Autosedačka otočená proti smeru jazdy a staršie dieťa
Ahojte maminky a oteckovia! Táto diskusná je pre rodičov, ktorí vedia o tom, že autosedačky otočené proti smeru jazdy by sa mali používať čo najdlhšie, pretože sú až 5x bezpečnejšie než sedačky, ktoré sa inštalujú čelom vpred. Výskumy hovoria, že ideálne by sa proti smeru jadzy mali deti voziť až do 3-4 rokov! My vozíme nášho synčeka v takejto autosedačke a často sa stretávame s neporozumením (vraj, prečo chudáčik musí sedieť naopak, veď už je veľký...). Mali sme ťažkosti sedačku otočiteľnú proti smeru jazdy pre dieťa nad 13 kg aj kúpiť, predajcovia nás od nej odhovárali. Máte skúsenosti s takýmito autosedačkami? Čo si o nich myslíte? Aký model máte a ako ste s ním spokojní? Stretli ste sa s predsudkami, ako my?
ahoj, velmi dobry vyber ako aj moznost vyskusat sedacku je v Brendone
@vex ja mam pocit, ze v protismernej sedacke ma dieta este lepsi vyhlad ako v smere jazdy, lebo obraz sa im tak nemiha, kedze sa stale sustredia na vzdialenejsie body. co sa tyka recenzie, ta kritika na vyhlad smeruje skor ku konstrukcii sedacky. kedze ma kvoli bezpecnosti pri bocnom naraze velmi hlboku konstrukciu, dieta tak dobre nevidi do boku ako pri inych autosedackach. ale v podstate to prekaza, len ak date dve autosedacky vedla seba, tak sa deticky chcu na seba pozerat 😉. ja mam toyotu aygo, teda uplne mini pidi auticko a maly v sirone prvykrat vnima aj okolie 😉.
uff... a inak, videli ste toto http://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersich... a toto http://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersich... osobne som velmi prekvapena, necakala som take zle vysledky, najma pri tom bocnom naraze... @bezpecnaautosedacka
@kkl82 Poziadali sme vyrobcu sedacky o stanovisko k testu - o vysledku budeme informovat. Vzhladom na to, ze vyrobca Klippan ma vlastne testovacie zariadenie na crashtesty, bola by som osobne prekvapena, ak by sedacka mala problem pri bocnom naraze. Pri celnom naraze bola sedacka pravdepodobne testovana otocena v smere jazdy, co je aj vonym okom pozorovatelny rozdiel oproti instalacii v protismere (vid crashtest
https://www.youtube.com/watch?v=x9el7--sdR4ahojte,
zvazujeme kupit sedacku proti smeru jazdy...
viete poradit co je momentalne na trhu? ked hladam tak to je nadlho lebo pri kazdej sedacke musim citat vsetky specifikacie
maxi cosi mobi, ktora cybex je z tejto kategorie, ktora romper / britax?
viete mi poradit?
a tiez by som sa chcela spytat na skusenosti z prekladanim z auta do auta..nakolko je to u nas jeden z parametrov co je dolezity
Tak my sme kupili Cybex SIRONA. Cakali sme na krash testy, ktore dopadli velmi dobre. Boli sme v Blave aj s dcerkou 7 mesacnou odskusat a potom sme si objednali nasu farbu. Tak baby poviem Vam, je super. Drobka je spokojna, my sa nenervujeme, ked ju tam davame, nakolko si sedacku otacate. Mala jazdi v protismere, co je pre babo najbezpecnejsie.
Pultik sme zatial nedali, nakolko sa to dava, az ked je dieta vacsie a je v smere jazdy. Dietatko drzia pasy, ktore su umiestnene priamo v autosedacke.
