Tri malé deti a autosedačky v 5 miestnom aute
Dobry den, mam zostavu deticiek 7,4 a 1 rocik.
Otazka je teraz na auto. Mame Skoda Superb. Najmensi je este vo vajicku vpredu v protismere. 4 rocna je v tej medzisedacke po vajicku a pred tou velkacskou na isofix a 7 rocna ma klasicku sedacku uz Cybex Solution na isofix. Jednorocak uz dlho vo vajicku nebude a teda mam dilemu, co so sedackami. Medzi dievcata, ktore su vzadu na isofixoch uz tretia sedacka nevojde. Ako prosim riesite 3 male deti v aute? Poprosim znacky sedaciek ak nejake vojdu vedla seba. Urcite dokupim jednu velkacsku, teda budu dve a rocny pojde do dvojky sedacky po vajicku. Dakujem za rady
@anjelicek26 my takúto možnosť nemáme, to auto bude 3 ročné od niekoho, takže nie úplne nové z výroby. Super si to vymyslela. Ešte niečo bezpečnostné pre mačku 😀
@zlatkapaps len sa bojím, že nás budú všade zastavovať .. aj na hraniciach .. čierne, veľké auto a čierne sklá.
V S-maxe su plnohodnotne 3 sedadla a isofixy, takze odporucam, lebo sa vsetci zmestime a zaroven to nie je prilis velke auto. 6 a 7 sedacka su len prilezitostne pouzitie.
@lenqua_12325 macka je priputana v prepravke 😂 Len ked zastavime lezie von a pozera, co by zozrala a na koho by vyliezla 😂
@anjelicek26
@vanilkavan Ďakujem za objasnenie, dievčatá ja som ostala taká vymleta normálne že ja už neviem čo robím.....
@vanda323 zapnes a hotovo, nic hrozneho sa nestalo ;) My sme s detmi burali, zobrala nas mlada kocka na dialnici (s druheho prudu nam presla do tretieho a hodila nas o zvodidla, proste nas prehliadla), ja vtedy v aute vsetky deti vratane 6 tyzdnoveho babatka...na toto som teda uzkostliva hodne, aby vsetky airbagy boli kde maju, deti priputane ako maju. Nastastie sa vtedy nam nic nestalo, mala som velke silne auto, odniesli to len plechy.
@anjelicek26 Fuuuha , vďaka Bohu že sa vám nič nestalo.
Kým len plech a nie ľudský život.
@lenqua_12325 presne ten podsedak nechcem kvoli bezpecnosti. Urobim veru tak. Starsiu dopredu. Tam ale nemam isofix, tak rozmyslam o velkej sedacke s 5-bodovym zapinanim
@anjelicek26 ano je to super. Hocikedy vstanem a prejdem dozadu a podam hracku, flasu, zakryjem dieta atd. Uz som aj dojcila. Dieta normalne priputane v sedacke a ja som sa naklonila a napapalo sa a zaspalo… Aj nemecky ovciak si pochvaluje tolko priestoru 😅
@gabriela_obzerova touran je kompaktný, vojde to, v 7 miestnej verzii vieš dať jedno alebo dve deti "do kufra". Je to VW koncern ako Superb, ľahko si zvykneš. Manželka to auto miluje..
@leamax nie su tie zadne su nudzove sedacky pre deti prakticky, nikto nad 150cm tam nema pohodlie.. a uz nemas ziadny kufor, je to tak pre "vezieme domov kamarata navyse"...mala som sharan, touran, tiguan allspace, dokonca aj caddy za tie roky...
@stanno manzel velmi nechce menit auto, mame ho len dva roky. Ja uz par rokov milujem Superba a zatial zostavam verna 😂 Ale urcite budeme uvazovat nad vymenou
@anjelicek26 ano, presne, suhlasim, ze to je len na nudzove odvezenie. myslim, ze ani pre dieta cca 140cm, mozno aj 130cm to tam uz nie je velmi pohodlne. ale ano, v pripade nudze je fajn mat aj tuto moznost. no aj nastupovanie/vystupovanie odtial je zaujimave😂
Pozor zienky,co sa tyka airbagu a sedacky na prednom sedadle..treba VZDY citat NAVOD k sedacke,my mame novu avionaut maxspace,pise v navode,ze ak je sedacka na prednom sedadle,airbag musi byt VYPNUTY..predsa len,dieta ma nohy presne vo vyske,v akej vystreli airbag..takze citajte navody 👍
@tani777 mrknem to. Mame cybex a neviem teda
@gabriela_obzerova radsej to skontroluj 🙂 inak je besafe izi flex i-size,z ktorej sa daju oddelit casti z boku,a vojdu tri vedla seba,kuk 🙂
https://www.detivaute.sk/besafe-izi-flex-s-fix-...
