icon

Autosedačka otočená proti smeru jazdy a staršie dieťa

dokocaidovoza
26. mar 2012

Ahojte maminky a oteckovia! Táto diskusná je pre rodičov, ktorí vedia o tom, že autosedačky otočené proti smeru jazdy by sa mali používať čo najdlhšie, pretože sú až 5x bezpečnejšie než sedačky, ktoré sa inštalujú čelom vpred. Výskumy hovoria, že ideálne by sa proti smeru jadzy mali deti voziť až do 3-4 rokov! My vozíme nášho synčeka v takejto autosedačke a často sa stretávame s neporozumením (vraj, prečo chudáčik musí sedieť naopak, veď už je veľký...). Mali sme ťažkosti sedačku otočiteľnú proti smeru jazdy pre dieťa nad 13 kg aj kúpiť, predajcovia nás od nej odhovárali. Máte skúsenosti s takýmito autosedačkami? Čo si o nich myslíte? Aký model máte a ako ste s ním spokojní? Stretli ste sa s predsudkami, ako my?

kalerab79
14. nov 2013

Kedze prave sedacku zhaname, a radi by sme reboarder, tu je par veci co sme zatial skusili:

Romer Max-Fit:
+ vynikajuco spracovana
+/- zial len protismerova
- zabrala v aute velmi vela miesta
Drobcovi sa v nej zial nepacilo, skoda ze este nevie povedat preco. Vo vajicku je vcelku spokojny, aj ked uz z neho "trci" zo vsetkych stran.

Takata Midi:
+ tiez vynikajuco spracovana
+ da sa otocit aj do smeru jazdy
+ nezabera tolko miesta v aute ako Romer
+/- neda sa polohovat (je v jednej polohe, priblizne ako max-fit v polohe "na lezanie")
- nakolko nemaju vybudovanu siet predajcov, da sa objednat len v nemecku
Drobec sa k nej "vyjadri" zajtra, ked ju donesiem domov.

Este skusime Cybex Sirona a ked nic nevyhra, pockame este na Maxi Cosi 2wayPearl.

Mozno ze by bolo zaujimave aj spomenut ze od jula 2013 plati i-Size smernica a prva sedacka co ju splna je maxi-cosi 2wayPearl ma byt coskoro v predaji. Svojim sposobom je podobna Takate Midi, akurat sa da aj polohovat.

bezpecnaautosedacka
15. nov 2013

Dobry den, @kalerab79, vyrobca tuto otazku otvoril s ADACom a zistil ze nebezpecne latky boli zistene iba v jednej nalepke. Ta sa nachadza dole, pri centralnom nastavovaci pasu (vid foto). Na to, aby sa z nalepky nebezpecna latka uvolnila, muselo by ju dieta zut, co je prakticky nemozne, vzhladom na polohu nalepky. Od jula uz vyrobca namiesto nalepky na potah nasiva toto logo z textilie, ktora ziadne nebezpecne latky neobsahuje. Spotrebitelia, ktori nalepku na sedacke nechcu ju mozu odlepit (nie je to povinne oznacenie). Ostatne materialy su, podla vyrobcu (aj na zaklade komunikacie s ADAC) bezpecne.

stela19
15. nov 2013

Ahojte! My sme rozhodnutí kúpiť malej autosedačku otočenú proti smeru jazdy zo stránky www.bezpecnaautosedacka.sk. Autosedačky sú dosť drahé, tak by potešila aj malá zľava... Na stránke ponúkajú zľavy pri spoločnom nákupe, t.j. pri odbere viacerých autosedačiek - kuknite: http://www.bezpecnaautosedacka.sk/pages/akcie. Chcem sa preto spýtať - nenájde sa niekto, kto by sa s nami na kúpu autosedačky spojil, aby sme boli všetci spokojní a získali nejakú zľavu z ceny? Ak máte záujem, ozvite sa...

