icon

Deti do 3 rokov v protismere jazdy

25. mar 2023

Dobrý deň viem ze je nutné z bezpečnostného hľadiska voziť deti do 3 ideálne do 4 rokov v protismere jazdy. Ale viete mi povedať či je to aj v nejakom zákone? Teda ci to je povinne?
Ja s tým problém nemám len sa snažím vysvetliť švagrinej ze nerobí dobre keď svojho ročného vozí v smere jazdy v autosedacke

maciatkolulu
25. mar 2023

@tosomja táto je do 125 cm, cca do 7 rokov.
https://kind-der-stadt.at/products/besafe-stret...

Inak mňa fascinuje, že sa rodičia ohanaju smernicami a zákonmi kokos, ved si chrániť vlastne dieťa, to vám treba dávať zákonom, vytesivat sa, že mám v klude decko, ale nie v bezpečí, ideál na kolenách... Ja som staršie vozidla v sedackach, keď to zákon ešte neurcoval, dovezene cybex z nemecka. Nakupujú sa bio kozmetiky, Bio chrumky v yeme a tak, ale sedačka, to je blbosť, ved zákon hovorí, že netreba, tak netreba 🤪ja som vozidla, kým sa baby zmestili, vedeli od narodenia, že iná cesta nie je, sadnúť a pripútať a hotovo. Na vreskot nastvaneho dieťaťa sa neumiera, ale taka nehoda.... A potom mat výčitky, že keby....

dadaa1234
25. mar 2023

@tosomja môže byť. Máme Švédsku protismernú axkid wolmax a starší syn sa tam uplne pohodlne vozil do 5 rokov. Je síce menší, ale také 4 ročné dieťa sa tam zmestí určite hociktoré...

dominica31
25. mar 2023

@luliu a kolko je takých ? Moj sa tiez vozil asi od 13m v smere, proste je mu tak lepsie a je spokojný.

luliu
25. mar 2023

@dominica31 podľa mňa väčšina, keďže uprednostnia bezpečnosť vlastného dieťaťa

dominica31
Autor odpoveď zmazal
sendulka123
25. mar 2023

@tosomja skus si sadnúť do luftu a nech ti nohy visia dole, v protismere si ich pekne vyloží, ak je vhodná sedacka tak ma aj dostatok priestoru na ne. A je to oveľa bezpecnejsie kedže kŕča chrbtica nieje do tych 3/4 rokov poriadne vyvinutá 🙂

A co sa týka otazky, zákonne to dane neni, väčšina autosedaciek ma v manuáli protismer do 15m.
Ale ako ja vravím nemôžeš pomoct všetkým, a ked raz niekto nechce sam si ohrozuje svoje dieta

gabca025
25. mar 2023

@maciatkolulu sú aj na Slovensku takéto sedačky v ponuke. My sme normálne na Slovensku kúpili iba čisto protismernú sedačku do cca 125 cm

maggiba
25. mar 2023

Nie, zakon na to nie je. Je to "len" norma. Aj to len ak maju autosedacky podla novej R129 (tzv. i-size), tam je povinnost 15 mesiacov resp u niektorych na centimetre - vzdy pozriet manual.
Ak maju sedacku podla starej ECE R44/04, tak moze od 9kg vozit v smere. Zial.

Btw.moje slovenske dieta sa vozilo v protismere do skoro 6 rokov s mierami okolo 125cm a 22kg, v neisofixovej Axkid Minikid. Aj napr. v Honde Jazz. Ono to chce len troska zmenit uhol pohladu. Ked clovek chce... Predajne na tieto "skandinavske vymyslene protismery" su, aj osveta je uz ovela lepsia ako v roku 2016 (vtedy prechadzal z vajicka do vacsej sedacky). Ale stale lepsie nejaka sedacka ako vobec ziadna a dieta aj bez pasu na prednom sedadle resp na kolenach rodica ako zivy airbag na obchvate/dialnici....

kvietocek87
25. mar 2023

Mňa by zaujímalo v prípade búračky, keď je veľké dieťa otočené protismeru jazdy s pokrčenými nohami lebo si ich nemá kde poskladať ako dopadne s tými nohami.Ved si ich musí dolamat alebo narazí trupom do nôh.To musel dobrý debil vymyslieť.Deti som nosila v protismere len vo vajíčku, akonáhle išli už do klasickej autosedačky tak pekne dopredu v smere jazdy a ešte aj vpredu sedeli, vedľa mňa alebo muža.A teraz už chvalabohu nemajú autosedačky len sa priputaju pásom.

lllinda
Autor odpoveď zmazal
lllinda
25. mar 2023

@lauriik presne aj naša plače a kope do sedačky keď je v protismere.napne nohy a plače a nervači tak ze sa mi až drhne...takže ja absolútne netuším co robit,lebo raz som skoro naburala co sa mi skoro zadusila od revu...ma skoro 11 mesiacov a 10kg ,šoférovať s nou v aute je pre mňa pomaly nočná mora.😩 manžel ju vo svojom aute v normalnej autosedacke otočil a spokojná
Bola cely cas. 🙈😒

any_soj
25. mar 2023

@tosomja tie sedačky sú iné, je tam dosť miesta na nohy. Syn tak bol do 3,5 roka úplne v pohode.

