Deti do 3 rokov v protismere jazdy
Dobrý deň viem ze je nutné z bezpečnostného hľadiska voziť deti do 3 ideálne do 4 rokov v protismere jazdy. Ale viete mi povedať či je to aj v nejakom zákone? Teda ci to je povinne?
Ja s tým problém nemám len sa snažím vysvetliť švagrinej ze nerobí dobre keď svojho ročného vozí v smere jazdy v autosedacke
@maciatkolulu veľmi, veľmi smutné. 😢
@bolarazjedna popravde tieto dve sedačky som doteraz nezaznamenala ..neviem na základe čoho vyšli najlepšie podľa ADAC, no väčšinou kupujú od joie či Britax iné sedačky ... aspoň čo som si tak všimla. Ale môžem sa mýliť samozrejme.
@maciatkolulu ja nehovorím, že si nevozme deti v protismere. Jasné, že je to bezpečnejšie. Ale každá mama/otec má právo výberu. Nie aby sa na nich vyvršovali matky čo nemajú čo iné na práci. Sme slobodná krajina, kde si môže človek vybrať.
A dnešná informovanosť je na skvelej úrovni. No ako hovorím, nikdy neviete, prečo si tá či tá matka vozia dieta v smere. Dôvodov je veľa a nikomu z nás neprislúcha ich za to lynčovať!!
@evaachesa asi preto kupujú iné, lebo tieto sú čisto protismerne? Len premýšľam....
@kaligula nemám pocit, že niekto lyncuje, skôr vidim ironické poznámky a pohŕdanie tých, čo presviedčajú o tom ze je zbytočné voziť deti do 7 rokov v protismere....
Ešte taka otázka ohľadne vozenua v protismerne.... Ako riešite, aby deťom ne svietilo do očí Slnko? My máme zatiaľ vajíčko, a tam je strieška, ktorú keď treba použijem a svetlo pohltí, no na autosedackach strieška nie je.... A zozadu nemôžem dať tú clonu, lebo šofér potrebuje vidieť von oknom...
@bolarazjedna vidíš to som nevedela že sú čisto protismerné od Britax a joie. Ja by som kupovala opäť buď Axkid alebo Besafe. Tieto nie.
A k tomu slnku, my máme tmavé fólie takže slnko nás netrápi. 🙂 Ešte si mrkni manuál či vajíčko ktoré máte, môže mať počas jazdy zatiahnutú striešku. Niektoré Vajka napríklad nemôžu mať vytiahnutú rúčku, tým pádom ani striešku, iné áno. Je to v manuále.
@evaachesa ďakujem, to som o vajíčku tiež nevedela....
A môžem sa opýtať, prečo by si sa rozhodla pre axkid alebo besafe v porovnaní s týmito ďalšími dvoma? ( plus testom prešli úspešne aj britax swingfix aj joie i spin safe, sú na isofix, sú čisto protismerne ale dajú sa otočiť o 90° pre ľahšie naložené dieťaťa, nie však do smeru jazdy). ). Je to už o osobnej preferencií, alebo reálne sú tie prve niečím lepšie, ešte bezpečnejšie?
@bolarazjedna normálne das clonu, ako na bočné okná. Tie clony sú predsa priehľadné, ako fólia. Ja tak mam, inak rovnako potrebuješ vidieť aj cez zadné okná predsa, pri cúvaní, vychádzania na hlavnú atd😉😇
@bolarazjedna viem, ze otazka nebola na mna, ale odpoviem 😀 my ked sme vyberali sedacku po vajicku, britaxy som ani nepozerala, mam averziu voci tejto znacke (swingfix tak ako dualfix - otvorena hlavova opierka, chybajuca vlozka), a sedacku sme nechceli otocnu, tento mechanizmus sa zvykne casto kazit (aj ked da sa tomu zabranit, dieta zakazdym vyzut, nedat mu v aute nic jest, a pod.) - takze sme vybrali neotocnu, obojsmernu BeSafe, no kedze moja dcera je trosku valibuk, ideme kupovat sedacku po roku a pol opat, a tentokrat nejaku, ktora ma co najdlhsiu moznost vozenia v protismere a to uz ponukaju len niektore znacky (besafe, axkid, klippan, a pod.) - a teda myslim, ze ak by vyberala @evaachesa, dovod by bol ten isty 🙂
a ano, i spin safe ani swingfix nie su take zname prave kvoli tomu, ze su cisto protismerne, 90% rodicov uprednostnuje obojsmerne, nielen kvoli moznosti dat dieta do smeru jazdy, ale aj sa neskor lepsie predaju 🙂
@bolarazjedna za mňa sú značky Axkid a BeSafe (tiež Klippan) jednoducho top výrobcovia na trhu s autosedačkami a už keď idem investovať nemalé peniaze, tak jednoznačne do najvyššej kvality. A tieto uvedené Britax a Joie pokiaľ sú otáčacie, nemohli tým pádom prejsť najvyšším PLUS testom. Ten systém sa jednoducho pokaziť môže a nedajbože ešte počas havárie. My sme mali vajíčko Maxi-Cosi na Isofix základni a teda dosť som bola nervózna z toho ako sa tam hýbalo. Preto som potom aj nad tým začala uvažovať, že či nie je nejaké riziko že to počas nehody jednoducho nevydrží. Pásové sedačky sú pre mňa jednoducho najbezpečnejsie, nie je o čom. Tak isto ako píše @evkao, Britax sa mi spája so zle riešenými hlavovými opierkami. Videla som dosť veľa príspevkov kde sa toto riešilo že deťom padala hlava. Neviem ale ako je to pri tejto konkrétnej, no pre mňa Britax jednoducho nie je taká zaujímavá a Joie tiež nie. My sme minulý rok kupovali len kvôli 3 týždňovej dovolenke v zahraničí Axkid Minikid 1. Zvažovala som aj Joie Steadi a Joie Stages, no vyhrala to opäť raz Axkid. 🙂
@bolarazjedna ono nejde samotne len o dobry vysledok v bezpecnosti. Sedacka musi dobre pasovat dietatu aj dobre "sediet" v aute. Ja osobne by som nikdy nekupila obojstranny reboarder a taktiez (aj ked len protismerny), co sa da otacat do stran. Tieto su casto kazove, ako sa tu uz spominalo. Staci omrvinka a moze to vypalit tak, ze uz sa nepretoci. Ja zijem v De. Som v jednej reboarder skupine. Plus su tu po celom nemecku obchody specializovane prave na reboarderi a bezpecne sedacky. My sme nase sedacku kupovali u Zwergeperten a Kindersitzprofis. ZP su aj v At aj vo Svajci a na Malorke. Ono vybrat spravnu sedacku, to je ako promovat. Ja ked som 2017 vbehla do normalneho "babyobchodu" (üotrebovala som tam nieco ine), tak len tak zo zaujimavosti som sa opytala na reboarderi. Mali ich tam par ale ja som uz pokukavala po takej do 25 kg. Chlapik ma isiel presviedcat, ze take neexistuju. Zial, takyto neporadia profesionalne. Oni prakticky nabulikaju vsetko, len aby předali. U ZP nam radili 2 hodiny., Skusali dieta, sedačky do auto, von z auta, dalsie do auta atd.