froschka
15. nov 2013

Preco radsej neuvazujete o kupe bezpecneho auta? Nejde mi do hlavy ako moze niekto za takyto marketingovy tah na "ustrachanych rodicoch" tolko ryzovat! Bez urazky a osobneho dopadu na citlive osoby 🙂 Nikomu neberiem jeho slobodnu volu no rada by som vedela akymi autami jazdite ked do nich kupujete tieto zazracne pancierove sedacky .-)

pralinka707
15. nov 2013

Som rada, ze ludia premyslaju aj nad bezpecnostou svojho dietata namiesto toho, aby bezhlavo kupili autosedacku, ktoru im poradi kamaratka, brat a pod. My sme tiez chceli autosedacku v protismere jazdy, ale kedze mame malinke auto kam by sa sedacka v protismere nezmestila, kupili sme Cybex Pallax 2 Fix. Rozhodli sme sa pre tu najbezpecnejsiu autosedacku, ktoru mozeme umiestnit do nasho auta preto, lebo @froschka, nemame na to, aby sme si kupili nove auto.

Moj manzel je hasic a keby ste vedeli, co vsetko on a jeho kolegovia uz videli, tak si veru velmi dobre premyslite, aku autosedacku kupite. Uz sa im aj stalo, ze si po zasahu, kedy bolo dieta po buracke s kamionom vo velmi zlom stave, aj hromadne poplakali. Neskor sa dozvedeli, ze je ten chclapcek udrziavany v umelom spanku uz len ako darca organov. ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹

froschka
15. nov 2013

@pralinka707 ja nechcem nikoho znevyhodnit ale nemyslim si ze prave tu propagovana sedacka zachrani zivot ale skor auta robustnejsej stavby, Ja sama nemam ziaden luxus mam starsiu xsara picasso, tak aby ste si nemysleli ze sa chcem vytahovat, to vobec nie. Len si osobne myslim a aj ja by som si vac priala mat bezbecnejsie auto ako "bezbecnu sedacku"
a je smutne ze tvoj manzel musi celit takym neprijemnym pohladom ☹ to ja by som nezvladla PS cybex mame aj my ale radu solution

biene
15. nov 2013

@froschka myslim, ze je jedno, v akom aute narazis, ak dietatu pri naraze hodi hlavou dopredu a zlame si vazy. Lenze ked sedi v protismernej sedacke, tak ta hlava nejde dopredu, ale do sedacky, cize je tam sanca, ze sa mu nic nestane

pralinka707
15. nov 2013

Pri celnom naraze ked ides ty 80 a ten oproti 80 sa rychlost spocitava, takze 160 a tam ti nepomoze ani Volvo, ktore je povazovane za najbezpecnejsie (pokial viem). Pri 160 kmtrovej rychlosti je sila narau rovnaka pri vsetkych autach, lisia sa deformacne zony. Pre deti je aj ten naraz samotny velmi nebezpecny, kedze ich chrbtica nie je taka silna ako chrbtica dospeleho cloveka. To je len vysvetlenie pre to, preco sa rodicia rozhodnu pre "pancierovu" atosedacku v ich ponimani. Moja svokra ked vidi tu nasu sedacku, tak vzdy uz po 800 tisici krat musim pocuvat jej reci o tom, aka je tam mala, chudatko, sputnana a ze je prehnuta do predu (to neviem ako na takuto neskutocnu kravinu prisla, kedze sedacka je rovno, len ma pult, nie pasy).

froschka
15. nov 2013

@biene
@pralinka707 dakujem vam za lepsie vysvetlenie takze to cele baziruje na tych vazoch?
aj ja som potom asi ako tvoja svokra ze mi to nejde do hlavy 😀 no som rada ze to nikto nevzal osobne

kalerab79
17. nov 2013

Staci ist na youtube, je tam zopar videi od rodicov, co autonehodu s dietatom absolvovali. Je tam aj pribeh jedneho americkeho dedka, ktory zostrihal liecenie svojho vnuka (po roku zacal hybat rucickami, bo po naraze sa mu vyklbili ...) to je velmi skarede video. V kazdom pripade dedko potom zalozil nadaciu a podarilo sa im presadit, ze v amerike su protismerne sedacky povinne do 2 rokov.
Je tam aj video jednej nemeckej mamicky, ktora len dostala na dialnici v dazdi smyk a zbehla z cesty, malu ma odvtedy na vozicku ...
Ono si to treba zvazit, pokial jazdite vacsinou kratke trasy po meste, urcite staci aj normalna sedacka, predsa len rychlosti a energie pri takych narazoch su ine. Ak niekto jazdi s dietatom vela a dlhsie trasy, tak podla mna nieje zle trosku do bezpecia a pohodlia investovat. Predsa len dospely tam ma pasy a x-airbagov, deformacne zony pohlcujuce energiu narazu ... Dieta v sedacke nema z toho takmer nic.

