Autosedačka s poutáním proti směru jízdy.Zkoušeli ste?
Máte niekto skúsenosti s autosedačkami škandinávskeho typu (pútanie proti smeru jazdy), kategória pre 9 až 18 (25)kg? Vzhľadom k vyššej bezpečnosti si chceme nejakú zadovážiť, ale rada by som poradila s niekým s osobnou skúsenosťou.
@marecek4 Ja ti teraz asi úplne nerozumiem, takže Ti povedali, že dieťa v protismernej sedačke v aute, kde sú pásy i vzadu byť vpredu nesmie? Mne v SR dali v jednej autoškole odkaz na zákon, priamo na vyhlášku a bolo tam napísané niečo v tom zmysle, že dieťa v na to určenej sedačke može byť na všetkých sedačkách, len sa doporučuje vzadu, ale nie je to povinné. Čiže možeš ho mať v akomkolvek aute aj vpredu, ak výrobca udáva, že sedačka je vhodná i na predné sedadlo (všetky, alebo minimálne vačšina protismerných sedačiek).
@kinsi ne platí to jen v případě,že máš pásy pouze vpředu,pokud máš pásy i vzadu uspěješ jen s vajíčkem - ono v těch větších i když můžou být proti směru už pak děti nemají kam dát nohy - a i na to se nedívají moc rádi,přece jen při případné bouračce je tam větší riziko-vysypané čelní sklo,něco tam tím sklem může vletět,prostě vzadu jim to přijde víc chráněné-ale to je už pak obecný pocit,ne zákon -prostě a jasně pokud máš pásy vzadu,tak radši dozadu,já je tam ve škodovce nemám,tak do tří let může být malý vpředu,ve vajíčku může být prcek i vpředu,ale nezapomenout vypnout airbegy
@kinsi a hlava jej z nej nepretrča, neviem, či si niekedy videa na živo protismerovú sedačku? napr. viz
https://www.youtube.com/watch?v=G8mFsXNXOLwKinsi, vaše autosedačka se mi moc líbí. Jinak, nevím, jak na Slovensku, ale v Česku se může dítě vozit i vpředu , vedle řidiče i když má auty pásy i vzadu.
@kinsi jo viděla i jsem ji měli-chicco,ale jaksi pokud je ta sedačka zapřená o opěradlo sedačky,tak tam to místo na nohy není,a v moc autech to jinak nejde,protože k tomu nejsou uzpůsobené pásy,ono je kolikrát problém i s těmi vajíčky,kamarádka měla velký problém na předním sedadle v novém peugeotu připoutat maxi cosi vajíčko a to samé pro druhé dítko s obyčejnou protisměrnou sedačkou-bez nějakých nastavitelností- na zadním sedadle-prostě pásy nestačily,já si v tomto směru v té staré škodovce můžu pískat,že jsem tam nacpala jak maxinu,tak graco a i jiné,protože občas jsem měla i jiné dítka v autě než jsme měli malého,takže stejně skončíme u toho že je to nejen o sedačce ě kde jsou pásy,ale hlavně o tom,jaké ty pásy jsou a jak ta sedačka jde do nich zapnout,a bohužel naši zákonodárci vymýšlí různé kraviny,ale to,že máma na dítě potřebuje vidět nejen jako na mimi,ale třeba i na to tří čtyř leté je jim šumafuk,takže skandinávské předpisy jsou nám na nic-a nemusíš nic dohledávat,mám tetu ve Švédsku,takže o tomto vím,ale třeba tam mají i jinak nastavenou výchovu-jak doma,tak v různých zařízeních,z čehož by si měly u nás brát příklad nejen maminky,ale případně je požadovat i v těch školkách,mě nejvís doráží to,co tady teď o naší školce slyším od sousedky-dětři jdou ven,že se zamokří je samozřejmost,ale že jim ty věci ani nerozvěsí na věšáčky,natož na topení a pak se na cestu domů oblíkají do mokrého,studeného oblečení je na pár ...,hlavně že se pak rozčilují,že jim maminky dovedou děti s rýmou a kašlem-a můžou si za to vlastně ty učitelky samy-ale to už je do jiné debaty,já jen že jsme odbočily k té skandinávii
@marecek4 Ja som nechcela dohladávať škandinávske zákony, ale naše, ale spravila to za mňa Nikes a tak, ako vidíš v jej linku, nie je obmedzenie na vozenie na prednom sedadle, bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú vzadu pásy (vpredu možeš vo vhodnej sedačke vždy). Inak myslím, že napríklad tá naša Maxi Cosi Mobi sá dá dať bez problémov prakticky do každého auta, existuje i taká tabulka (ale fakt je ten, že do staršej škodovky by možno fakt nešla), ona sa nepripína ako vajíčko len pásmy, ale takými popruhmy o koľajničky predného sedadla a má aj takú nohu na zapretie, ak sa montuje na predné sedadlo.
