Môže 2,5-ročné dieťa sedieť v podsedáku?
Dobrý ďeň ,prosím vás môže 2 a pol ročna sedieť na podsedaku?
V žiadnom prípade! Aj pri 40km/h môže dôjsť k nehode, ktorú tvoje dieťa na podsedáku nemusí prežiť. Pre tak malé dieťa je najbezpečnejšie sedieť minimálne do 4 rokov v protismere. Sadni si prosím ťa dopredu a dieťaťu kúp poriadnu protismernú autosedačku a nad podsedákom neuvažuj nikdy, ani pri staršom dieťati!
Crash test podsedáku:
Smer jazdy vs protismer:
@liwinka9 neodporucam podsedak,pri prudsom zabrzdeni moze pas dieta uskrtit,alebo obesit.ked si len namatkovo odmerias vzadu v aute,ze s podsedakom pas ide dietatu takto vlastne pod krkom.a vlastne nic ho nechrani,ani z boku,pri naraze by lietal ako handrova babika..cize bud starsie dopredu a ty s mladsim vzadu,alebo obidvaja vzadu v riadnych sedackach,dat im tam hracky,na dlhsie cesty do tabletu rozpravku a len vydrzat..
Na podsedak je predpísaná minimálna výška alebo váha - 2,5 ročne dieťa nespĺňa ani jedno… takze keď Vás zastavia policajti, treba sa pripraviť na pokutu.
Nedávno som zachytila tento príspevok, ktorý zdieľal rodič, ktorý prišiel o dcérku pri autonehode. Nešlo o vysokú rýchlosť...keby sedela v protismere, s najvyššou pravdepodobnosťou by to prežila. 😢
V skratke: dievčatko malo 3,5 roka, 16kg a 105cm. Na odporúčanie jej kúpili pokračovaciu sedačku kategórie 3, 15-36kg, ktorá je určená pre oveľa staršie deti (tak od cca 6 rokov). Dievčatko si pri tom silnom náraze zlomilo krčné stavce.😢....presne ako je to znázornené v druhom videu čo som dala vyššie.
"Mohla žiť, ak by som vtedy vedel o protismernej autosedačke do 25kg. Pre mňa je už neskoro....ale pre vás nie."
Dear group participants! Today I want to tell our story , it was hard decision, but I think it’s my personal responsibility to tell all I know about RF (rear facing) child car seats , maybe someday it will safe a child life somewhere in the world …
You could see the little girl on photo , her name was VLADYSLAVA (VLADA) VISITSKA , she was 3,5 years old without 2 weeks , she lived in Kyiv,Ukraine. It was the 4 th January 2020, we forth , me , my wife , Vlada and her grandmother were driving from Kyiv to Lviv , it’s near 580 km, it was the last 30 km of our way, near 10 p.m, she said I will sleep … it was her last words , a few minutes later it became one more angel at the sky , when one crazy driver cross the line between road directions lanes drove out to overtake a truck due to a turn through a solid marking line…
It was terrible car accident with frontal collision between our Chevrolet Malibu( US market edition ) 2016 and Lexus GS 300 2009 , as result of police investigation of this car accident they did conclusions, that in the moment of hit between our cars , my speed was 35 km/h, Lexus’s driver - 55 km/h , 90 km/ h total hit speed …
https://www.lmn.in.ua/na-kam-yanka-buzhchyni-u-...
Me and my wife’s took hard injures too, it was 2 months in hospital before I began to step from the start, but Vlada’s grandmother died in hospital on the 9 day after the car accident.
Then it was 2 years of court hearings, and 9 years of prison for culprit …
All this time I thought about reasons of our car accident and it’s terrible results …
Facts :
1. Ukraine is the first country from the end , with 17 people’s deaths per 100 000 inhabitants , for example in Sweden it is - 1-2 , UK - 3 .
2. 169 children died in the car accidents in Ukraine in 2020 , and one of them was our Vlada
3. Only 50% parents in Ukraine use car seats as is
4. Police penalty for driving without child car seat is near 10 EUR
5. No one child retailer don’t tell the true about RF seats , for example the largest one tells parents that it necessary to drive children in RF seats until 1,5 years , I-size standard .
https://avtokrisla.com/news/216. (look here please , 15,16 questions, you could translate this page with the help of Google translator)
AS RESULT OF CAR ACCIDENT , VLADA BRAKED HER NECK, she was sleeping in her Maxi-Cosi RODI XP fix , FF child car seats booster , that was installed by Isofix , she was fixed by standard 3- point car seat belt.
She was 3,5 years old , 105 cm height . 16 kg weight .
SHE DIED.
No one other seriously injures!!! Only fracture of the cervical vertebrae !!! She could live , if I knew about 25 kg RF seats in that moment … it’s too late for me … but it’s not late for you …
This booster was recommended to me by the seller . He told me about 15-36 kg 2-3 group seat , possibility to use from the height of 105 cm , good fabric material … but no one about VOLVO’S RF seats culture!!!
