icon

Vodiči muži alebo ženy: Kto je ohľaduplnejší na prechodoch pre chodcov?

31. máj 2026

Veľa chodím pešo, takže prechody používam denne. A začala som si všímať jednu zvláštnu vec.

Mám pocit, že keď ma niekto pustí cez prechod, častejšie sú to muži než ženy, možno na 10 mužov jedna žena. Nehovorím, že vždy, ale keď si to spätne premietnem, tak mi to tak vychádza.

Možno je to len náhoda a vôbec to nesúvisí s tým, kto šoféruje. Ale zaujíma ma, či ste si niečo podobné všimli aj vy, alebo máte úplne opačnú skúsenosť?

Strana
z2
anonym_0d2b3b
31. máj 2026

Zväčša ma pustí hneď prvé auto a väčšinou to asi sú muži, ale celkovo vidím viac mužov za volantom, takže si myslim, že je to tým

anonym_72cb14
31. máj 2026

@anonym_autor no asi logicky je to tym, ze vodicak ma visc muzov .. ach 🙄

anonym_60cbbb
31. máj 2026

este sa mi nestalo aby mi auto nezastavilo .. staci ak jednou nohou vstupim na prechod a uz stoja .mnohy aj skor .. ani am nikdy nenapadlo kto je za volantom ...

anonym_8547cd
31. máj 2026
@anonym_72cb14

@anonym_autor no asi logicky je to tym, ze vodicak ma visc muzov .. ach 🙄

@anonym_72cb14 aaale, dnes už je to 50:50. Vôbec neplatí, že viac mužov má vodičák. Skôr viac mužov vlastní svoje auto.
Tiež vnímam, že na priechode (tak je to správne) dajú prednosť chodcovi skôr muži. Ženy nezastavujú, aby nemuseli znova pohýnať (boja sa, že im zhasne motor).😉

anonym_4d2db9
31. máj 2026

@anonym_autor Skôr muži sú v tomto ohľaduplný. Aj ženy ale pochopiteľne je viac mužov vodičov.

anonym_72cb14
31. máj 2026
@anonym_8547cd

@anonym_72cb14 aaale, dnes už je to 50:50. Vôbec neplatí, že viac mužov má vodičák. Skôr viac mužov vlastní svoje auto.
Tiež vnímam, že na priechode (tak je to správne) dajú prednosť chodcovi skôr muži. Ženy nezastavujú, aby nemuseli znova pohýnať (boja sa, že im zhasne motor).😉

@anonym_8547cd pozri si statistiky. Nie je to 50:50

anonym_ca50e2
31. máj 2026

Neohladuplne ženy? žeby?to snáď nie😅 či?😋

anonym_87d05e
31. máj 2026

@anonym_autor z pohľadu šoféra, ženy púšťam málokedy
Nepodakuju , furt cumia do telefónu , slúchadlá , a ani smerom k autu sa nepozrú či môžu vstúpiť na prechod
Takže za mňa ženy určite nie teda pokiaľ nieje dôchodkyňa aj to výnimočne

anonym_ca50e2
31. máj 2026
@anonym_87d05e

@anonym_autor z pohľadu šoféra, ženy púšťam málokedy
Nepodakuju , furt cumia do telefónu , slúchadlá , a ani smerom k autu sa nepozrú či môžu vstúpiť na prechod
Takže za mňa ženy určite nie teda pokiaľ nieje dôchodkyňa aj to výnimočne

@anonym_87d05e no a toto je rozdiel medzi mužmi a ženami
Chlap sa rýchlejšie povznesie a dodrží viac pravidla a žena ta to v sebe rieši a slušnosť neslusnost,dupne si... nie sú ohladuplne nebudem ani ja ..
🫣

anonym_fa71ad
31. máj 2026

Keď idem autom niekde kde sa potrebujem zaradiť a potrebujem aby ma niekto pustil, tak vačšinou ma práve ženy nepustia, lebo tie si idú "rovno" a nezaujíma ich, čo sa deje okolo.

anonym_8547cd
31. máj 2026
@anonym_72cb14

@anonym_8547cd pozri si statistiky. Nie je to 50:50

@anonym_72cb14 ok, 60:40, ak chceš presne. Ale dnes to už nie je tak, ako to bolo pred 70-100 rokmi, že všetci čumeli na ženu za volantom ako na zjavenie

minenkaa
31. máj 2026

Ja púšťam viac chlapov a moj muz viac zeny

anonym_87d05e
31. máj 2026
@anonym_ca50e2

@anonym_87d05e no a toto je rozdiel medzi mužmi a ženami
Chlap sa rýchlejšie povznesie a dodrží viac pravidla a žena ta to v sebe rieši a slušnosť neslusnost,dupne si... nie sú ohladuplne nebudem ani ja ..
🫣

