icon

Autosedačka otočená proti smeru jazdy a staršie dieťa

dokocaidovoza
26. mar 2012

Ahojte maminky a oteckovia! Táto diskusná je pre rodičov, ktorí vedia o tom, že autosedačky otočené proti smeru jazdy by sa mali používať čo najdlhšie, pretože sú až 5x bezpečnejšie než sedačky, ktoré sa inštalujú čelom vpred. Výskumy hovoria, že ideálne by sa proti smeru jadzy mali deti voziť až do 3-4 rokov! My vozíme nášho synčeka v takejto autosedačke a často sa stretávame s neporozumením (vraj, prečo chudáčik musí sedieť naopak, veď už je veľký...). Mali sme ťažkosti sedačku otočiteľnú proti smeru jazdy pre dieťa nad 13 kg aj kúpiť, predajcovia nás od nej odhovárali. Máte skúsenosti s takýmito autosedačkami? Čo si o nich myslíte? Aký model máte a ako ste s ním spokojní? Stretli ste sa s predsudkami, ako my?

marulka83
10. feb 2013

@vikusjk moja 16 mesiacov a ma 11.5 kg a stale pouzivane maxi cosi cabriofix, vajko do 13 kg. mala je spokojna v protismere.

katpetdo
22. feb 2013

@lenuska2604 maxi cosi mobi som nasla v internetovom obchode http://mimiamama.sk , zatial som ju neobjednala, ale budem ju brat odtial, cenovo vyjde rovnako ako objednana zo svedska+ doprava.

lenuska2604
22. feb 2013

@katpetdo ja som ju kupovala cez nasnakup.sk.. tam vysla 239e + posta.. ale pozeram, ze uz ju na stranke neponukaju.. a tiez cez polske stranky sa dakupit ovela lacnejsie, nasla som ju za nejakych 190e (posta by vysla okolo 20e) ale uz si nepamatam na akej stranke to bolo

katpetdo
23. feb 2013

@lenuska2604 a si spokojna, ja sa trochu bojim, ze ked nema hlavovu opierku, tak bude krpec v nej trochu plavat, zvalzovala som preto ete britax max way, ale v recenziach pisali, ze pre ten vankusik okolo hlavy z nej dieta skor vyrastie.

lenuska2604
23. feb 2013

@katpetdo my sme s nou velmi spokojni.. skusali sme aj be safe, ale ta nam vobec nezapasovala do auta a maly mal v nej strasne malo miesta.. ale tato mobi je fakt dobra.. tiez som sa bala toho, ze malemu tam bude lietat hlavicka kedze tam nie je ta hlavova opierka, ale vobec nie.. a ak by ti to moc chybalo, tak sa to da doobjednat..

leuska1985
6. mar 2013

my mame tiez v protismere, kupovala som ju vyse troch mesiacov a po vsetkych tych citaniach, testoch a videach som sa rozhodla pre protismer, a maly je velmi spokojny a ja tiez... vidim na neho cez zrkadlo, ktore mam na opierke zadneho sedadla, maly je vysoko, vsetko vidi

bronia13
6. mar 2013

my sme mali sedacku do 13 kg a obe deti v nej boli v protismere do 18 mesiacov,nic im nechybalo - nestazovali si 😉 a je to ovela ovela bezpecnejsie

lilina22
15. mar 2013

ludia poradte, neviem sa rozhodnut medzi maxi cosi mobi a besafe

keshka
15. mar 2013

mate niekto skusenost s touto autosedackou?- RECARO POLARIC SHADOW 2013, 9-18 kg, proti smeru jazdy - http://mimiamama.sk/detail/autosedacka-recaro-p...

maxicosimobi
17. mar 2013

@lilina22

tak maxi cosi mobi prave predavam tu v bazare za 190 EUR
https://www.modrykonik.sk/bazar/autosedacky/swo...

