Je 13-ročná autosedačka bezpečná pre dieťa?
Ahojte.
Zaujímalo by ma váš názor ,ohľadom autosedačky.
Na povale máme odloženú autosedačku po prvom synovi ,že sa nám to ešte zíde .
Máme druhého ,8 mesačného syna a teraz som čítala články,diskusie ,že vlastne aj autosedačky majú svoju životnosť .
A keď majú viac ako 10 rokov treba to vymeniť.
Keby to viem,tu autosedačku predáme už dávno . V Tom čase patrila medzi najlepšie na trhu.
Čo si myslíte?
Vyhodiť tu autosedačku ,človek nikdy nevie a kúpiť už novú ,podľa terajších noriem. Alebo bude ešte dobrá?
Diky za rady .
Neodporuca sa ju pouzivat po odporucanej dobe, lebo plasty a celkovo material mohol vekom degradovat a uz nie je taka bezpecna. Ja osobne by som to neriskovala.
Toto bude asi pokracovacia sedacka, cize na dalsich 3-5 rokov dajme tomu... A teda to uz urcite nie..
Bala by som sa
Neodporuca sa ju pouzivat po odporucanej dobe, lebo plasty a celkovo material mohol vekom degradovat a uz nie je taka bezpecna. Ja osobne by som to neriskovala.
Tak pokiaľ si pamätám tak detské pásy neboli v plaste ale uchytené v železách ktoré držali pásy z auta
Sedačky majú zdola napísané, akú majú životnosť. Zväčša 5-7 rokov, záleží. Samozrejme, ak bola búraná, tak neplatí.
Svoje deti by som do tak starej nedala. Viacero rodinných príslušníkov nám také ponúkali, povedala som, že rovno môžu vyhodiť.
Tak pokiaľ si pamätám tak detské pásy neboli v plaste ale uchytené v železách ktoré držali pásy z auta
@hiro nejde predsa o samotne pasy a ich uchytenie (pricom uchytenie je rozne a pasom z auta sa puta az sedacka pre viac ako 3 rocne deti cca., zvycajne druha a nie prva pokracovacia po vajicku, netusime aku ma autorka), kazdopadne ide aj o to ako plasty pripadne vydrzia/zareaguju pri pripadnom naraze a ci to uchytenie vydrzi a pod., v expertnych skupinach skratka taketo sedacky neodporucaju pouzivat, nazor nech si kazdy spravi sam a podla neho sa nasledne zariadi, ja by som svoje dieta v 13-rocnej sedacke, ktora je isto po odporucanej dobe pouzivania vyrobcom (co vie autorka jednoducho overit) nevozila
@hiro nejde predsa o samotne pasy a ich uchytenie (pricom uchytenie je rozne a pasom z auta sa puta az sedacka pre viac ako 3 rocne deti cca., zvycajne druha a nie prva pokracovacia po vajicku, netusime aku ma autorka), kazdopadne ide aj o to ako plasty pripadne vydrzia/zareaguju pri pripadnom naraze a ci to uchytenie vydrzi a pod., v expertnych skupinach skratka taketo sedacky neodporucaju pouzivat, nazor nech si kazdy spravi sam a podla neho sa nasledne zariadi, ja by som svoje dieta v 13-rocnej sedacke, ktora je isto po odporucanej dobe pouzivania vyrobcom (co vie autorka jednoducho overit) nevozila
@petamich Za mňa akákolvek sedačka je ok. Keď si pozrieš prehľad správ tak deti v sedačke obyčajne prežijú oproti rodičom čo pri väčšej nehode zvyčajne zomrú.
Toto bude asi pokracovacia sedacka, cize na dalsich 3-5 rokov dajme tomu... A teda to uz urcite nie..
@anonym_2ec185 áno je to pokračovania autosedačka ,keď uz vajíčko mu bolo malé ..
@petamich musím pozrieť ,ale určite bude dávno po dobe používania
@petamich Za mňa akákolvek sedačka je ok. Keď si pozrieš prehľad správ tak deti v sedačke obyčajne prežijú oproti rodičom čo pri väčšej nehode zvyčajne zomrú.
@hiro nemáš pravdu. Plasty degradujú a autosedačky majú preto životnosť. Po tej sa už sedačku neodporúča používať. Keby vidíš crash testy lacných autosedačiek, ktoré splnili iba základné normy versus kvalitných autosedačiek tak by si to nenapísal. Nebavíme sa tu o tom, či je lepšie dieťa v starej sedačke alebo bez sedačky ale o tom, či je stará sedačka dostatočne bezpečná na vozenia v súčasnosti.
@anonym_autor pre 8-mesačné dieťa je najlepšie vajíčko, v ňom bývajú deti ešte dlho. Prečo si myslíš, že je dieťaťu malé? Nohy trčať môžu, nesmie trčať hlava. Poraď sa vo facebook skupine obchodu deti v aute a pani tam ti poradia najvhodnejšiu sedačku pre vás. Starú by som vyhodila. Ak nepotrebujete isofix, 360 stupňové otáčanie sedačky a neviem aké vymoženosti, tak to nie je drahá záležitosť
@hiro nemáš pravdu. Plasty degradujú a autosedačky majú preto životnosť. Po tej sa už sedačku neodporúča používať. Keby vidíš crash testy lacných autosedačiek, ktoré splnili iba základné normy versus kvalitných autosedačiek tak by si to nenapísal. Nebavíme sa tu o tom, či je lepšie dieťa v starej sedačke alebo bez sedačky ale o tom, či je stará sedačka dostatočne bezpečná na vozenia v súčasnosti.