nikolani
25. mar 2023

@lucik194 len taká poznámka, nariadenia EU nie je potrebné "preberať". Sú priamo záväzné aj pre SR, nie je to ako smerniciach

evaachesa
25. mar 2023

@kvietocek87 lepšie polámané nohy ako mŕtve dieťa s polámanými väzmi. Či podľa teba blbosť? 🤷

kvietocek87
25. mar 2023

@evaachesa väzy si zlomí aj keď bude sedieť protismere, lebo môže drbnut hlavou rovno do sedačky.

evaachesa
25. mar 2023

@kvietocek87 je vidieť že si si nikdy nič o protismerných sedačkách neštudovala keď napíšeš takúto hlúposť!
Tu máš vysvetlené čo sa deje pri nehode v smere a v protismere.

https://www.youtube.com/watch?v=rAyBGsg5hjQ
dominkaveronika
25. mar 2023

@zuzanaete hlavne ze niektoré autosedacky uvadzaju od 15m a 76cm už môžu byť v smere jazdy, na hlavu postavene toto cele

44janica44
25. mar 2023

@kvietocek87 pozri si najskôr crash testy co sa deje s dieťaťom pri nehode v smere a protismere a potom mudruj kedy a ako sa doláme... tu nejde o to co si kto myslí že je ok a lepšie, ide o to co je testami dokazane ako lepsie... žiadny odborník co sa tomu venuje by si svoje 0-5 rocne dieťa do smeru jazdy neposadil aj keby malo hodinu revat.

janinkajaninkova
25. mar 2023

A v čom je protismere bezpečnejší,než smer???

44janica44
25. mar 2023

@lllinda skúšali ste napr. Zrkadlo? Moja sa nenervacila akurát sa strašne otacala za manželom keď šoféroval-chcela ho vidieť.odkedy ma zrkadlo tak paráda vidí aj dopredu aj dozadu aj šofér vidí co robí + posledné týždne sa zábava obzeranim seba a robí rôzne grimasy.

kvietocek87
25. mar 2023

@44janica44 no by som chcela vidieť, kto usadí také 4 ročne dieťa do autosedačky, do tých veľkých a ukotvi isofixom.Alebo budú ako na druhých autosedackach prichytene len pásom,cez zadnú časť.A v takom náraze.To len vajco s malým dieťaťom sa tak dá

evaachesa
25. mar 2023

@kvietocek87 prosím ťa naštuduj si najskôr niečo o tom ako to funguje...nebudeme ti tu teraz vysvetľovat základy. V Škandinávii bežne deti jazdia v protismere aj do 5-6 rokov pretože tam už niekoľko rokov vedia o bezpečnosti viac ako u nás. Najbezpečnejšie sedačky pochádzajú práve odtiaľ a prešli najprísnejším PLUS testom.

kvietocek87
25. mar 2023

@44janica44 a kde sa dieta posklada a ešte také veľké, oblečené.Ved teraz sú deti veľké.Tak ako som napísala vymrštilo by ho to do nôh a ešte tvárou by rovno do operadla v sedadle drblo.Lebo to automaticky najprv stiahne do sedačky pred sebou a vymrsti ho do ďalšej sedačky čo bude za jeho chrbtom.A ešte sa tiež modliť aby pásy neotrhlo a atď,lebo aj to sa stáva pri nehodách.Lebo väčšinou sú havárie vo vyšších rýchlostiach a nie v 50

marieta777
25. mar 2023

@tosomja 👌👌👌👌

44janica44
25. mar 2023

@kvietocek87 mhhh žeby všetci rodicia vo Švédsku, Nórsku, Fínsku, ......
Gro Nemcov,....a stále viac a viac rodičov na Slovensku .
Napis mi o 2,5 roka a kľudne ti pošlem foto mojej 4 -ročnej v protismere. Pre svoje dieťa chcem to najlepšie a najbezpečnejšie preto v protismere bude aspoň do 5 rokov. Ma sedačku do 18 kg v protismere a ak bude treba kúpim aj ďalšiu takú. Bezpečná sedačka je u mňa základ.

kvietocek87
25. mar 2023

@evaachesa a čo si mám študovať,chcem vidieť ako sa do našich klasických robustnych autosedačiek narve dieťa s tým že bude sedieť v protismere a keď pred ním bude sedieť v sedačke vodič alebo spolujazdec.

kvietocek87
25. mar 2023

@44janica44 no napíšem, ak nie ste liliputi tak som zvedavá

kvietocek87
25. mar 2023

@44janica44 a ešte si nákup sáčky,lebo deťom býva aj zle v protismere.

evaachesa
25. mar 2023

@kvietocek87 dieťa sa do autosedačky nedáva v žiadnych bundách...to len tak pomimo...moje dieťa bude v takej sedačke sedieť minimálne do 5 rokov a dúfam že aj do 6-7 rokov.

tehulka2011
25. mar 2023