BESAFE Izi Combi X3 vs Mobi

Besafe som skusal (subaru outback 2011 a superb 2011), ale po nacvaknuti na isofix nevyhovoval sklon na spanie ani v poslednej polohe a ani v jednom aute. Malemu by tak padala pri zaspati hlavicka dopredu, co je nebezpecne a zaroven nevhodne. Tzn. kazdu posmernu aj protismernu autosedacku je nutne takto vyskusat. V pripade, ze je sklon zadnej sedacky (sedu) strmsi, moze vzniknut tento problem.

len do 18kg

Mobi - po rozhovore s majitelom www.carseat.se som sa rozhodol pre tuto sedacku resp. pre ne-isofixovy typ. Poradil mi ako vypodlozit autosedacku tak, ako to uz roky robia oni v podobnych pripadoch. Inak je velmi ergonomicka a optimalne siroka v oblasti ramien.

do 25kg

btw. niekde hore sa tu riesila vlozka pod hlavicku, ktora sa da dokupit. Ta sa da pouzit len pre prvy stupen pasov. Ak je dieta vyssie a potrebuje mat popruhy na druhom a vyssom stupni tak to uz nie je kompatibilne. Pri spravnom nastaveni
sklonu je to zaroven pre dieta zbytocne.

Cybex Sirona - skusal som ju v Outbacu bez maleho, isofix, poloha po sklopeni 38-40 stupnov. Vcelku vysoka cena cca 11.000 CZK, co by som bral za design a vychytavku s otacanim pri nastupe/vystupe. Co sa mi vsak nepacilo je uputanie po smere len pomocou ich patentovaneho naraznika. Neviem si predstavit maleho ako by toto "cudo", ktore ho navyse ohrieva a ombedzuje pohyb noziciek, akceptoval. B) v protismere je dieta upevnene pomocou pasov, ale vystelka je tak divne poskladana z dvoch casti pretoze sa za ne pasy skryju v pripade pouzitia po smere. Vznika tam taky vystupok a nemam paru ako moc to moze deti tlacit pri dlhej jazde. C) v prospektoch je 7 poloh sklonu v protismere .... skusal som to 20x a 7 som ich ani ja ani predajca nenapocital - divne.

len do 18kg

Britax Romer - Max Fit - isofix, vyzera to velmi dobre, kompaktne, cena cca 9.000CZK, dostupnost na konci tohto mesiaca. Zda sa, ze aj napriek strmsim sedadlam v aute, bude mozne dosiahnut optimalnu spiacu polohu.

Zaver: Isofixovu sedacku by som bez vyskusania v aute nekupoval. Ne-izofixovu si mozes dovolit kupit naslepo v pripade ze mate ason stredne velke auto. Do maleho sa da vmestit, ale tam by som to uz radsej odskusal niekde v obchode.

maxicosimobi
18. mar 2013

@maxicosimobi

zmazal som inzerat v tomto bazare, pretoze obmedzenia typu "fotka - musi byt" nechapem. Na poziadanie poslem detailne foto priamo na mail.

http://www.emimino.cz/bazar/maxi-cosi-mobi-57907/

lilina22
18. mar 2013

@maxicosimobi joj moc dakujem za perfektne zhrnutie. Ja ma qashqai a urcite chcem pre seba bez isofixu, pretoze zvazujem na kratke cesty malu vozit vpredu a tam isofix nemam. MM ma velke auto, takze tam je to stale otvorene. Sirona sa mi tiez paci ale nejako z tych popisov nerozumiem, ci vobec bude mozne mat tam malu v protismere az do 18kg, kedze vsade pisu protismer 0-9 smer jazdy 9-18...Dakujem za ponuku, no novu viem kupit okolo 200E momentalne.

maxicosimobi
18. mar 2013

@lilina22

s tym vozenim vpredu by som si to rozmyslel. Tato moznost sa zda byt prakticka, ale je nebezpecna. Vypadne cumlik, spadne slonik, etc. - a ako matka ho budete hned hladat a strkat spet. Kontrolovat budete pohladom doprava-dole, co je horsie ako cez spetne zrkadla takze na "sekundu" stratite periferny prehlad o ceste. Tuto moznost sme zrusili hned v zarodku. Najbezpecnejsie miesto je vpravo vzadu, takze ked uz investujem do bezpecnosti robim to maximalisticky.

