Autosedačka otočená proti smeru jazdy a staršie dieťa
Ahojte maminky a oteckovia! Táto diskusná je pre rodičov, ktorí vedia o tom, že autosedačky otočené proti smeru jazdy by sa mali používať čo najdlhšie, pretože sú až 5x bezpečnejšie než sedačky, ktoré sa inštalujú čelom vpred. Výskumy hovoria, že ideálne by sa proti smeru jadzy mali deti voziť až do 3-4 rokov! My vozíme nášho synčeka v takejto autosedačke a často sa stretávame s neporozumením (vraj, prečo chudáčik musí sedieť naopak, veď už je veľký...). Mali sme ťažkosti sedačku otočiteľnú proti smeru jazdy pre dieťa nad 13 kg aj kúpiť, predajcovia nás od nej odhovárali. Máte skúsenosti s takýmito autosedačkami? Čo si o nich myslíte? Aký model máte a ako ste s ním spokojní? Stretli ste sa s predsudkami, ako my?
@bezpecnaautosedacka dakujem o vycerpavajucu odpoved 😉 V podstate nasa mala ma uz 10 mesiacov, ale neviem, ci uz ma celych 9 kg, urcite nieco okolo, ale viac este asi nema. Prave preto sa mi tiez viac pozdavala besafe, pretoze axkid mi prisla dost velka, nechem, aby tam bolo zbytocne vela miesta okolo malej - to by mohla vyriesit mozno ta vymedzovacia vlozka. V kazdom pripade som sa tu docitala este aj o tretej sedacke (v tejto teme myslim) a to o kiss 2, od finskeho vyrobcu. Videla som na Vasej webke, ze vsetky tri typy tychto sedaciek ponukate, chcela by som sa este opytat, ci mate z kazdej aj v predajni, alebo su len na objednavku? Radi by sme malu pred kupou do autosedacky najprv posadili, videli ju nazivo, aka je velka, mohutna (mame mensie auto, Kia Rio sporty, s izofixom na zadnych sedadlach), teda odhadnut, ci by sa zmestila, ako by napr. dlha noha na axkide ovplyvnila polohu predneho sedadla, ci by besafe nebola prilis mala, alebo ci by nam nakoniec nevyhovovala najviac prave kiss 2, ktora sa mi vyzorovo nepaci vobec, ale tak ide hlavne o bezpecnost. A nakolko sme z BA, tak by sme k Vam docestovali, ak by sa dali tieto sedacky vidiet. Alebo viete mi poradit, kde by sa dali vidiet tuto v BA? Ceny mate tak ci tak najlepsie, takze u ineho predajcu by sme ich nekupili, len ich vidiet a odskusat malu posadit... Dakujem vopred 😉
ahojte.. aj my chcem kupit jednoznacne sedacku otocenu v protismere jazdy.. tiez sme mali vybratu sedacku Be safe Izi Combi x3, ale ked sme ju namontovali do auta, tak tam vobec nesadla.. mame Audi a4 combi, teda dost velke auto, ale po umiestneni sedacky na zadne sedadlo tam bolo strasne malo miesta a maleho som tam horko-tazko posadila.. a to ma 8 mesiacov.. neviem si predstavit ako by tam sedel o rok.. a sedel tam skoro v predklone, aj ked bola sedacka napolohovana v tej najnizsej polohe, sedel v nej strasne kolmo.. takze sme ju nakoniec nezobrali.. maminy, ktore mate tuto sedacku Be safe, nemate podobny problem?
teraz sa rozhodujeme medzi Maxi Cosi Mobi a Axkidom, ale tiez ich musime najprv vyskusat v aute ako sadnu.. len Mobinka sa na lovensku neda zohnat.. 😒
@lenuska2604 a maxi cosi je s isofixom? Ci to u vas nie je podmienka? Ja som pozerala tiez aj maxi cosi, ale nenasla som taku, ktora by nam vyhovovala. Zvazujeme teraz axkid kidzofix, nateraz asi aj s vymedzovacou vlozkou, aby tam nebolo zbytocne vela miesta, mam vsak obavy, ci nam vlezie do auta, kedze mame mensie auticko 😕 Idealne by bolo fakt ju vidiet pred kupou, takto je to dost tazke 😒
@vikusjk maxi cosi mobi je bez isofixu.. ale mozno sa da dokupit ta isofixova zakladna, ale nie som si ista.. treba to zistit.. ta be safe je aj s isofixom.. len urcite treba vyskusat pred kupou lebo my sme si mysleli, ze ju urcite zoberieme, ale naozaj do toho auta nesadla..
