Môže byť autosedačka na sedadle spolujazdca?
Je mi jasne ze vajicko moze byt na sedadle spolujazdca v protismere a vypnutymi airbagmi. Pocula som, ze aj autosedacka moze byt v predu. Co je na tom pravdy? Kedze po vacsinou chodim sama s malym v aute bolo by mi to praktickejsie ako sa otocat dozadu a aj bezpecnejsie.
aj ked je to dovolene nie je to bezpecne, daj si extra zrkadielko a maleho do zadu, ja tak fungujem a je to v pohode
ja viem tak, ze moze byt sedacka, co je do 36 kg aj vpredu. ale over si to radsej
ale nie každá autosedačka môže byť vpredu, myslím, že len určité typy - spýtaj sa u predajcov / no bezpečnejšie je voziť dieťa vzadu v autosedačke/
môže byť, len nie som si istá, či tiež nemusí byť vypnutý airbag.
no osobne by som to asi nerobila - sedadlo spolujazdca nie je bezpečné ako také, pri prípadnom náraze (čo pevne verím, nikdy nezažijete) môže utržiť horšie zranenia ako v sedačke na zadnom sedadle.
ja to beriem ako núdzové riešenie v prípade troch detí, keď sa tretia sedačka dozadu už nezmestí, t.j. vzadu sú dve sedačky, medzi nimi rodič a najstaršie dieťa je na sedačke na sedadle spolujazdca.
@tyna1212 otacat dozadu? pocas jazdy? to nemyslite vazne. autosedacka ma byt vzadu. najbezpecnejsie miesto v aute hned po sedadle sofera je vzadu za spolujazdcom. Spolujazdcove miesto je najnebezpecnejsie. Sedacka nema byt na mieste spolujazdca.
moze byt,aj my taku mame,len musi byt vypnuty airbag!!! mala by si to mat napisane v mamuali od sedacky, ale vpredu ju mame naozaj len vo vynimocnych pripadoch,normalne nosievame vzadu,
dieťa môže sedieť aj na prednom sedadle v smere jazdy, musí byť však v zabezpečovacom zariadení, teda v autosedačke a ak sedí v smere jazdy, airbag MUSÍ byť zapnutý, ale sedadlo je vhodné posunúť čo najviac dozadu.
Každopádne by som tak dieťa nevozila, ak to nie je absolútne nevyhnutné (napr. nie je iná možnosť usporiadať spolujazdcov v aute). Ale na bežné nosenie je bezpečnejšie jednoznačne miesto vzadu 🙂
@zutomad airbag musí byť vypnutý iba ak máš vpred vajíčko v protismere jazdy. Ak máš vpredu veľkú sedačku v smere jazdy, airbag má byť zapnutý....
Autosedačka môže byť vpredu. Mám to overené aj u policajta aj u známeno, ktorý vlastní a zároveň aj učí v autoškole. Ak je vpredu vajíčko, ktoré je otočené proti smeru jazdy musí byť vypnutý airbag. ak je sedačka v smere jazdy, musí byť airbag zapnutý. MY máme 2 ročnú slečnu, ktorej býva vzadu v aute veľmi zle, vždy nám po 10 minútach jazdy vracala a plakala. skúsili sme ju dať dopredu a všetko ok, takže my malú vozíme vpredu.
Ja,keď som si to zisťovala,kvôli malému lebo vzadu mi nechcel sedieť,tak som sa dočítala,že áno môže byť vpredu,musíš dať sedačku spolujazdca nadoraz dozadu,bezpečne pripnúť autosedačku a airbeg nemusí byť vypnutý,to som sa dočítala na nete,no priateľ, keď robil skúšky na vodičák,pýtal sa policajta a aj školiteľa a tí mu povedali,že airbeg má byť vypnutý a autosedačka môže byť vpredu,len to nie je bezpečné.Ja som malého mala chvíľu vpredu,ale pre bezpečnosť šla autosedačka znovu dozadu 😝
toto upravuje zákon 554/2006 Z.z. v znení neskorších predpisov a áno môže byť autosedačka vpredu. V minulosti bol zákon, že dieťa do 12 rokov a do výšky 150 cm nesmie byť prepravované vpredu, ale to za predpokladu, že sedí bez autosedačky (voľakedy neboli až také bežné ako teraz) a ľudia to tak majú zafixované. Vypnutý airbag musíbyť len pri "vajíčku" - t.j. keď je autosedačka otočená protismeru jazdy.