Cena: v polsku od 200EUR (pripadne bez DPH u nas)- aj tam som pozeral, ked som hladal. Na strankach v tej dobe sice mali tuto farbu ale ked som ich obvolal 15 tak som zistil, ze maju len zakladne farby z vypredaja. Mozno sa to uz zmenilo. V kazdom pripade je to dobra cena.

Sirona - je urcite do 18kg v oboch smeroch. info napr: http://www.cybex4u.cz

biene
6. apr 2013

@maxicosimobi Ahoj. chcem ta poprosit o vysvetlenie ohladom tej vlozky pod hlavu v autosedacke MC mobi. Tiez ju mame a trosku dcerke pri spani az moc pada do boka hlava, tak som si ho objednala, ale teraz mam pocit, ze uz mame pasy na posunute vyssie (nie som si vsak ista). Ako to, ze to tam nie je kompatibilne? Neda sa to potom tam nainstalovat? dakujem

maxicosimobi
6. apr 2013

@biene
ta vlozka pod hlavu je myslena len pre "new borns" tzn. pre novorodencov v konfiguracii s popruhmi cez najnizsie otvory.
Pri vacsich detoch sa to riesi niecim zrolovanym (fleece, deka, uterak, atd.). Netreba nic specialne. Len dajte pozor aby hlava nepadala dopredu aj pri najvyssom stupni sklopenia na spanok. V takom pripade je nutne nastavit sedacku celu - staci kupit penoveho hada na plavanie, urezat vhodnu sirku a vypodlozit v mieste, kde sa stretava sedak a operadlo zadneho sedadla.

Z maxi cosi stranok:
What can I do to give baby’s head more support? Can I add a head insert?
Answer
Dorel car seats come with head padding for small infants. This padding is designed for and tested with the specific car seat model and harness system. If your child needs additional support, you may place rolled receiving blankets/towels along the child’s sides, after she is correctly buckled in. Additional padding may not be placed under your child or under the car seat’s harnesses.

biene
6. apr 2013

@maxicosimobi dakujem za rychlu odpoved. Tak uz ju mame objednanu, vyskusame a ked uz nebude pasovat, pocka si na dalsie dieta. Ked mame v polohe lezmo sedacku, tak hlavka pada skor do boku, dopredu nie. Ale ked este mozem poprosit nazor - pri instalovani je oznacene modrou sipkou na sedacke miesto, kde ma koncit sedadlo auta, ale my mame to sedadlo na krajoch vykrojene do obluka, tak teraz neviem, ci sa mam riadit tou sipkou. Neviem, ci si rozumieme 😉

biene
6. apr 2013

@maxicosimobi Aby som to upresnila. Ta sipka je nakreslena z oboch stran sedacky- ta strana, ktora smeruje k spolujazdcovi je nastavena tak, ze koniec sedadla auta je zarovno sipky, ale zo strany dveri su tie sedadla do obluka, cize je sipka vo mimo sedadiel auta. co radis? mame posunut sedacku k operadlu viac, aby ta sipka na strane dveri bola zarovno so sedadlom auta? (lepsie to uz neviem napisat) 😀

maxicosimobi
8. apr 2013

zvisi ako moc je vysunuta na okraji. idealne by mala byt opreta celou plochou na sedaku - pri bocnom naraze tam nie je podpora. Staci posunut viac k operadlu a skontrolovat, ci sa zasadne zmeni uhol sklonu pri spanku. Ak ano, staci vypodlozit, tak ako je uvedene hore.