@anonym_autor pre 8-mesačné dieťa je najlepšie vajíčko, v ňom bývajú deti ešte dlho. Prečo si myslíš, že je dieťaťu malé? Nohy trčať môžu, nesmie trčať hlava. Poraď sa vo facebook skupine obchodu deti v aute a pani tam ti poradia najvhodnejšiu sedačku pre vás. Starú by som vyhodila. Ak nepotrebujete isofix, 360 stupňové otáčanie sedačky a neviem aké vymoženosti, tak to nie je drahá záležitosť
@anonym_93afbb ďakujem za radu 🌹,pozriem sa aj tam.
Tak zatiaľ sa tam ešte zmestí do vajicka,ale dlho už nie.
Takisto odporúčam Deti v aute. Inak dcéra bola vo vajíčku do cca 15 mesiacov, potom išla do sedačky po bratovi, ale minulý rok sme ju menili, lebo mala už takmer 7 rokov (čo je životnosť tej konkrétnej sedačky čo sme mali)
@anonym_autor Autosedacka je nieco kde sa ti neoplati setrit. Na jednej strane nejakych 500-800 eur, na druhej strane zivot tvojho dietata. Nie je o com uvazovat. Setri niekde inde.
@anonym_autor Autosedacka je nieco kde sa ti neoplati setrit. Na jednej strane nejakych 500-800 eur, na druhej strane zivot tvojho dietata. Nie je o com uvazovat. Setri niekde inde.
@andreatytler nemusí hneď kupovať tak drahú. My máme sedačku v tejto cenovej kategórii ale aby si autorka nemyslela, že každá kvalitná autosedačka stojí 500-800€. Tam už skôr platíš za komfort. Kvalitnú kúpiš aj do 200€.
Urcite nie je bezpecna, ked si o tom nieco precitas, tak do takej svoje dieta neposadis.
@andreatytler nemusí hneď kupovať tak drahú. My máme sedačku v tejto cenovej kategórii ale aby si autorka nemyslela, že každá kvalitná autosedačka stojí 500-800€. Tam už skôr platíš za komfort. Kvalitnú kúpiš aj do 200€.
@anonym_93afbb Ved urcite. Tu maximalnu cenu som tam dala zamerne... ze aj ta najdrahsia autosedacka ma zanedbatelnu cenu ked to porovnam s cenou zivota dietata.
Rozdiel medzi nemať sedačku a mať hocijakú starú sedačku je omnoho väčší než medzi starou šupáckou sedačkou a novou hyper-super sedačkou. Oveľa viac spraví predvídavejší štýl jazdy, prípadne zvoliť iný čas, inú trasu, ísť vlakom alebo necestovať vôbec. Ja by som sa starej sedačky nebál.
V takýchto debatách opakujem príslovie: Koho majú obesiť, ten sa neutopí.
@anonym_93afbb Ved urcite. Tu maximalnu cenu som tam dala zamerne... ze aj ta najdrahsia autosedacka ma zanedbatelnu cenu ked to porovnam s cenou zivota dietata.
@andreatytler Akurát že takto to "rátať" je nezmysel, lebo rovnakou rétorikou sa dajú obhajovať aj prilbičky proti dopadu meteoritu, prípadne nafukovací oblečok ako panáčik Michelin, proti zraneniam všetkých druhov. Naschvál som zvolil absurdné príklady.
@andreatytler áno, rozumiem, ja som to len pre istotu napísala, aby si autorka nemyslela že musí dať toľko za bezpečnú autosedačku
Rozdiel medzi nemať sedačku a mať hocijakú starú sedačku je omnoho väčší než medzi starou šupáckou sedačkou a novou hyper-super sedačkou. Oveľa viac spraví predvídavejší štýl jazdy, prípadne zvoliť iný čas, inú trasu, ísť vlakom alebo necestovať vôbec. Ja by som sa starej sedačky nebál.
V takýchto debatách opakujem príslovie: Koho majú obesiť, ten sa neutopí.
@hefo neraď o veciach o ktorých nemáš páru. Nie je potrebná nová super drahá sedačka. Stačí sedačka do 200€, dieťa v protismere a výrazne zvýšiš bezpečnosť dieťaťa v aute. Stále si ideš svoje ale nevieš o tom nič. Nemusíš vedieť všetko ale potom neraď a nepresviedčaj nás, ktoré sme si tieto veci naštudovali ako nemáme pravdu.
@anonym_autor 13 rokov je naozaj vela. Normalne uvadzaju konzervativne cisla, ktore rataju s tym, ze bude sedacka v aute aj na priamom slnku, cize ak ma zivotnost 5 a dobre sa skladuje, tak realne ma aj 7 rokov zivotnost. Ale 13 uz nie. Tie plasty stracaju pruznost a pri naraze by sa mohol zlomit a ublizit dietatu. 13 rocma sedacka uz naozaj nieje bezpecna.
Nie!
Prestrihnut pasy a do zberneho dvoru
Taku joie i spinku kupis bud v zaruke na bazosi alebo novu za cca 250€ , snad ak akciu vychytas
Veď to, keby to viem, tak to už dávno predáme alebo darujem . Teraz už ani darovať nemôžem ...
Nebudem riskovat ...radšej kúpime novú.
Ďakujem za rady🙏.

@anonym_autor ja by som svoje dieťa do tak starej sedačky nedala