icon

Kedy ste dali dieťa do smeru jazdy v aute?

22. okt 2023

Ahojte. Od akého veku ste dieťa dali do smeru jazdy a aký bol nato dôvod ? Alebo od akého veku plánujete ?
Tie čo ste dali dieťa do smeru skôr ako v povedzme 4r, vedeli ste, že to nieje bezpečne alebo nie ? Ak vedeli, prečo ste to spravili ?
Len ma zaujíma.kolko deti sa vozí bezpečne vzhľadom k veku a zaujal by ma názor, ak rodičia vedia že to nieje bezpečne prečo tak spravia ? Aj ak sa dieťa v smere hnevá (nerátam tam úmorné zvracanie), tak predsa malé dieťa neurčuje pravidlá, obzvlášť pri bezpečnosti. Aj keď sa hnevá že sa chce hrať s nožikmi, tak nedovolím, nech sa radšej hnevá.
Viem že toto možno vyznie že rypem, ale práveže by som chcela pochopiť druhú stranu, nechcem nikoho uraziť ani nahnevať

autor
22. okt 2023

@lylyjana a našla som ten článok a nieje tam spomínaná sedačka axkid move. Ak myslíš iný, tak ho pošli prosím sem

bolarazjedna
22. okt 2023

No a moja sestra vozí tiež 2rocne dieťa v smere jazdy.... A vraj v aute majú krátky pás na protismernu sedačku a kvôli tomu auto meniť nebudú.

majamat
22. okt 2023

citam tu o tom, ze plac nie je argument. uolne suhlasim.
hje vela rodicov, ktori sa nechaju ovplyvnit dietatom a teda pri citani som si spomenula na kamosky, ako priputavali svoje deti - viacere kamosky,
tu ani neslo o smer jazdy, bolo to davnejsie, no co mi pride este vacsia hroza, ich deti boli priputane tak, ez si vedel dat pipruhy za ramien dole pocas jazdy. uplne nevhodne. mozu len dakovat bohu, ze sa nic nestalo a nemali nehodu. teraz su ich decka uz vacsie. vacsinou bez sedacky.

autor
22. okt 2023

@majamat áno toto je ďalšia vec čo nechápem. Načo vôbec pútajú, keď sa dieťa vie zvliect. A že place že nechce byť pripútané ? Ako nech sa na mňa nik nechce a ale radšej bude potom matka plakať nad dieťaťom v nemocnici. V tom lepšom prípade v nemocnici. 🤷🏻‍♀️
Alebo bunda/overal. Nevyzliekat lebo sa im nechce, lebo dieťa nechce, lebo ideme len kúsok atď atď.. pritom dieťa moze vyletieť zo sedačky pri nehode

autor
22. okt 2023

@bolarazjedna tak stačí nájsť vhodnú sedačku v protismere ktorá zvládne kratšie pásy, alebo isofixovu. Ale chápem že kto chce hľadá dôvody prečo to nejde

nelca84
22. okt 2023

@autorka ty si dealer nejakej znacky ci preco sa tu tak rozhorcujes? Snad si kazdy vyberie podla svojho uvazenia, moznosti...

bluemoon24
22. okt 2023

Syn ma skoro 2r., vozi se v protismeru. Aktualne mame sedacku do 18kg, pak planuju koupit ciste protismernou do 36kg, ale to jeste nejaky rok pocka. Videla jsem crash testy a bezpecnost ditete je pro me na prvnim miste, takze za me jedine protismer.

