na to?🙂)
@pisis deti zvyknu zvracat v autosedacke protismeru jazdy uz ked su vo vajicku, takze je trochu zvlastne, ze ti zacal zvracat az v tej vacsej. Skus ho povozit na kratsie vzdialenosti proti smeru. Ak by nepomohlo, tak tu autosedacku otoc do smeru, chvilu ho voz tak a potom zase vyskusaj otocit proti smeru. Takto to skus parkrat a uvidis. Ak bude aj potom, tak bohuzial mate smolu. A este skus mu nedavat nic tazke na jedenie pred cestou.
@pisis Dobry den. Nevolnost v aute sa u deti moze spustit okolo roka - roka a pol. Protismer, bohuzial, nevolnost nezlepsuje a casto ju este zhorsi :( Tu je zopar tipov, ktore mozete vyskusat: sedacku skuste dat to zvyslejsej polohy (podobne, ako pri refluxe to pomaha predist vracaniu). Dieta by pred jazdou nemalo byt ani prilis najedene, ani prilis hladne. Aj hlad moze viest k nevolnosti. Takze skuste jazdit az 30-45 minut po krmeni. V aute je dobre mat nieco male pod zub alebo na cmulanie (recept nasich babiciek, ktore nosili proti nevolnosti mentolky je pre Vase babo nevhodny, ale mozno pomozu chrumky, gumene medvediky...) Napokon, deti nevolnost casto prekonaju aj tym, ze zaspia. Takze skuste cesty planovat so spankom synceka. Otocenie sedacky moze pri nevolnosti pomoct, ale nemusi ju uplne odstranit. Zvycajne z nej dieta postupne vyrastie.
Dobry den @lenka_l Pri Axkide skuste najskor rukou potlacit opierku do zelanej vysky a az potom dotahovat pasy. Ak problem pretrvava, napiste nam a skusime najst ine riesenie.
@janano
@bezpecnaautosedacka dekuju za odpovedi, vcera jel na kratkou vzdalenot po smeru a bylo to v pohode, ale byl to opravdu jen kousek, dneska pojedeme na vetsi vylet, tak uvidime.
ahojte 🙂 idem si po radu, náš malý má 13 mesiacov a ešte sa vozíme vo vajíčku, ale už rozmýšľam nad výmenou. váži necelých 10 kg, hlavička mu netrčí, ale pásy už mu idú spoza chrbatika, tak myslím, že mu bude pohodlnejšie vo väčšej autosedačke. rozmýšľam nad tým, že využíjem zľavu na Klippan Kiss2, nemáte ju niekto? Chcem aby sa vozil aj naďalej v protismere. Mať tak voľné peniaze tak by som vybrala bud od Axkid alebo Klippan ale tú 9-36 kg, ale je strašne drahá, tak uvažujem nad tou Kiss2.
Prečítala som si len pár príspevkov a zaráža ma, ako Slovenky - vraj "zodpovedné matky" prijímajú novinky, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť dieťaťa. Doba sa mení, ale my sme asi príliš konzervatívny národ, aby sme s ňou kráčali.
Kedysi neexistovali autosedačky. To sa teraz budeme dohadovať o tom, že keď ju voľakedy nepotrebovali, nepotrebujeme ju ani dnes? Je smiešne porovnávať možnosť poranenia nožičky s možnosťou poškodenia chrbtice a následného možného ochrnutia.
Našťastie slovenskí šoféri väčšinou jazdia na 90-tke 50-tkou.
ahojte, ja prave zvazujem kupu novej autosedacky pre nasho krpca. po vzhliadnuti crash-testov som sa rozhodla jednoznacne pre sedacku otocenu do protismeru. mam vybratu BeSafe Izi Kid aj s isofix bazou, ma tu s nou niekto konkretne skusenosti? aj mna od nej odhovaraju, ze protismer nie je pohodlny ani pre dieta ani pre rodica, lebo dieta nevidi, ale ja som rozhodnuta, bezpecnost je prvorada 😉. mozete mi pripadne dat tipy na vami odskusane autosedacky, ale zaroven poprosim aj o nejake konkretne linky z crash-testov toho modelu. dakujem!