@nikes Ona je fakt super, sme veľmi spokojní, hlavne práve pre to vozenie vpredu - často jazdím dlhé trate sama a inak si to neviem predstaviť + samozrejme tá bezpečnosť. Dá sa i polohovať, takže malá sa v nej v pohode i vyspí a vidí na tých čo sedia vzadu (možu ju zabávať 🙂 ). Ja som si to najprv tiež nevedela predstaviť, ale priestoru na nohy má naozaj plno, viac ak je vpredu, ale i vzadu to ide - lebo tá sedačka sa neopiera o zadné sedadlo, je tam fuga, ona sa opiera o predné, je to uplne iné fixovanie ako pri vajíčku, či tých obojsmerných sedačkách, čo sa zo začiatku fixujú protismeru a potom v smere.
@kinsi já netvrdím,že se nedá vozit na přední sedačce v jakékoliv dětské sedačce-ale jen do tří let,pak bez pardonu musí dozadu,ať máš nebo nemáš pásy,jen policajti tam ty starší děti neradi vidí,ještě jsem teď volala známému co má autoškolu,aby jsem nekecala,kdyby byla nějaká změna ve vyhlášce-a zjišťovala jsem to když jsem měla jet poprvé se škodovkou na Slovensko kvůli kamarádce-jak je to u vás,a platí to úplně stejně-vpředu jakkoliv do tří let,pak dozadu i za cenu,že nebude dítko upoutané-viz naše škodovka,ale tu mám už jen na ježdění do práce a malého tam už nevozím,ten se vozí hezky v Sharanovi
@marecek4 Pozri sem, tu je presne citovaný silniční zákon - nie je nijaké obmedzenie do a nad 3 roky, i dieťa nad 3 roky može vo vhodnej, na to určenej sedačke, bez problémov sedieť vpredu - kopírujem z právnej poradne autoweb.cz :
Dobrý den,rád bych se ujistil o tom, že nová pravidla provozu skutečně povolují přepravu dětí na sedačce vedle řidiče. Uvádíte sice odkaz na jakýsi článek, který tuto skutečnost popírá, ale znovu jsem si přečetl nová pravidla (www.novapravidla.cz) a tam se sice zakazuje přeprava dětí vedle řidiče, ale jen u vozidel bez zádržného systému (=dětská autosedačka, pásy). Z toho tedy vyplývá, že v autosedačce může dítě sedět na místě vedle řidiče. A je-li čelem po směru, ani se nemusí vypínat airbag. Přehlédl jsem něco někde jinde, nebo je tomu tak?P.S. Je-li řeč o airbagu, jak je to s dětskou sedačkou a bočním airbagem na zadních sedadlech?děkuji
Já jsem ale nikde nepsal, že na sedadle vedle řidiče nesmí dítě sedět.Standardně platí §6 silničního zákona:§ 6nadpis vypuštěn (1) Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v § 4 a 5 dále povinen a) být za jízdy připoután na sedadle bezpečnostním pásem, pokud jím je sedadlo povinně vybaveno podle zvláštního právního předpisu 2) , b) nepřepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3 2) , které není vybaveno zádržným bezpečnostním systémem,1. dítě mladší tří let,2. dítě menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče, c) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3 2) , které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška nepřevyšuje 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky; při této přepravě1. dítě musí být umístěno v dětské autosedačce, která odpovídá jeho hmotnosti a tělesným rozměrům,2. na sedadle, které je vybaveno airbagem, který nebyl uveden mimo činnost, nebo pokud byl uveden mimo činnost automaticky, nesmí být dítě v dětské autosedačce přepravováno čelem proti směru jízdy, d) umístit a upevnit dětskou autosedačku na sedadle a dítě do dětské autosedačky podle podmínek stanovených výrobcem dětské autosedačky v návodu k použití této dětské autosedačky, e) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3 