Deti do 3 rokov v protismere jazdy
Dobrý deň viem ze je nutné z bezpečnostného hľadiska voziť deti do 3 ideálne do 4 rokov v protismere jazdy. Ale viete mi povedať či je to aj v nejakom zákone? Teda ci to je povinne?
Ja s tým problém nemám len sa snažím vysvetliť švagrinej ze nerobí dobre keď svojho ročného vozí v smere jazdy v autosedacke
@kvietocek87 nasmu zacalo byt zle uz vo vajicku, mal asi 11 mesiacov.
@simca06022011 uz zase ty? Nik nekaze do 7 rokov. Do 4 rokov by mali uzakonit aj u nas, nie len vo Svedsku, a potom ako to komu vyhovuje. A mas nejake nepresne info. V protismere si da dieta nohy do polohy ako mu vyhovuje. Polohy moze pocas jazdy menin. V Posmernej a hlavne ak uz dieta je priputane len pasom auta, nohy hompalaju. V tomto pripade by mali byt vramci bezpecnosti nohy vzdy spustene dole. Ina poloha negativne ovplyvni pas.
A este, co je lepsie, ked juz to spominas, dolamane nohy alebo dolamane väzy.?
@bolarazjedna ADAC by som nepovazovala za smerodajný. Tak ako píše @annm81 hodnotia kadejake kritériá, aj spokojnosť rodičov s nakladaním a putanim atď. Axkid prešla najprísnejším bezpečnostným PLUS testom a to hovorí za všetko.
Axkid Minikid 2 prešiel celosvetovo najnáročnejším nárazovým testom proti smeru jazdy, „Plus Test“ a získal ocenenie „Dobrá voľba“ od spoločnosti Folksam.
V roku 2020 Matka a dieťa označili sedačku za top 3 v kategórii proti smeru jazdy.
ADAC vysledkami sa mozte drzat ale nie pozerat na konecny vysledok. Treba sa zamerat na poziciu bezpecnost. Reboarderi casto maju horsu vyslednu znamku lebo dostanu za poziciu manipulacia menej bodov. Tp potom skresli cely vysledok. Ano, s protismernymi sa horsie manipuluje, aj ked, isofixove su malina. Pri pasovych raz za cas treba skontrolovat pasy a popripade dotiahnut.
My mame Britax Römer Max Way Plus, kedze ked sme ju kupovali bola to vtedy jediny, ktora najdlhsie vydrzala. Pasove su a budu kategorizovane podla kg. V DE som jednej skupine a su tam odbornici a zo skusenosti udavaju nezaväzne aj pribliznu vysku. Akurat, ze zase zalezi od proporcii tela. MW Plus je do ca. 128/134 cm. Tu je myslene horne oblecenie.
@kvietocek87 áno presne tak, dokedy sa dá, t.j.do 125 cm, tak do 125 cm,tam budem trepať dieťa. Keď do 150,tak do 150. Predsa keď si viem co najviac ochrániť svojho potomka, tak tak snáď urobím. A nie sa prechádzať s 3000eur kočíkom, v extra de luxe prevedeni a decko slahat do lacných sedaciek a knucat, že dokedyyyyy ma ten zlý zákon k tomu bude nútiť, už ho treba otočiť, lebo place, treba mu dat chrumky, samozrejme bio, počas jazdy, tiež top nápad a veľa iných super nápadov. Inak, každý sme iný, ale ako vidím našťastie je dosť rozmýšľajúcich, aj keď..
@bolarazjedna najnovší minikid ma hodnotenie adac v bezpečnosti 1,5 https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/ausstattu...
@maciatkolulu viers preco to tak je? Lebo ten kocik chodia "luftovat" a vidi ho kazdy a mozu sa vychvalovat a ta sedacke je v aute a kto stale nazera do auta, ze. Starsia s jej 130 cm je uz zial vonku ale mladsia tiez bude sediet v protismere dokedy sa do sedacky zmesti. Pravdepodobne tiez tak dlho ako starsia, kedze maju zhruba rovnaku stavbu tela.