Inak prakticka informacia - ta noha, po festovnom priputani, vytlaci do podlahy auta miernu priehlbinku ( je to len koberec).
Tzn. po case sa to mierne uvolni - treba to pozriet. Pokial vam to vadi z hladiska estetiky resp. pocitu (ako mne 🙂 ) tak by som tam dal dosticku.

petruska86
24. apr 2013

Ahojte mamičky a oteckovia,
rada by som Vás poprosila o vyplnenie dotazníka týkajúceho sa detských autosedačiek. Dotazník je anonymný, je súčasťou mojej diplomovej práce. Vopred ďakujem za Váš čas a ochotu.
http://www.survio.com/survey/d/Q5M4Q2H4S3R3H0G6V

lenka_21
12. máj 2013

@kkl82 ahoj, chcem sa opytat na autosedacku - cybex, kt.mas, lebo aj mne sa celkom pozdava ... podla datumu ju uz chvilku pouzivas a tak by ma zaujimalo ake mas skusenosti?
Co som pozerala, zvykne sa riesit jej velkost, ale ja mam drobca mensieho (ma rok) - 8 kg, 74 cm. Aky velky je Vas drobec? Mam 2 deticky, kt.casto vozim v aute a okrem inych vlastnosti tejto sedacky sa mi paci ta moznost otocenia na bok - mne by to velmi ulahcilo nakladanie 😀 😀 😀 Kedze potrebujem kupit rovno 2 ks tak si dost preverujem moznosti, ale som viac presvedcena, ze chcem v protismere - povodne som zvazovala Romer Max-Fix, ale teraz som zistila, ze su aj sedacky, kt.sa daju pouzivat aj v proti a smere jazdy a tak pozeram teraz tie. Jasne, ze bezpecnost je prvorada. Nevies ci uz na nu boli robene testy?

kkl82
12. máj 2013

@lenka_21 ahoj 😉 osobne som s touto sedackou maximalne spokojna. nielen vyzera krasne, ale odkedy ju mame, tak nam drobec konecne v aute aj zaspi a to aj na kratsie vzdialenosti. takze, tipujem, ze je aj velmi pohodlna 😉. osobne sa najviac tesim z toho otacania pri nastupovani, je to super prakticke. v smere jazdy sme sa este nevozili a ani neplanujeme, pokial to nebude z nejakeho dovodu nutne, takze jazdu s pultikom ti nezreferujem. moj drobec ma momentalne 14 mesiacov, nieco cez 10 kg a 85 cm. v sedacke ma stale kopu miesta, aj na vysku aj na sirku.
a co sa testov tyka, tak pokial viem, adac testy sa robia kazdorocne niekedy pocas aprila-maja. takze, vysledky este nie su. no osobne si nemyslim, ze by nejaka protismerna sedacka mohla v testoch dopadnut zle. navyse ak sirona ponuka aj moznost v smere jazdy s pultikom, pricom tieto pultikove cybex sedacky boli najlepsie v testoch bezpecnosti minuly rok.
neviem, ci si niekde v okoli vies sedacku obkuknut ci vyskusat, no odporucam aladdin v hlohovci, tam ju maju na predajni. nam ju dovolili namontovat do auta a tak odskusat aj s drobcom 😉.

luuk
13. máj 2013

keď vie dakto po nemecky tu je podrobný test Cybex Sirona v dvoch častiach je tam pofoteny aj malý aj velký chlapček:
http://www.sandras-testblog.de/cybex-sirona-wir...
http://www.sandras-testblog.de/cybex-sirona-wir...