@lenuska2604 ved prave preto by som najradsej videla vsetky sedacky, napriklad aj tu kidzofix, alebo kiss2, lebo ked ti to potom pride postou a nevies, ako ti to sadne do auta, tak co potom, ked nesadne 😒
@vikusjk no potom uz len predat alebo vratit.. 😒
@lenuska2604 ved prave ☹ na sk chyba kamenna predajna s takymito autosedackami :-/
@vikusjk ahoj, odpoviem ti aj ja, kedze som vyberala par mesiacov a uz konecne mame objednane 😉 hlavny rozdiel medzi be safe izi kid a izi combi je v tom, ze kombi sa da obratit aj do smeru jazdy. pri testoch vsak bola izi kid o nieco bezpecnejsia ako combi, aj ked obe testovali v protismere. vseobecne tymto besafe trochu vycitali pohodlie, vraj nie je az tak pohodlna pre mensie deti, je lepsie dokupit vankusik pod zadocek. videla som obe na zivo, vyzeraju kvalitne a prepracovanie.
kidzofix som nazivo nevidela, neviem sa preto vyjadrit, z mojho vyberu predtym vypadla kvoli cene. no nakoniec sme vybrali este drahsiu 😀. dali sme sancu cybexu sirona. je to sice novinka, ktoru ADAC este netestoval (test pripravovany na jar, uz bolo ohlasene, ze sirona bude urcite testovana tiez). nas oslovila ta prepracovanost detailov, rozne vychytavky - ci uz dizajnovo alebo bezpecnostne. boli sme si ju otestovat v hlohovci v aladdine a rovno sme ju objednali.
skus si prestudovat viac na http://cybex-online.com/sk/carseats/sirona.html a porovnat s ostatnymi. vela stastia pri vybere 😉
@lenuska2604 my sme skusali cybex sirona do mojho miniauta (toyota aygo) a v pohode sa zmestilo aj bez vyrazneho posunutia prednej sedacky smerom dopredu. teda, ja som si tam sadla bez problemov (mam 170 cm).
@kkl82 dakujem, ale sirona je myslim vajicko nie? Ja hladam vaciu sedacku, moja mala ma 10 mesiacov 😉 prvotne sme pozerali aj cybex pallas, ale je bezpecna len za predpokladu, ze dieta v nej normalne sedi, no mamicky pisu, ako si ich deti lahnu na pultik a sleduju okolie z okna, a v tejto polohe aj zaspia - predstav si v takej chvili naraz, nedajboze este bocny... Hlava ani vrch tela nie su vobec chranene. Takze sme sa rozhodli pre klasiku s 5 bodovymi pasmi, ale teda ak pasy, tak len protismer a isofix je podmienka, ten mame aj teraz. Kvoli velkosti uz zvazujeme viac axkid alebo kiss 2.
@lenka_l @epka ahojte maminy, citam, ze mate sedacku od axkid? Ako ste s nou prosim vas spokojne? A ake mate velke deticky? My mame 10 mesacnu dcerku a vyberame medzi kidzofix a kiss 2, chceli sme pôvodne besafe, ale tieto su vacsie a deti rychlo rastu, a su k nim vymedzovacie vlozky, takze by sme radsej kupili uz taku vacsiu, bojime sa trochu objednat ju naslepo bez toho, aby sme ju videli, preto by som rada poznala vas nazor. A vliezla by aj do mensieho auta? My mame kiu rio. Dakujem vopred 😉
@vikusjk mne sa zda byt dostatocne velka, nas maly ma 10 kg a mal v nej kopec miesta. vyhodou je, ze je tiez otocitelna v smere jazdy s pultikom, pre pripad, ze by uz vacsie dieta odmietalo byt v protismere. dufam, ze sa nestane, ale nikdy nevies... inak je fakt dost premakana, najma to otacanie pre ulahcenie vystupovania. v ba ju maju na predajni myslim v raci v brendone. skuste sa tam ist kuknut.