cervenaruza123
22. okt 2023

Ked si to clovek zacne studovat, aj tak ma pocit, ze dostatocne bezpecne nie je nic, len nechodit nikam autom a najlepsie ani peso, lebo ked do chodca trepne auto nahodou, tak to je teda extremne nebezpecne. Mne uz aj napadlo, ci nemam dcerke do kocika davat prilbu na hlavu, lebo prejst cez niektore prechody pre chodcov je tiez dost nebezpecne. Dost bezpecne nie je nic, aby clovek si bol naozaj isty, ze sa nic nestane. Vela veci je o nahode, len si to nechceme pripustit.
V autobusoch sedacky ani nie su napriklad. V dnesnej dobe uplne vynechat chodenie autom sa tiez uplne neda. Niekto je rad ze podedi autosedacku a ma aspon daco a nemoze si jednoducho dovolit nieco kvalitnejsie. Prisne vzate by bolo dobre kvoli bezpecnosti kupovat kazdy rok dietatu uplne novu autosedacku, lebo kazdy rok prejdu tie sedacky dalsim vyvojom a urobia ich este bezpecnejsie... Prisne vzate by to bolo bezpecnejsie.
Niekto riesi extremne jedlo, niekto bezpecnost, niekto psychicky vyvoj deti. Dnes na vsetko sa da najst kopa clankov a rodicia len nech studuju a studuju a pozeraju testy a neviem co. Akoby nemali nic ine na praci. Ja rada poviem, upozornim, ale netreba prilis rypat do druhych. Okolnosti su niekedy prilis zlozite.
Nas pripad z praxe, auto sme museli obmedzit na minimum, lebo dcerka revala a vracala vkuse, menej vystrajala v smere jazdy. Tak sme to riesili kupenim drahsej, ale otocnej sedacky. Ked v aute zaspala, otacala som ju proti smere. Ked nespala, bola som v strese, lebo zase ja som hakliva na bezpecnost, ale bezpecne ani nie je, ked sa ti dieta v sedacke vyvracia a ty ho musis pocas jazdy odputavat a brat na ruky, aby sa nezadusilo zvratkami (nie vzdy sa da auto okamzite zastavit, aj to byva dost nebezpecne). A odsudzovali nas ludia, co maju nastudovany psychologicky vyvin deti, ze musime ju zvykat na normalny zivot a castejsie s nou chodit na vylety a na navstevy, hoci by sme ju ocbas mali v aute niest len na rukach. A nemame ju nechat v autosedacke plakat, lebo casty a prilis silny plac jej moze ohrozit psychiku do buducna.
Niekto neriesi vobec, nosi dieta bez sedacky. Niekto da aspon nejaku sedacku, niekto nosi dieta na rukach, niekto kupi najlepsiu a najmodernejsiu sedacku. Pisala si, ze ked to clovek neriesi, ze vie ze je to nebezpecne, tak ze naco vobec pouziva sedacku. No neviem, ale dost pochybujem, ze mat dieta bez sedacky je rovnako bezpecne ako mat ho v sedacke, ale v smere jazdy. To by sme sa rovno mohli pytat, ze naco ludia jazdia autami, ked je to nebezpecne, ved kolko nehod sa stava a ani sedacky nepomozu, ani nic. Naco potom jazdit autom? Netreba chodit nikde, to je najbezpecnejsie. Treba si to tak zariadit vo svojom okoli, doma, aby nebolo potrebne nikam chodit, aby chodili navstevy len k nam alebo chodit na navstevy len peso, maximalne vlakom, tie su dost bezpecne. Ved aj na kratkej ceste sa moze predsa nieco stat. Kazdy rodic musi sam vyhodnotit nakolko ma financne a ine okolnosti dovolia dieta vozit co najbezpecnejsie. Kto je bohaty a ma nastudovane, kupi si velke extremne bezpecne auto, da don najnovsiu super bezpecnu sedacku a kazdy rok kupi novy, este bezpecnejsi typ. Ale to si moze dovolit malokto. A tak si kazda rodina musi zvazit podla svojich moznosti a svojho rozumu. Je dobre upozornit, niekto mozno nema tu vedomost, ale neodsudzovat. Ja osobne mam napriklad nazor, ze sa dnes privela chodi autami a nie je to ani ekologicke ani bezpecne. A velakrat ideme autami lebo chceme a nie musime. Nie je aj to zbytocne nebezpecne? Nemali by sme si vyberat vylety naozaj len v lokalitach, kde sa da ist vlakmi alebo len vo svojom blizkom okoli? Ved aj to si vie clovek uzit a vyrazne tym znizi riziko autonehody. Lenze sama asi uznas, ze vsetko ma svoje hranice, aj bezpecnost a prestat chodit kvoli bezpecnosti autom, by bolo uz prilis. A kazdy ma tie hranice trochu inde.

bu1bu
22. okt 2023

Za mňa, radšej kvalitná v smere jazdy ako nekvalitna protismerna. V manželovom aute vložíme 1,5 ročného v protismernej, dcéra bola v protismernej do 5r. Do môjho sa protismerna nezmestí a obaja sú v smere jazdy. Každopádne sedačka je len polovica celého tohto kumstu. Radšej sa zamysli ze ľudia chodia v starých, neraz buranych autách, opravovanych na kolene vo dvore, nechávajú deti v bundach, nepoužívajú pasy a vedela by som pokračovať...
Polemizovať len nad sedačkami je strata času...

autor
22. okt 2023

@nelca84 niesom díler žiadnej značky. Len ma zaujíma že áno každý vyberie podľa uváženia, ale dôvod prečo si niekto uvazi, že vyberiem sedačku na ktorú môže moje dieťa doplatiť životom

nelca84
22. okt 2023

Doplatit zivotom mozes aj ked pojdes niekam peso, alebo aj doma... sa ukludni

44janica44
22. okt 2023

Po kvalitnom vajci sme kúpili pokračovaniu sedačku... stala takmer 600 e a všetci na mňa kukali ako na blázna... - a nie nezarabame nadštandardne- obaja s mužom tabuľkové platy ale na autosedacke šetriť nebudem. Prvý rok sme si na ňu "šetrili," keďže som vedela ze ju bude potrebovať... a ak mi do auta vojde aj väčšia protismerka tak kúpim aj tu a až keď sa nebude dat kúpiť kvalitná protismerka na jej vek až potom ju dám do smeru.