@anonym_ca50e2 je problém poďakovať snáď ? Chlapi s tým problém nemajú dokonca aj dieťa vie ako poďakovať
Keď žienky nepoznajú slušne správanie tak smola môžu tam stáť a je mi jedno že prvé auto dalo prednosť ja nedám tak môže čakať v strede prechodu aj keď sa na hlavu postaví

anonym_75940f
31. máj 2026

Ja ako vodicka pustam v meste vsetkych na prechode, ale na druhu stranu ako chodkyna a este s dietatom sa mi velakrat stalo, ze mi z jedneho smeru auto nedalo prednost, dokonca ani autobus, ked som mala zelenu ako chodec. Parkrat som aj vodicom - chlapom musela nadat do kktov, kedze ma skoro zrazili🙂 a to som velmi obozretny chodec aj sofer

anonym_ca50e2
31. máj 2026
@anonym_87d05e

@anonym_ca50e2 je problém poďakovať snáď ? Chlapi s tým problém nemajú dokonca aj dieťa vie ako poďakovať
Keď žienky nepoznajú slušne správanie tak smola môžu tam stáť a je mi jedno že prvé auto dalo prednosť ja nedám tak môže čakať v strede prechodu aj keď sa na hlavu postaví

@anonym_87d05e jasné, že nieje to problém
Ale všeobecná bezpečnosť je na prvom mieste a az potom ego

anonym_72cb14
31. máj 2026
@anonym_8547cd

@anonym_72cb14 ok, 60:40, ak chceš presne. Ale dnes to už nie je tak, ako to bolo pred 70-100 rokmi, že všetci čumeli na ženu za volantom ako na zjavenie

@anonym_8547cd nikto sa tu nebavi o tom,ako to bolo pred 100rokmi. Bavime sa o tom,ze tieto statistiky potvrdzuju to,preco sa autorke zda,ze ju viac pustaju muzi

mia667
31. máj 2026
@anonym_60cbbb

este sa mi nestalo aby mi auto nezastavilo .. staci ak jednou nohou vstupim na prechod a uz stoja .mnohy aj skor .. ani am nikdy nenapadlo kto je za volantom ...

@anonym_60cbbb pokiaľ ti po tej nohe niekto neprejde. Milujem tieto chodiace princezné čo si myslia že keď je na prechode ja musím automaticky skočiť na brzdy a madam pustiť.

anonym_60cbbb
31. máj 2026
@mia667

@anonym_60cbbb pokiaľ ti po tej nohe niekto neprejde. Milujem tieto chodiace princezné čo si myslia že keď je na prechode ja musím automaticky skočiť na brzdy a madam pustiť.

@mia667 niesom ziadna princezna a neviem kde si to nabral/a postavim sa na okraj a pockam ci zastane alebo nie... je to mormalne a niesom jedina co to robi.. iste neskacem pod auta ako si to opisal/a .. zas namosureny jazdec co si mysli ze cesta patri len jemu zrejme taky ako ty tiez nieje ziadna vyhra pre tento svet

mia667
31. máj 2026
@anonym_60cbbb

@mia667 niesom ziadna princezna a neviem kde si to nabral/a postavim sa na okraj a pockam ci zastane alebo nie... je to mormalne a niesom jedina co to robi.. iste neskacem pod auta ako si to opisal/a .. zas namosureny jazdec co si mysli ze cesta patri len jemu zrejme taky ako ty tiez nieje ziadna vyhra pre tento svet

@anonym_60cbbb nemáš vstupovať na vozovku kým si si neni 100% istá a ani na okraj vozovky.
Ja osobne nemienim brzdiť z 50 na 0 len preto lebo ty si si dala nohu na priechod. Maj rozum.
Samá to píšeš akoby si skákala pod autá 🫢

prasiatko30
31. máj 2026
@anonym_60cbbb

@anonym_60cbbb zabudla si na jednu zasadnu vec na sk sa aplikuje norma, ze chodec nema narusovat alebo teda spomalovat jazdu autu - to znamena, ze ak ide geroj/ka 50v meste pred sprostymi prechodmi pre chodcov ti brzdit nebude a z toho plynie rozhorcenie predchadzajuceho ucastnika debaty. Vsade v eu sa uci, ze ak vidis pri prechode ludi co chcu prechadzat cez cestu tak mas prisposobit rychlost vozidla a zacat brzdit a dat prednost chodcovi na sk nie.