@vikusjk Ahoj, my mame kidzone a sme celkom spokojni, maly ma teraz 16 mesiacov, mame ju asi tak tiez od 10-tich, ale vtedy som nevedela, ze do nej existuje aj zmensovacia vlozka, my sme ju zacali pouzivat v lete a ked som chcela aby mal opierku pod hlavickou musela som mu dost tesno zatiahnut pasy a ako tocil hlavickou mal z toho osuchany krk, ked som mu to zatiahla volnejsie, tak mu opierka vybeihala spod hlavicky. Jedine minus je mozno menej miesta na prednom sedadle, ale mne (mam 170 cm) sa tam sedi celkom v pohode. My mame skodu roomster a tam sa daju samostatne posuvat zadne sedadla dozadu. Tiez sa mi paci, ze sa da pouzivat aj v smere a v protismere, ked uz bude drobec vacsi, tak mu ju mozme otocit a pouzivat dalej. Teraz ma necelych 11 kil a je tusim do 25, takze vydrzi dost dlho 🙂 Neviem odkial ju chcete kupit, ale my sme ju kupovali zo stranky bezpecnaautosedacka a pri popise je aj zoznam aut a sedadlo, na ktorych sa da pouzit. Zatial som spokojna a aj pre druheho drobca (este je v bruchu) budeme pravdepodobne kupovat rovnaku. Tak hadam som trochu pomohla 😉
@lenka_l dakujem krasne 🙂 my sme sa viac menej tiez rozhodli pre axkid, ale kidzofix, kedze chceme s isofixom. Budeme ju pouzivat len v protismere, pretoze v smere sa neda pouzit s isofixom, takze potom uz, keb bude Simi velkacka, tak v smere asi kupime cybexku, ktora je aj v smere s isofixom a tato ostane druhemu babu, ktore by sme chceli mat ked Simi trosku podrastie 😉 tiez budeme kupovat z tej stranky, iny predajca tusim na SK ani nie je 😉
@kkl82 prosim ta uz vam prisla ta cybexka? chystame sa ju okuknut niekam do predajne, ale co sme zatial citali, tak fakt vyzera zaujimavo, a ked sa aj otoci do smeru jazdy (keby nieco, clovek nikdy nevie) tak je aj v smere s isofixom a ma pultik, co je zase v smere jazdy lepsie pre krcnu chrbticu... takze zatial ma od nas najviac bodov, asi ku nakoniec aj kupime. Ako ste s nou spokojni vy?
@vikusjk ano, uz ju mam namontovanu v auticku, vyzera uuuuplne uzasne. neviem, ci som niekedy videla dizajnovo krajsiu autosedacku (mame tu denim a aj ta latka je strasne krasna). maly sa v nej citi dobre, trochu bol sokovany z toho polohovania (vajicko sme nemali polohovacie, tak sa trochu zlakol, ze sa to s nim pohlo, ked chcel zaspat). no este sme ju moc nestihli otestovat, lebo bol teraz tyzden chorucky. zatial sme v nej absolvovali len 4 kratsie cesty, max. 30 minut. a to otacanie pre nastupovanie dost ulahcuje nalozenie dietata do auta. mam male auto, tak sa obcas stalo, ze som mu trochu tukla hlavicku o plafon pri nakladani a vzdy som ho pre istotu nakladala z druhej strany (zvnutra auta, nie z vonka). teraz len otvorim dvere, sedacku uz mam otocenu odvtedy, co som ho naposledy vykladala. pekne ho polozim, zapnem a otocim do protismeru. uplne super jednoducho a hladko 😉. a nemusim ho natahovat ako take maciatko 😀
a prave pre tu moznost otocenia do smeru jazdy aj s pultikom sme tuto sedacku kupovali aj my. lebo ak cert da a maly uz nebude chciet byt v protismere, tak aspon nech mame pultik, kedze sedacky s pultikom su ovela bezpecnejsie. a inu ako isofixovu by som nebrala 😉
@kkl82 jej ahoj, to som rada, ze uz ju mas vyskusanu a ze si spokojna 😉 musim pozriet tu farbu, ktoru mas, my si este nevieme vybrat, chceli by sme ich vidiet nazivo aspon par, ak by sa dalo a tak vybrat, lebo aj kocik, aj detsku stolicku sme mali vybratu inu farbu z netu a nakoniec sme kupili inu, lebo nazivo to vyzeralo inak. No inak mas rovnake podmienky pri sedacke, ako my, my tiez bez isofixu nechceme a tu je super, ze aj v smere, aj v protismere je isofix pouzitelny 😉 to otacanie vyzera byt super, tak som zvedava, aj my mame mensie auto, takze to urcite bude vyhoda a ja verim, ze aj v adac testoch dopadne dobre, pretoze cybexky su vseobecne uz roky na prvych miestach 😉 mozem sa este opytat, za kolko si ju kupila? tu v ba ju maju v brendone za nejakych 453 myslim a v eniki beniki za 416, ale denim je drahsia, a neviem, ci ju maju na objednavku alebo ako... dakujem zatial 😉
@vikusjk cybex sirina je nadherna sedacka a mali sme ju moznost vyskusat i v nasom aute. Velmi sme ju chceli kupit, no ked sme do nej posadili malu, tak sme zistili, ze ze je do nej dost vysoka a polohovac na hlavku sa uz nedal dvihnut vyssie, lebo by v nej bola maximalne do dvoch rokov. Velmi som bola sklamana, kedze je to uzasna sedacka, no vyrobcovia by ju jednoznacne mali urobit vacsiu. Najlepsie ak sa da, treba vyskusat. U nas zvitazila besafe isofix combi. Vcea som ju i namontovala. So sedackami oproti smere jezdy treba dat velky pozor na priestor, lebo zabeaju veela miesta v aute. Su jednoznacne bezpecnejsie 5krat a je mensia sanca o 80 percent poranenia hlavy a chrbtice dietatka pro celnom naraze.
