Deti do 3 rokov v protismere jazdy
Dobrý deň viem ze je nutné z bezpečnostného hľadiska voziť deti do 3 ideálne do 4 rokov v protismere jazdy. Ale viete mi povedať či je to aj v nejakom zákone? Teda ci to je povinne?
Ja s tým problém nemám len sa snažím vysvetliť švagrinej ze nerobí dobre keď svojho ročného vozí v smere jazdy v autosedacke
@evkao a náhodou nejaká spec. predajňa okolo Banskej Bystrice alebo Nitry?
@bolarazjedna neviem o ziadnej
@evaachesa prečo o to smutnejšie.Radsej kúpiť overenú autosedačku v smere jazdy.Kedze väčšina ľudí sveta vozí deti v smere jazdy.Tie sú najlepšie overené.A tak ,ako písala pani hore v komente.Ked deti nie sú v autosedačke,alebo sú zle uchytené a týka sa to samozrejme aj detí, keď sú v hrubých bundách a atď,tak jasné, že tá sedačka nebude plniť,to čo má a deti môžu skončiť so zraneniami.Ale počúvame aj v správach, že pri burackach sa deťom nič nestalo alebo ľahké zranenia a autá sú rozbité na cucky.Ked ľudia jazdia na starých autách so slabými deformacnymi zónami.Auta už len do šrotu odviesť.Pretoze väčšina nemá na Volva,BMW,Audi,Marcedes SUVecka.Kde pri týchto značkách sú aj lepšie tie deformacne zóny vo vozidle.Aspon dakedy sa hovorilo, že Volvo bolo v tejto oblasti medzi najlepšími autami.
Nemáte niekto taký problém ako my? Bezpečnostné pásy majú riadne utiahnuté, sedia, hrajú sa, pozerajú, spia ..a zrazu vyťahujú ruky von, majú pásy len pod pazuchou. Som z toho nešťastná, neviem ako ešte viac utiahnuť, či čo s tými pásmi mám robiť. Robia to aj v kočíku. Nie je nejaká pomôcka, aby ich to nezadusilo, ale zabránilo vyťahovaniu rúk?
@kvietocek87 v prípade havárie ale nie je problémom deformačná zóna, tam sa dieťaťu nemusí ani vlások skriviť, no problémom je, ak dieťaťu nevydrží krčná chrbtica a poškodí sa pri tom silnom trhnutí smerom dopredu miecha. Aj pri 40-50 km/h rýchlosti môže dôjsť k tragédii, pričom do vášho auta ani nemusí zo zadu nabúrať iné auto, ale vaše auto nabúra do iného auta čelne alebo do prekážky. Akokoľvek dobre bude dieťa pripútané v super bezpečnej sedačke v smere jazdy, v super bezpečnom Volve, nezabráni to poškodeniu miechy. 🤷
Ak si ešte nevidela toto video, mrkni si ho.
@kvietocek87 a ešte raz skopírujem príspevok čo som sem už dávala. Môžeš si pozrieť fotky z nehody v priloženom FB linku.
V skratke: dievčatko malo 3,5 roka, 16kg a 105cm. Na odporúčanie jej kúpili pokračovaciu sedačku kategórie 3, 15-36kg v smere jazdy, značky Maxi-Cosi, ktorá je určená pre oveľa staršie deti. Dievčatko si pri tom náraze zlomilo krčné stavce. Jeho rýchlosť v Chevrolet bola 35 km/h, vodič Lexusu - 55 km/h , 90 km/ h celkovo.
"Mohla žiť, ak by som vtedy vedel o protismernej autosedačke do 25kg. Pre mňa je už neskoro....ale pre vás nie."
It was terrible car accident with frontal collision between our Chevrolet Malibu( US market edition ) 2016 and Lexus GS 300 2009 , as result of police investigation of this car accident they did conclusions, that in the moment of hit between our cars , my speed was 35 km/h, Lexus’s driver - 55 km/h , 90 km/ h total hit speed …
AS RESULT OF CAR ACCIDENT , VLADA BRAKED HER NECK, she was sleeping in her Maxi-Cosi RODI XP fix , FF child car seats booster , that was installed by Isofix , she was fixed by standard 3- point car seat belt.
She was 3,5 years old , 105 cm height . 16 kg weight .
SHE DIED.
No one other seriously injures!!! Only fracture of the cervical vertebrae !!! She could live , if I knew about 25 kg RF seats in that moment … it’s too late for me … but it’s not late for you …
This booster was recommended to me by the seller . He told me about 15-36 kg 2-3 group seat , possibility to use from the height of 105 cm , good fabric material … but no one about VOLVO’S RF seats culture!!!
Axkid , Klippan , Joie, BeSafe,Britax (Volvo) MAX-WAY or Multi- tech (25kg RF seats )are not distributed in Ukraine, but you could find it in European markets!!!
For anybody how wants to share this information it is link below , which will send you to post on my FB page with possibility to share:
https://m.facebook.com/100002436962901/posts/37...