prasiatko30
31. máj 2026
@mia667

@anonym_60cbbb nemáš vstupovať na vozovku kým si si neni 100% istá a ani na okraj vozovky.
Ja osobne nemienim brzdiť z 50 na 0 len preto lebo ty si si dala nohu na priechod. Maj rozum.
Samá to píšeš akoby si skákala pod autá 🫢

@mia667 jasny to priklad horeuvedeneho. Hlavne, ze aj v sk autoskolach sa to uci tak ako to plati v civilizovanom svete, ale hold potom nastupuje volne vysvetlenie predpisu🤣🤣🤣🤣🤣

mia667
31. máj 2026
@prasiatko30

@mia667 jasny to priklad horeuvedeneho. Hlavne, ze aj v sk autoskolach sa to uci tak ako to plati v civilizovanom svete, ale hold potom nastupuje volne vysvetlenie predpisu🤣🤣🤣🤣🤣

@prasiatko30 keď som jediné auto na ceste nebudem brzdiť. 5 SEKÚND čo postojí na priechode ju nezabije. Mne trvá dlhšie zastaviť a rozjazd. Ešte niečo?

prasiatko30
31. máj 2026
@mia667

@prasiatko30 keď som jediné auto na ceste nebudem brzdiť. 5 SEKÚND čo postojí na priechode ju nezabije. Mne trvá dlhšie zastaviť a rozjazd. Ešte niečo?

@mia667 to je jedno kolko aut tam je - vidis chodca z dialky, zacnes brzdit a nechas ho prejst - tak ako si sa to ucila v autoskole

mia667
31. máj 2026
@prasiatko30

@mia667 to je jedno kolko aut tam je - vidis chodca z dialky, zacnes brzdit a nechas ho prejst - tak ako si sa to ucila v autoskole

@prasiatko30 Kľudne môžeš. Ja osobne nebudem skákať na brzdy lebo ženská skočí nohou na priechod.

anonym_8547cd
31. máj 2026

Vodič je povinný približovať sa k priechodu pre chodcov len takou rýchlosťou, aby bol schopný v prípade potreby pred ním zastaviť vozidlo a umožniť chodcovi bezpečný prechod podľa § 4 ods. 1 písm. f).“.3. V § 53 ods. 2 znie:„(2) Chodec nesmie vstupovať na priechod pre chodcov náhle; je povinný brať ohľad na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel.

prasiatko30
31. máj 2026
@anonym_8547cd

Vodič je povinný približovať sa k priechodu pre chodcov len takou rýchlosťou, aby bol schopný v prípade potreby pred ním zastaviť vozidlo a umožniť chodcovi bezpečný prechod podľa § 4 ods. 1 písm. f).“.3. V § 53 ods. 2 znie:„(2) Chodec nesmie vstupovať na priechod pre chodcov náhle; je povinný brať ohľad na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel.

@anonym_8547cd no vsak a pripad potreby je, ze pri prechode stoji chodec a chce prejst

anonym_8547cd
31. máj 2026
@prasiatko30

@anonym_8547cd no vsak a pripad potreby je, ze pri prechode stoji chodec a chce prejst

@prasiatko30 áno, veď ja s tým súhlasím, preto takým, čo sa im nechce zastavovať pred priechodom, som to skopírovala.

prasiatko30
31. máj 2026
@anonym_8547cd

@prasiatko30 áno, veď ja s tým súhlasím, preto takým, čo sa im nechce zastavovať pred priechodom, som to skopírovala.

@anonym_8547cd len tu citaju len tu cast, ktora hovori o povinnosti chodca. Na tu cast pred tym ma vacsina sk soferov dislexiu alebo selektivnu pamat, pamataju len to co chcu a co im vyhovuje😂😂😂😂😂

anonym_9ecb5a
31. máj 2026

Cez prechod púšťam ľudí len vtedy, keď vidím, že je ich viac, alebo keď vidím, že za mnou aj predomnou je veľa áut a dotyčný má problém prejsť.
Ak za mnou nič nejde, alebo ďaleko a na prechode stojí jeden človek tak snáď panko / panička vie 3 sekundy počkať.

euka210
31. máj 2026

@anonym_autor moj manzel je velky gentleman v tomto a zastavi zakazdym ked treba. Ja ako kedy. Takze aj u nas pusta viac manzel ako ja 😁

Strana
z2