icon

Môže sa dieťa v autosedačke zapnúť pásom z auta?

19. jún 2025

Ahojte viem ze niekto zapne dieťa, ktoré sedi v autosedačke normalne pasom, ktorý je v aute…môžem tak zapnúť hocijaké dieťa v hociakej autosedačke?😀 ci su na to nejaké pravidla ako je výška dieťaťa alebo to môžem urobiť len pri konkrétnej autosedačke?
Dakujem

chrobak7
19. jún 2025

Tvoja otázka je zmätočná.

Treba na to ísť logicky: sú autosedačky, ktoré majú vlastný pás a do auta sa uchytávajú pásom, čo je v aute. V takej autosedačke uchytávaš dieťa pásom, čo je na autosedačke.

Potom sú autosedačky, zvyčajne také podsedáky, ktoré osobu len nadvihnú a tam sa dieťa uchytáva pásom, čo je inštalovaný v aute. Ten podsedák slúži len na to, aby pás, čo je v aute bol na správnom mieste uchytenej osoby.

Všeobecná rada - pozri si návod na použitie. Alebo použi sedliacky rozum.

mondolina
19. jún 2025

veď sedačka je pripnutá pásom z auta? nie?

nyusika
19. jún 2025
@mondolina

veď sedačka je pripnutá pásom z auta? nie?

@mondolina nie ...vacsinou je sedacka prichytena pomocou isofixu predsa. vacsina novsich (do desat rokov) aut to ma

thereisabear
19. jún 2025

Nie, veď podľa autosedačky, ktorá sa vyberá podľa výšky a hmotnosti. V našej aktuálnej by to nešlo.

denkabemommy
19. jún 2025

Tie ktoré majú 5 bodové zapínanie sa zapínajú 5bodovým zapínaním, tie čo sú určené na 3bodový pás (v aute) sa zapínajú 3 bodovým. Akékoľvek manipulovanie, ktoré nie je vsúlade s návodom na obsluhu sedačky môže byť pri náraze životohrozujúce 🙂 stačí ti to ako odpoved na tvoju otázku?

aalt
19. jún 2025

Podla navodu atusedacky a auta.
"Vacsie" sedacky nemaju vlastny pas a dieta je priputane pasom auta. Akurat je na nom nieco, co pas usmerni na spravne miesta (aby napr. nesiel cez krk a podobne).
Potom su autosedacky, ktore sa daju tym pasom aj "upevnit", ze nemaju isofix. Ja mam tusim aj/aj, ze sa da, ak nie je isofix, pripevnit iba pasom. Vsetko je v navode sedacky a pripadne v navode auta - tam zvyknu byt obmedzenia na typ sedacky a sedadlo, napr. ze nie v strede v predu, ci vypnut airbag ci moze musi v predu v protismere jazdy a podobne.

mirka0677
19. jún 2025

Sú rôzne autosedačky. Niektoré sú "rastúce" - menšie dieťa ( do určitej výšky alebo hmotnosti) je zapnuté v autosedačke 5bodovým pásom autosedačky a samotná sedačka je upnutá buď isofixom alebo pásom auta. Keď dieťa v sedačke vyrastie, 5bodové pásy sa skryjú a dieťa je v autosedačke pripútané pásom auta. Ak sedačka nemá isofix, tak pás auta drží súčasne dieťa aj autosedačku.

januska12323
19. jún 2025

Áno sú na to pravidlá a nájdeš ich v návode sedačky.

miadi
19. jún 2025

Mam pocit ze si pleties podsedak s autosedackou .

saxana000
19. jún 2025

Tu sa bavime asi o sedacke 0-36..
Pasom cez seba sa priputavaju starsie deti s hmotnostou minimalne 18 kg ktore sedia v neukotvenej volne polozenej sedacke.mensie deti sa zapinaju integrovanymi pasmi sedacky ako v sportovom kociku a sedacka samotna je k autu uchytena pasom ale.nie cez dieta ale cez vnutornu konstrukciu samotnej sedacky.
Postupne ako deti rastu sa sedacka upravuje. Integrovane 5bodove pasy sa daju odnimat a v pripade potreby znovu dat spat opierka hlavy sa da vyskovo nadstavit..strasie dieta uz 5 bodove pasy nepotrebuje. staci mu sadnut si do sedacky a zapnut sa krizom s pasom ako dospely clovek.

autor
20. jún 2025

Mozno som sa nevyjadrila uplne presne, keďže niektorí píšete aj o upevneni samotnej sedačky do autá..o to mi nejde, sedačku mame upevnenu v isofixe…samotná sedačka má 5 bodové zapínanie a je to sedkacka 0-36kg..vozí sa v nej 5 ročný syn a oveľa lepsie a pohodlnejšie je predovšetkým jemu, no popravde aj nam zapínať ho pasom z auta a nie tym 5 bodovým ktoré je v sedačke …lenže neviem ci môžem..aj z vašich odpovedi som zmätená, niektorí píšete ze od 18kg sa moze, ini ze to závisí od autosedačky…😀 akosi sa neviem dopátrať k nejakému “manuálu” tej našej konkretnej autosedscky

autor
20. jún 2025

Btw - podsedak nemam na mysli vobec 😊

aalt
20. jún 2025

A v tom navode mas co? Ak ma sedacka svoj 5 bodovy pas, tak bude najskor iba na ten. Daj model.

banalu
20. jún 2025

Ved napis aku mas sedacku

mirka0677
21. jún 2025

Ja som mala tri rôzne autosedačky 0-36 a všetky tri mali použitie 5b pásu do 18 kg ( to bolo Max., kedy ho už treba zameniť za pás auta), ale pás auta bolo možné používať už od 15kg. Podľa mňa väčšina sedačiek to tak má.

autor
21. jún 2025

Ok uz som sa k tomu dopátrala Ďakujem všetkým..
Je to Caratero mokki, píšu ze je možnosť pripútať aj pasom z auta