2) , které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost převyšuje 36 kg nebo tělesná výška převyšuje 150 cm, pouze je-li dítě za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem, f) přepravovat ve vozidle kategorie M1 a N1 2) , které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem a ve kterém jsou na zadním sedadle již umístěny 2 dětské autosedačky a nedostatek prostoru neumožňuje umístit třetí dětskou autosedačku, třetí dítě starší 3 let a menší než 150 cm na zadním sedadle pouze, je-li toto dítě za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem, g) poučit osoby starší 3 let nebo osoby je doprovázející přepravované ve vozidle kategorie M2 a M3 2) , které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, o povinnosti použít zádržný bezpečnostní systém, pokud tato informace není zajištěna jiným způsobem, h) mít za jízdy na motocyklu nebo na mopedu na hlavě nasazenou a řádně připevněnou ochrannou přílbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu 2) a chránit si za jízdy zrak vhodným způsobem, například brýlemi nebo štítem, pokud tím není snížena bezpečnost jízdy, například za deště nebo sněžení.
Odpověď: JUDr. Tomáš Beran 18. 05. 2010 v 03:44
marecku, kinsi má pravdu, vždyt si to můžeš přečíst na těch stránkách, které jsem sem dala. Tvůj známý by si měl pročíst Zákony 🙂
cituji z linku :
lze vozit děti v autosedačkách (včetně kolíbek, klasických autosedaček i podsedáků), a to včetně dětí do 3 let, vzadu i na sedadle vedle řidiče
Je tam to slovíčko VČETNĚ, tzn. že to platí i pro děti do 3 let
Autosedačku s poutáním v protisměru jsme měli do 13 kg...Nejprve vajíčko Cam,pak Inglesinu Marco Pollo.Ted je malá po směru v cybexu solution X Fix..
marecek..nevím,jakého má tvá kamarádka Peugeota,ale my jsme měli 307 SW a nyní máme 308 SW a pásy na všech sedačkách měly ještě 3/4 metru vůli..Oproti třeba Octávii,kam kamarádka nemohla správně upnout ani vajíčko,protože pás byl krátký a vajíčko místo v lehu,bylo v sedu☹Když jsem to viděla,tak mě málem kleplo...kdyby se něco stalo,tak to malá odskákala 😠
Ohlednně Skandinávie...tak tam se děti v protisměru vozí do 12-13 let.Mají tam úplně jiné typy sedaček udělané tak,aby se tam dětem vešly nohy.Dítě je v polosedu a nohy má zvedlé ,jakoby pře válec..Tím zvednutím je vytvořeno místo na jakkoli dlouhé nohy.Sedačky použité se tam pohybují kolem 10tis korun...Mám kamarádku ve Švédsku a od té mám vše zjištěné..Chtěla jsem tu sedačku i pro malou..Ale, ta pálka se mi dávat nechtěla..
A,malou jsem měla vepředu u řidiče ve vajíčku do 7 měs.Ale,běžně vídám i větší typy sedaček na tomto místě smrti..
A isofix máme na 4 sedadlech z pěti..Tzn,že na všech může být použit zádržný systém!
Ahoj Lenka, prepáč, že tak s odstupom, na MK už skoro vobec nechodím. Sme s nou velmi spokojní, viac som o nej písala sem - pozri sem ak chceš :http://forum.dojcenie.eu/viewtopic.php?f=12&t=365&start=25
Je určená do 25kg, je to na nej i napísané, ale skor ako váhou bude asi limitovaná výškou dieťaťa - ja som si dopisovala so švédskym predajcom a ten mi odpísal, že v nej ide voziť deti cca do výšky 110cm. Polohuje sa za jazdy veľmi jednoducho, takou páčkou a ťahom za sedadlo - v pohode polohujem za jazdy, keď šoférujem (mám ju na prednom sedadle). Existuje zoznam vozidiel, kam pasuje, je niekde i na webe, ale boli tam skoro všetky autá, okrem uplnych etremov, ako napr.Smart atď.
