icon

Ako riešiť šikanu na základnej škole v Petržalke?

al3na
4. jún 2024

Ahojte. Chcem sa opýtať či niekto nemáte skúsenosti zo šikanou na ZŠ.Ak áno aké riešenia,vyjadrenia mali učitelia a vedenie školy v danej situácii. Aký postoj zaujali?

Strana
z2
al3na
autor
5. jún 2024

@ada12345 stalo sa , zial u nas to nezabralo

maminkadeticiek
5. jún 2024

Inak ked si predstavim,ze by moje dieta bolo v takejto miere sikanovane a citila by som, ze sa to neriesi,tak uz davno by som ho prelozila na inu skolu.Lebo nie je ciel dohadovat sa so skolou,najdolezitejsie by bolo pre mna blaho a pokoj mojho dietata.

kp7333
5. jún 2024

@al3na mala si jej napisat, ze nakolko sa sikana odohrava v priestoroch skoly, je povinna to riesit skola, nie rodic. Ak to odmietne riesit triedna, treba sa obratit na vedenie skoly (zastupca riaditela), ak nepochodis, obrat sa na sk. inspekciu.

al3na
autor
5. jún 2024

@maminkadeticiek to je najdolezitejsie aj pre mna. Zial nieje to take jednoduche ako si predstavujes. A nejde o dohadovanie sa zo skolou, pred rokom to bolo jedno dieta, teraz moje...ked sa to necha tak kolko deti na to este doplati? Moje dieta je uz v bezpeci, zajtra to moze byt to tvoje. Samozrejme ti to neprajem, len skus po sebe citat co pises...

kp7333
5. jún 2024

@maminkadeticiek ano, pre dieta je vzdy lepsie zmenit skolu. No pokial skola neporiesi sikanatorov, najdu si casom inu obet.

martul
5. jún 2024

@al3na my sme po nečinnosti školy kontaktovali školskú inšpekciu.

betulinka1
5. jún 2024

@al3na dala som dieta do inej ZS ale u nas bola šikana učiteľky. Odisli tak z triedy 3 deti hneď prvý polrok ako nová pani učiteľka prebrala druhý ročník, čiže 7 ročne deti. Vedenie školy nemalo riešenie, podala som iba sťažnosť. Neriešila som to cez políciu ale napríklad moja mama ako riaditeľka na strednej škole, ak jej niekto nahlásil šikanu, ona rovno zavolala políciu, lebo z pozície riaditeľky nemala nejaké faktické možnosti ako donutiť rodičov prísť a riešiť to. Keď už začala riešiť polícia, tak sa rodičia museli museli pred políciu dostaviť. A hlavne potom si aj iné deti dávali pozor, lebo vedeli, že sa s tým vedenie školy "neserie" zbytočnými kecami a rovno tam prichádza polícia. Medzitým došiel do triedy psychológ a spravil nejaké anonymné dotazníky, kde sa sikana potvrdila. Ale to bolo pred rokmi a v čase, kedy na to nepotrebovala súhlas rodičov každého rodiča v triede. Teraz už ani psychológ nemôže prísť do triedy len tak. Inak každá škola ma prideleného nejakého policajta, ani školy o tom síce nevedia ale je to tak. Skús sa obrátiť na zriaďovateľa školy, čo je Mestský úrad a podaj sťažnosť na vedenie školy aj tam. Lenže to je všetko na dlho. Preto som ja zobrala dieta zo školy prec hneď ako som si vypočula nahrávky z vyučovacích hodín. My sme už boli viac v nemocnici ako v škole. Mával také kŕče v bruchu, že nevedel chodiť. Po dvoch lokálnych nemocniciach sme skončili v Národnom ústave detských chorob v BA, kde spravili vyšetrenia a primárka mi povedala, že malý je zdravý a mám hľadať odpovede v škole. Tak som tie odpovede aj našla a mala pravdu. V novej škole mal bolesti už iba mesiac, ešte mal ten strach v sebe, potom sa prestal školy báť a už nikdy žiadne krce v bruchu neboli. Už je tomu 3 roky a výmena školy bola za mna najlepšie riesenie aj keď ma mrzí, že učiteľka nebola potrestaná a učí dalej prvý stupeň. Ale to je proste Slovensko.