u nás tiež zvíťazila Sirona už sa ide objednávať 🙂

vikusjk
25. máj 2013

@luuk my máme Sironu od apríla, a veľmi ľutujem, že ju nevyrobili už skôr, pretože by sme ju malej určite kúpili od narodenia. Naša má 14 mesiacov, a predsa sme volili sedačku 0-18 kg, Sirona má všetko, čo od sedačky požadujem (plus komfort a perfektný dizajn navyše) a malej sa v nej veľmi dobre jazdí, chodíme aj 500 km vzdialenosti (väčšinou s jednou prestávkou) a je fakt super 😉 Neľutujem ani jedno jediné euro, ktoré sme za ňu dali. Som hlavne veľmi spokojná, že sa malá vozí v protismere jazdy 😉 Verím, že s ňou budete rovnako spokojní 😉

lelia
29. máj 2013

test autosedaciek 2013 pre nemcinarov

http://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersich...

vex
29. máj 2013

@vikusjk tiez uvazujem nad kupou sirony, len ju nikde v okoli nemaju na predajni. aky ma z nej mala vyhlad z okna? nasho krpca uz zaujima okolie a kedze je protismerna a nebude vidiet na mna, bude aspon vidiet von z okna?

vikusjk
29. máj 2013

@vex tak nasa Simi pozera z okna v pohode, podla mna je jedno, ci ma dieta pred sebou prednu sedacku, alebo opierku zadnej, lebo von aj tak moze pozerat len cez dvere... Nasa je nastastie pokojna, takze v nej v pohode vydrzi, co sme velmi radi 🙂

vex
29. máj 2013

@vikusjk dakujem za odpoved. ja som urcite rozhodnuta len pre protismernu, islo mi prave o ten vyhlad z bocneho okna, ci je sirona dostatocne vysoka, aby dieta videlo z okna. pri adac teste bol prave kritizovany zly vyhlad a som nevedela ci sa to vztahuje na bocne okno. este rozmyslam nad besafe izi combi, presla plus testom ale nie je taka komfortna co sa tyka polohovania, tak asi ta sirona

luuk
30. máj 2013

@vikusjk ďakujem veľmi pekne za reakciu, my tiež verime že s ňou budeme spokojný a čo sa tíka bezpečnosti určite nebudeme ľutovať žiadne ewro naša dcérka je pre nás drahšia 🙂
- v tej nemeckej recenzii sa mi páčilo ako napísali že niektorý rodičia dajú 500 až 1000€ za kočík čo dobre vyzerá a autosedačku kúpia za 30€

vikusjk
30. máj 2013

@vex no ono možno záleží aj od typu auta, nemajú všetky autá rovnaké dvere a tvar či veľkosť okien... akože priznám sa ti, že toto som vôbec neriešila, nejako ma to nenapadlo. Ak ti to pomôže pri predstave,ako to asi s tým výhľadom je, tak prikladám jednu foto, ale malá tam spí, takže sedačka je polohovaná nižšie, ale aj keď je hore, tak tam nie je taký skok, že by to neviem ako teraz obmedzilo ten výhľad. A to my máme malé auto Kia Rio.
Tie nožičky si stále šúcha o tú zábranu, ktorá tam je, hraje sa tak, chcela som ju pôvodne dať preč, ale na krátke vzdialenosti ju samozrejme nevyzúvam a teraz veru viem, aký účel plní 😅 ale inak sa dá odopnúť a dať napr. látková ochrana sedačky, čím by bolo ešte viac miesta na nožičky. Neviem, či plní aj bezpečnostnú úlohu nejakú. Na tej fotke sme cestovali v tejto sedačke prvýkrát, a hneď 500 km 😉

vex
30. máj 2013

no ja to riesim, lebo maly je opakom pokojneho dietata a vetsinou v aute nespi ani na dlhsie vzdialenosti. ked soferuje muz tak nie je problem, ked soferujem ja tak ho zatial vozim na prednom sedadle, ale uz to nebude mozne a aspon ten vyhlad z okna ho troska zaujme. a urcite si musim kupit aj to zrkadlo, aby sme na seba videli.
inak ta spacia poloha vyzera ozaj pohodlne, my mame taky sklon sedaciek, ze taku polohu nedosiahneme ani pri vajicku