icon

Vodičák od 15 rokov na moped/auto. Skúsenosti?

vikusjk
Dnes o 10:05

Caute zeny, cez vikend som sa dozvedela pre mna prevratnu novinku 😅 a to, ze decka si dnes uz v 15-tich mozu spravit vodicak sk. AM a jazdit na mopede, alebo mopedautach. Mate s tym niektora realne skusenosti prosim? Ze vase detuchy si to urobili a jazdia? Je pre mna trochu neuveritelne rozmyslat, ze by dcera uz o pol roka mohla ist robit vodicak a nasledne chodit do skoly sama autom, preto ma zaujimaju aj realne skusenosti, ak niekto ma, lebo tie mopedauta tu v BA nejako velmi nevidam, aspon tam, kde sa pohybujem. V Trnave takto chodi do skoly jej trener na motokary, je to 16 rocny chalan, oni mi vlastne o tom aj povedali, pre mna je to taky lifechanger 😀

viktoriaandrascik
Dnes o 10:23

áno viem o tom, keď som bola na strednej spolužiak na takom behal, a momentálne na takom stretávam kamarátovú dcéru, je to vlastne autíčko s objemom do 50cm3

https://auto.bazos.sk/inzerat/193387191/aixam-a...

frflos_nespokojny
Dnes o 10:27

Su aj elektro auta, ale su to brzdy na cestách. Ide to pomaly a tvoria sa kolony . Za mna určitě nie pri dnešnej premavke.

vikusjk
autor
Dnes o 10:31
@viktoriaandrascik

áno viem o tom, keď som bola na strednej spolužiak na takom behal, a momentálne na takom stretávam kamarátovú dcéru, je to vlastne autíčko s objemom do 50cm3

https://auto.bazos.sk/inzerat/193387191/aixam-a...

@viktoriaandrascik ano presne, a tiez to ma obmedzenu rychlost (ak to neda clovek nelegalne odblokovat), cize ono to asi bude dost ojedinele, ale vyskytne sa, ze na tom nejake dieta chodi... A oni su v BA prosim ta? Teda to dievca, ktore stretavas?

dooscoby
Dnes o 10:35

Ahoj. Ked vidim ako sa jazdi v BA tak som aj muza odhovorila od skutra. Agresivne, kazdy sa ponahla, tlaci, predbieha a motorkar, cyklista vzdy zial taha za kratsi koniec. Vid nedavno smrtelna nehoda na dialnici, mlada 17 rocna slecna, citala som, ze ju aj niekto mohol vytlacit do zvodidiel a tie komentare ohladne veku a toho co robila na dialnici. V tomto mi pride auto bezpecnejsie. Tu nie sme v Taliansku, kde jazdi viac skutrov dokonca zeny v sukni a lodickach. Tu by som sa bala.

viktoriaandrascik
Dnes o 10:36
@vikusjk

@viktoriaandrascik ano presne, a tiez to ma obmedzenu rychlost (ak to neda clovek nelegalne odblokovat), cize ono to asi bude dost ojedinele, ale vyskytne sa, ze na tom nejake dieta chodi... A oni su v BA prosim ta? Teda to dievca, ktore stretavas?

@vikusjk nie nie, na strednej som bola v Ružomberku, momentálne žijem v Martine

vikusjk
autor
Dnes o 10:37
@dooscoby

Ahoj. Ked vidim ako sa jazdi v BA tak som aj muza odhovorila od skutra. Agresivne, kazdy sa ponahla, tlaci, predbieha a motorkar, cyklista vzdy zial taha za kratsi koniec. Vid nedavno smrtelna nehoda na dialnici, mlada 17 rocna slecna, citala som, ze ju aj niekto mohol vytlacit do zvodidiel a tie komentare ohladne veku a toho co robila na dialnici. V tomto mi pride auto bezpecnejsie. Tu nie sme v Taliansku, kde jazdi viac skutrov dokonca zeny v sukni a lodickach. Tu by som sa bala.

@dooscoby jazdime tu denne, cize viem, ako sa jazdi, a samozrejme ze moped ani mopedauto nema absolutne s tou obmedzenou rychlostou co hladat na dialnici. Taktiez beriem bezpecnost dcery do uvahy, viem, kade by chodila po akych cestach a prispevkom sa skor zaujimam o realne skusenosti a nie na nazor, ci by ste do toho sli ;) Plus, nezaujima ma skuter, ale mopedauto. Ono je to aspon o cosi bezpecnejsie, ako motorky - ma to karoseriu, pasy, atd.

viktoriaandrascik
Dnes o 10:41
@vikusjk

@dooscoby jazdime tu denne, cize viem, ako sa jazdi, a samozrejme ze moped ani mopedauto nema absolutne s tou obmedzenou rychlostou co hladat na dialnici. Taktiez beriem bezpecnost dcery do uvahy, viem, kade by chodila po akych cestach a prispevkom sa skor zaujimam o realne skusenosti a nie na nazor, ci by ste do toho sli ;) Plus, nezaujima ma skuter, ale mopedauto. Ono je to aspon o cosi bezpecnejsie, ako motorky - ma to karoseriu, pasy, atd.