Kde je miesto najbezpečnejšie, o tom sa dá polemizovať, je na rodičovi, aby vybral také miesto, autosedačku, aby svoje dieťa chránil čo najviac....
Autosedačka (iná ako vajíčko) môže byť vpredu, len ak sa dozadu z nejakého dôvodu nedá dať. Mne v servise ale hovorili, že z hľadiska bezpečnosti dieťaťa rozhodne zadné sedadlá. Ak chceš dieťa kontrolovať, kúp si zrkadielko (stojí to pár eur), čo sa zavesí na spätné zrkadlo a keď si ho správne nastavíš, vidíš všetko vzadu, stačí ti krátky pohľad a nemusíš sa otáčať. Opýtaj sa u predajcu Tvojej značky auta, aby sedelo na to spätné zrkadlo správne. Neodporúčam to s prísavkou, odpadáva z okna. Mám 3 deti a najazdených sama s nimi tisíce kilometrov. Všetky sedia vzadu, aj keď je to náročné hrať v aute Tetris s 3 rôznymi sedačkami. Ako alternatívu skús dať sedačku do stredu, len pokiaľ máš 3-bodový pás, malý bude vidieť dopredu a bude kľudnejší.
Riesila som to tiez,pytala som sa priatelov policajtov,podla zakona mozes mat vpredu sedacku na to certifikovanu a ked ta zastavia,musis im dokazat ze vpredu moze ta sedacka byt. Inak pokuta jak Brno,stovky eur,vraj su na to obzvlast citlivi. Romer tusim robi take sedacky,cena co ja pamatam spred roka vyse 400€. Nakonuec ho vozim vzadu a je to v pohodke,tiez s nim chodim vela sama auto.,zaklad je vediet,co ho na chvilu zabavi. Bezpecnost je pidla mna rovnaka vzadu aj vpredu,ale toto je diskutabilne 🙂
http://www.crohnclub.sk/files/2014-05-15_06-z55...
Skús si prečítať znenie zákona. 😉
no popravde, nikde nie je napísané, že autosedačka nesmie byť vpredu....Všade píšu, že má byť len riadne upevnená a tak isto aj dieťa v nej...Nám by inak pomohlo, keby mohla byť staršia dcéra vpredu..Keď niekam ideme, a berieme obe deti, musím sedieť aj ja vzadu, lebo mladšia dcéra plače, nepáči sa jej vo vajíčku a ani vo väčšej sedačke, tak musím byť pri nej a upokojovať ju, aby nerušila tatina pri šoférovaní..No a maxi auto nemáme, takže ja som tam napchatá medzi dvoma sedačkami ako sardinka, neviem si tam ani pás zapnúť...Keby staršia mohla sedieť vpredu, bolo by to lepšie...len sa bojím, ako vraví že sedadlo spolujazdca nie je veľmi bezpečné...tak asi budeme musieť kúpiť väčšie auto a bude 😀
Ano, vzadu za spolujazcom je statisticky najbezpecnejsie miesto, osobne by som sa bala vozit malinke dieta na prednom sedadle. Plus byva problem potom odnaucit dieta sediet na mieste vzadu - bez vizualneho kontaktu... Aby sa Vam nestalo, co kamaratke, ze Vam bude pri sedeni vzadu dieta celu cestu revat jak tur. To na bezpecnosti jazdy tiez neprida.
ja mam obe deti vzadu, nikdy som nemala na prednom sedadle, nie je to bezbecne
Moze byt len vtedy, ak vzadu nie su bezpecnostne pasy. Inak musi byt vzadu.
moze nas sa vozi vpredu ked s nim idem sama

ja som tak nosila tiež malú, v robote boli u nás raz policajti tak som sa ich pýtala. Boli dvaja, jeden tvrdil že ano podľa nového a druhý, že nie. Takže som sa 100% odpoveď nedozvedela. Presne z toho dôvodu ako píšeš som malu nosila aj ja vpredu.