Proste pol hodka googlenia o sedackach par videi s crash testami a v živote by som svoje malé dieťa nedala do smeru ani pri 5 minútovej jazde. A až ma vytáča keď rodicia venujú hodiny času výberu kočíka, oblečenia, hraciek a iných blbosti pre dieťa a nevenujú ani polhodinu výberu kvalitnej sedačky a nenastuduju si ako to dieťa správne pripútať.
Minule som na parkovisku u lekarky videla ako mamca vykladá dieťa z auta v obecku za dobrých 200 e do najnovšieho priam kočíka zo sedačky za asi 100e, ktorá aj pri jazde cez hrbolatu cestu drží pokope asi silou vôle.
Žiaľ informovanosť o bezpečnosti autosedaciek je v SR na bode mrazu... škoda ze v pôrodnici alebo aspoň u detskej lekárky nedostane každý rodič aspoň letak o tom ako bezpečne voziť dieťa v aute.

jj298
Odpoveď bola odstránená
44janica44
22. okt 2023

@lylyjana k adac testu - sú oooooovela lepšie testy na sedačky, prísnejšie na bezpečnost

autor
22. okt 2023

@nelca84 áno doplatiť životom môžem aj keď idem peso. A preto idem pesi po chodníku. Lebo viem, že je to bezpečnejšie ako kráčať po ceste. Tak isto viem, že je bezpečnejšie dať dieta do protismeru keď idem autom a tak ho tam dám.
A snažím sa pochopiť, prečo niekto nedá aj keď vie ako to je

bolarazjedna
22. okt 2023

Aj ja si myslím, že nejaká alternatíva by určite bola, ale asi tuto otázku necítia dostatočne dôležitú...
Vieš, kým sa nestane nehoda, tak každý si myslí, že však vsetko je v pohode...

Ono je to možno ako s poistením nehnuteľnosti.... Koľko ľudí nemá byt/dom poistený, lebo proste aká je pravdepodobnosť, že sa niečo stane.... Povinné to nie je.... Aj so sedačkami... Protismer od 15mesiacoch nie je povinný, dieťa prepravujú v súlade so zákonom, tak neriešia, či je to skutočne bezpečné.

Aj ta spomínaná kamoška, 7rocna dcéra má už len podsedak, keď som jej hovorila, že to nemá žiadnu bezpečnostnú funkciu, a ze su sedačky do 150cm...tak odpoveď bola že nikoho nepozna z rovesníkov dcéry, kto by cestoval v sedačke, všetci majú už len podsedak....
A minule v jednej diskusii tiež začali do mňa rýpať, že keď podsedak není bezpečný, tak co potom dospelý, tiež nemajú chránenú hlavu v aute, a co dospelý s výškou nižšou ako 150cm, či majú doživotne cestovať v sedačke.... A tiež ze co potom v MHD....

autor
22. okt 2023

@jj298 adac nerobí test v reálnych autách, ale len na kolajnici. A skús si pozrieť na yt crash test tejto sedačky a hneď budeš vidieť prečo bezpečná nieje

koniarova
22. okt 2023

Ty si kvalitná sedačková fanatička 👍👍

lylyjana
22. okt 2023

@autor ja netrvam na sedacke v smere, no nenasli sme taku, ktoru by sme mohli vyuzit dlhsie ako 3roky. O axkid move som nikdy nepoucla, popozerame. Rada si necham poradit. Doteraz sme mali v rodine cybex alebo BeSafe

nelca84
22. okt 2023

@autorka tak potom predpokladam, ze aj auto mas to najbezpecnejsie na trhu, lebo snad nebudes zbytocne riskovat...

bolarazjedna
22. okt 2023

@44janica44 to je výborný nápad, dávať letáky do tých porodnych balikov, aj tak je tam málo užitočných vecí... Len teda neviem, kto to určuje, čo ten balík bude obsahovať, mam pocit, že aj tam ide iba o reklamu a teda kto si zaplatí, môže svoj produkt prezentovať takýmto spôsobom.