@marulka83 presne, aj to otacanie, aj ine vychytavky, magnetky na bokoch, aby pasy boli pekne bokom pri usadzani dietatka, super polohovanie, bocna ochrana, jazda v aj protismere s isofixom, v smere jazdy pultik, posuvanie hlavovej opierky... No proste a design je tiez super, tu stoji bezne 450 eur, ale v jednom shope ju maju za 416 😉 nasa ma 11 mesiacov, 9 kg ale tak aj keby sme ju vyuzili len do dvoch- troch rokov, tak potom bu bola pre druhe od narodenia 😉 inak besafe bola tiez jedna z moznosti u nas 😉

Dobry den, @vikusjk. Skusim zodpovedat Vase otazky na zaklade nasich skusenosti. Co sa tyka porovnania spominanych sedaciek Besafe a Axkid. Besafe je v hmotnostnej kategorii 0-18kg, preto je stavana pre mensie deti (cca do 3 rokov). Je mensia, spacia poloha ma vyraznejsi sklon. Na rozdiel od Axkid, Isoxifova verzia sedaciek Besafe sa instaluje v protismere iba s Isofixom (tj v aute, kde nie je Isofix ju v protismere nenainstalujete). Na rozdiel od sedaciek Axkid sa pri Isofixovej verzii na instalaciu v protismere nepouzivaju ukotvovacie pasy, ktorymi sa sedacka pripina este o podlahu auta (vdaka tomu sa Besafe s Isofixom instaluje o nieco rychlejsie, najma pri prenose medzi autami). Autosedacka Axkid Kidzofix je v kategorii 9-25 kg (6 mes-cca 6 rokov), je stavana aj pre vacsie deti - je v nej viac priestoru na trup aj nohy a je vyssia. Celkovo je trosku narocnejsia na priestor v aute. Pre deti, ktore uz maju 6 mesiacov a 9 kg, ale su drobne vyrobca odporuca pouzivat k sedacke detsku podlozku, pretoze inak moze byt sedacka privelka. Vyhodou Axkidu je, okrem velkosti, vacsia flexibilita - instaluje sa v protsimere s aj bez Isofixu. Ma dlhu nohu, ktorou sa sedacka opiera v protismere o podlahu, takze sa hodi aj do aut, ktore maju velmi vysoko polozene sedadla (velke auta). Vyrobca ma patent na automaticke nastavovanie opierky hlavy - ta sa automaticky prisposobi vyske dietata podla utiahnutia pasov. Obe sedacky sa polohuju. Obe sedacky maju operku hlavy a su dobre polstrovane, Besafe je v polstrovani trochu viac "babatkovska",oblejsia. Obe maju system ochrany proti bocnemu narazu. Pri oboch sa da potah prat. Nasa skusenost je, ze rodicia preferuju Besafe pri drobnejsich detoch, Axkid pri vacsich resp. ak sedacku kupuju, ked uz ma dieta okolo 1 roka. Poloha hlavicky dietata v sedacke zavisi od troch veci: sklon sedacky v aute (zavisi od typu Vasho auta - od toho, aky tvar maju sedadla auta a ako je stavany Isofix), velkost a zrelost dietata (ako velmi vie uz pevne drzat chrbticu - napr. ci uz sedi, alebo sedi s oporou a pod.) a polstrovanie opierky. Ak je dieta menej zrele alebo drobnejsie, tak je sedacka skupiny 0-18 urcite vhodnejsia ako skupina 9-25kg, pretoze su vo vseobecnosti na to viac prisposobene. Este porovnanie Izi Combi a Izi Kid - Combi sa da instalovat oboma smermi, Kid iba proti smeru jazdy.