@yanni mňa to fascinuje, naozaj fascinuje, vieš si ochrániť decko, máš na to, ale das podsedak.... Ideal dopredu.. A budú sa s tebou hádať aké to je.. A 1000 dôvodov prečo nie. Plač a trpnutie sú perfektné, taky pobyt na detskom ARE by bol silné profylakcny.... Ja som tam žiaľ bola a videla. Napriek tomu, že som reálne nemala po rozvode veľa penazi, som objednala z nemecká cybex pre moje fakt už veľké dievčatá. Pásové. Bolo mi všetko jedno a museli byť vždy pripútane od narodenia. Ani neskausali brblat. Inak bola som veľký milovníkov. A blázon do kočíkov, ale kebyže si mam vybrať, či dráhy kočík, alebo sedačka, tak je to jasné.
Inak teraz je aka najbezpečnejšia pásová sedačka na trhu, s isifixom ?
@maciatkolulu Myslim,ze problem na prednom sedadle je airbag. Pri vystreleni dokaze dospeleho zranit(ale zachrani mu zivot) no dieta zrani tazko,alebo ho usmrti.
@tanya65 písala som v smere jazdy a pásová sedačka, pripadne podsedak, airbag ma v to to prípade ochrániť. Len ma zaujíma, či je fakt bezpečnejšie sedadlo vzadu, či nie.
ja si fakt dnes dám námahu a odfotím dieťa, ako má narvané nohy, ak sedí v SMERE jazdy a hodím sem fotku :D samozrejme do protismeru nedám 6 ročného, ale tak ja som narážala na naozaj malé deti, rozumej dva roky, ktoré cestujú v smere jazdy v sedačkách na autopás. Poznám viacero takých rodičov, a ja som im toto neokomentovala, to oni sa pustili do mňa, keď uvideli malého pokračovaciu sedačku, že načo sme mu kupovali "ďalšie vajíčko", keď sú aj od 0 do 36 a či už aj ja som z tých šibnutých..
Pre mňa je toto veľmi citlivá téma, lebo moji rodičia odmietajú akékoľvek sedačky, že to je blbosť, pritom mali kamarátov, ktorí tragicky zomreli pri autonehode, celá rodina, dve deti, ich mladšia dcéra bola moja rovesníčka (1989) staršia mala o rok viac. Bolo to v 90. tych rokoch a toto bola taká trauma pre každého, kto ich poznal (malá dedina), že ja si na to celé spomínam doteraz (a to som bola malá - ako vynášajú z domu tie biele truhly po sebe) a prisahám práve odvtedy mávam úzkosti v aute, najmä keď vidím, ako bezohľadne sa jazdí u nás. Preto jednoducho nepochopím ich zmýšľanie, keď do mňa hučia, že iní normálni rodičia dajú decko aspoň do normálnej sedačky, v ktorej je mu (údajne) pohodlnejšie. Pre bezpečnosť dieťaťa urobím maximum, čo sa dá. Ja by som kľudne predaj sedačiek sprísnila tak, že ich môžu predávať len certifikovaní predajcovia, kľudne aj na nejakého zodpovedného zástupcu a pod., a vyškolený personál. Neexistuje, že sedačku vieš kúpiť tam, kde kupuješ cumlíky a fľašky a reálne ti nemá kto poradiť.
@oblecenie99 Ja uz som sa na toto obrnila. Jednoducho nereagujem. V kruhu znamych sa uz ani nesnazim niekoho presviedcat. To ani nema vyznam, ked si druha strana hudie svoje. Ked sa naozaj zaujimaju, tak kludne im aj ukazem, mozu aj vyskusat.
@evaachesa aj ja som chcela cisto protismernu, nakoniec sme ale skoncili v otocnej nuna todl, pretoze v be safe stretch nebol maly tak natesno oblozeny vlozkami ako v nuna todl. Stretch je vlozkami slabsi, idealne prejst do nej ked ma dieta trochu viac kil, nas mal vtedy tusim 9kg. No a ratam s tym, ze z nuny mi vyrastie mozno aj v troch rokoch a potom kupime stretch pripadne nieco podobne protismerne. Sice budeme musiet investovat v podstate do jednej sedacky navyse, ale pokial na to mame, tak ma to nejak netrapi.