@vikusjk ja by som do toho išla, naučí sa orientovať v cestnej premávke a naučí sa aj zodpovednosti (samozrejme ak to financie dovolujú), ale asi iba na jazdu po meste

lulana79
Dnes o 10:52

Moj sice zacal robit vodicak v 16ich, ale ano - od 15 na uplne tu najmensiu motorku si spravit vodicak moze. Moj zacal ako 16rocny auto, motorka do 125 a traktor. Skusky bude robit v 17ich (tie uz mal teraz). Na motorke a traktore jazdit moze hned, na aute do 18ky iba s dohladom.

vikusjk
autor
Dnes o 10:53
@viktoriaandrascik

@vikusjk ja by som do toho išla, naučí sa orientovať v cestnej premávke a naučí sa aj zodpovednosti (samozrejme ak to financie dovolujú), ale asi iba na jazdu po meste

@viktoriaandrascik presne nad tym uvazujem, navyse ona ma paniku z MHD, vyuziva ju len ked ju donutim a musim ist s nou. Je pravda, ze mala dva neprijemne zazitky v nej, tak ono ju to este viac podnecuje neist mhd-ckou. Ale zas na strednu ju vozit nebudem moct denne, cize toto by bolo fajn riesenie. A isla by len z domu po ulickach medzi rodinnymi domami prevazne, ak ju vezmu na tu skolu, kam velmi chce ist. Akoze je velmi zodpovedna a viem, ze by ani sama nevysla na dialnicu. A zase - obmedzenie na 45 ak je v meste aj tak vlastne 50-tka (na vacsine ciest) nie je taka hroza. Ak sa niekto ponahla, nech ju obehne... s tym malym prditkom sa lahko stiahne na kraj.

vikusjk
autor
Dnes o 10:54
@lulana79

Moj sice zacal robit vodicak v 16ich, ale ano - od 15 na uplne tu najmensiu motorku si spravit vodicak moze. Moj zacal ako 16rocny auto, motorka do 125 a traktor. Skusky bude robit v 17ich (tie uz mal teraz). Na motorke a traktore jazdit moze hned, na aute do 18ky iba s dohladom.

@lulana79 ano, klasicke kategorie poznam, obaja s muzom mame vodicaky. Len toto neviem, ci kedysi nebolo (za nasich cias) alebo mi to proste iba uniklo, lebo sa ma to netykalo. Tak som bola ako vyjavena, ked mi 16 rocny oznamil, ze chodi do skoly sam svojim mopedautom

vevesh
Dnes o 11:02
@vikusjk

@vikusjk u nas v nemecku bezne. Mame aj parkoviska pre ziakov strednych skol🙃a teda keby u nas nestal vodicak na moped takisto ako na b-skupinu, kludne by som dala dieta na na vodicak v tomto veku. A tiez zalezi, kadial by musela jazdit- u nas v okoli nie su "zakruty smrti", v mojom rodnom meste su asi 4-5 ✝️miest, kde by som dietatu bez normalneho auta nedovolila jazdit....

vikusjk
autor
Dnes o 11:29
@vevesh

@vikusjk u nas v nemecku bezne. Mame aj parkoviska pre ziakov strednych skol🙃a teda keby u nas nestal vodicak na moped takisto ako na b-skupinu, kludne by som dala dieta na na vodicak v tomto veku. A tiez zalezi, kadial by musela jazdit- u nas v okoli nie su "zakruty smrti", v mojom rodnom meste su asi 4-5 ✝️miest, kde by som dietatu bez normalneho auta nedovolila jazdit....