kalerab79
21. nov 2013

Este doplnim skusenost so Cybex Sirona, ktora nam nakoniec ostane:
+ kvalitne spracovana
+ da sa otacat (v smere jazdy ma pultik, v protismere pasy) a da sa polohovat
+ je priestrannejsia a o par cm vacsia ako Takata Midi (takze hadam trosku dlhsie vydrzi, za tie peniaze ...)
+ da sa otocit do dveri, takze drobca ide lahsie zapasat, alebo vybrat von
- je neuveritelne tazka (takze sa bude len zriedka vyberat z auta), zakladna je s nou pevne spojena, takze sa to neda nosit po castiach.

Drobcovi jazda v protismere vyhovuje, sice si v kazdej sedacke co sme skusali chvilu poplakal, ale po chvili si zvykol. Hadam to niekomu pomoze ...

bubla30
7. dec 2013

@kalerab79 no super, konecne niekto, kto ju ma🙂 my sme najprv chceli besafe,lenze nam nesadla ani do jedneho auta,potom sme chceli klippanku, lenze aj ta reclined, co je polohovatelna, nevyhovuje,nakolko to polohovanie je dost neprakticke-neda sa dat do inej polohy ked je dieta v sedacke, musi sa dieta vybrat a tak nasavit-no pre nas od veci, kedze maly casto zaspi v sedacke. axkid by som aj izofixovu brala, lenze je stale nedostupna a nam to horiii:/tak uvazujeme aj nad odskusani sirony-tam ma odradza len ten pultik, ak by sme ju museli z nejakych dovodov neskor dat do smeru jazdy,maly by ho asi netoleroval...musime vyskusat.

nicolle21
12. dec 2013

ahojte diskutujúci, pridávam sa do diskusie ako nová, no keďže mi tu náš malý dobec dosť píli uši a dlho ma čítať nenechá, nedá sa mi prelúskať všetky strany ☹
Nedávno som sa začala zaujímať o autosedačky vyšších váhových kategórií - pôvodne som chcela rovno 9-36kg, teraz som na vážkach, no a popri tom som narazila na skvelé výsledky autosedačiek otočných do protismeru.. môj otec aj muž sú profesionálni vodiči a keď som im to spomenula, tak boli dosť nadšení, s malým budeme onedlho dosť cestovať a pravdepodobne sa budeme sťahovať do severských krajín, kde je takáto autosedačka povinná..
Vidím ale, že s dostupnosťou na slovenskom trhu je to dosť mizerné.. vedeli by ste mi poradiť niečo (v rôznych cenových a váhových kategóriách), čo by sa dalo niekde na slovensku aj reálne odskúšať v kamennej predajni?
Ďakujem pekne

majik66
5. jan 2014

@desszi ahoj.mozem sa ta opytat na typ a znacku autosedacky ? akurat chcemw takuto kupit, no je ich strasne malo...

mahulenka87
5. jan 2014

Myslím si, že kúpiť bezpečnú a kvalitnú autosedačku je pre väčšino rodičov reálnejšie ako nové auto... 😅 My sme sa rozhodli pre Maxi Cosi Tobi. Teraz máme Maxi Cosi Pebble. Synček má 6 mesiacov, ale keď je naobliekaný, tak je v nej už dosť natesno.

mahulenka87
5. jan 2014

@kalerab79 je to táto? http://www.miminkovo.sk/autosedacka-maxicosi-2w...
Mne sa zdá, že ak je sedačka v protismere, dieťa má nožičky až po sedadlo... náš synček má 6 mesiacov a už ich má natesno. :/ a staršie ich potom majú skrčené?