Foto urobene vcera. Starsia ma 7 rokov a 8 mesiacov a cez 130 cm, cize uz sa nikde nezmesti. Mladsia, 4 roky a 2 mesiace, 105 cm (mozno uz aj viac) a ca. 15 kg. Sedi uplne v pohode. Nohy si da tak, ako je jej prave pohodlne. Sedacka sa da dat este naistalovat trochu dalej od operadla sedadla a ma potom viac miesta na nohy. Ale na teraz jej to vyhovuje ako je.
@gabika128 môjmu malemu vadí práve ze mu visia nohy ked teraz dostal posmernu a kope mi do sedadla 😡 lebo nevie co s nimi. Ak nejdeme vsetci tak ja ho aj tak posadim do tej protismernej, Ja ju mam ale o nieco dalej od sedadla ako je tu foto.
@gabika128 je to lepsie ako hompalajuce sa nohy v smere jazdy. Na SK to mame 800 km. Starsia isla na a z SK posledny krat v protismere v 6 rokoch a 10tich mesiacoch. Starsia sa nikdy nestazovala. Stazovat sa zacala, az ked isla do smeru. Nevie si najst polohu. Stale vravi, ze nevie co s nohami, bolia ju, trpnu jej. Skusili sme aj knee guard, to tiez je o nicom. Zacalo jej byvat zle. Nezvracia nastastie ale v aute je prakticky ako mrtvola. Neschopna nicoho.
@sasanka605 mame ju na doraz. Na dlhych cestach je dalej od operadla a este s wedge, aby sa jej lepsie spalo. Je potom sedacka viac naklonena.
@sasanka605 ako visia? Akože od kolien dole? Ja už mám 4 ročného v smere, v protismere by ich musel mať takto kadejako pokrcene a ešte aj topánky sa asi musia vyzuvať. Na dlhé trasy keď je vyzutý tak si ich môže aj vyložiť na sedadlo šoféra, keďže muž má 2 metre a sedačku v zadu. Pozerám na to ako by to pre mňa bolo najpohodlnejsie a a zároveň najbezpečnejšie a už ma napadá iba celé zadné sedačky nech sú v protismere.... To však už budem potom grcat s deťmi aj ja 😂🙈
@gabika128 vyzúvam len v lete, inak mam na sedadle chránič a ta besafe co mam nema základnú aby tam napadal bordel, ta sa da pekne povysavat. A samotná sedačka ma poťah este. No Ano, doteraz ich mal hore, proste aj doma nesedí na stoličke so zvesenými nohami ale ma taku kde si ich oprie.
@sasanka605
@yanni
@evaachesa
Ďakujem, no to som tiež nevedela, že sa netreba riadiť podľa výsledného hodnotenia ADAC.
Pokial pozerám hodnotenie bezpečnosti, tak som okrem Axkid našla ešte 2 podobné, ak nie lepšie :
Joie i-spin safe na bezpečnosť píšu 1,2, celkový výsledok 1,6
A od Britaxu swingfix i-size bezpečnosť 1,4, celkové hodnotenie 1,7.
Co si o nich myslíte? Je niektorá z nich lepšia voľba?
@jolana2804 písala som, že aj tu na MK sa určitý čas len za tou sedačkou išli ľudia zblázniť lebo bola vraj najbezpečnejšia tuším to Cybex bola. Skoro každý ju vtedy kupoval, aj vtedy niektorí argumentovali tým, že či nemôže dieťa vypadnúť tak aj tam písali že nie kvôli pultíku a že pultík sa dával úplne až k drobcovi a v prípade že by si chcelo dieťa pospať, tak tam malo pultík kde si mohlo dať hlavu...
@bolarazjedna zalezi Ake miery ma dieta. Najlepsie su tie, co maju svedsky Folksam Plus Test.

@simca06022011 mňa z toho všetkého najviac zaujalo, že ako ti dieťa vo vajíčku dalo vedieť že mu tŕpnu nohy? 😃
Okrem toho, môžeš mať najsamlepsiu autosedačku v smere jazdy, najlepšie pripútané, keď nabúrate v 50km/h rýchlosti, dieťa hodí dopredu obrovskou silou a miecha tvojho dieťaťa to jednoducho nezvládne. 🤷