@vevesh och ano, z nemecka sa aj vela mopedaut dovaza (nove napr. Aixamy su dost drahe, plus ako novacikovi jej bude bohate stacit jazdene). Tie parkoviska su super, zial Slovensko ma co dohanat v mnohych smeroch :( Ja este zistim, ako je to s parkovanim na tej skole, lebo je to sukomna skola, cize by mohli mat vlastne parkovisko ale inak sa tam v okoli da parkovat a nie su to nejake super rusne ulice, ani stvorprudovky atd. Cena je podla mna dost podobna tej na B-cko 🙈 ale tak zase potom to B-cko uz by robila s dvojrocnymi skusenostami jazdenia v premavke (na SK si ho moze spravit od 17-tky). "Citat" situaciu sa uci uz teraz na motokarach, ked jazsi s verejnostou, tiez musi trochu predvidat, kde koho moze obehnut, kto kam moze ako zatocit, zablokovat ju atd, nie je to samozrejme ako na cestach, ale v jej veku vlastne este ine zaklady ani mat nemoze.

vevesh
Dnes o 11:54
@vikusjk

@vevesh och ano, z nemecka sa aj vela mopedaut dovaza (nove napr. Aixamy su dost drahe, plus ako novacikovi jej bude bohate stacit jazdene). Tie parkoviska su super, zial Slovensko ma co dohanat v mnohych smeroch :( Ja este zistim, ako je to s parkovanim na tej skole, lebo je to sukomna skola, cize by mohli mat vlastne parkovisko ale inak sa tam v okoli da parkovat a nie su to nejake super rusne ulice, ani stvorprudovky atd. Cena je podla mna dost podobna tej na B-cko 🙈 ale tak zase potom to B-cko uz by robila s dvojrocnymi skusenostami jazdenia v premavke (na SK si ho moze spravit od 17-tky). "Citat" situaciu sa uci uz teraz na motokarach, ked jazsi s verejnostou, tiez musi trochu predvidat, kde koho moze obehnut, kto kam moze ako zatocit, zablokovat ju atd, nie je to samozrejme ako na cestach, ale v jej veku vlastne este ine zaklady ani mat nemoze.

@vikusjk zase, musim povedat, na sk vsetci mali vodicak az v poslednom rocniku kedysi, tesne pred maturami, tak tie parkovacie miesta neboli potrebne. Ale v dnesnej dobe, ked skolu vychadzaju 20rocni, tak by sa uz zislo, kedze niektori uz maju 2-3 roky vodicak a mozu jazdit aj vlastnymi autami do skoly...

vikusjk
autor
Dnes o 13:03

Zas admin uz druhykrat zmenil nazov temy aj ked som ho manualne upravila!! Malo tam byt MOPEDAUTO spolu, nie moped/auto. Bozemoj. vazne to musite za kazdu cenu upravovat? @admin

Modrý koník
Dnes o 13:03

Ahoj, všimli sme si, že potrebuješ pomoc admina. Ak chceš, aby sme sa pozreli na konkrétny problém, napíš nám cez Opýtaj sa nás: https://www.modrykonik.sk/faq/form/?faq=message-mk Tam nám môžeš situáciu opísať a budeme ju s tebou riešiť priamo. (Toto je automatická odpoveď. Na tento komentár nereaguj - ak chceš komunikovať s adminom, použi Opýtaj sa nás.)

madeincssr
Dnes o 13:13

@vikusjk pogoogli znacky mopedaut napr. Aixam a Ligier (aj ich ceny). Mali by mat obmedzenu maximalku na 45 km/h. Byvaju dvojmiestne plus nejaky batozinak za prednymi sedadlami. Podla mna su zbytocne drahe (aj ako jazdenky) a nebezpecne pomale (budu ta predbiehat nakladaky aj v meste, nehovoriac o obchvatoch, kde je 70-80 km/h), aby to za tie 3 roky stalo.
Ja by som volil Citigo/Up!, vodicak si urobil skor a do dovrsenia 18 by jazdila s dozorom.

tundra
Dnes o 14:23

@vikusjk riesili sme to,pred vela rokmi,ked syn dovrsil vek na vodicak.Boli sme pozriet dve auta,ale po skusobnej jazde,som ho presvedcil,ze je to blbost.Boli to vyjazdene vrany,technicky, za horizontom bezpecnosti.
Mozno novsie auta su v poriadku,ale dat 5-6k € za toto priblizovadlo sa mi zdalo uplne od veci.
Chodte sa na tom odviezt a uvidis,mna to vôbec neoslovilo a nastastie syna tiez nie.

bielasovicka
Dnes o 15:07

No ja by som žiadny vodičak 15 ročnému nedovolila. To co je za hlúposť? Dokonca ani 20 ročným by som ešte vodičak nedala. Ved sú to ešte deti, a stačí sa pozrieť na cesty, co tam niektorí stvarajú (myslím vodičov všeobecne)

momusik
Dnes o 15:22
@vikusjk

@vikusjk ano synov kamarat chodi na takejto krabicke do skoly 30 km tam aj spat