luccija
5. jún 2024

@al3na obrat sa na inšpekciu ty nemáš čo kontaktovať rodičov to je úloha triedneho ucitela, riaditeľky.Niekto hore písal aký je postup psychológ, sedenia, pracovanie s triedou...šikana v určitom štádiu je nezvládnuteľna a jadro nerozbijes, keď sa k nemu pridajú aj ostatní žiaci.
Ja súhlasím s tým čo dosiahol riaditeľ v Ružinove všade sú kamery a nie je šikana.A to rodičia vypisovali na ministerstvo, že si neprajú, aby deti mali v triede kamery.

la_nebbia
5. jún 2024

@al3na Že triedna nevie ako má pozvať rodičov do školy je iba výhovorka. Škola má v prípade nezáujmu rodičov o situáciu možnosť aj kontaktovať ÚPSVaR. Ale k tomuto kroku sa pristupuje naozaj až pri pretrvávajúcich problémoch, ale to konieckoncov aj s dochádzkou a inými vecami. Tu vidím priestor iba na oficiálne podanú žiadosť/ stažnosť o prešetrenie situácie.

maminkadeticiek
5. jún 2024

@al3na Rozumiem tomu,ako to myslis.Dakujem.

mamutka
5. jún 2024

@zuzulka558 neviem na základe čoho dedukujes že si myslím že vzdelani ľudia s postavením a podnikatelia vychovávajú deti automaticky slušne. Stojím si za tym, že dieta ktoré šikanuje iné deti doma veľa slušnej výchovy nedostane. A je jedno na akom veľkom aute sa ocinko vozí. U nás tiež chlapec čo robil problémy mal otca arogantného podnikateľa s veľkou hubou.

zuzulka558
5. jún 2024

@mamutka lebo slušný človek môže byť aj divadielko, známa riaditeľka nemenovanej SŠ učí k slušnosti ale ako dobrá známa viem ze aj blbé reči má na takých co VŠ nemajú,, keby si ju stretla nepovedala by si ze by syna neučil k slušnosti a ucte pritom to je namyslená žena medzi svojimi a neserie sa co povie o len maturantoch a bože chráň aby si matúru nemala ale to iba medzi svojimi povier pred tebu by bola jednotka v očiach že takých treba viac,,, pri nás povie chudobu si nevšímaj a na ulici aj tu chudobu pozdraví

mamutka
5. jún 2024

@zuzulka558 nuž to je falošnosť, takých ľudí je veľa, na všetky strany. Keď to majú doma, tak aj deti take budú. Ale neznamená to, že budu niekoho aj šikanovať automaticky. To už je totálne za hranicou. Sak chápeme sa predpokladám

beloved
5. jún 2024

@martul Aj my sme dali podnet na nasu ZS na skolsku inspekciu, nebolo to kvoli sikane, nebudem konkretizovat, kto vie o co ide by hned vedel, ale skolska inspekcia nevahala, do skoly prisla hned na druhy den, ako dostala od nas doporuceny list, zdrzala sa 3 dni po sebe a taky vietor narobila v skole, ze sa okamzite dali veci riesit a funguju do teraz 🙂 Nevahala by som a urcite im poslala doporuceny list so vsetkymi podkladmi, my sme vsetko dolozili priamo do listu.

martul
5. jún 2024

@beloved mybtak isto, a o mesiac alebo dva...už si nepamätám, prišli znovu, čo sa zmenilo. Tam ešte aj upratovačka behala! Všetky záznamy chceli, papierové aj kamerové, výpovede detí, učiteľov. Ja som také zadosťučinenie cítila.

jurly
2. júl 2024

@al3na mam skusenost, skola "riesila", nic neporiesila. po 5 rokoch na konci stretnutia s vedenim padla veta, ze budu teraz zistovat, ci sa jedna o sikanu... urcite inspekcia. velke sklamanie. clovek veri odbornikom a potom zistis, ze odbornici vedia, ze su tam problemy, dieta sa zdoveri a namiesto podpory ospravedlnuju argesorov a zvaluju to na obet. nie su dosledni, nedrzia sa krokov v rieseni. robia hrube chyby v "rieseni". kto nezazil, nepochopi.viac mozem napisat do spravy, ak chces ozvi sa.

gazelka123
11. okt 2024

ak vas tato tema zaujima, a konkretne v Petrzalke, doporucujem projekt Aby detom dobre bolo, od Rodic lavou zadnou, ktory mestska cast Petrzalka podporila. Venuje sa vyslovene prevencii a rieseniu sikany na skolach pre RODICOV. Na Zs Cernysevskeho bude konferencia uz 26.10.2024

Strana
z2