My s manzelom mozme len odporucat, je sice drahsia ale tu uz nejde o fazulky ale o bezpecnost nasho dietatka
Ahojte, vedel by mi niekto poradit autosedacku pre dieta od 9 kg/mesiacov (cize tu o 1 vacsiu ako vajicko) ktora sa da otocit aj proti aj v smere jazdy a je bez pultika s pasmi? Dakujem.
a este by bolo super, keby bola aspon troska polohovatelna do pololahu ked babo zaspi 🙂 dakujem
Co si myslite o Maxi-Cosi Opal? Velmi sa mi pozdava 🙂 splna vsetky kriteria 🙂
Ahojte, chcem sa opytat ... vcera som bola v predajni vyskusat Cybex Sironu. Predajca mi povedal, ze vraj maju novu verziu ktora ma vyssiu zadnu opierku. Neviete nahodou o tom niekto? Hladam na nete a zatial som nic k tomu nenasla. Mne sa tiez velmi paci Sirona (dokonca potrebujem 2 sedacky), ale skusala som tam dat malu - ma 9m a 73 cm a tak sa bojim, ze jej onedlho bude mala. Dali sme tu operku na max. a mala tam cca 5 cm ...
@bezpecnaautosedacka neviem ci predavate aj Cybex?
Dobry den, @lenka_21, Sirona sa v nasich podmienkach moze predavat iba v kamennych obchodoch (aspon taku informaciu nam dal distributor, ked sme o predaj sedacky prejavili zaujem), takze ju v nasom eshope nemame. Skuste oslovit priamo distributora, co Vam k tomu povie - pre Sr a CR je to firma Kenyo
@bezpecnaautosedacka Dobry den, dakujem za info ... budem ich kontaktovat. prosim Vas viete mi doporucit sedacku zo zanciek co predavate vy. Mam zaujem o podobnu ako je Sirona (viem, ze ten otacavy system nema okrem nej zatial ziadna), ale chcem sedacku v ktorej by som vozila deti v protismere, ale ak by bolo potrebne, aby sa dala dat aj do smeru jazdy. Dakujem!
@lenka_21 pri vybere sedacky treba zvazit, ako dlho chcete vozit babo v protismere, ake mate auto a ako velke a zrele je dietatko. Sirona je od narodenia do 18 kg. V tejto kategorii je sedacka Klippan Kiss 2 , ale ta je vyhradne protismerova (neda sa otocit do smeru jazdy). Obojsmerna do 18 kg je sedacka Besafe combi. Da sa pouzvat od 6 mesiaca (dieta musi sediet s oporou) a je vhodna aj pre drobnejsie deti, ktore este nevedia pevne sediet. Hodi sa do vacsiny aut, lahko sa pouziva. Z obojsmernych by som este odporucila Axkid Kidzofix Instaluje sa oboma smermi od 9 do 25 kg. Dieta vsak uz musi byt vacsie, mat min 6 mesiacov, ale aj dostatocnu zrelost - malo by dobre sediet a drzat hlavicku, idealne aj lozit. Tato sedacka je aj narocnejsia na priestor, takze sa nehodi do prilis malych aut. Dajte vediet, ak mate viac otazok - rada zodpoviem.
@bezpecnaautosedacka Dobry den, dakujem za informacie. Co sa tyka deti, tak pri jednom je to v pohode, lebo ma 15m a uz chodi. Dcerka zacina 10m a vie uz sediet sama a lozi. Prave v jej pripade uvazujem nad inou (nie Sironou), lebo sa mi zda, ze jej bude onedlho mala. Syn je starsi, ale ma iba 8.7 kg a cca 75 cm, dcerka je mladsia, ale ma uz cez 9 kg a cca 73 cm. Preto hladam alternativu pre nu, lebo mam obavy, ze jej Sirona bude mala. Pre nu chcem tiez protismernu sedacku...
@lenka_21 dobry den, mozno vam pri rozhodovani pomozu rastove grafy http://babetko.rodinka.sk/bbt-tyzden-po-tyzdni/... podla nich mozete odhadnut vysku a hmotnost vasich deticiek, ked budu mat 3 roky. Neviem presne, ako max vysoke moze byt babo v Sirone, ale mala by byt dizajnovana min pre priemernu vysku v troch rokoch. To plati aj pre besafe. Axkid sedacky su dizajnovane tak, aby sa zmestilo cca 6 rocne dieta - operadlo hlavy sa da posuvat - je tam asi 15 cm vola.