autor
22. okt 2023

@nelca84 auto mám bezpečne vzhľadom k cene akú si zaň môžem dovoliť dať.
Aj bezpečné sedačky sa dajú kúpiť za dobrú cenu, toto nieje argument. Ja netvrdím mať najlepšiu sedačku na trhu, ale bezpečnú

katulienocka999
22. okt 2023

Od 3,5 r v smere vzhľadom na jeho výšku a váhu sme museli meniť na posmernu sedacku...kebyže chceme protismernu a chceli by sme sedieť všetci v aute tak by sme potrebovali nové auto 😆😆

jj298
Odpoveď bola odstránená
autor
22. okt 2023

@lylyjana besafe majú model až do 36kg protismer, aj axkid má také. Joie má.model do 23kg. Je toho dosť na výber

eternity24
22. okt 2023

Ja nesúhlasím s názorom, že ak dieta plače , tak ho dám aj tak do protismeru, lebo ono svojim plačom neurčuje čo a ako sa bude robiť. Tak ako existujú štúdie a články, ktoré poukazujú na výhody jazdy v protismere, existujú rovnako štúdie aj na to ako plač škodí dieťaťu. Hlavne, keď sa ho nesnažím utíšiť, ale ignorujes ho. To si neviem predstaviť, že idem niekde pól hodiny autom a decko v ňom reve ako slon a ja si budem hovoriť, že veď to je pre neho super, že je v protismere, tak nech plače. Totálny nezmysel podľa mňa. A ako dlho chodila dcérka v protismere? Cca do 2,5 roka. Dovtedy takmer vždy keď som s ňou musela niekam ist , šiel s nami dedko a teda ja som sedela pri malej vzadu, aby som videla či si negrcla, poprípade som jej mohla podať hračku, cumlík atd. Potom som s ňou začala viac jazdiť sama. Raz pri sede v protismere sa mi pogrcala a ja som si to všimla až po chvíli keď som cítila smrad v aute. Nepovedala, že jej je zle ani nič a ani potom neplakala. Len sa v tichosti pogrcala a mňa potom chytila panika, že som to vôbec nevidela, mohla sa aj zadusiť. Tiež mala také obdobie, že aj na už známe krátke trasy jej bývalo zle a potom mi už hovorila, maminka, boli ma bruško. Tiež mi vadilo, že mala v protismere malo miesta na nožičky a nevedela si ich tam nejako uložiť. Mozno aj ked si ich tam nejako ukladala, tlačila si bruško alebo čo a preto grckala. Neviem. Jednoducho už som sa bála na ňu nevidiet a dala som ju potom do smeru. Bola som tak spokojnejšia. Mám sedačku s Isofixom Joie, ktorá sa dá otočiť v smere aj do protismeru. A teda od cca 2,5 roka chodí už iba v smere.

autor
22. okt 2023

@eternity24 ja ale nikde nepíšem že ignorovat plač. Keď dieťa plače, zastavím, spravím si prestávku. Plánujem cesty s rezervou.

majlo1234
22. okt 2023

Ja som raz bola taka vystresovana z toho revu, ze som zastavila na zastavke autobusu, a vystupila z automatu bez zaradenia Pecka, skoro som sa posrala, ked som dala druhu nohu von z auta, a auto sa pooomalicy zacalo hybat vpred. Vtedy som si povedala, ze to uz takto nenecham daleko zajst

evinqua
22. okt 2023

Syn bol v protismere iba vo vajci a potom, cca v roku uz chodil v smere jazdy, mal a ma aj ťažkú kinetozu takže to bol hlavný dôvod. Ani v mhd si nesadne do protismeru doteraz. Autom jazdíme najmä dlhšie trasy /5-6hodin k starým rodicom.

helenka926
22. okt 2023

my vozíme 2r v protismere a tam bude min. do 4 rokov, detí ktoré nezvládajú takto jazdiť je reálne minimum. Argumenty o tom že nemá miesto na nohy, nemá rozhľad a podobne radšej ani nejdem rozoberať... Ja nechápem, že si o tom ani nič nenaštudujú a kúpia hocijaký šunt. Na trhu je veľký výber kvalitných sedačiek a dá sa zohnať aj v rozumnej cene kvalitná, nestoja všetky 600 a viac. Nebudem riskovať že pre ušetrených 100 - 150e si zabijem dieťa. Ja nechápem, že sú matky ochotné zaplatiť stovky eur za kočík ktorý je nepodstatný a rovnakú službu spraví za 200 e z bazáru ako 600- 800 -1000e kočík, nakupujú drahé značkové oblečenie, elektrické autíčka, montesori hračky a neviem čo, stojí to hromady peňazí ale dať aspoň 200 - 300 e za kvalitnú autosedačku ktorá vydrží dlho im je drahé a pritom to nie je taká strašná suma, nedaj boh naštudovať si o tom niečo... kúpiť si topánky trvá väčšine ľudí dlhšie ako venujú výberu autosedačky a pritom to môže zachrániť život.....

lalala94
22. okt 2023

@helenka926 inak toto vždy fascinuje aj mňa. Nad debilným kočíkom budú dumať týždne a dajú zaň stovky eur (niektoré aj 1000€-2000€), ale sedačku kúpia najlacnejšiu z Tesca za 80€. 🙄