Axkid , Klippan , Joie, BeSafe,Britax (Volvo) MAX-WAY or Multi- tech (25kg RF seats )are not distributed in Ukraine, but you could find it in European markets!!!
I’m kindly ask you to use RF seats until the age of 6 if it possible, all information about the reasons of it you could find here in the group and by the link in my posts .
I had a plan to build Scandinavian RF culture in Ukraine to show difference to the parents . But it’s not the time for this due to military situation. Practically I thought it’s no borders when we talk about children, so I will be happy if my post safe one more life of a child .
Remember , please, about our little daughter - VLADA , and I suppose the GOD will safe you from all terrible collisions !!!
I’m thankful to all editors of the group and personally to
Andrzej Kwapiński
Marta Chrobak
Gabriel el Vikingo y la leyenda de la OlaVerde
personally to Fernando , Gabriel’s father )
Cristina Barroso
Philip Hammarström
http://www.gabrielelvikingo.org/
For anybody how wants to share this information it is link below , which will send you to post on my FB page with possibility to share
@evaachesa smutne 🙁… my mame podľa kíl sedačku jednu a to od roka doteraz - je od 9 kg do 36 kg, dcera ma 5,5 roka, 27 kg a okolo 125 cm, neviem si predstaviť, že by som jej tuto sedačku kúpila až o pol roka … už teraz je v nej natesno…vzdy som to nejak brala, že keď je to ´´OD´´, tak je to od toľko kíl, takze keď mala cca rok a okolo 10 kg, rovno sme kupili tuto od 9-36 kg…
Ja si okrem inych pripadov pamatam aj na jedno video jedneho otca, ktory vysvetloval, ze tiez dali nejakemu takemu mensiemu dietatu podsedak - lebo vsak tam bolo napisane, ze moze a nikto ho neupozornil, ze ked budu mat aj mensiu zrazku tie pasy sa zatiahnu tak silno ze jeho dietatu prakticky rozdrvili panvu a sposobili rozsiahle vnutorne krvacanie, ktoremu to dieta nakoniec aj podlahlo. Nikomu inemu sa nic nestalo okrem mensich pomliazdenin ale to dieta na tom podsedaku to neprezilo 🤷♀️
Môže.
Ale vždy je bezpečnejšie dieťa v autosedačke vpredu než dieťa na podsedaku. Vždy je prvá bezpečnosť. Buď obe deti v sedačkách vzadu alebo jedno vzadu a druhé vpredu.
A prosím ta, to akú vysku a váhu má staršie dieťa že sa nezmesti do autosedacky?
@lucyl13 sedacjy 9-36 je tiez take "ani ryba ani rak" - pre male deti velka, pre velke deti mala, bezpecnostne tiez nebude mat dobre vysledky, a ako pises, uz jej je tesna - kupte dcere poriadnu sedacku 15-36kg, a moze sa v nej vozit az kym nebude mat 150cm a nepojde uz normalne na sedadlo auta
@luliu nie každé 10 ročné sa do sedačky zmestí, moje dieťa v 10-tich vyzeralo minimálne o 2 roky staršie, takže nemal už žiadnu sedačku, teraz má 12 rokov, cca 160 cm, 60 kg, noha veľkosť 42 a vyzerá ako 13-14 ročný. Keď tu čítam,že 11-ročné dávajú do sedačiek,tak asi sú to mini deti.
@zuzanockamt ja si tiež neviem predstaviť, že tak dlho bude v sedačke … už teraz je vyššia ako jej spolužiaci chlapci a teda nie je žiadne tintitko… tak ono fakt to zalezi od dieťaťa…
@zuzanockamt písala som svoju skúsenosť, ale 6 ročne sa tam zmestí každé a o to šlo 😉

@liwinka9 uz u 6r mi pripada podsedak prilis skoro nie to este pre 2,5r. 2,5r si daj tak aby si nan videla - cize krizom, za vodica, 6 rocny uz vie co to helfnut tiez - nechas im na sedacke medzi nimi flasky s vodou, nejake chrumky, hracky, knizky a ak nieco tak aj ty mas dohlad nad dietatom a v najhorsom pripade sa natiahnes k nej a podas co potrebuje. Medzi mojimi je rozdiel 3 roky necele a vzdy isli vzadu v sedackach same - len ak sme isli 5 tak som sa medzi ne vopchala ale inaksie nie. Starsie vzdy podalo co sa dalo, hrali sa, citali malovali a presli sme aj dist dlhe trasy. Mladsie ditko malo plnohodnotnu sedacku na dlhe trasy hadam do 12rokov - lebo tie sedacky su pohodlnejsie ked dieta zaspi