@kkl82 konecne sme dostali odpoveď od vyrobcu ohl sedacky Triofix (v lete mali celofiremnu dovolenku). ADAC sedacku testoval bez bazy, iba ako podsedak. My sedacku takto bez bazy ani nepredavame. Kazdopadne, vyrobca nechal sedacku otestovat svedskemu spotrebitelskemu casopisu Ron&Rad a Triofix sa umiestnil na druhom mieste, co je na kombinovanu sedacku pre viacero hmotnostnych kategorii velmi dobry vysledok. Podrobnosti testu coskoro zverejnime na nasej stranke.
@syssu ahoj,neviem,ci uz ju mas vyskusanu,popr.kupenu,ale ja ju mam vo VW polo a uplne v pohode... Len predne sedadlo treba posunut viac dopredu,ale inak bez problemov...
@leuska1985 vdaka za odpoved 🙂 uz v nej mala jazdi niekedy od jula - augusta (neviem presne).. v aute to vyzera tak, ako pises aj ty, vpredu menej miesta, ale inak vsetko OK 🙂
chcela by som sa opytat,ci dostat kupit autosedacky v protismere aj bezne v obchodoch alebo len cez internet? aaa ktore znacky su najbezpecnejsie? dakujem 🙂
@syssu Ahojky. Práve sme vo výbere autosedačky a uvažujeme Maxi Cosi Mobi. Kúpili ste ju nakoniec? Máme tiež Fabiu Combi, roč. 2006. Ako ste s ňou spokojní? Vošla sa v pohode? Autosedačku som našla len poľských stránkach, nemám možnosť vyskúšať ju, bojím sa, že tam nevojde. Ďakujem
@petka73 Ahoj, sedacku sme kupili cez slovensky e-shop (info v IP ak budes chciet).. do auta sa zmestila - nase je tusim rv 2005, akurat predne sedadlo spolujazdca musi byt dost vpredu, takze spolujazdec nema az tak vela miesta na nohy.. u nas to ale nevadi - mame iba jednu dceru zatial takze na dlhe cesty sedi niekto z nas pri nej a na kratke to nie je problem.. prip. ma teraz napadlo ze ked prestane liat mozem to skusit odfotit ako to vyzera a poslat do IP, ak by si teda chcela..
@syssu ďakujem. S tým predným sedadlom počítam, ale mne to prekážať nebude 🙂 Môžeš mi prosím poslať do IP ten ehop, lebo ja som síce našla na dvoch, ale v ani jednom to už nie je k dispozícii, keďže je zo starší model. Ak by si mi to odfotila, by bolo super. Pošlem do IP mail. adresu. Ďakujem veľmi krásne.
Dobry den, chcela by som sa opytat ci mate niekto skusenost s britax multi tech II alebo romer first class? tiez som zvazovala sironu alebo be safe ale nas drobec je dost velky ma 9 mesiacov a 77cm tak sa bojim ze sa tam nezmesti. ktoru odporucate?
@lenka_21 aku sedacku ste nakoniec kupili?
@bezpecnaautosedacka
Dobry den @zuzu46, mozem Vam poslat foto nasho takmer 3 rocneho dietata (96 cm, 17 kg) v Besafe. Ale az buduci tyzden, lebo sme odcestovani..
@bezpecnaautosedacka, vedel by sa vyrobca AxKid vyjadrit aj k skodlivinam v sedacke kidzofix (zistene ADAC testom 2013)? Vdaka.
Dobry den @kalerab79, overim s vyrobcom a dam Vam vediet.

ahojte, tiez by sme chceli kupit autosedacku v protismere - paci sa nam maxi cosi mobi.. chcem sa ale spytat, ma niekto skusenost s jej pouzivanim vo Fabii Combi? zmesti sa tam? da sa tam uchytit? pripadne, neviete o nejakom obchode, kde by sa dala vyskusat? lebo co pozeram, same e-shopy ju maju.. vopred vdaka za info!