Stačí podsedák pre 3,5 ročné dieťa?
Zdravim mamicky🙂
Prave riesime otazku ohladom autosedacky. Chceme kupovat novu, pretoze tu co mame je uz len tak tak. Drobec ma 3 a pol roka.
Kedze sedacka bude pouzivana co najmenej a male v nej nebude spavat keby sme museli niekam ist a nebudeme ani chodievat na dlhe trate( priatel ma "striedavu" s ex a chodieva po neho len do skolky 😒 )
Rozmyslali sme len o podsedaku. Lenze nejak nerozumiem tym kategoriam. Moze mat vobec 3 a pol rocne dieta len podsedak? Na nete sme nasli ze kategoria 2 a 3 a to je pre deti od nejakych 15 do 36 kg. Takze stacil by nam iba ten podsedak?
Dakujem za odpovede🙂
@erikasadek - pozri si na nete crasch test na podsedaku - bocny naraz pri 50km/h - nemam tu youtube, ale najdes to hned. To je normalna rychlost v meste. Dieta sediace na podsedaku by malo o bocne dvere roztriestenu lebku. Deti patria do autosedacky co najdlhsie, alebo musia sediet uprostred (a aj to ako nudzove riesenie, ked sa dozadu tri velke sedacky nezmestia)
@lienka258 autosedacka 15-36kg stoji minimum. Od 80 eur uz zozenies kvalitnu, maxi cosi rodi ci cybex solution bez isofixu. Ono staci blbe dva kilometre a moze sa stat nehoda. Rovnako mozes najazdit tisice bez nehody. Nemozes to merat, ze len kusok alebo len obcas. Podsedak pre mna nie je alternativa autosedacky. Moji na nom nikdy sediet nebudu.
podsedak aj autosedacka je v kategorii 15-36 kg. Je len na kazdom ako sa rozhodne. Tam ani tak nejde o vek ale treba dodrziavat vahovu kategoriu a výsku, kazde dieta kt. ma pod 150 cm musi mat podsedak alebo autosedacku. Tu ide hlavne o bezpecnost, v podsedaku nie je chranene proti pripadnemu bocnemu narazu. V autosedacke ano. A co sa tyka cien tak podsedak moze stat aj 40 € aj 15 €. Aj autosedacky v tejto vahovej kategorii mozu byt za 40 aj za 200.
@anjelicek26 ale ja si nechcem pozerat crach test... 😉
bol bocny naraz , oknoa zadne dvere znicene moj syn v podesdaku pri rychlosti 40 km a cuduj sa svete ani skrabanec ani rozbita lebka!!!
bohu dakujem zato stary co soferoval ma vraj nevidel!!!!!
jasne ze autosedacka je lepsia ale ako som pisala vo velkom aute mam dokonale autosedacky pre oboch synov isofix kazda draha ako fras preco pretoze je na dlhe trasy pri rychlosti 120 km urcite sa zidu na moje kratke trasy tu v parizi mi staci moje male auto a v premavke ako je tu vazne vela nehrozi ved tu pod 50 km ides stale 😀 😀 viacej stojim v zapche ako jazdim.. 😀 😀 😀
tazke babule nepiste ani ip aka som zla matka.......; dakujem zapochopenie.. 😉
Dobrý deň, zaujímavé informácie - pozri:
My pouzivame od 3,5r (ked mal 15kg) bezne podsedak na jazdy po meste. Je to tiez autosedacka na danu vahovu kategoriu, pokutu za to nedostanes, lebo splna normy. A z hladiska bezpecnosti tiez dobre posluzi - bezp. pas v spravnej vyske (co ti zabezpeci podsedak) je podstatne dolezitejsi nez ten kus plastu okolo.
