icon

Je bezpečné používať podsedák pre deti na cestu?

11. máj 2025

Ahojte môžu už moje deti podsedak starší má 6 rokov 22kg mladší má 4,5 a 18kg výšku presne neviem. No ale ide o to my sme mali staré auto a teda nemali sme nejakú super sedačku len také lacné na cestu do škôlky keďže auto nemalo Isofix nemá ho ani sedačka a až časom som si uvedomila že podľa mňa vôbec nie sú bezpečné. Teraz máme druhé auto s isofixom a chceli by sme do Chorvátska a bojím sa s tými sedačkami ale zas kupovať nové už mi príde zbytočne. Mohla by som im obom už kúpiť podsedak?

Strana
z2
maxik24
11. máj 2025
@katrin69

Synátor a dcéra používajú podsedáky od 5rokov, stále ich mám v aute. Izofix sme ani v jednom aute nemali a autosedačku sme mali. Žijú a mám ich stále za chrbtom šťastných a usmiatych. Na tomto koníku nájdete expertov, ktorí vám odporučia otočnú autosedačku aj do 15rokov, len aby boli deti v bezpečí... Aspoň mňa pred pár rokmi nazvali nezodpovednou hnusnou matkou, ktorá chce zabiť svoje deti.
Takže podľa mňa sú podsedáky vhodné do auta v tom prípade, ak vaše dieťa dokáže nezaspať počas jazdy. Ak ešte má problém so zaspávaním, tak ešte odporúčam sedačku s opierkami na hlavu (kamoška mala také podsedáky podobné sedačkám a opierkami na hlavu)...
A úprimne, mám pomaly 36 rokov, fungovala som bez autosedačiek a som doteraz tu 😂 takže rozhodnutie nechám na vás 😉 Poznáte svoje dieťa i to, čo zvládne...

@katrin69 ahoj, prosim, kolko vaznych nehod ste s detmi mali s tymi podsedakmi?

sovica
11. máj 2025

Autorka, no, autosedačky Kinderkraft nemajú zrovna najlepšie recenzie, čo sa týka bezpečnosti, ale pri nehode určite ochránia viac ako podsedák. Na dlhú cestu ani neuvažuj o tom, že deti (stále malé) budú cestovať len s posedákom. Nielen, že je to nebezpečné v prípade nehody, ale pre deti na tak dlhú cestu je to aj veľmi nepohodlné.
Podsedák je síce povolený pre deti s hmotnosťou nad 22 kg a telesnou výškou minimálne 125 cm, ale vhodné to nie je. Aj keď zákon povoľuje použitie podsedáka, experti ho odporúčajú ako núdzové riešenie. Klasická autosedačka poskytuje lepšiu ochranu hlavy a krku, najmä pri bočných nárazoch a taktiež väčší komfort pri dlhom cestovaní.
Ak nemáte na nové sedačky, použi radšej tie, čo máš. Pri tak malých deťoch by som podsedák použila naozaj len v krajnej núdzi, pri nižšej rýchlosti (nie na diaľnici) a len na krátku vzdialenosť. Nové s Isofixom nepotrebuješ, stačia ti autosedačky, kde dieťa je spolu so sedačkou pripútané bezpečnostným pásom pre dospelých. Aj tak asi väčšina autosedačiek pre väčšie deti (18-36 kg) nemá vlastné bezpečnostné popruhy.

anjelok
11. máj 2025

Je ine mat podsedak alebo nekvalitnu autosedacku v meste po ceste do skolky, kde ides max. 50kou, to by som prizmurila oci. Ale do chorvatska x hodin po dialnici, kde sa jazdi aj 150, neexistuje. Okrem toho sedacka ma aj opierku na hlavu, tak si lepsie pospi, pri podsedaku si to neviem predstavit.

really8
11. máj 2025

Vies co, v mojej bubline tiez davaju posedaky. Od 5 rokov. Su to ludia co ich to nezaujima. Taki co si posadia skolkara za volat na kole a ked idu z obchodu na ulici. Das sem sedacku v cene novych topanok. Co od toho ocakavas? Myslis ze firma ktora vyraba vsetko od lyzicky po kocik bude mat aky vyskum v bezpecnosti sedaciek? Proste nieco vyrobili, vzdy sa najdu ludia ktori setria na detoch a kupia to. Svedomie by mi nedovolilo posadit ich na podsedak. To im mozes aj zlozit deku. Skus si sedacku pozicat, pripadne hladaj z druhej ruky kvalitnu (zisti si pred tym na co si dat pozor). Deti v aute maju aj pozicovnu. Do chorvatska by som rozhodne nesla s nejakou pseudosedackou ale o podsedakom. Je to narocna a nebezpecna cesta

tehulka2011
11. máj 2025

Autorka, dufam, ze aspon auto mate poistene..

lilope
11. máj 2025

Kúp sedačky s isofixom z druhej ruky do 36kg, tie ti vydržia ešte pekne dlho. Práve som takú veľmi zachovalú kúpila do druhého auta za 75€, nová ide za 140€, takže v cene jednej novej máš rovno dve zánovné. Nie je to až taká veľká položka a určite je to 1000x bezpečnejšie ako podsedák. Ten v prípade nehody akoby tam ani nebol.

taktotedanie
22. máj 2025

Podsedak neplni bezpecnostne normy
S podsedakom by som ani nakupit nesla 2km do billy nie toboz do chorvatska
Len im pekne kup sedacky

Strana
z2