@evaachesa keď to bude mať také zastúpenie tieto autosedačky v protismere ako tie v smere jazdy, budú využívané v takom veľkom meradle, ako klasické autosedačky ako v smere,potom sa môžme o tom baviť.Mna nezaujímajú laboratórne podmienky.Niekde v hale v 50 km rýchlosti, keď narazí auto do pevnej prekážky.V takom náraze majú veľmi dobré výsledky aj klasické autosedačky v smere jazdy.Aj autá dostanú v laboratórnych podmienkach pri crash testoch 5 hviezdičiek a realita býva iná.Odvozila som syna v klasických sedackach a stále len vpredu od malička,teraz dcéru vozím tiež 4 ročnú tak,ako aj miliardy iných ľudí.
@gabika128 info je od otca toho dievčatka. Ja som si to nevymyslela.
@kvietocek87 tá spomínaná autonehoda kde zomrelo dievčatko nebola simulovaná.
Viac sa k tomu nevyjadrujem. Ak ste si z toho celého vybrali len toto, okej dámy. 😏
@evaachesa ale však tu nikto nespochybňuje bezpečnosť protismernej sedačky. Len keď tu dávaš nejaké info, tak by mali byť správne.
Ja vidím ako problém, že prostismerné sedačky nie sú vo veľkom na výber na slovenskom trhu, tak isto nie sú na bazároch v takom počte. Tak isto je problém s takýmito sedačkami v autách, môj dvojmetrovy muž si proste nesadne za volant keď je za ním takáto sedačka. Ľudia v mojom okolí robia najlepšie ako vedia pri výbere sedačky pre svoje deti a to že si vyberú pri 4 ročnom dieťati sedačku v smere jazdy z nich nerobí zlých ľudí, len si prosto vybrali sedačku, ktorá im vyhovuje a pri ktorej predajcovia aj výrobcovia zaručujú nejakú bezpečnosť, kvalitu, testy atď.
@gabika128 čo konkrétne nebolo správne? Toto je záver z vyšetrovania dopravnej polície, nie moje vlastné výpočty.
... asi result of police investigation of this car accident they did conclusions, that in the moment of hit between our cars , my speed was 35 km/h, Lexus’s driver - 55 km/h , 90 km/ h total hit speed …
Inak čo sa týka bazarovych sedačiek, tak pár dní dozadu som hľadala príslušenstvo k sedačke a bola som veľmi prekvapená počtom protismeriek a za veľmi fajn ceny. Skús pozrieť.
@evaachesa to je vyjadrenie otca, nie vyjadrenie odborníka. 🤷♀️ Pozerala som viac krát cez bazár a teda ja ich tam veľa nevidím. Ja som len vypísala normálne fakty, prečo stále väčsina ľudí kúpi autosedačku v smere jazdy. Tiež som si všimla, že aj keď kúpia v protismere, tak sa na nejakom fóre dozvedia, že vlastne to nie je tá najlepšia a najsuper sedačka a prečo pre svoje dieťa nekúpili lepšiu...
@gabika128 podľa mňa väčšina ľudí kupuje pre malé deti posmernú sedačku, lebo ani nevedia, že existuje protismerne, okrem vajíčka. Ja som to tiež netušila, az keď som sa o to začala informovať, resp práve z tejto diskusie som sa to dozvedela.
Ze prečo predajne s detským tovarom nemajú ich bežne v ponuke, a prečo neinformujú kupujúcich, neviem.
Takže, celkovo je nízke povedomie ľudí o bezpečnej jazde. Väčšina ľudí vychádza iba zo zákona, že čo musí byť splnené (to ze pre novorodenca je potrebné vajíčko, nikto nespochybňuje, berie ako samozrejmosť, lebo je to prikázané zákonom. Keby protismeru bol prikázaný aj u nás do 4 rokov, ako v škandinávskych krajinách, po čase aj to by sme brali ako samozrejmosť).
@bolarazjedna ja si myslím, že rodič, ktorý sa snaží kúpiť tu naj sedačku, si o tom co to prečíta a tam sa dočíta l, teda zaručene aj o protismernych. Mne žiaden zákon v 97. nič neurcoval a sama som decká postupne usadzala do sedaciek, ktoré boli tie naj na trhu a objednávala z nemecka...
@maciatkolulu ja si nemyslím, že každá mamička študuje internet pri vyberte sedačky. Mnohé len idú do obchodu a tam sa poradia s (mnohokrát nevyskolenym) personálom, ktorým nemusí ísť o bezpečnosť, ale hlavne o predaj.
@bolarazjedna to je možné, ale nie je to vec, ktorá sa kupuje na rok, plus ide o bezpečnosť, takže keď dokážu mamičky vyberať kočík pomaly od ocikaneho pozitívneho testu, tak si myslím, že ta sedačka by nemal byt taky problém. A mne osobne je jasne, ze keď vleziem do obchodu, kde predávajú len niektoré značky, tak mi predavačka nebude odporúčať inú, ktorá je napríklad bezpečnejšia. Až také zložité mi to nepríde.
@maciatkolulu ja to chápem a neobhajujem ľahostajný postoj, iba som konštatovala objektívne dôvody.

@janulik2008 Aj moja starsia bude mat v lete 8. Vtedy som o avionaut ani nechyrovala. A tu v DE tiez o tej firme nik nic nevedel. Teraz to este stale sledujem, kedze mam este mladsiu, 4rocnu, a narazila som na nich cal. 3 roky dozadu, ked som hladala nieco pre moich rodicov do auta na pokrabovanie po vajci. A odvtedy len Avionaut ma "prenysleduje". Ten pixel (vajicko) musi byt suprove.