icon

Ako vybrať školu pre talentované dieťa s Aspergerom a ADHD?

leelu
28. aug 2024

Asperger + ADHD + intelektovo nadane dieta do 1.triedy - Teplicka alebo Pankuchova 6 alebo CENADA
Poradte cerstve skusenosti so sikovnymi detmi pri vybere skoly pre prvacika v Bratislave.
Na lokalite nezalezi, zalezi mi na integracii nesmierne sikovneho, ale velmi citliveho a laskaveho dietata.
Asistent by vobec nemusel byt potrebny pri ovladani prace s Aspergerom zo strany respektujuceho pedagoga (aj ked je zo strany psychologa v poslednom posudku odporucany). Dieta ma v 5. rokoch vedomosti a zrucnosti na urovni 8.-9.rocneho - plynule cita, pise tlacenym, vie pocitat, nasobit. Predcasne zaskolenie som odmietla.
Po ktorej zo spominanych skol by ste siahli. Alebo po nejakej uplne inej??
Dakujem za kazdu radu.
Matka urputne si lamajuca hlavu nad spravnym vyberom.

Strana
z2
guudy
30. aug 2024

@ullala ano, moze sa stat, ze si dieta musi zvyknut na iny styl vyucby. Na Teplickej sa napr nememoruje 🙂
Starsie dieta tam chodilo, mladsie este chodi (septima). Starsie uz skoncilo VS. Mladsie chodi strasne vela po sutaziach (inf, mat, fyz), skola vychadza maximalne v ustrety.

lilke
30. aug 2024

@ullala mrzí ma, zle som sa vyjadrila. Syn nemal vôbec problém po zmene s učením, inak išiel na Hronca, vyhrával súťaže na krajskych a celoslovenskych kolách pre obe školy. Ale nebol zvyknutý pracovať navyše okrem toho, čo ho bavilo. A život nie je iba zábavka. Ale on tam bol navysost spokojný. 🙂
A áno, aj v synovej triede boli deti, ktoré tam nepatrili. Ale to zas súvisí s tým,že intelektove nadanie nie je konštantné, ale skokovo narastá v rôznych vekových obdobiach, odrážajú sa tam aj podnety. Napr. každé jedno 6-r. dieťa po Montessori vykazuje vysoké intelektove nadanie. Ale už po 3 rokoch v bežnej škole môže byť priemerné. Na Teplickej sú delení podľa úrovne do skupín, a v tých lepších majú omnoho viac podnetov, najslabši berú iba bežné učivo, ktoré by museli zvládnuť aj na bežnej škole, jednoducho nestíhajú... Tebou spomínané dieťa možno oproti rovesníkom už nedosahovalo nadpriemernú úroveň a muselo zmeniť školu... Preto na Teplickej sa deti pretestuvavaju na intelekt viackrát, a na začiatku podpisuje rodič, že ak dieťa už nebude spĺňať požiadavky, odíde zo školy... Ja som povďačná Teplickej, čo dali nášmu synovi.

katka533
31. aug 2024

Aj iq testy v 3 rokoch mozu vyjst inak ako v 6.Hlavne, ak sa robia neverbalne v 3 rokoch. To ale nemusi byt vas priklad, len som tym chcela povedať, ze to, ze sa naučil citat a pocitat, to su vsetko mechanicke veci a pamat. V skole je ale aj pisanie, prírodoveda a ine, co ho nemusi bavit a este v nejakych specialnych školách pre nadane deti dupľom a adhd moze robiť problem, aj specificke zaujmy. Keďže niekedy odmietaju robit veci mimo svojich zaujmov.

uhnakova
11. sep 2024

Školu Intelekt na Znievskej v Petržalke nezvažuješ? Zrovna som tam preložila dcérku z bežnej ZŠ, kde už mi odmietala chodiť. Intelekt je malá škola, nie je tam toľko ruchu ako v bežných školách a myslím, ze majú skusenosti aj s ADHD. Moja dcérka je tam zatiaľ len druhý týzdeň, ale chodí tam rada. Po prvom týždni mi povedala, že sa teší do školy 🙂, čo predtým nebolo celé roky. V triede ich je 15, 10 chlacov a 5 dievčat.

katarina6
1. jún 2025

Ahojte maminy,
Založila som skupinu, kde hľadám maminy, ktoré nie sú spokojné v klasickej škole a ani ich deti neboli prijaté do školy pre nadané deti....
Z okresu Trnava, Pezinok, Bratislava...
Chcela by som zistiť koľko takých detí je a pokúsiť sa potom zatlačiť na mestá, školy, či min.ŝkolstva, aby túto situáciu riešilo a vytvorili triedy pre nadané deti, min. 1 v okrese, lebo momentálne také nie sú a v školách pre nadané deti sú v BA 4 také ŝkoly je pretlak, nevezmú všetky a už vôbec nie keď chceme prestúpiť cez škol.rok, nemajú miesto, alebo ak majú vyberajú si, ktoré deti chcú.... podľa netransparentných kritérií....

https://www.modrykonik.sk/forum/bratislava/podpora-pre-nadane-deti-v-okrese-bratislava/

Strana
z2