No prvom rade ročne vo vajíčku??? Pokial už dieťaťu vykúka hlava či nohy vo vajíčku by nemalo byť .čo sa týka rozloženie sedačiek u nás to je nasledovné .dcéra skoro 2 ročná má sedačku v zadu .stredná dcera je na kraji na podsedaku pokiaľ ideme všetci 5 tak najstaršia je v strede bez podsedaku .( Je to povolené ak sa nezmenia 3 sedačky ) ak idem len ja a deti tak najstaršia 10 skoro 11 je na podsedaku ... Na to aby dieťa bolo v predu musí mať podľa toho sedačku či podsedak
@mariska1989 ale to je strasna hlupost,nohy predsa budu trcat z kazdej sedacky..hlava z vajicka nesmie,alebo vahovo nesmie..inak je idealne aby bolo dieta co najdlhsie v (samozrejme kvalitnom) vajicku..moja ma o chvilu 16m,vo vajicku bude mozno aj do 2 rokov,kedze je drobna..
@gabriela_obzerova my máme opel insignia kombi a vajco s izofixom a druhu do 36kg sedačku už neviem názov a podsekak pre 11r
@mariska1989 To zalezi od velkosti a vahy dietatka predsa. Vo vajicku so zakladnou v protismere je dieta v najvacsom bezpeci, tak kym sa tam v pohode zmesti, tak ho tam necham. Podsedaky neuznavam, to u nas nepripada do uvahy. Raz do mna vrazilo ine auto a urcite chcem pre vsetky deti aj opierky hlavy, ktore tlmia bocny naraz.
kopirujem z odborneho clanku: S prechodom na väčšiu autosedačku sa neponáhľajte. Predovšetkým pri „vajíčkach", neodporúčame prechod uponáhľať. Príliš skorá zmena autosedačky môže vážne ohroziť bezpečnosť dieťaťa. Počkajte, až dieťa dosiahne váhu okolo13 kg, až potom kupujte väčšiu autosedačku. Hlavička dieťaťaťa by v tej dobe už mala prevyšovať horný okraj vajíčka. Pokiaľ presahujú len nožičky, ešte nie je dôvod ku zmene.
@tani777 samozrejme záleží na vajíčku ale nesmú nohy moc trčať kvôli bezpečnosti
@gabriela_obzerova áno sú aj iné sedačky väčšie ktoré tlmia bočný náraz .ale sú viac menej také veľké na sedačke ako keď je podsedak . Nakoľko ja cestujem s deťmi krátku trasu ako je cca 3 km do školy a nazad tak používam podsedak .dlhé trate používam väčšiu sedačku ( dôvod prečo na krátku trať používam podsedak je ten že ráno vozím 2 mamičky ktoré vodia deti do škôlky A nazad nestíhajú autobus takže dávať preč 2 sedačky by bolo každý deň zbytočná robota
@mariska1989 no jasne, chapem, ale ja kazdy den davam s detmi 40 km. A to uz nie je malo
@gabriela_obzerova
Ja mám 9ročného syna vpredu na podsedáku, ale videla som už aj sedačky na predných sedadlách a vzdadu mám dve sedačky pre 5 a 2.5 ročnú. Auto Volkswagen UP. Ale to máme len také do mesta autíčko, len na vozenie do školy/škôlky jeden rodič s deťmi, inak na presuny pre celú rodinu a na cesty používame 7miestnu Seat Alhambru.
@yoxinka no jasne, tiez potrebujem tak do mesta. Mame aj velky rodinny multivan na vylety
@mariska1989 su protismerne sedacky do 32kg...takym detom nesmu trcat nohy? Budu vzdy 🙂 vzdy je protismer 5x bezpecnejsi ako posmer
@gabriela_obzerova My mame najmladsiu (4-rocnu) stale vpredu. V obidvoch autach ma vpredu sedacku a tam ju vozim. Ona vzadu totiz pravidelne zvracia,
vpredu jej nastastie nebyva zle (iba velmi vynimocne). Zijeme v AT a tu su deti v aute vpredu (samozrejme v autosedacke) bezne. Ale aj na SVK ju tak mavam a nikdy to ani policajti neriesili, ved je to povolene, tak ani nemali co riesit 🙂.

@lenqua_12325 farbu neber vobec tragicky. To je nic, ono hlavne je sa pozerat, ze po cestovatelskej stranke, vam bude v nom omnoho lepsie a to je podla mna dolezite