Môže sa dieťa v autosedačke zapnúť pásom z auta?
Ahojte viem ze niekto zapne dieťa, ktoré sedi v autosedačke normalne pasom, ktorý je v aute…môžem tak zapnúť hocijaké dieťa v hociakej autosedačke?😀 ci su na to nejaké pravidla ako je výška dieťaťa alebo to môžem urobiť len pri konkrétnej autosedačke?
Dakujem
veď sedačka je pripnutá pásom z auta? nie?
Nie, veď podľa autosedačky, ktorá sa vyberá podľa výšky a hmotnosti. V našej aktuálnej by to nešlo.
Tie ktoré majú 5 bodové zapínanie sa zapínajú 5bodovým zapínaním, tie čo sú určené na 3bodový pás (v aute) sa zapínajú 3 bodovým. Akékoľvek manipulovanie, ktoré nie je vsúlade s návodom na obsluhu sedačky môže byť pri náraze životohrozujúce 🙂 stačí ti to ako odpoved na tvoju otázku?
Podla navodu atusedacky a auta.
"Vacsie" sedacky nemaju vlastny pas a dieta je priputane pasom auta. Akurat je na nom nieco, co pas usmerni na spravne miesta (aby napr. nesiel cez krk a podobne).
Potom su autosedacky, ktore sa daju tym pasom aj "upevnit", ze nemaju isofix. Ja mam tusim aj/aj, ze sa da, ak nie je isofix, pripevnit iba pasom. Vsetko je v navode sedacky a pripadne v navode auta - tam zvyknu byt obmedzenia na typ sedacky a sedadlo, napr. ze nie v strede v predu, ci vypnut airbag ci moze musi v predu v protismere jazdy a podobne.
Sú rôzne autosedačky. Niektoré sú "rastúce" - menšie dieťa ( do určitej výšky alebo hmotnosti) je zapnuté v autosedačke 5bodovým pásom autosedačky a samotná sedačka je upnutá buď isofixom alebo pásom auta. Keď dieťa v sedačke vyrastie, 5bodové pásy sa skryjú a dieťa je v autosedačke pripútané pásom auta. Ak sedačka nemá isofix, tak pás auta drží súčasne dieťa aj autosedačku.
Áno sú na to pravidlá a nájdeš ich v návode sedačky.
Mam pocit ze si pleties podsedak s autosedackou .
Tu sa bavime asi o sedacke 0-36..
Pasom cez seba sa priputavaju starsie deti s hmotnostou minimalne 18 kg ktore sedia v neukotvenej volne polozenej sedacke.mensie deti sa zapinaju integrovanymi pasmi sedacky ako v sportovom kociku a sedacka samotna je k autu uchytena pasom ale.nie cez dieta ale cez vnutornu konstrukciu samotnej sedacky.
Postupne ako deti rastu sa sedacka upravuje. Integrovane 5bodove pasy sa daju odnimat a v pripade potreby znovu dat spat opierka hlavy sa da vyskovo nadstavit..strasie dieta uz 5 bodove pasy nepotrebuje. staci mu sadnut si do sedacky a zapnut sa krizom s pasom ako dospely clovek.
Mozno som sa nevyjadrila uplne presne, keďže niektorí píšete aj o upevneni samotnej sedačky do autá..o to mi nejde, sedačku mame upevnenu v isofixe…samotná sedačka má 5 bodové zapínanie a je to sedkacka 0-36kg..vozí sa v nej 5 ročný syn a oveľa lepsie a pohodlnejšie je predovšetkým jemu, no popravde aj nam zapínať ho pasom z auta a nie tym 5 bodovým ktoré je v sedačke …lenže neviem ci môžem..aj z vašich odpovedi som zmätená, niektorí píšete ze od 18kg sa moze, ini ze to závisí od autosedačky…😀 akosi sa neviem dopátrať k nejakému “manuálu” tej našej konkretnej autosedscky
Btw - podsedak nemam na mysli vobec 😊
A v tom navode mas co? Ak ma sedacka svoj 5 bodovy pas, tak bude najskor iba na ten. Daj model.
Ved napis aku mas sedacku
Ja som mala tri rôzne autosedačky 0-36 a všetky tri mali použitie 5b pásu do 18 kg ( to bolo Max., kedy ho už treba zameniť za pás auta), ale pás auta bolo možné používať už od 15kg. Podľa mňa väčšina sedačiek to tak má.
Ok uz som sa k tomu dopátrala Ďakujem všetkým..
Je to Caratero mokki, píšu ze je možnosť pripútať aj pasom z auta

Tvoja otázka je zmätočná.
Treba na to ísť logicky: sú autosedačky, ktoré majú vlastný pás a do auta sa uchytávajú pásom, čo je v aute. V takej autosedačke uchytávaš dieťa pásom, čo je na autosedačke.
Potom sú autosedačky, zvyčajne také podsedáky, ktoré osobu len nadvihnú a tam sa dieťa uchytáva pásom, čo je inštalovaný v aute. Ten podsedák slúži len na to, aby pás, čo je v aute bol na správnom mieste uchytenej osoby.
Všeobecná rada - pozri si návod na použitie. Alebo použi sedliacky rozum.