desszi
6. jan 2014

@majik66 mame Maxi Cosi Mobi http://shop.carseat.se/car-seats/maxi-cosi-mobi... kupovali sme ju ale cez polsky eshop, tam vysla lacnejsie

sense
6. jan 2014

my sme kupili novu maxi cosi 2way pearl, je to uplna novinka, da sa dat aj v smere aj v protismere jazdy, pripina sa cez isofix, mala ma 8.5mesiaca takme 80cm a nohy este nesucha ked je v protismere...

majik66
6. jan 2014

@desszi dakujem krasne za info

majik66
6. jan 2014

@sense dik za info

borist
8. jan 2014

my sme sa rozhodli pre maxi cosi mobi
http://dino.sklep.pl/nowy/maxi-cosi-mobi-925-kg...
k videniu v PN
kupovali sme ju cez e-shop v polsku. na slovensku sa kupit nedala.

andriez13
20. jan 2014

@desszi
reagujem na váš starší príspevok, zaujímalo by či ste si tiež kúpili autosedačku v proti smere jazdy? prosím vás akú značku? lebo som si stránku pozerala a u niektorých to nie je ani uvedené, ďakujem

desszi
20. jan 2014

@andriez13 ahoj 🙂 ano, kupili sme si Maxi Cosi Mobi, mame ju treti rok, sme spokojni. Kupovali sme cez polsky e-shop, vysla tam podstatne lacnejsie ako zo skandinavskej stranky.

ganesh
20. jan 2014

Dobry den, mate tu niekto skusenosti s Recaro young sport? My uvazuje nad nou. Existuju autosedacky, kt. sa daju pouzit aj v protismere aj v smere jazdy ...ale dlhsie ako do 4 rokov? Dakujem

ganesh
20. jan 2014

@bezpecnaautosedacka Dobry den, prosim Vas, precitala som si celu diskusiu, ale mam v tom len gulas 🙂 tak sa skusim spytat konkretne, aku autosedacku mi doporucujete kupit pre 7-mesacne dieta, coskoro 9kg, zacina lozit. Chceli by sme ju co najdlhsie vozit v protismere. Bez izofixu. Viem,ze mame asi dve moznosti do 18kg a do 25kg. Navrhli by ste mi z oboch variant? 🙂 Predpokladam, ze do 36kg nie je. Dakujem

bezpecnaautosedacka
20. jan 2014

@ganesh drobca podobneho veku a rozmerov mame doma aj my 😉 pre taketo malicke deticky je idealne pockat este vo vajicku, kym sa da. Pokial nelozia a same sa neposadzuju, tak je vajicko idealne. Resp. sedacka do 18kg s polohovanim vhodnym od narodenia (z nasej ponuky urcite cisto protismerova Klippan KISS2 - instaluje sa s alebo bez isofixu). Mozno by sa hodila uz aj Besafe (obojsmerna, verzia bez Isofixu), hoci pri nej je spankova poloha trochu horsia, takze je idealne pockat na to lozenie. Ked sa zacne uz samo posadzovat, budu vhodne aj sedacky od 9 kg. Bez isofixu by som odporucila potom bud cisto protismernu Axkid Minikid alebo obojsmernu Axkid Kidzone.

ganesh
21. jan 2014

@bezpecnaautosedacka viem,ze vajicko je idealne este,ale urcite nie to nase :-/ to sa ani neda pri nom hovorit o bezpecnosti, kedze je to len kus plastu...jednoducho som nad tymto predtym nikdy nerozmyslala... Preto teraz, ked uz mam viac info 🙂 som zhrozena, ze v com ju nechavam v aute. Len na druhej strane su financie, preto by som potrebovala kompromis, ktory nam uz vydrzi nejaky ten rok, aj ked je mala v takom veku, ze ani ani...

ganesh
21. jan 2014

@bezpecnaautosedacka a este...ja hladam autosedacku, tak pouzitelnu od jari, teraz nejazdime v podstate, ale potom to zacne, ked sa otepli...co uz mala bude mat 9-10 mesiacov a vyssie.

bezpecnaautosedacka
21. jan 2014

@ganesh na jar uz bude pre Vas ok aj kategoria od 9 kg.

ganesh
21. jan 2014

@bezpecnaautosedacka a tam odporucate axkid. Dakujem