Inak co sa tyka tych Römeriek, nechpem preco su na SK take oblubene. V De napr. okrem tych do 25 kg a potom uz tie velke posmerne, mensie wobec nie su casto predavane. Ono velmi zaleze aj ako v tom sedi dieta a aj nie do kazdeho auta su dobre. TO ze dietami pada hlava, to nema nic so sedsackou ako takou. to ma vela pricin. Tie isofixove reboarderi Römer do 105 cm su dost gulate. Nie kazdemu pasuje tento tvar. K tomu, reboarderi sa odporucaju nastavit tak aby dieta co najviac sedelo, takze uz sedi trochu vzpriamenejsie. My sme po vajci mali ami reboarderi, kede sme zili mimo europy. Potom sme kupovali tu v Europe nove auto a do neho sme chceli tiez reboarder a uz velky do 25 kg. A kedze dcera uz bola starsia, niece messi 2-3 roky, tak sme isli k ZP a dali si poradit. Bola to fuska. Vtedy prichadzali do uvahy len Britax, Axkid, Besafe. Teraz je uz velky vyber aj výrobcův aj modelov. Axkid Minikid bol hroza, absolutne nekompatibilny s dietatom. Besafe nesedel dobre v aute. Nakoniec a nastastie sadol Max Way Plus. No a nakoniec som sa este dozvedela, ze v tej dobe to bol jediny reborder, ktory fakt vydrzal do tych ca. 6 rokov. Teraz, keby som mala kupovat, tak idem do Strech. Samozřejmě, ak by pasoval. Casto citam aj o Avionaut, ci uz tie mensie alebo aj ten sky. Zda sa, ze pasuje, hlavne ten sky, aj do püroblemovejsich aut.
@evaachesa Tip tu spominane britax a joie su sice otocne ale len na zakladni do bokov a nie o 180/360 . Plustestom mozu prejs LEN sedacky, które su cisto protismerne a to tieto dve su. Teraz uz dost vyrobcov dava reboarderi testovat do svedska, nie vsetky prejdu, ale trh sa rozrasta. Napr. polsky Avionaut, kto by to povedal, je super. Dali si zalezat a v DE je momentalne in. Od vajca az po velke posmerne do 150 cm.Sky napr. pressier tiez plus testom.
@evaachesa ano polska. Ja som minuly rok kupovala sedačku nasim do auta. Isla som s malou tu u nas k Zwergperten a ta Avionaut Sky mi padla do oka. Skoda, ze v nej dieta nesedelo dobre. Ale key pasovala, hned by som ju brala. Uplne super. Aj pixel (vajce) je dost in. No Poliaci sa fakt prekonali.
Dievčatá, ešte keď sa v tom vyznáte, kde je teda špecializovaný obchod na autosedacky, kde aj poradia, aj sa to dá vyskúšať? Ujo Google mi moc neporadil... Našla som iba v Nitre, ale tam sa nedá skúšať., ďakujem.
@bolarazjedna v Bratislave, Deti v aute
@yanni avionaut mala neter a tiež sa čudujem ze Poľská a chválu na ňu počujem 😀
@janulik2008 tak ale to nie je ako polske kociky z trhu.
@yanni veď jasné len ma to prekvapilo lebo keď sme sa pýtali na autosedacky ešte dávno tak každý len Britax alebo Cybex s pultikom a Avionaut v žiadnom prípade
@janulik2008 zalezi kedy to DAVNO bolo. Firma je na trhu 10 rokov. Pokym si urobi meno, plus vsetky tieto testy, tak to trva aj niekolko rokov. A presne to aj casovo pasuje, znamy na zapade sa stali tak 3-5 rokov dozadu.
@yanni mala bude mať 8 a sedačku sme kupovali keď mala dva roky takže približne to sedí🙂

@kaligula ja stále dokola neviem pochopiť, prečo by mi nejaké nariadenie malo prikazovat chrániť si vlastne dieťa??? Snáď to je automatické.... Ci? Na druhej strane... Keď sú ľudia jednoduchši, tak asi treba nariadenia, aby si neohrozovali deti, ktoré samé samozrejme netušia, čo je správne a čo nie. Takže asi preto... Smutne