My mame podobnu situaciu, nemame totiz vlastne auto, len manzel ma obcas k dispozicii sluzobne, ale v nom nesmieme nechavat sedacky, takze vzdy musime do auta nanosit sedacky, namontovat, k tomu este deti, batozinu, potom zase hned odmontovat, a doma v 2i bytiku to skladovat - tak jasne, ze nemame dve velke sedacky, ale pre mladsiu mame tu 9-18, lebo ona ma iba 12kg zatial, a pre syna len podsedak, aj dcera pojde z tejto sedacky uz len do podsedaku, ak dovtedy nekupime auto. Mozeme to auto pouzivat iba po okoli par km, aby to sedelo do kilometrov najazdenych na sluzobne ucely, a na tych 20km mesacne fakt nebudem doma skladovat dve rarohy...
Presne ako píše
@wendy62 , ja tiež nemám auto a rovnako mám 2 izb.byt bez pivnice. Autom chodíme cca 1-2 krát do mesiaca cca 20 km. Ešte máme autosedačku do 18kg, a napriek tomu, že dcéra má necelé 4 roky má 17,5kg a ledva sa prace do sedačky a nakoľko je vysoká, tak autosedačku musím dávať do stredu,lebo nohami sa nevojde za šofera a ani za spolujazca.Má síce autosedačku,ale nakoľko je pripútana,len stredovým pásom,tak ju prevacia na boky. Preto tiež zvažujem kúpu podsedáku a nepovažujem sa za nezdopovednú matku.
@erikasadek prežili sme. Ale bratranec za jazdy vypadol pri šmyku z auta a nsbabuseny sa šmýkal krizovatkou.. Šťastie, že nič nešlo. Dnes na tej križovatke chodia raz tak rýchlo a 10x viac áut. Môj 6r sedí v sedačke. Bala by som sa o neho v podsedaku. Máme dve deti a tri sedačky v dvoch autách. Podľa potreby prehafzujeme.
@ukulela Fuha, tak bratranec pas ale mat mal. Je to dost velky extrem. Niektore deti vidim nepriputane vzadu a zas ine sedia este 10 rocne v sedacke z bocnicami. 🙃
Moj syn ma 146 cm teraz a ma 10 rokov. Sediet musi v sedacke z bocnicami. Vies tie co su poriadne vytiahnute do predu a tazko vidi z boku z okna. Ale uz mu ju dam prec lebo protestuje a vadi mu to. Nikto z jeho spoluziakov uz sedacku nema. Aj proti prilbe na bicykel protestoval ale radsej tlacim na to nech ju nosi aj v obci. Vela deti prilbu nenosi tak je to dost tazke....😞
@kosovic tak to bolo v case, ked pasy vzadu bezne ani neboli hadam, nehovoriac o tom, pe pripasanie nebolo povinne ... ono vseobecne ja nemam rada konštatovanie "my sme prezili" - co sa tyka ciest a dopravy napr - neporovnatelne menej aut, neporovnatelne mesia rychlost (ved kolko vytlacil stary zigulak, ci trabant ...) Ked si spomenie, bezne sme sa hravali s loptou na ulici, nie na chodniku, ale na ceste lebo preslo 1 auto za pol hodinu. dnes na tej ulici nemam kde zaparkovat. v bytovke pred 40 rokmi mala auto 1 rodina z 12 bytov, aj to bolo v garazi, dnes v kazdej rodine minimalne 1 ...
Ja vozim 10r neter uz na posdedaku, ale ona je vysoka a hlavne sa mi iba tak zmesti medzi dve sedacky s mojimi mensimi detmi. ale synovec je mensi, tam este sedacku narvem a tak aj decka vozim ... raz mi jeden hasic rozpraval ze najhorsie je, ked idu ku nehode s detmi, a ak vidi, ze dieta nebolo v sedacke, tak je to nepochopitelne a chce sa mu plakat.
@ukulela Co poznas tvojich znamych atd. co maju tak 8-11 rocne deti, vozia svoje deti v sedackach z opierkov hlavy este? Lebo policajti dali usmernenie ze by uz mali deti do 150cm mat riadne sedacky. Jedine ked presiahnu 36kg, tak az vtedy sa ma zmenit na podsedak. Preto sa pytam jak sedia deti u ludi co poznas, co maju deti vo veku 8-11 rokov😊

@mazula len mimo temy..ja mam 148 cm..som dospela zena 😉