@kinsi Ahoj Kinsi, dakujem za info aj odkaz, my sme si uz vsak objednali autosedacku axkid kidzone, zo stranky www.bezpecnaautosedacka.sk, bez vyskusania, ale verim, ze bude fajn, v popise vyzera super, tak dufam, ze taka aj naozaj bude. Da sa umiestnit na vsetky sedadla a da sa otocit aj do smeru jazdy aj ked my ju budeme pouzivat v protismere, kym sa bude dat, takze je taka "multifunkcna". 🙂
ahoj @lenka_l - tak ste sa nakoniec rozhodli pre ten kidzone? vyzera fakt zaujimavo. daj potom vediet, aka je! my mame britax hiway 2 zo Svedska a mne sa zda byt kratka, na to, ze je urcena do 25 kg. maly ma teraz ani nie rok a pol a uz mu do okraja zostava iba par centimetrov :( vozime na zadnom sedadle, v predu sme ani neuvazovali, pretoze nevieme vypnut airbag. ale viem, ze to v navode vyrobca vzdy uvadza, na ktore miesta sa da sedacka instalovat.
ahoj @kinsi Ja som sa na Mobi kedysi pytala v obchode (mali sme od MC vajko, tak sme chceli aj dalsiu sedacku, boli sme spokojni...MObi sme si nasli na webstranke MC) a predavac mi povedal, ze sa nedovaza, lebo vraj je to model, ktory uz je na ustupe. teraz mi je jasne, ze zavadzal a o autosedackach otocenych proti smeru jazdy nemal ani ponatia :( strasne slabe povedomie je o tom medzi predajcami
@dokocaidovoza ahoj, uz ju mame objednanu, ale pride az zaciatkom maja, potom dam vediet ako sa nam pozdava... inak kominukacia s predajcom super, mily a ochotny, dokonca aj navod na pouzitie bude prelozeny do slovenciny, co je podla mna fajn 🙂 jedine minus je zatial len ta cena autosedacky... tak ale pre bezpecnost drobca, to stoji za to 😉
Holky já mám Maxi cosi Mobi doma,ale do mého pidi auta se nevejde ☹
Tfiat punto☹takže kdyby měl někdo zájem a větší auto...
ona se tam dá dát,ale fakt je to úplně na těsno ☹ uvidím,pokud ji neprodám,bude napevno v našem rodinném autě a do Punta koupíme něco jiného 🙂
no když bude jezdit jen ve předu,ještě se to dá,ale pokud ji dám dozadu,ve předu může někdo sedět jen v nutnosti,zbyde tam hodně málo místa ☹
Máme BeSafe Izi Combi X3 Isofix instalovanou proti směru jízdy, malému je 20 měsíců a zatím neprotestoval, místa má také dost. Vyspí se v ní také v pohodě, máme docela najeto. Vedle ní se vejde další a mezi ně si ještě sedne průměrně rostlý dospělý. Máme kombíka peugeot. Jsme s tou sedačkou zatím moc spokojeni, takže pokud přemýšlíte, mohu doporučit. Pouze jediné upozornění - rozhodně potřebujete mít tmavé zadní sklo a stínítka na bočních oknech - jinak se chudák upeče, pokud mu tam bude pálit sluníčko a v noci ho budou budit světla aut jedoucích za vámi.

@kinsi já si to právě ověřovala,protože mám ve škodovce pásy jen vpředu-je jedno jakou sedačku mám,může být i po směru,ale pouze do třílet dítěte,pak může/musí/dozadu,ale už bez sedačky,samozřejmě že sedačka bez pásů ztrácí smysl-platí to u nás i u vás,ověřovala jsem si to pro jistotu přímo na u vás na policii a u nás když jsme měli školení řidičů,
ale přiznám se že i když máme ještě wv tak stejně teď radši sednu do té škodovky,spec.v pátek,kdy zase v Buchlákách stálo aspoň dvacet kamionů,přece jen plechy na škodovku koupím za pár korun,než na toho Sharana