my pouzivame autosedacku otocenu proti smeru jazdy, pretoze videa crash-testy ma tiez presvedcili o vyssej bezpecnosti protismeru. so sedackou sme zakupili aj spatne zrkadielko, ktore sa montuje na opierku zadneho sedadla a v spatnom zrkadle auta mozem teda pohodlne vidiet, co nas maly prave robi bez toho, aby som sa musela pozerat smerom dozadu. My sme kupili Klippan KISS2, pretoze mi ju odporucila kamoska, ktora s nou bola maximalne spokojna. ja osobne okrem bezpecnosti ocenujem aj moznost pouzivat sedacku na transport nasho maleho aj vtedy, ak nepozivame auto - a to vdaka kolieskam. link na crash test najdes aj tu:
https://www.youtube.com/watch?v=OoOfWWwRsLIAhoj, mame Klippan triofix, mame vlastne tu najdrahsiu sedacku, aka sa vyraba. Medzi sedackou a sedadlom o ktore je umiestnena je ocelova konstrukcia, do ktorej dieta bez problemov spusti nozky, Kedze sedacka je celkovo posunuta, je tam aj kvalitna medzera. Kategoria 9-36 kg. sme velmi spokojni, malicky v nej bol od pol roka, vajicko sme vymenili rychlo. Zatial bez predzudkov, maly ma reflex a stale je zavracany a ja s nim zvacsa cestujem sama, tak ho chcem mat proste v aute vpredu. Je to ovela praktickejsie aj bezpecnejsie ako normalna sedacka.
a videli ste uz novu cybex sirona? ja som z nej uplne paf, dlho som sa nevedela rozhodnut ci klippan alebo be safe a tato ma zrazu vsetko co maju tie dve a plus dalsie vychytavky. na jar ju budu testovat v ADAC, tak som zvedava na vysledky...
@kkl82 videla som :D my sme kupili pallas 2 fix, tak som isla este pozret nejake videa na ich stranke a videla som tam tu novu sironu .. vyzera velmi zaujimavo a uplne inak nez vsetky ostatne sedacky ... zjavne sa chytili na trend dozadu otocenych sedaciek ... tiez som zvedava ako dopadne v adac testoch a ako to potom zmeni trh s autosedackami ... to ale budeme riesit az o par rokov, ked budeme zasa potrebovat vajicko, teraz ma uz syncek takmer dva roky a je dost vysoky, takze sme rovno kupili 9-36kg nech nekupujeme sedacku na ledva jeden rok ....
Dobrý deň mamičky,
aj my sme teraz v období, kedy vyberáme pre našu malú väčšiu autosedačku, nakoľko z vajíčka nám už vyrástla. Pozeráme v prvom rade na bezpečnosť, preto máme pár podmienok, ktoré by naša nová autosedačka mala spĺňať, bohužiaľ nepoznáme mnoho modelov, ktoré by naše požiadavky spĺňali, preto by som vás chcela požiadať o pomoc, ak už máte nejaké skúsenosti, alebo ak máte prehľad - ako pozerám, tak pani Eva @bezpecnaautosedacka by snáď vedela poradiť?
Chceli by sme sedačku, ktorú možno inštalovať proti smeru jazdy s isofixom. Aj protismer, aj isofix sú podmienkou. Potom sú už len plusy, ktoré sedačka môže mať, ako napríklad pohodlná opierka pre hlavičku, napr. keď dieťa zaspí, aby hlavička mala svoje miesto, ľahká obsluha by tiež bola plusom, prateľný poťah a podobne. Zatiaľ sa mi pozdávajú dve sedačky, a to Kidzofix alebo BeSafe izi combi x3 isofix, asi trochu viac sa mi pozdáva besafe, aj keď je len do 18 kg, ale na pohľad mi pripadá pohodlnejšia, hlavne opierka pre hlavičku mi pre menšie dieťa príde lepšia. Cestujeme cca raz za tri mesiace a to 5-6 hodín, inak len bežne v BA a okolí, takže aj pohodlie pre malú je dôležité.
Vedel by mi niekto poradiť, či je nejaká lepšia autosedačka, príp. napísať svoje skúsenosti, či už pre, alebo proti?
@bezpecnaautosedacka vedeli by ste mi prosím poradiť tiež, aký je rozdiel medzi besafe izi combi x3 a izi kid - všetko s isofixom? Vopred všetkým ďakujem 😉

Dobry den, @biene Radi by sme 🙂 pred mesiacmi sme oslovili sme vyhradneho distributora znacky MC pre SR a CR, ale ten uvedenu sedacku nedodava a ani neplanuje. Skusame aj polskeho dodavatela. Takze casom je mozne, ze sa nam podari spristupnit aj tuto autosedacku.